SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Каква ще е развръзката на скандала с болница "Лозенец", идеята за нова детска болница и МФ на СУ

Отворена дискусия
319
Участници
65
Коментари

Дългогодишните усилия на Националната педиатрична асоциация и на Обществения  инициативен комитет за създаване на Национална многопрофилна детска болница дадоха неочакван от мнозина резултат. Правителството обяви, че новата детска болница ще се развива на мястото на сегашната Университетска болница „Лозенец“. Това веднага породи редица въпроси сред педиатрите, след лекарите и служителите на бившата Правителствена болница и не на последно място сред преподавателите и студентите в сравнително новия Медицински факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“:

  • Подходящи ли са за модерна педиатрична база сгради, строени преди десетилетия;
  • Къде отива екипът на УБ „Лозенец“;
  • Какво ще се случи с Медицинския факултет, функциониращ там и още много, много проблеми.

И въпреки частични отговори от различни институции, все още въпросите са доста повече.

Какво мислите вие? Подходяща ли е болница „Лозенец“ за база на нова многофункционална педиатрична болница? Какво трябва да стане с дейностите, които до момента се извършваха в тази университетска болница и с нейния екип? Нужна ли ни е по принцип специална болница за висшия управленски ешелон? Каква да е съдбата на втория Софийски медицински факултет?

319
Участници
65
Коментари

Коментари

9 яну 2019 14:11
Петър  Галев
9 яну 2019 14:11

Освен проблема със сградата, все още не сме чули цялостната концепция за Национална многопрофилна детска болница. Един от най-важните въпроси е дали тя ще се развие по посока на диагностика и лечение и на спешните състояния в педиатрията. Ще отидат ли например сегашните детски хирургични и травматологични клиники от "Пирогов" в новата болница, а също термичните травми, токсикологията и т.н. 

Странно е ,че след решението да не се ползва сградата на Правителствена болница за целта не се поставят на обсъждане други варианти освен бетоновия скелет в Александровска. Коментарът за него бе,че е неудачен от строителна гледна точка.И тогава? Капацитетът на една Детска болница по специалности е почти ясен- защо не се постави на обсъждане проекти за реализация на такава сграда със своята специфика и организация?

Всеки има представа за подобни болници в Европа.

Правителствена болница категорично не е подходяща за детска болница такава, каквато е в моите представи и такава, каквато трябва да бъде. За пример могат да бъдат дадени много детски болници в Европа и света. Да, детска болница трябва да има, но тя да отговаря на всички стандарти и наистина да бъде многопрофилна, така че децата да не се разкарват за консултации и манипулации из цяла София.

Това ще се окаже поредният кьор-фишек на правителството. Като в култовата реплика от наш филм:"тате каза че ще ми купи колело,ама друг път". Колкото построиха болницата на проф Ниньо преди 20-тина години,толкова ще има и нова детска болница.  Поне докато ни управляват мутри и мафиоти ще е така.

29 дек 2018 20:27

Кой е виновен за това,докторе??? Ние,щом търпим! И преди 89-та и след-все такива ни управляват! Което,говори много лошо за нас,като нация!

3 яну 2019 17:31
Петър  Галев
3 яну 2019 17:31

Здравейте, д-р Филипов, според мен трудно ще бъде заглушена необходимостта от нова детска болница. Въпросът е дали този стар бетонов гигант е годен да бъде довършен и безопасно експлоатиран. До момента не сме видели експертно мнение по въпроса от строителни инженери, архитекти и т.н. 

Отдавна подкрепям основните идея, маркирани в статията. Лелеяната национална детска многопрофилна болница в София ще бъде една китна кръпка на протритите гащи на педиатрията в милата ни татковина. Колеги, София не е България. Деца има и извън нея. Състоянието на доболничната педиатрична помощ по места е трагично и отива към катастрофално. Основата я няма, а всички са се вторачили във върха на пирамидата! Благодаря за вниманието.

3 яну 2019 17:33
Петър  Галев
3 яну 2019 17:33

Тъжна, но вярна констатация, драги д-р Христов. Първичната педиатрична помощ е зле, защото все по-малко млади лекари искат да се занимават с деца, а желаещите обикновено заминават в чужбина. Но това - съгласете се - не означава да нямаме голяма модерна детска болница, която да поема най-сложните педиатрични пациенти. София със сигурност не е България, но в столицата статистически живеят най-много деца, така че има логика такава болница да е в София. 

Имам двама близнака на 6 г и опознах доболничната педиатрична помощ откъм страната на пациентите. Много е тъжно. София не е България,но в столицата най-лесно можеш да привлечеш необходимите специалисти.

