SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

ТАБУ ЛИ Е САМОЛЕЧЕНИЕТО ПРИ ГРИП?

Отворена дискусия
670
Участници
147
Коментари
670
Участници
147
Коментари

Коментари

8 мар 2019 13:58
Анонимен
8 мар 2019 13:58

отговорът е -Не! За съжаление, така стоят нещата..

21 фев 2019 16:00

 Така и не ми стана ясно : 1.Как авторът- каърдиолог на дискусията стигна до изводи на дискусията: "Обобщавайки коментарите , преобладаващото мнозинство от здравните специалисти (над 90%) са в подкрепа на изложеното от мен мнение, за значима очаквана полза от "информирано самолечение" с противовирусни препарати при заболелите от грип".Така и не става ясно кой е здравен работник , кой е пациент , кой е специалист , кой приятел на автора ! Меко казано псевдонаучно се прави извод ,че идеята на автора е възприета от участниците!

2.Как ще премине един кардиолог  към:"Следваща стъпка е предприемане, изработването на национален алгоритъм за поведение при грип, както за медицинските специалисти, така и за голяма част от населението". До колкото ми е известно не е инфекционист , не представлява група хора в НПО , не е експерт !
3. Как ще се легализира  информираното самолечение на пациенти с медикаменти ,които се отпускат само с рецепта от лекар? Кой лекар ще си заложи името под рецепта без преглед а пациент и ще е готов да понесе последиците от грешките на закъсняло антибиотично или антивирусно лечение , за сметка на безсмислено лечение с антигрипен препарат! Аз лично при едновременно наличие на случай с  морбили или  грип , не поемам отговорност да  изпиша тамифлу вместо  ацикловир на морбили и да нося последиците от усложненията на грешката си без преглед!
4.И колко комисионна очаква  авторът на идеята от фармаиндустрията за да превърне антивирусните препарати в симптоматични медикаменти , които пациентът може да си купи без рецепта ?

Винаги ще има някои, на които никога няма да им стане ясно,.  Важното е на повечето да им е ясно. 


16 фев 2019 10:56

Ами вижте,докторе! Ясно е,че стотици хиляди заразени няма да можеме да нападнеме и окупираме лекарските кабинети! Просто физически няма да е възможно колегите ви да ни прегледат! А и не е никак полезно и безопасно за никого! Още повече,сега,когато вече се шири и морбили,какво остава,освен за се сдобиеш и с двете заболявания! С други думи,да си размените по още един вирус с някого пред кабинета,докато чакате. Е,все пак ще трябва да се обадя на лекар по телефона,няма как да се лекувам абсолютно сам! Това би било смъртоносно! Ами не е табу,защо да е табу? То,даже се превръща и в практика абсолютното самолечение,което е много опасно! Ами чакането пред кабинета е доста продължително и убийствено. Това,кара хората да избягват лекаря. В доста случаи,само чакаме и нищо! Отиваме,там защото имаме нужда от помощ,но се оказва,че губиме часове за нищо,а и да ни се скарат,като че ли сме виновни,че сме се разболяли и безпокоиме лекаря! Един вид "извинявайте,че се видяхме"! Особено колегите ви в Пирогов са изключително нервни!!! По-скоро,да ни подготвите предварително,ако може! Кои от препаратите против грип,трябва да взимаме? Чета,тук ваши колеги. Те казват,че най-доброто лечение е комбинацията от два препарата против грип! Но,едни ни съветват да взимаме Реленца и Тамифлу в комбинация,но пък от други ваши колеги научавам,че Тамифлу и Реленца удрят грипа в едно и също негово слабо място,а Римантадин и Амантадин - в друго! Тоест,да приемаме Римантидин в комбинация с някой от другите два препарата-Реленца и Тамифлу! Кого да послушам???

не се комбинират тези препарати, защото имат сходно действие. Аман и римантадина са изчерпали своето място. Но, това е целта на дискусията - да се създаде алгоритъм на действие полезен за обществото. А, "по отношение",  отношенията пациент- лекар и пациентите сте прави, и лекарите са прави, както би казал Соломон, проблема-виновник е друг, но и пациентите, и лекарите са отговорни за последствията...


Драги участници в дискусията, Очаквам и съответни предложения, след  демонстрирания голям интерес по темата, с цел ограничаване и контролиране на проблема -ГРИП. Благодаря

14 фев 2019 09:05

Моят начин е да взема мерки преди нещо изобщо да се сети да ме връхлети, тъй като съм диабетик и попадам в рисковата група за такива състояния. Никога не съм се ваксинирала и няма да го направя и в бъдеще. Вместо това от септември до май пия клеева тинктура и комбинация на калций,магнезий, цинк, витамин Д. Като усетя нещо добавям и витамин Ц с удължено освобождаване. Години наред тази стратегия ме спасява от тежко протичане на настинки и грип и изкарвам всичко много леко. Имам такива епизоди, но проблемът тогава е кръвната захар, а не общото неразположение като цяло.

