SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Каква ще е развръзката на скандала с болница "Лозенец", идеята за нова детска болница и МФ на СУ

Отворена дискусия
328
Участници
66
Коментари
328
Участници
66
Коментари

Коментари

Има голям проблем с наличието на педиатри в България.Една болница не е решение.Трябва коренно да се променят нормативите и концепциите в областта на педиатрията,а не само там.

9 яну 2019 14:11
Петър Галев
9 яну 2019 14:11

Освен проблема със сградата, все още не сме чули цялостната концепция за Национална многопрофилна детска болница. Един от най-важните въпроси е дали тя ще се развие по посока на диагностика и лечение и на спешните състояния в педиатрията. Ще отидат ли например сегашните детски хирургични и травматологични клиники от "Пирогов" в новата болница, а също термичните травми, токсикологията и т.н. 

Странно е ,че след решението да не се ползва сградата на Правителствена болница за целта не се поставят на обсъждане други варианти освен бетоновия скелет в Александровска. Коментарът за него бе,че е неудачен от строителна гледна точка.И тогава? Капацитетът на една Детска болница по специалности е почти ясен- защо не се постави на обсъждане проекти за реализация на такава сграда със своята специфика и организация?

Всеки има представа за подобни болници в Европа.

Правителствена болница категорично не е подходяща за детска болница такава, каквато е в моите представи и такава, каквато трябва да бъде. За пример могат да бъдат дадени много детски болници в Европа и света. Да, детска болница трябва да има, но тя да отговаря на всички стандарти и наистина да бъде многопрофилна, така че децата да не се разкарват за консултации и манипулации из цяла София.

Това ще се окаже поредният кьор-фишек на правителството. Като в култовата реплика от наш филм:"тате каза че ще ми купи колело,ама друг път". Колкото построиха болницата на проф Ниньо преди 20-тина години,толкова ще има и нова детска болница.  Поне докато ни управляват мутри и мафиоти ще е така.

29 дек 2018 20:27

Кой е виновен за това,докторе??? Ние,щом търпим! И преди 89-та и след-все такива ни управляват! Което,говори много лошо за нас,като нация!

3 яну 2019 17:31
Петър Галев
3 яну 2019 17:31

Здравейте, д-р Филипов, според мен трудно ще бъде заглушена необходимостта от нова детска болница. Въпросът е дали този стар бетонов гигант е годен да бъде довършен и безопасно експлоатиран. До момента не сме видели експертно мнение по въпроса от строителни инженери, архитекти и т.н. 

Отдавна подкрепям основните идея, маркирани в статията. Лелеяната национална детска многопрофилна болница в София ще бъде една китна кръпка на протритите гащи на педиатрията в милата ни татковина. Колеги, София не е България. Деца има и извън нея. Състоянието на доболничната педиатрична помощ по места е трагично и отива към катастрофално. Основата я няма, а всички са се вторачили във върха на пирамидата! Благодаря за вниманието.

3 яну 2019 17:33
Петър Галев
3 яну 2019 17:33

Тъжна, но вярна констатация, драги д-р Христов. Първичната педиатрична помощ е зле, защото все по-малко млади лекари искат да се занимават с деца, а желаещите обикновено заминават в чужбина. Но това - съгласете се - не означава да нямаме голяма модерна детска болница, която да поема най-сложните педиатрични пациенти. София със сигурност не е България, но в столицата статистически живеят най-много деца, така че има логика такава болница да е в София. 

Имам двама близнака на 6 г и опознах доболничната педиатрична помощ откъм страната на пациентите. Много е тъжно. София не е България,но в столицата най-лесно можеш да привлечеш необходимите специалисти.

26 дек 2018 14:28
Анонимен
26 дек 2018 14:28

Всичко е решено тъй ,че коментарите са излишни.Колеги не си мислете че някой е фактор в решаването на този проблем.Но все пак мисля че е редно да има нова и модерна педиатрична болница.

