SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Епидемията от морбили ще спре ли антиваксърската вълна?

Отворена дискусия
465
Участници
98
Коментари

Трябва ли да се стигне до множество жертви или до хронични увреждания на здравето от предотвратими чрез ваксини заболявания, за да променим отношението си към най-голямото постижение на медицината? Този въпрос излиза на дневен ред и ще е все по-актуален, защото болести, които смятахме за победени, започват да се завръщат заради псевдонаучни, конспиративни и "природосъобразни" теории. 

Със сигурност здравеопазването имат своите пропуски в начина, по-който хората се информират за ваксините. Явно е нужен много по-строен механизъм, чрез който контактът с родителите да не е възложен само и единствено на личния лекар, особено при зле настроени и/или необразовани хора. 

Никой не отрича, че при ваксинациите може да има странични ефекти. Най-често локални и краткотрайни. И в изключително редки случаи - по-сериозни. Но няма никакво съмнение, че ползата и рискът от ваксините са в съотношение както кит към оризово зърно...

 

Какво трябва и може да направят институциите, за да се повиши ваксиналното покритие?

 

Каква е ролята на личните лекари в този процес?

 

Трябват ли строги административни мерки, глоби и наказания или този подход не е продуктивен?

 

Има ли роля училищното образование и каква трябва да е тя?

 

Очаквам вашите мнения по всички въпроси, свързани с ваксините.

 

 

465
Участници
98
Коментари

Коментари

8 мар 2019 16:08
Анонимен
8 мар 2019 16:08

Този коментар е изтрит от създателя му

Здравейте колеги.

Въпросът за ваксините не търпи отлагане.Според мен е необходима да има задължителни имунизации за опасните заразни болести .Истината е, че на родителите малко им  се обяснява , какви  трайни последици има за здравето на техните деца, ако не ги имунизират. Често като алерголог ми се налагат подобни срещи с такива родители.Отговорът им е :" На детето ми ще се случи нещо".
Често ги питам-На кого вярват -На самозвани експерти,чиято единствена работа е да обикалят по телевизии и форуми или на лекари специалисти? Принципът е ясен -уплашете широката публика ,че нещо е опасно и впоследствие се доверете и платете  на харизматични псевдоексперти.
Колеги- и лекарското ни съсловие има вина.Ние не сме единни за ваксините.Малко са здравните предавания в гледаното време .Няма информация за това каква е ползата ,има  ли  вреда и кога и как да се поставят ваксините.Нека бъдем по активни,да говорим по малко и да действаме повече. Нека за информация за  васкините по телевизиите се показват само хора които са специалисти в областа.

9 мар 2019 12:42
Петър  Галев
9 мар 2019 12:42

Чест Ви прави, драга д-р Шишенкова, че обръщате внимание и на пропуските в самата лекарска общност по отношение на ваксините. Сигурен съм, че заради сегашната ситуация с разпространението на морбили, повече Ваши колеги ще бъдат активни и ще отделят специално внимание на родителите, в опит да ги убедят с разумни и професионални аргументи да ваксинират децата си. Ясно е, че се изисква търпение и постоянство от лекарите и всички медицински професионалисти.

Hviid A, Hansen JV, Frisch M, Melbye M. Measles, Mumps, Rubella vaccination and Autism: a nationwide cohort study. Ann Intern Med. 2019; Ahead of Print. DOI: 10.7326/M18-2101. PMID: 30831578.
https://annals.org/aim/fullarticle/2727726/measles-mumps-rubella-vaccination-autism-nationwide-cohort-study

9 мар 2019 12:47
Петър  Галев
9 мар 2019 12:47

Уважаема д-р Баймакова, благодаря Ви, че споделяте в дискусията научни доказателства, които потвърждават безопасността на ваксината срещу морбили, паротит и рубеола, специално по отношение на потенциално обсъждания риск от аутизъм. В материала, към който ни насочвате, изрично става ясно, че връзка между тази ваксина и аутизма няма! Въпросът е такава информация да стига по съответния разбираем начин до родителите и до цялото общество.

