Епидемията от морбили ще спре ли антиваксърската вълна?

Участници

Мнения

Епидемията от морбили ще спре ли антиваксърската вълна?

Участници

Мнения

Споделете:

avatar
д-р Нина Шишенкова

Клинична алергология

25 фев 2020 14:37

Смятам ,че населението трябва да бъде запознато за рисковете и вредите които могат да причинят на децата си.Собствените им егоистични страхове могат да водят до увреди за цял живот. Според мен ролята на ОПЛ и педиатричните комисии е особено важна. Нека това бъде прието като кауза за бъдещето. Иска ми се от високите трибуни лекарите да бъдат подкрепени в усилията да се убеди обществото, че е необходимо да се спазва имунизационния календар. Много често,като алерголог се налага да убеждавам "заблудени от интернет" родители, че не всичко е вредно.Твърде много невярна "медицинска информация" от хора които никога не са учили медицина е нашето пространсво. Нека запазим децата си живи и здрави за станат достойни граждани на България.

avatar
проф. Владимир Пилософ

Детска кардиология

15 фев 2020 11:49

Най-вероятно никоя епидемия няма да спре антиваксърската вълна - тя винаги ще съществува. Ако се вгледаме по-внимателно ще осъзнаем, че антиваксърите "работят" с ирационални доводи. Нека си припомним, че и днес има убедени привърженици на идеята, че земята е плоска !! Че никой не е съпвлан на Луната итн. По-важното е следното: 1. Българските граждани трябва да могат ежегодно да получават информация за изпълнението на националната програма за имунизации. Да има усни изводи за ваксиналното покритие и отчетените усложнения ! Този отчет трябва да поражда ежегодна публична дискусия по проблема. В края на краищата срещу фактите и "боговете мълчат". Вярно понякога ! 2. В публичното пространство (включително и в социалните мрежи) трябва да са известни надеждните източници на информация за ваксиналната политика у нас и в света. ТОВА ОТ. Т.1 И 2 НЕ СЕ ПРАВИ !

Вижте всички коментари...
avatar
д-р Пенка Спасова

Обща медицина

16 фев 2020 12:53

може би Коронавирусът ще ги накара да повярват!

avatar
д-р Стефан Първанов

Обща медицина

10 фев 2020 15:55

Здравейте.Благодаря за поканата.Биха ли могли хомеопатичните лекарства да се изсползват като ваксини.

avatar
Маг.-фарм. Веселина Стоянова

Фармация

11 авг 2019 16:39

Трябва да се създадат обществени кампании за ваксините, които да информират хората, да се изнасят лекции с участието на лекари и медицински специалисти, които да се срещат с хората, да отговарят на въпроси, защото хората ги е страх. Те са чели в Интернет, чули са истории (недоказани) и не искат това да се случи и с тях. Нека и в училищата за бременни да има лекции за ваксините. Личният лекар трябва да отдели от времето си, за да поговори с родителите, да ги успокои и да ги информира относно странични ефекти, необходимост от поставянето, отлагане на ваксина поради заболяване и пр. Това ще намали антиваксърското течение, а не епидемията от Морбили.

avatar
Петър Галев 17 апр 2019 17:08

Благодаря на всички участници в дискусията! Обобщените резултати от нея са изпратени до основните институции в сферата на здравеопазването и медицината, както и до медиите.

Част от изводите от дискусията са цитирани в предаване на програма "Хоризонт" на БНР по темата за ваксините. Можете да чуете репортажа тук: 
http://bnr.bg/horizont/post/101104553" target="_blank">http://bnr.bg/horizont/post/101104553>

avatar
д-р Нейчо Тодоров

Психиатрия

10 апр 2019 15:32

Идеята на проф. Пилософ за интернет платформа с балансиран, достъпен и образователен подход към съдържанието, които да позволи взимането на информирано решение в полза на профилактика и здраве е едно добро начало. Лекарите също трябва да имат такъв източник под ръка. Ваксините не само за деца. Вече се говори за ваксиниране в различни периоди от живота (lifetime vaccination). В тази връзка всеки завършващ медицина, фармация, акушерство и здравни грижи следва да знае достатъчно, за да припознае ваксинирането като важна съставка на общественото здраве и да предоставя коректна информация към населението. Ваксините и грижата за имунитета следва да имат съществен принос към обновяването на правата за практикуване на професия, свързана с общественото здраве, включително и за хората, работещи в административния сектор. Време е за акредитирани курсове по Продължаващо медицинско образование.