Лошото в случая, че за кой ли път от най-високо ниво, най-безотговорно се хвърля нещо недобре обмислено в медийното пространство и само броени дни след това следва промяна. А дали сграда започната преди 2-3 десетилетия, запусната и подложена на въздейтвието на природните фактори е годна да бъде довършена и да живее още повече от 100 години. Кога толкова бързо експертите си казаха думата? Няма ли след още малко време пак горестоящите да си променят мнението. А не означава ли това, че години по въпроса за "Нацианална педиатрична болница" те изобщо не са мислили и са чакали да дойде момента на нетърпимост. Впрочем и това много пъти сме го виждали!!!

Иначе, аз съм отново повтарям за нова предварително добре планирана сграда, на най-подходящото място, при най-качествено и бързо изпълнение, като през това време се решат много организационни въпроси. Толкова пари се попиляват, а тук става въпрос за не такава голяма сума.
Дано доживеем....!!!

3 яну 2019 17:35
Петър Галев
3 яну 2019 17:35

Благодаря Ви за лекарското, но и гражданско мнение, драги проф. Шмилев! 

Що се отнася до скелета-бетон,нека експерти се произнесат за неговата годност и да вземат решение,за което да носят отговорност.Работещите в УМБАЛ Лозенец знаят най-добре,каква да е съдбата на болницата,добре е анкетата да е сред тях!

Аз също смятам, че това би бил един чудесен вариант.
При две  основни условия: да се направи експертна оценка на проекта (дали съответства на съвременните концепции, изисквания и т.н. за детска болница), както и на това, което беше полупостроено "преди 100 години" (аз присъствах на "първата копка" !) - експертна оценка на бетона (то там има само бетон !) за да се види дали е все още "читав".
Че ако трябва да се събаря... хиляди тонове бетон... страх ме е да си помисля как ще се прави това и колко ще струва...

3 яну 2019 17:37
Петър Галев
3 яну 2019 17:37

Всички очакваме техническа експертиза, която да покаже дали заявеното от правителството довършване на въпросната сграда е възможно и оправдано, уважаеми проф. Сираков. Ако я забавят още малко, ще се оправдаят коментарите, че "кучетата си лаят, а керванът си върви...". 

20 дек 2018 13:40
Петър Галев
20 дек 2018 13:40

Уважаеми участници в дискусията, както сигурно вече сте разбрали, концепцията на МЗ за създаването на Национална педиатрична болница взе доста рязък завой: ще се използва зарязаният от много години скелет на недостроената сграда до "Майчн дом". От това възникват много въпроси, но основният е как така обявената за компрометирана конструкция сега се оказва годна за довършване... Какво мислите вие? Също така, добра ли е идеята УМБАЛ "Лозенец" да премине административно към СУ "Св. Кл. Охридски"?

20 дек 2018 14:10

Това е единственият нормален вариант! Мястото на тази болница е точно там-в комплексен медицински район! НО . . . . . . . Старата сграда трябва задължително да се събори и да се използва същият готов проект,за построяванено на абсолютно същата,нова сграда! Събарянето,точно в този район ще бъде трудно,понеже,точно в този район не може да се използват експлозиви! Обаче,няма нищо лесно и нищо невъзможно на този свят! За финансирането не се притеснявайте,уважаеми дами и господа! Просто Бойко-бившият пожарникар,ще събере от ръцете на своите лакеи всички ръчни часовници от по 40 000 лева! Министър Ананиев може да вземе инициативата,като ги събере и започне от своя разбира се! Ще могат,например да ги заменят с Китайски,такива,от по 100 лева (които да бъдат също,толкова точни и красиви,разбира се........за да вършат същата работа)! Изразявам се алегорично и афорично,разбира се,но вместо часовници,държавата може да конфискува напълно законно и да си върне много по-скъпи благини,откраднати от народа! Тъкмо ще има и за по-високи заплати на медиците,които напълно го заслужават!!! Приятен ден!

Последните 10 години има един "феномен" в здравеопазването, наблюдава се и в други области - "Проба-Грешка".