16 фев 2019 09:53

Уви пълноценното хранене вече е практически невъзможно, просто защото това, което консумираме сега като продукти не може да се сравнява с онова, което ядяхме преди години. Помня времето, когато млякото беше мляко, доматите - вкусни,а сиренето беше сирене, а не тебешир с претенции. В такива условия  всеки прави каквото може- чете, информира се и на базата на информация от няколко източника( за предпочитане медицински), допитва се до ендото и джипито-прави, както казахте Вие,  един информиран избор за своето здраве. Още повече при диабетиците като хронично болни, са на лице дефицити и то повече, от колкото при здравите хора. С тези мерки просто се опитвам да живея здравословно, изграждайки силен имунитет и така се предпазвам от разболяване. Не натрапвам моя начин на никого, просто при мен това действа ок и съм доволна.  Не подценявам лекарската компетентност, напротив-уважавам лекарите за това,че ежедневно се борят със смъртта и неизбежната деградация на човешкия организъм!  Уви и двете са неизбежни, какво да го правиш, биология! Това, което можем ние като пациенти да направим е да вземем мерки преди да възникне проблемът и така да го предотвратим. А като се замислим не е ли това смисълът? 

16 фев 2019 14:51

Е те,лекарите ви казват,че сте имала късмет,ама вие едно и също си знаете : "видовете храни,та-видовете храни"! С храни вирус не се лекува! Просто никога не сте имала вирус,чукайте на дърво! В противен случай,с вашето "лечение",сега нямаше да пишете това! Просто не сте имала вирус! Не знаете,какво е!

Дааа, профилактиката е най-доброто лечение. Но и доброто лечение, огато е необходимо е от значение.


13 фев 2019 15:12
Милен  Цветанов
13 фев 2019 15:12

Аз поне от 7-8 години при настинка, а няколко пъти от грип се лекувам като драстично увелича към храненето чесъна, много лук в салатите и повече плодове. Движа се постоянно, за да активирам допълнително имунната система. Вярвайте ми - поне при мен винаги ми минава или толкова бързо, колкото с прием на лекарства или дори по-бързо. Последния ми случай е от преди седмица. Тогава ме връхлетя зверска хрема, съпроводена с непрестанни кихавици и отпадналост. Вярвайте ми, че като изключим леко запушения нос с "моите си" мерки се оправих за около 3 дни. Вероятно моя случай е вид самолечение, но едва ли мога да бъда анатемосан, тъй като винаги дава отличен резултат.

13 фев 2019 16:43
Милен  Цветанов
13 фев 2019 16:43

Г-н Парашкевов, много ясно прочетох и съзнавам какво съм написал. От написаното става ясно, че говоря не само за хрема, но и за грип. Да, вероятно съм имал късмет, че не съм приел нито едно хапче, прахче или каквото и да било. Храната и движението помагат и то драстично в такива ситуации, защото на хората им е втълпено, че трябва да гълтат шепи с хапчета, да лежат, а имунната система се подтиска допълнително от залежаване. С това си мнение не натоварвам никого - това е моя опит. Това с уроките е излишно, да не кажа подигравателно, но ако ви прави щастлив, че сте го вмъкнали - бъдете такъв. Поздрави!

13 фев 2019 18:01

Не,не е подигравателно! Това е реално! Просто,така сте настроен,но,това не означава,че и аз,съм настроен,така! Именно! Истинско чудо е,че сте "излекували" тежък вирус с храни и напитки! Че,да не кажа,че е невероятно и фантастично! Ами това,тук е социална мрежа и коментарите са публични. Но,ако не желаете да бъдат виждани от всеки,трябва просто да ги насочите към конкретна аудитория.

Препоръчвам ви да прочетете статията ми под общата част на дискусията където пише:(Повече информация за грипа можете да видите Тук). Тогава ще разберете разликата м/у настинка, (която е относително безобидна и минава за 3-6 дни със и без лечение) и грипа, който е сериозно и потенциално животозастрашаващо заболяване, което е убило стотици милиони хора.....

Благодаря за големият интерес по темата. Обобщавайки коментарите , преобладаващото мнозинство от здравните специалисти (над 90%) са в подкрепа на изложеното от мен мнение, за значима очаквана полза от "информирано самолечение" с противовирусни препарати при заболелите от грип. Следваща стъпка е предприемане, изработването на национален алгоритъм за поведение при грип, както за медицинските специалисти, така и за голяма част от населението.