Г-н Галев, Благодаря Ви за прекрасния коментар от Ваша страна. Посочения линк е към научната публикация, за която през последната седмица всички медии в страната пишат и коментират. Списание "Annals of Internal Medicine" е научно списание с много висок Импакт Фактор (истински ИФ, по Thomson Reuters) и спокойно можем да се доверим на статиите публикувани в него. По отношение на родителите ... да се доверят на това което казват лекарите-специалисти в дадената област, НО с малко и важно уточнение - лекарите-специалисти работещи "Медицина базирана на доказателства".

Поставянето на проблема за ваксинациите  не търпи отлагане.Не може живеещи в едно общество да си решават сами ,хей така да ваксинират или не децата си.Смятам ,че се дадоха много права на неправителствени.знайни и незнайни организации ,които много смело ангажират публичното пространство и раздават некомпетентни мнения .Винаги съм свързвала техните агресивни действия с комерсия.Аз смятам ,че вече е назрял момента ,когато след тежки заболявания да има и лош край ,защото българинът разбира само от това !Държавата трябва категорично да се намеси със строги мерки,санкции ,за да може да профилактират епидемиите.Свидетели сме как сега тичат и извиват ръцете на личните си лекари ,за да бъдат имунизирани.Свидетели сме как се отказват ваксинации още в род домове.Отказът от ваксинации трябва да се санкционира сериозно,ако искаме да запазим хората от сериозни епидемии!

Това е една от последните научни публикации по темата за липса на връзка между еаксинацията за MMR и аутизма.. 

Линка към статията поместен в седмичния бюлетин на Nature.и Gardian.
Ако кликнете върху линка на статията, ще се видят още доста научни статии по темата.

Може би, Подавайки информация, изхождаща от научни разработки, обхващащи голям брой изследвани и от големи международно признати научни списания ще обори невярващите, защото именно доказателства са в основата на солидния аргумент за защита на дадена теза. Смятам, че все повече пациенти са достатъчно интелигенти, за да разберат, ако разясненията са подадени правилно и облечени във фактология.


QUOTE OF THE DAY

“In an ideal world, vaccine safety research would be conducted only to evaluate scientifically grounded hypotheses, not in response to the conspiracy du jour.”
Epidemiologist Saad Omer and colleagues introduce a study of 650,000 children that confirms that there is no link between the measles, mumps, rubella (MMR) vaccine and autism. (Annals of Internal Medicine via The Guardian)

Author, Article, and Disclosure Information:
This article was published at Annals.org on 5 March 2019.
Rollins School of Public Health, Emory University, Atlanta, Georgia (S.B.O.)
Emory School of Medicine, Atlanta, Georgia (I.Y.)
Disclosures: Disclosures can be viewed at :

www.acponline.org/authors/icmje/ConflictOfInterestForms.do?msNum=M19-0596.

Corresponding Author: Saad B. Omer, MBBS, MD, PhD, Emory University, 1518 Clifton Road NE, Room 7017, Atlanta, GA 30322; e-mail, somer@emory.edu.

Current Author Addresses: Dr. Omer: Emory University, 1518 Clifton Road NE, Room 7017, Atlanta, GA 30322.

Dr. Yildirim: Emory University, 2015 Uppergate Drive, Room 548, Atlanta, GA, 30322.

Практикувам като ОПЛ вече почти една година, и за този мой опит, мога да кажа, че сравнително рядко има хора, които са против всякакви ваксини, т.е. хората масово все още вярват в ползите на ваксинирането.