26 дек 2018 14:28
Анонимен
26 дек 2018 14:28

Всичко е решено тъй ,че коментарите са излишни.Колеги не си мислете че някой е фактор в решаването на този проблем.Но все пак мисля че е редно да има нова и модерна педиатрична болница.

Лошото в случая, че за кой ли път от най-високо ниво, най-безотговорно се хвърля нещо недобре обмислено в медийното пространство и само броени дни след това следва промяна. А дали сграда започната преди 2-3 десетилетия, запусната и подложена на въздейтвието на природните фактори е годна да бъде довършена и да живее още повече от 100 години. Кога толкова бързо експертите си казаха думата? Няма ли след още малко време пак горестоящите да си променят мнението. А не означава ли това, че години по въпроса за "Нацианална педиатрична болница" те изобщо не са мислили и са чакали да дойде момента на нетърпимост. Впрочем и това много пъти сме го виждали!!!

Иначе, аз съм отново повтарям за нова предварително добре планирана сграда, на най-подходящото място, при най-качествено и бързо изпълнение, като през това време се решат много организационни въпроси. Толкова пари се попиляват, а тук става въпрос за не такава голяма сума.
Дано доживеем....!!!

3 яну 2019 17:35
Петър  Галев
3 яну 2019 17:35

Благодаря Ви за лекарското, но и гражданско мнение, драги проф. Шмилев! 

Що се отнася до скелета-бетон,нека експерти се произнесат за неговата годност и да вземат решение,за което да носят отговорност.Работещите в УМБАЛ Лозенец знаят най-добре,каква да е съдбата на болницата,добре е анкетата да е сред тях!

Аз също смятам, че това би бил един чудесен вариант.
При две  основни условия: да се направи експертна оценка на проекта (дали съответства на съвременните концепции, изисквания и т.н. за детска болница), както и на това, което беше полупостроено "преди 100 години" (аз присъствах на "първата копка" !) - експертна оценка на бетона (то там има само бетон !) за да се види дали е все още "читав".
Че ако трябва да се събаря... хиляди тонове бетон... страх ме е да си помисля как ще се прави това и колко ще струва...

3 яну 2019 17:37
Петър  Галев
3 яну 2019 17:37

Всички очакваме техническа експертиза, която да покаже дали заявеното от правителството довършване на въпросната сграда е възможно и оправдано, уважаеми проф. Сираков. Ако я забавят още малко, ще се оправдаят коментарите, че "кучетата си лаят, а керванът си върви...". 

20 дек 2018 13:40
Петър  Галев
20 дек 2018 13:40

Уважаеми участници в дискусията, както сигурно вече сте разбрали, концепцията на МЗ за създаването на Национална педиатрична болница взе доста рязък завой: ще се използва зарязаният от много години скелет на недостроената сграда до "Майчн дом". От това възникват много въпроси, но основният е как така обявената за компрометирана конструкция сега се оказва годна за довършване... Какво мислите вие? Също така, добра ли е идеята УМБАЛ "Лозенец" да премине административно към СУ "Св. Кл. Охридски"?

20 дек 2018 14:10

Това е единственият нормален вариант! Мястото на тази болница е точно там-в комплексен медицински район! НО . . . . . . . Старата сграда трябва задължително да се събори и да се използва същият готов проект,за построяванено на абсолютно същата,нова сграда! Събарянето,точно в този район ще бъде трудно,понеже,точно в този район не може да се използват експлозиви! Обаче,няма нищо лесно и нищо невъзможно на този свят! За финансирането не се притеснявайте,уважаеми дами и господа! Просто Бойко-бившият пожарникар,ще събере от ръцете на своите лакеи всички ръчни часовници от по 40 000 лева! Министър Ананиев може да вземе инициативата,като ги събере и започне от своя разбира се! Ще могат,например да ги заменят с Китайски,такива,от по 100 лева (които да бъдат също,толкова точни и красиви,разбира се........за да вършат същата работа)! Изразявам се алегорично и афорично,разбира се,но вместо часовници,държавата може да конфискува напълно законно и да си върне много по-скъпи благини,откраднати от народа! Тъкмо ще има и за по-високи заплати на медиците,които напълно го заслужават!!! Приятен ден!

Последните 10 години има един "феномен" в здравеопазването, наблюдава се и в други области - "Проба-Грешка".

Подкрепям идеята за национална многопрофилна детска болница, но наистина да обхваща всички възможности на една детска болница, вкл. спешност. Това беше половинчато решение. Децата отново щяха да бъдат разкарвани из цяла София за консултации, защото детските клиники на "Пирогов" и Трета градска болница се запазват. Такова решение изисква добър бизнес- план.