avatar
д-р Любена Андонова

Инфекциозни болести

27 мар 2019 22:24

Включвам се късно в дискусията. Причина за това е, не че досега нямах мнение а поради острите думи, които идваха на „ края на перото ми”, когато започвах да пиша. Моето категорично мнение е, че поредната епидемиологична ситуация няма да промени мнението на анти ваксърите. Основание за това ми дават техните писания, които продължават всеки ден. Изключително трудно е да спориш с некомпетентни хора с претенции. Защото "Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание."/Стивън Хокинг/. Антиваксърите използват в своите твърдения полуистини, позовават се на някакви „световни” авторитети и винаги имат по една история, че на еди кое си дете след ваксина му се случило еди какво си, което било много страшно.
Затова мисля, че трябва да се намерят модули, с които да получат реални и компетентни знания хората, които са отговорни за прилагането на ваксините и хората, които моделират общественото мнение.
За мене е недопустимо през седмицата, през която всеки ден се съобщаваше за нови случаи на морбили, една журналистка от БНТ да прави предаване – За и против ваксините. И да задава насочващи въпроси на едно лице, което не можа да приведе нито един научен факт за вредата от ваксините. /Апропо – въпросната телевизия се издържа от българските данъкоплатци/. Не мога да приема факта, че по време на грипната епидемия пред много кабинети в София имаше надпис „В кабинета се влиза само с маска”/ много се чудих как оглеждат гърлото на пациентите / и когато попиташ работещите в тези кабинети – Вие имунизирахте ли срещу грип ?, да получаваш отговор – А, не – аз използвам народна медицина и хомеопатия.
По въпроса за санкциите. Въведени са и се въвеждат в много страни. Според мене в България те ще имат ефект при ниско образованите родители, които

не ваксинират децата си от незнание, незаинтересованост,честа миграция. И никакъв ефект при хората с претенции.
Изключително важно е хората, които говорят за ваксините да имат съответното ниво на познание, да не отричат възможните нежелани реакции, но да могат убедително да обосноват съотношението полза/ риск. Лекарите, които поставят ваксините да бъдат така добри да съобщават всяка нежелана реакция по установения ред, а не после по форумите да се пише „ един лекар ми каза, че това много често се случвало”, без това никъде да е документирано.
В случаите, в които има сериозно заболяване и родителите са убедени, че причината е ваксина , винаги има поне един лекар, който подхранва техните убеждения. Въпрос на морал и лекарска етика е въпросният специалист да обоснове мнението си, мотивирайки се с факти и използвайки общо приети научни критерии. Защото много пъти съм чувала „Това му е от ваксината, така каза д-р Х” и никога не съм видяла писмено мнение на съответния лекар, завършващо с подпис
Затова мисля, че най- важно е обучението на лекарите, за да не пада крепостта от вътре.

avatar
Петър Галев 31 мар 2019 17:31

Драга д-р Андонова, благодаря Ви за подробното и обосновано мнение в дискусията! Във Вашата позиция личи не просто професионалният опит на лекар и специалист по инфекциозни болести, но и болката на човек и гражданин от това, което допуснахме в България. Не знам дали звучи успокоително, че в глупостта "не сме сами"... Наскоро гледах репортаж, който показа, че в Ню Йорк ситуацията е много сходна с нашата: епидемия от морбили и същевременно силно антиваксърско настроение сред много хора, без по никакъв начин да е обосновано. Много е важно това, което казвате за "предаването на крепостта отвътре". Голяма тема е защо и лекари понякога полугласно или категорично застават зад - меко казано - ненаучни и недоказани твърдения...

avatar
д-р Нина Шишенкова

Клинична алергология

27 мар 2019 13:48

Г-н Галев предлагам да направим медико- социален алгоритъм и го обсъдим с лекари имащи отношение по проблема и представители на МЗ.Нека има Наредба, която да регулира всички въпроси свързани с имунизациите. В развитите страни при кандидатстване в университетите им се дава списък за медицинско досие и един от въпросите е за проведени имунизации.Малко ред няма да е излишен.

avatar
Петър Галев 31 мар 2019 17:39

Драга д-р Шишенкова, предлагате нещо много разумно и необходимо. В CredoWeb подкрепяме и ще подкрепим всички усилия, които биха довели до яснота, подреденост, ясна отговорност и стриктно документиране на целия процес, свързан с ваксинациите. Ние ще изпратим писмо до МЗ с въпрос какви са намеренията им в тази област, след което ще информираме всички в платформата какво се предвижда. Тогава предлагам да обмислим следващи стъпки. 

avatar
Анонимен
8 мар 2019 16:08

Изтрито от автора

avatar
д-р Нина Шишенкова

Клинична алергология

7 мар 2019 11:16

Здравейте колеги.