Антиваксърските течения си имат своето обяснение в характеристиките на това все още "малцинство хора" с определени здравни и популационни черти- това са индивиди, които почти не са имали здравни проблеми и най-често преди да прибегнат до даден медикамент за лечение, поставят сериозен и важен акцент на странични действия или НЛР. 
Единственото, което аз намирам за полезна провокация от антиваксърите е, че въпросите, които поставят пред нас имат вече по-сериозна и задълбочена причина да бъдат задавани, напр.: 
"Защо се наблюдава увеличаване на %-та деца с аутизъм в световен мащаб - само генетични ли са причините, като зад всеки здравословен проблем на практика се крие и предразположение/наследственост или има още неизяснени от науката рискови фактори на средата, в които влизат някои ваксини -напр МПР?", или
 "Знаем, че ваксините са вече почти само рекомбинантни с консерванти за удължаване на годността, но това ли е само гаранцията за тяхната безопасност?" 
и по-неприятния въпрос като: 
"Къде медицината ни манипулира, напр -защо през последните 2 години има епидемични огнища само на морбили, а през последните 30 години само един случай на 4 год момче в Испания, регистрирано като заболяло от дифтерия, т.е. има ли смисъл изобщо от реимунизациите с ДТ след училищна възраст?
Такива въпроси поставят медицинската общност в, бих най-меко се изразила,"неудобно положение", тогава когато лекарите избягват да са честни и да споменават ВИНАГИ, че ИМА РИСК! 
Най-важното разяснение за пациентите е преценката РИСК/ПОЛЗА от дадената ваксина, но когато се уточни, че става въпрос за здравеопазване на Популационно ниво!, а не за Изолираните колективи/групи (каквито все повече се появяват).
Аз съм за Информирано Съгласие на пациентите преди поставяне на всеки вид ваксина, защото противниците на ваксините за съжаление се очаква да станат повече, а може би това ще доведе до нови търсения като подходи и механизми в определяне и опазване на нашето Здраве.  

Не съм привърженик на глобите и наказанията, когато искаме нещо да се свърши, но тъй като в България вече никой не знае кой е имунизиран и кой не, трябва да се въведе строга отчетност за всички имунизации. Всеки да има своя лична карта с вписани имена на ваксините, партиден номер на ваксината, производител, на коя дата е поставена. При отказ да се впише, че родителят отказва и да се подпише. Този картон да е задължителен документ при получаване на помощи и записване в детски градини и училище. Тези карти да бъдат обект на проверка от страна на РЗИ. Тази мярка трябва да бъде временна докато не се направи една реална картина на имунизационния статус най- вече на децата. Междувременно нека се организират кръгли маси, брошури и т.н., които сами не могат да постигнат ефект. Разбира се, тук е ролята на ОПЛ, но не ги натоварвайте със задачи, с чието решение най- напред трябва да се справи държавата. Ролята на ОПЛ е разяснителна и те ще изпълнят това, което държавата разпише в нормативните документи.

Напълно споделям мнението Ви, д-р Тодорова! Аз мисля, че електронната здравна карта, /така избягвана от властимащите /, е истинското решение на проблема. Иначе картони - колкото щеш! Кой писал, кой не писал, родителите ги загубили,  пълна неразбория!

Специален орган, който да се занимава с ваксините? Аааа, РЗИ за какво е? Колко още органи и комисии да има??

11 мар 2019 17:44
Петър  Галев
11 мар 2019 17:44

За съжаление, драга г-жо Стоянова, РЗИ-тата едва ли имат реалния капацитет като човешки ресурси, техника и технология да проследяват стриктно ваксинациите. Иначе сте права, че комисии май ни е дошло до гуша...

Макар и със закъсненние се включвам в дискусията.
Вече пета поредна година Българската педиатрична асоциация организира през м. февруари експертна среща по ваксинопрофилактика.
Последната среща се проведе на 22 февруари в София. Основната цел бе: да се подготвят предложения за допълнения към Наредба 15 от 2005 г. (имунизационния календар) и по-конкретно да се направят уточнения за показанията и противопоказанията за ваксинация при специфични групи пациенти. Например недоносени новородени, деца, при които се провежда агресивна химиотерапия, пациенти преди и след трансплантация на органи, с нарушения в имунитет и тн.
На 22 март е предвидена втора част на срещата, на която ще се обсъдят направените предложения и след това ще се внесат официално в МЗ.