Благодаря за поканата.  Подкрепям мнението на д-р Сардовски. Никак не е трудно клинично да се разграничи грип от друга ОВИ. Много от пациентите с убедителни симптоми на грип не биха се съгласили да престоят най-малко час пред кабинета на ОПЛ с фебрилитет, за да им кажат, че имат грип. В този случй не е престъпление да препоръчаме антигрипен препарат по възможност като монотерапия. Относно странични ефекти или алергични реакции на медикаменти. те настъпват когато има кофактори - съпътстваща множествена терапия като витамини, имуностимулатори, фитопрепарати, хранителни добавки, антипитерик и антибиотик и вирусната инфекция. Колкото по-малко медикаменти по време на вирусна инфекция, толкова по-малко беди за пациента и за нас. Най-добре е да оставим организма да се справи сам посредством фебрилитета като препоръщаме етиологично антивирусно, в частност антигрипно лечение.

Колеги,няма лекарство без странични ефекти!За едно гадене  или леки стомашни колики,не трябва да заклеймяваме доказани л-ва!Лекаря трябва да прецени съотношението полза/вреда.При  ОКГДП,по време на грипна епидемия,няма да е грешка ,ако пациента вземе антивирусен препарат в първите 24-36часа,дори да не е грип!

Вашият коментар кратко и точно описва есенцията на темата и практичното поведение.

Благодаря за поканата.

Този коментар е изтрит от създателя му

Вярвам, че грамотното самолечение има място. Най - вече по няколко причини. При грип е уместно да си седим в къщи, да имаме Ремантадин, който да започнем по схема, или Тамифлу, или Реленца за профилактика, но и за лечение. Другото, т.нар. бабина медицина, ОК, но да не е самоцел или натрапвана с упоритостта на сектант - комунист. Другите мерки зависят от организацията на обществото. На пример, да може да си остане в къщи, оня, който усети първите "тръпки" на грипа. Училищата се разпускат не когато стане след дъжд качулка, а пак в самото начало.

Вярвам, че грамотното самолечение има място. Най - вече по няколко причини. При грип е уместно да си седим в къщи, да имаме Ремантадин, който да започнем по схема, или Тамифлу, или Реленца за профилактика, но и за лечение. Другото, т.нар. бабина медицина, ОК, но да не е самоцел или натрапвана с упоритостта на сектант - комунист. Другите мерки зависят от организацията на обществото. На пример, да може да си остане в къщи, оня, който усети първите "тръпки" на грипа. Училищата се разпускат не когато стане след дъжд качулка, а пак в самото начало.

По отношение  тезата- всички със грипни симптоми да се прегледат (100хил за 1седм) и да им се направи тест за грип Ви предоставям становището на Центъра за контрол и првенция на заболяванията, САЩ:


ИЗПОЛЗВАНЕ НА БЪРЗИ ТЕСТОВЕ ЗА ГРИП (RIDT) ПРИ ВЗЕМАНЕ НА КЛИНИЧНИ РЕШЕНИЯ RIDTs могат да бъдат използвани за подпомагане на диагностични и лечебни решения за пациенти при клинични условия, като например дали да се предписват антивирусни лекарства. ОБАЧЕ, поради ограничената 50-70%, чувствителност на тестовете (т.е. в 30-50% от хората може да има грип и тестовете да са отрицателни), отрицателните резултати от RIDT не изключват инфекцията с грипен вирус при пациенти с признаци и симптоми, предполагащи грип. Ето защо, при пациенти със съмнение за грип, антивирусното лечение не трябва да се пропуска, дори ако тестът е отрицателен. Тестването не е необходимо за всички пациенти с признаци и симптоми на грип за вземане на решения за антивирусно лечение . След като се документира активността на грипа в общността или географския район, диагнозата за грип за амбулаторни пациенти, може да се постави само въз основа, признаците и симптоми, съответстващи на предполагаем грип, особено в периоди на пикова грипна активност в общността.

Благодаря за поканата д-р Сардовски. Разбираемо е,че не е възможно 100% от болните да приемат подходящо антивирусно лекарство в 1-те 48-72 часа,какво препоръчвате да правим след този пропуск?

Това са кръвните тестове, които изискват няколко дни и затова практически са излишни за започване на лечение. Аз говоря за бързи тестове с носен или гърлен секрет, които стават за десетки минути.

12 фев 2019 13:58
Анонимен
12 фев 2019 13:58

ЗА СОФИЯ

д-р Вражилова, антивирусните препарати се смята че действат до 5-ия ден, но ефекта намалява във времето. Ако е изпуснато специфичното лечение, се лекуват евентуалните усложнения, според локализацията им. И това последващо леченеие, също трябва да е предмет на съответен алгоритъм, какъвто няма в Б-я и всеки "лекува" според представите си за това.