Може ли всеки да спаси живот?

Участници

Мнения

Може ли всеки да спаси живот?

Участници

Мнения

Споделете:

avatar
г-н Илия Илиев 19 май 2022 22:31

>>Христос е излекувал 10 прокажени и само един се е върнал да му благодари! А някои от българските лекари очакват едва ли не "златни медали" и заплати за над 100 000 лв на месец. Аз съм 49 годишен Старозагорец,който с учудване констатира,че в 170 000 хиляден областен град,като Стара Загора,да бъдеш прегледан от лекар-кардиолог в текущата седмица и дори месец е НЕВЪЗМОЖНО! В града ни има медицински университет,а лекарите -кардиолози записват за прегледи едва за следващия месец. Преглед дори срещу заплащане-който няма да е към НЗОК също неможе да се намери лекар-кардиолог ,който да го проведе! Така,че ако Ви се налага спешен преглед,трябва да пътувате до Пловдив или София за консултации при кардиолог.  Моля,разрешете проблемът в полза на кардио-болните Старазагорци! Благодаря за вниманието!

Гражданите не медицински лица трудно се справят в трудна, критична, застрашаваща живот ситуация. Обучения трябва да има, но как и под каква форма е обект на обсъждане. Децата със и без увреждане реагират трудно при битови инциденти.

avatar
г-н Илия Илиев 18 юни 2021 18:09

През моето детство в училище идваха лекари на БЧК и изнасяха лекции за първа неотложна помощ,за да станеш шофьор също се изискваше курс в БЧК.

avatar
д-р Надежда Стоянова

Педиатрия

26 окт 2019 17:35

Може всеки,като обучението започва от училищна възраст. Децата да се възпитават да бъдат инициативни , а не отговора за всичко да е  не мога, не знам и ако може друг да му свърши работатаКуца и домашното възпитание децата да се учат да поемат отговорност, а по- скоро виждаме стремежа да се прехвърли отговорността на друг

По мое време нямаше такива работи. Сега май също няма. Не си спомням в часовете  по биология или час на класа да сме учили как се разпознават признаците на най- изявените спешни и живото-застрашаващи състояния, нито как да реагираме своевременно, ако станем свидетели на нещо такова.  И сега виждаме как хвърчат линейки за проблем, който често се оказва,че не е животозастрашаващ и лекарите се сърдят, защото в същото време са нужни другаде,а линейките са кът :(   За щастие  все още може да се направи нещо. Гледам има курсове за първа помощ за шофьори, мотористи, първа помощ в планината и тн. Всичко е на модули и лекции и практически часове. Може да се ангажират фирмите с ваучери за обучение на служителите, или всеки индивидуално с ваучери за заети лица към центровете за професионално обучение. След като няма държавна политика и  стратегия за обучение на населението,то всеки сам се спасява. "Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се", нали така беше?

avatar
Маг.-фарм. Веселина Стоянова

Фармация

25 юли 2019 19:01

Обучението трябва да започне още в училище. Децата да са запознати с основните състояния, изискващи спешни мерки и да бъдат научени адекватно да реагират. Изпадането в паника е лош съветник за всички. След това е хубаво да има периодични обучения, за опресняване на знанията. Важно е ние самите да се самообучаваме - има много клипове. Нека бъдем отговорни и да научим децата си да бъдат такива.

Разбира се че може и е необходимо да се насочат усилия за обучение на всички,дали под формата на обучение в предприятия и училища, но е необходимо да се провежда обучение по оказване на първа долекарска помощ.И колкото повече хора се обучат толкова по добре.

avatar
Berk А. 9 яну 2019 11:34

Разбира се. Има ситуации, в които адекватнат и навременна намеса е много по-важна от задълбочените медицински познания.

avatar
Валентин Кръстев

Кардиология

28 ное 2018 14:36

Някой има ли данни колко AED има в София или в други градове?

Официални данни няма, тъй като АВД се закупуват основно от компании за техни офиси и осигуряване на служителите. Доколкото ми е извесно, АВД на обществени места няма и няма национални или общински програми за поставянето им.

Първото АВД на обществено място вече е факт. Фондация Първите три минути осигури и дари АВД на Физическия факултет на Софийския университет в София.

avatar
Д-р Тодор Георгиев Иванов

Трудова медицина

21 ное 2018 13:53

Здравейте на всички в дискусията: КПР е изключително важна и следва да има НАЦИОНАЛНО обучение за нейното правилно провеждане. Поне по канал 1 могат вместо някои измислени предавания да направят смислено обучение, да поканят специалисти и да реализират в полза на цялото общество нещо смислено!

avatar
д-р ДИМИТЪР СИДЕРОВ

Специалност различна от изброените

20 ное 2018 12:54

Можели да повдигна един важен въпрос: На колко спасени, можем да си позволим един убит?

За да отговорим на такъв въпрос, първо е необходимо да видим, колко са спасените. Има ли официална съвременна статистика за България, колко души оцеляват при извънболничен сърдечен арест, на колко е извършена дефибрилация с АВТОМАТИЧЕН ВЪНШЕН ДЕФИБРИЛАТОР и колко от тях са починали именно в следствие на тази дефибрилация?

avatar
Д-р Тодор Георгиев Иванов

Трудова медицина

15 яну 2019 13:04

За съжаление изоставаме критично - дори големи хипермаркети нямат АВД, какво да говорим за обществени места! Веднага задавам въпрос - на двата терминала на летище София има ли АВД, кой знае къде са поставени и има ли обучен ерсонал за оказване на първа долекарска помощ?