Сега към ваксинациите. Бих искал дебело да подчертая: 1. Ваксинирането не е лечение. При ваксинирането се използва ЕСТЕСТВЕНАТА СПОСОБНОСТ НА ОРГАНИЗМА ДА СЪЗДАВА АНТИТЕЛА СРЕЩУ БОЛЕСТОТВОРНИ ПРИЧИНИТЕЛИ !  ТОВА НЕ БИВА ДА СЕ ЗАБРАВЯ !
2. НЕСЪМНЕНО ПРИ ВАКСИНИТЕ ИМА СТРАНИЧНИ ЯВЛЕНИЯ, НО ТЕ ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ СА ЖИВОТОЗАСТРАШАВАШИ ИЛИ ИНВАЛИДИЗИРАЩИ.
3. НЕРЯДКО ВЪЗНИКВАНЕТО НА ЕДНО ЗАБОЛЯВАНЕ ПРИ ЕДНО ДЕТЕ СЕ СВЪРЗВА (БЕЗ НИКАКВИ НАУЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА) С ПОСТАВЕНАТА ПРЕДИ ВРЕМЕ ВАКСИНА. ПРИ ТОВА "НОВИНАТА" СЕ СЪОБЩАВА И ТИРАЖИРА В МНОГО МЕДИИ КАТО СЕНЗАЦИЯ. ТОВА Е НЕМОРАЛНО.
4. ДА, НЕОБХОДСИМО Е БЪЛГАРСКИТЕ РОДИТЕЛИ ДА ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОЛУЧАВАТ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВАКСИНИТЕ (ПЪЛНОЦЕННА И ПОЧИВАЩА НА НАУЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА) НЕ САМО ОТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР. МИСЛЯ, ЧЕ Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ СЪЗДАДЕ СПЕЦИАЛИЗИРАН САЙТ В ТАЗИ НАСОКА.
5. НА КРАЯ НЕКА ВСЕ ПАК СИ ПРИПОМНИМ КАКЪВ Е БИЛ СВЕТЪТ ПРЕДИ ПОЯВАТА НА ВАКСИНИТЕ - НЕКА ТЕЗИ КОИТО СА ПРОТИВ ПОТЪРСЯТ И РАЗБЕРАТ КАКВО ЗНАЧИ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕШ НАПРИМЕР ОТ ДИФТЕРИЯ. ХИЛЯДИ СМЪРТНИ СЛУЧАИ БИЛО ОТ ЗАДУШАВАНЕ (ТАКА ИЗВЕСТНИЯ В МИНАЛОТО КРУП !) , НЯКОЙ ОТ ДНЕШНИТЕ АНТИВАКСЕРИ ВИЖДАЛ ЛИ Е ИЛИ ПОНЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИ КАКВО Е ДА СЕ РАЗБОЛЕЕШ ОТ ТЕТАНУС ?! НЕ ПОЖЕЛАВАМ НА НИКОГО ДА Е ОЧЕВИДЕЦ НА ПАЦИЕНТ С ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ. А КОКЛЮШЪТ, ДЕТСКИЯТ ПАРАЛИЧ ИТН. КОГАТО СПОМЕНАВАМЕ ВАКСИНИТЕ НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ТЕЗИ ИСТИНИ.-
6.ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ НА ЗАСЕДАНИЕ НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ ПРИ ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ПОСТАВИХ НАСТОЙЧИВО ВЪПРОСА - ВАКСИНАЛНАТА ПОЛИТИКА ДА СТАНЕ ЧАСТ ОТ ПОЛИТИКАТА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ! Т.Е. НЕ САМО МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, НО И ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ, КОИТО ИМАТ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЗАКРИЛАТА НА ДЕТЕТО ДА ИМАТ АКТИВНО ОТНОШЕНИЕ ПО ВЪПРОСА. ТОЗИ ПОДХОД БИ ИЗИСКВАЛ ЗАДЪЛБОЧЕНО РАЗИСКВАНЕ И ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЕ КОЙ КАКВИ АНГАЖИМЕНТИ БИ ИМАЛ ПО ТОЗИ ПРОБЛЕМ.
6 мар 2019 11:05
Петър  Галев
6 мар 2019 11:05

Благодаря Ви, драги проф. Пилософ за активната позиция. Според мен напълно е адекватно и навременно предложението Ви и Държавната агенция за закрила на детето да бъде ангажирана с ваксиналната политика. 

