Каква ще е развръзката на скандала с болница "Лозенец", идеята за нова детска болница и МФ на СУ

Участници

Мнения

Каква ще е развръзката на скандала с болница "Лозенец", идеята за нова детска болница и МФ на СУ

Участници

Мнения

avatar
д-р ЛИЛЯНА ПЕНЧЕВА ПЕНЧЕВА

Ушно-носно-гърлени болести

16 апр 2019 12:04

Има голям проблем с наличието на педиатри в България.Една болница не е решение.Трябва коренно да се променят нормативите и концепциите в областта на педиатрията,а не само там.

avatar
Петър Галев 9 яну 2019 14:11

Освен проблема със сградата, все още не сме чули цялостната концепция за Национална многопрофилна детска болница. Един от най-важните въпроси е дали тя ще се развие по посока на диагностика и лечение и на спешните състояния в педиатрията. Ще отидат ли например сегашните детски хирургични и травматологични клиники от "Пирогов" в новата болница, а също термичните травми, токсикологията и т.н. 

avatar
доц. д-р Красимира Калинова, дм

Детска хирургия

8 яну 2019 21:37

Странно е ,че след решението да не се ползва сградата на Правителствена болница за целта не се поставят на обсъждане други варианти освен бетоновия скелет в Александровска. Коментарът за него бе,че е неудачен от строителна гледна точка.И тогава? Капацитетът на една Детска болница по специалности е почти ясен- защо не се постави на обсъждане проекти за реализация на такава сграда със своята специфика и организация?

Всеки има представа за подобни болници в Европа.

avatar
д-р Румяна Тодорова

Кожни и венерически болести

8 яну 2019 13:31

Правителствена болница категорично не е подходяща за детска болница такава, каквато е в моите представи и такава, каквато трябва да бъде. За пример могат да бъдат дадени много детски болници в Европа и света. Да, детска болница трябва да има, но тя да отговаря на всички стандарти и наистина да бъде многопрофилна, така че децата да не се разкарват за консултации и манипулации из цяла София.

avatar
д-р Румен Асенов Филипов, дм

Гръдна хирургия

28 дек 2018 08:51

Това ще се окаже поредният кьор-фишек на правителството. Като в култовата реплика от наш филм:"тате каза че ще ми купи колело,ама друг път". Колкото построиха болницата на проф Ниньо преди 20-тина години,толкова ще има и нова детска болница.  Поне докато ни управляват мутри и мафиоти ще е така.

Кой е виновен за това,докторе??? Ние,щом търпим! И преди 89-та и след-все такива ни управляват! Което,говори много лошо за нас,като нация!

avatar
Петър Галев 3 яну 2019 17:31

Здравейте, д-р Филипов, според мен трудно ще бъде заглушена необходимостта от нова детска болница. Въпросът е дали този стар бетонов гигант е годен да бъде довършен и безопасно експлоатиран. До момента не сме видели експертно мнение по въпроса от строителни инженери, архитекти и т.н. 

avatar
д-р Николай Христов

Общопрактикуващ лекар

28 дек 2018 00:36

Отдавна подкрепям основните идея, маркирани в статията. Лелеяната национална детска многопрофилна болница в София ще бъде една китна кръпка на протритите гащи на педиатрията в милата ни татковина. Колеги, София не е България. Деца има и извън нея. Състоянието на доболничната педиатрична помощ по места е трагично и отива към катастрофално. Основата я няма, а всички са се вторачили във върха на пирамидата! Благодаря за вниманието.

avatar
Петър Галев 3 яну 2019 17:33

Тъжна, но вярна констатация, драги д-р Христов. Първичната педиатрична помощ е зле, защото все по-малко млади лекари искат да се занимават с деца, а желаещите обикновено заминават в чужбина. Но това - съгласете се - не означава да нямаме голяма модерна детска болница, която да поема най-сложните педиатрични пациенти. София със сигурност не е България, но в столицата статистически живеят най-много деца, така че има логика такава болница да е в София. 

avatar
д-р Румен Асенов Филипов, дм

Гръдна хирургия

14 яну 2019 08:48

Имам двама близнака на 6 г и опознах доболничната педиатрична помощ откъм страната на пациентите. Много е тъжно. София не е България,но в столицата най-лесно можеш да привлечеш необходимите специалисти.

avatar
Анонимен
26 дек 2018 14:28

Всичко е решено тъй ,че коментарите са излишни.Колеги не си мислете че някой е фактор в решаването на този проблем.Но все пак мисля че е редно да има нова и модерна педиатрична болница.

avatar
проф. Тоньо Шмилев, дм

Педиатрия

26 дек 2018 11:17

Лошото в случая, че за кой ли път от най-високо ниво, най-безотговорно се хвърля нещо недобре обмислено в медийното пространство и само броени дни след това следва промяна. А дали сграда започната преди 2-3 десетилетия, запусната и подложена на въздейтвието на природните фактори е годна да бъде довършена и да живее още повече от 100 години. Кога толкова бързо експертите си казаха думата? Няма ли след още малко време пак горестоящите да си променят мнението. А не означава ли това, че години по въпроса за "Нацианална педиатрична болница" те изобщо не са мислили и са чакали да дойде момента на нетърпимост. Впрочем и това много пъти сме го виждали!!!