На летище София има АВД, някъде зад кулисите. Вероятно има и тайни служители, които са обучени за използването му. Но идеята на поставянето на АВД на обществени места е при инцидент със спиране на сърцето да може да се осигури дефибрилация в първите 3 до 5 минути след инцидента, когато шансът за оцеляване е все още над 50%. За съжаление, политиката да си заключваме аптечките и да си прибираме дефибрилаторите, не кореспондира с необходимостта да бъдат използвани БЪРЗО при спешен случай. Докато някой подаде сигнал на служителите на летището, че има инцидент, докато те дойдат и установят, че се касае за спиране на сърцето и докато донесат дефибрилатора от скришното му място, вероятно ще е минало много повече време, отколкото е разумно. По летищата в Европа и Америка АВД са поставени в зоните за пътниците и обучен човек може да ги използва при нужда.

avatar
Пламен Христов

Рехабилитатор

24 окт 2018 17:20

Да, всеки би могъл да окаже първа до лекарска помощ стига да бъде обучен как трябва да се действа в такъв момент. Пожелавам Ви успехи в това начинание.

avatar
Толга Мехмедов 23 окт 2018 20:28

В допълнение на последния ми коментар и в подкрепа на мнението ми за обучение на малчугани по оказване на първа помощ като цяло и КПР: 
Нека не забравяме, че във веригата за спасяване едно от най-важните звена е именно оповестяването на районния координационен център, респективно и ЦСМП. Ако успеем да научим децата дори как просто да разпознаят и да съобщят правилно информацията на 112, това би било от голям плюс. Много са неловките случаи, когато звъннеш на спешния център и не знаеш за какво. Да не говорим, че при възникнала необходимост от позвъняване на 112 едно детето би било смело да звънне, за разлика от необучен/неинформиран по темата възрастен. Та със сигурност обучението на малчуганите и младежите не е за подценяване, а напротив - изключително полезно, поучително, наложително, а лично според мен и много интригуващо за тях (отново съдейки по опита, който имам).

avatar
Валентин Кръстев

Кардиология

28 ное 2018 18:46

Имаш моите адмирации. Децата внасят знанията и в семейството. За истинска революция трябват поне 15% обучени на КПР в обществото. В Дания са го постигнали за 10 години с 3 пъти по-висока вероятност за спасяване на човек с настъпил сърдечен арест извън болницата. Нужни са много като теб!

avatar
Толга Мехмедов 23 окт 2018 10:56

От 4 години се занимавам с обучения на деца и младежи, свързани пряко с превенцията на инциденти и оказване на първа долекарска помощ. От опита, който имам мога да твърдя, че знанията, като основни за първата помощ, както за кардио-пулмонална ресусцитация са много добре схващани от малките, стига да бъдат поднеси подходящо и с интерес. А от там нататък с достатъчно тренировки, срещи и практика, тези вече обучени хора ще могат да оказват адекватна помощ при възникнала необходимост. 
Съвсем скоро на мен ми се наложи да оказвам помощ на пострадало лице, със загуба на съзнание и загуба на дишане. Съответно, както в описанието, на принципа -   разпознай , потърси помощ и започни сърдечен масаж, повиках екип на ЦСМП, а във времето до пристигане на екипа оказвах първа помощ. Думите на лекаря от ЦСМП бяха, че ако не бях се намесил до тяхното пристигане, може би човекът нямаше да оживее. 
И като заключение- моето първо обучение по първа помощ беше в седми клас. Няколко години по-късно обучавам хората как да бъдат адекватни при инцидент. Тоест надежда за нещата има. 
Хубав ден на всички! :) 

Приеми огромното ми уважение за отговорността и куража ти! Това е пример, който осмисля всички усилия. Всеки спасен човешки живот и всеки мотивиран и обучен човек си заслужава :)!

avatar
Тодор Урумов 23 окт 2018 16:36

Поздрави за това, което сте направили. Ето какъв е смисълът от обучението, познанието по тази тема и активната гражданска позиция! 

Дотук преобладаващото мнение е, че обучението трябва да започне още в училище, в началото за опознаване и свикване с темата, а от малко по-голяма възраст вече и за придобиване на практически умения. Така, както се процедира в страните, които могат да се похвалят с някакви положителни резултати за намаляване на жертвите на сърдечен арест.

Какво ще стане обаче, когато децата напуснат училище? Проучванията показват, че практическите умения трябва да се поддържат периодично, за да бъдат ефективни. Няма как да се разчита, че преди 10 или 20 години съм имала такъв предмет в училище. Има голяма разлика между това да знаеш, как се прави и да можеш да го направиш правилно, бързо и ефективно в стресова ситуация. Не е ли важно в някакъв момент отговорността да премине от държавата в ръцете на всеки човек, особено ако самата държава вече е изиграла ролята си да положи основите?

avatar
г-жа Искра Мишева Иванова

Медицинска сестра

24 окт 2018 18:38

Права сте и тук според мен идва подкрепящата роля на диспечера от 112.Но двете са неразривно свързани и да положените основи ще дадат положителен резултат независимо  от изминалото време.

avatar
Д-р Тодор Георгиев Иванов

Трудова медицина

15 яну 2019 13:06

И трябва да бъде ежегодно - от турски експерт научих, че при тях се провежда два пъти годишно и е с изпит накрая! Разбира се те са в обстановка, различна от нашата! Но ние следва да го правим поне веднъж годишно за опресняване и то не само за КПР, но и за цялостно обучение по оказване на първа долекарска помощ!