И аз се присъединявам към мнението Ви, проф. Пилософ!

От научна гледна точка, си мисля, че би било редно и добре, всички родители, които отказват с Информирано съгласие поставянето на ваксини на децата им, последните да бъдат проследявани периодично, чрез "по-разширен пакет мерки" за контрол на здравето, тъй като може да се окаже, че определени показатели при тях се различават по-отчетливо от тези на популацията и това да даде нови насоки на характеристиките и бъдещето на здравето. 
П.С. такова научно изследване /преследване :) / винаги трябва да се само загатва на пациентите, защото отговорността на всеки индивид за здравето му чрез Профилактичните прегледи е доста неглижирана като цяло, а това смущава напредъка и развитието на медицината.
В моята практика, аз редовно напомням тази отговорност на пациентите, и се надявам да не бъде въведена такса лична отговорност, както чета по някои дигитални медии!

Познавам д-рЗагорчев стрхотен лекар и лектор.Изкарала съм курса по хомеопатия и се присъединявам към казаното от него,за разлика от други хомеопати,които говорят глупости по медиите!

КАТО ЛЕКАР С 45 ГОД СТАЖ В ИНТЕНЗИВНАТА МЕДИЦИНА  И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА  МЕДИЦИНСКА ХОМЕОПАТИЧНА  ОРГАНИЗАЦИЯ  ЗАЯВЯВАМ КАТЕГОРИЧНАТА ПОЗИЦИЯ  НА ЛЕКАРИТЕ  КЛИНИЧНИ ХОМЕОПАТИ ХОМЕОПАТИ  - ИМУНИЗАЦИОННИЯТ КАЛЕНДАР Е МОРАЛНО И ПРОФЕСИОНАЛНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ВСЕКИ  БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР. ХОМЕОПАТИЯТА  НЕ ОТХВЪРЛЯ И НЕ МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ  ВАКСИНИТЕ, НО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА  ПРЕДОТВРЯТЯВАНЕТО НА НЯКОИ СТРОНИЧНИ  РЕАКЦИИ ОТ КОИТО  СЕ СТРАХУВАТ РОДИТЕЛИТЕ

1 мар 2019 11:23
Петър  Галев
1 мар 2019 11:23

Важно е това уточнение, което правите, драги д-р Загорчев! Защото в много информационни източници се трърди, че хомеопатите съветват родителите да не ваксинират децата си. Ето, че това не е така! поне що се отнася до лекарите, които практикуват и хомеопатично лечение. Практикуващите без медицинско образование са отделна тема...

Мисля че ваксинирането е много важно ! Не вярвам да са направени за да убиват хора. Трябва да. Трябва да се стигне до множество жертви,за да разберат че това е изключително важно и да спрат да упрекват медицинския персонал. Според мен във всяко едно училище е важно да се изучава ваксинирането и последствията от него ако не се направи. Може би наказанията са добра идея,въпреки че не всеки ще се съгласи да бъде наказан за нещо,което не иска да направи,но това ще ни запази здрави,а това е най-важно !

1 мар 2019 15:00
Петър  Галев
1 мар 2019 15:00

Благодаря Ви за активната позиция, Николета! Когато представителите на новото поколение лекари, в което сте и Вие, има съзнание за проблема, със сигурност той ще бъде решен по-ефективно.

Уважаеми колеги,ясно е,че проблема с ваксинирането е доста сложен и трудно разрешим!Аз мисля,че държавата,трябва да се бръкне по-дълбоко в джоба,да създаде  Имунизационни центрове по градовете,които стриктно да доставят,съхраняват и поставят ваксините,да издават удостоверения и имунизационни паспорти.Аз не съм съгласен за 5 лв.,да бера ядове!