Иначе, аз съм отново повтарям за нова предварително добре планирана сграда, на най-подходящото място, при най-качествено и бързо изпълнение, като през това време се решат много организационни въпроси. Толкова пари се попиляват, а тук става въпрос за не такава голяма сума.
Дано доживеем....!!!

avatar
Петър Галев 3 яну 2019 17:35

Благодаря Ви за лекарското, но и гражданско мнение, драги проф. Шмилев! 

avatar
д-р Даниела Вражилова

Общопрактикуващ лекар

25 дек 2018 14:57

Що се отнася до скелета-бетон,нека експерти се произнесат за неговата годност и да вземат решение,за което да носят отговорност.Работещите в УМБАЛ Лозенец знаят най-добре,каква да е съдбата на болницата,добре е анкетата да е сред тях!

avatar
проф. Милко Сираков

Акушерство и гинекология

25 дек 2018 14:13

Аз също смятам, че това би бил един чудесен вариант.
При две  основни условия: да се направи експертна оценка на проекта (дали съответства на съвременните концепции, изисквания и т.н. за детска болница), както и на това, което беше полупостроено "преди 100 години" (аз присъствах на "първата копка" !) - експертна оценка на бетона (то там има само бетон !) за да се види дали е все още "читав".
Че ако трябва да се събаря... хиляди тонове бетон... страх ме е да си помисля как ще се прави това и колко ще струва...

avatar
Петър Галев 3 яну 2019 17:37

Всички очакваме техническа експертиза, която да покаже дали заявеното от правителството довършване на въпросната сграда е възможно и оправдано, уважаеми проф. Сираков. Ако я забавят още малко, ще се оправдаят коментарите, че "кучетата си лаят, а керванът си върви...". 

avatar
Петър Галев 20 дек 2018 13:40

Уважаеми участници в дискусията, както сигурно вече сте разбрали, концепцията на МЗ за създаването на Национална педиатрична болница взе доста рязък завой: ще се използва зарязаният от много години скелет на недостроената сграда до "Майчн дом". От това възникват много въпроси, но основният е как така обявената за компрометирана конструкция сега се оказва годна за довършване... Какво мислите вие? Също така, добра ли е идеята УМБАЛ "Лозенец" да премине административно към СУ "Св. Кл. Охридски"?

Това е единственият нормален вариант! Мястото на тази болница е точно там-в комплексен медицински район! НО . . . . . . . Старата сграда трябва задължително да се събори и да се използва същият готов проект,за построяванено на абсолютно същата,нова сграда! Събарянето,точно в този район ще бъде трудно,понеже,точно в този район не може да се използват експлозиви! Обаче,няма нищо лесно и нищо невъзможно на този свят! За финансирането не се притеснявайте,уважаеми дами и господа! Просто Бойко-бившият пожарникар,ще събере от ръцете на своите лакеи всички ръчни часовници от по 40 000 лева! Министър Ананиев може да вземе инициативата,като ги събере и започне от своя разбира се! Ще могат,например да ги заменят с Китайски,такива,от по 100 лева (които да бъдат също,толкова точни и красиви,разбира се........за да вършат същата работа)! Изразявам се алегорично и афорично,разбира се,но вместо часовници,държавата може да конфискува напълно законно и да си върне много по-скъпи благини,откраднати от народа! Тъкмо ще има и за по-високи заплати на медиците,които напълно го заслужават!!! Приятен ден!

avatar
Проф. Владимир Гончев, дм

Вътрешни болести

18 дек 2018 20:16

Последните 10 години има един "феномен" в здравеопазването, наблюдава се и в други области - "Проба-Грешка".

avatar
д-р Румяна Тодорова

Кожни и венерически болести

18 дек 2018 13:52

Подкрепям идеята за национална многопрофилна детска болница, но наистина да обхваща всички възможности на една детска болница, вкл. спешност. Това беше половинчато решение. Децата отново щяха да бъдат разкарвани из цяла София за консултации, защото детските клиники на "Пирогов" и Трета градска болница се запазват. Такова решение изисква добър бизнес- план.

avatar
Проф. Чавдар Славов дмн

Урология

18 дек 2018 11:18

Jalko!Iavno u nas dobrite idei niamat pochva za razvitie!?

avatar
Петър Галев 18 дек 2018 14:41

Драги проф. Славов, какво смятате, че трябва да е бъдещето на УБ "Лозенец"? И също - в нова или в пригодена сграда трябва да се развива бъдещата Национална многопрофилна детска болница?

avatar
Проф. Чавдар Славов дмн

Урология

25 дек 2018 18:25

Ostavam na pozicia,che t.n.Pravitelstvenna bolnica e nai dobroto reshenie za Pediatrichen komplex - ot finansova,teritorialna i vsichki drugi aspekti.Tova shteshe da dade poveche shansove i na ozeliavane na MF pri SU!?

avatar
д-р Александър Калайджиев

Общопрактикуващ лекар

17 дек 2018 15:53

жални дечицата, които наистина имат нужда от множество консултации и на които им се налага да обикалят по кабинети и градове.... :(