Въпросът за ваксините не търпи отлагане.Според мен е необходима да има задължителни имунизации за опасните заразни болести .Истината е, че на родителите малко им  се обяснява , какви  трайни последици има за здравето на техните деца, ако не ги имунизират. Често като алерголог ми се налагат подобни срещи с такива родители.Отговорът им е :" На детето ми ще се случи нещо".
Често ги питам-На кого вярват -На самозвани експерти,чиято единствена работа е да обикалят по телевизии и форуми или на лекари специалисти? Принципът е ясен -уплашете широката публика ,че нещо е опасно и впоследствие се доверете и платете  на харизматични псевдоексперти.
Колеги- и лекарското ни съсловие има вина.Ние не сме единни за ваксините.Малко са здравните предавания в гледаното време .Няма информация за това каква е ползата ,има  ли  вреда и кога и как да се поставят ваксините.Нека бъдем по активни,да говорим по малко и да действаме повече. Нека за информация за  васкините по телевизиите се показват само хора които са специалисти в областа.

avatar
Петър Галев 9 мар 2019 12:42

Чест Ви прави, драга д-р Шишенкова, че обръщате внимание и на пропуските в самата лекарска общност по отношение на ваксините. Сигурен съм, че заради сегашната ситуация с разпространението на морбили, повече Ваши колеги ще бъдат активни и ще отделят специално внимание на родителите, в опит да ги убедят с разумни и професионални аргументи да ваксинират децата си. Ясно е, че се изисква търпение и постоянство от лекарите и всички медицински професионалисти.

avatar
Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова дм

Инфекциозни болести

6 мар 2019 22:29

Hviid A, Hansen JV, Frisch M, Melbye M. Measles, Mumps, Rubella vaccination and Autism: a nationwide cohort study. Ann Intern Med. 2019; Ahead of Print. DOI: 10.7326/M18-2101. PMID: 30831578.
https://annals.org/aim/fullarticle/2727726/measles-mumps-rubella-vaccination-autism-nationwide-cohort-study" target="_blank">https://annals.org/aim/fullarticle/2727726/measles-mumps-rubella-vaccination-autism-nationwide-cohort-study>

avatar
Петър Галев 9 мар 2019 12:47

Уважаема д-р Баймакова, благодаря Ви, че споделяте в дискусията научни доказателства, които потвърждават безопасността на ваксината срещу морбили, паротит и рубеола, специално по отношение на потенциално обсъждания риск от аутизъм. В материала, към който ни насочвате, изрично става ясно, че връзка между тази ваксина и аутизма няма! Въпросът е такава информация да стига по съответния разбираем начин до родителите и до цялото общество.

avatar
Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова дм

Инфекциозни болести

9 мар 2019 14:03

Г-н Галев, Благодаря Ви за прекрасния коментар от Ваша страна. Посочения линк е към научната публикация, за която през последната седмица всички медии в страната пишат и коментират. Списание "Annals of Internal Medicine" е научно списание с много висок Импакт Фактор (истински ИФ, по Thomson Reuters) и спокойно можем да се доверим на статиите публикувани в него. По отношение на родителите ... да се доверят на това което казват лекарите-специалисти в дадената област, НО с малко и важно уточнение - лекарите-специалисти работещи "Медицина базирана на доказателства".

avatar
д-р Светла Маркова

Акушерство и гинекология

6 мар 2019 16:47

Поставянето на проблема за ваксинациите  не търпи отлагане.Не може живеещи в едно общество да си решават сами ,хей така да ваксинират или не децата си.Смятам ,че се дадоха много права на неправителствени.знайни и незнайни организации ,които много смело ангажират публичното пространство и раздават некомпетентни мнения .Винаги съм свързвала техните агресивни действия с комерсия.Аз смятам ,че вече е назрял момента ,когато след тежки заболявания да има и лош край ,защото българинът разбира само от това !Държавата трябва категорично да се намеси със строги мерки,санкции ,за да може да профилактират епидемиите.Свидетели сме как сега тичат и извиват ръцете на личните си лекари ,за да бъдат имунизирани.Свидетели сме как се отказват ваксинации още в род домове.Отказът от ваксинации трябва да се санкционира сериозно,ако искаме да запазим хората от сериозни епидемии!

avatar
доц. Петя Андреева, дм

Акушерство и гинекология

6 мар 2019 12:11

Това е една от последните научни публикации по темата за липса на връзка между еаксинацията за MMR и аутизма.. 

Линка към статията поместен в седмичния бюлетин на Nature.и Gardian.
Ако кликнете върху линка на статията, ще се видят още доста научни статии по темата.

Може би, Подавайки информация, изхождаща от научни разработки, обхващащи голям брой изследвани и от големи международно признати научни списания ще обори невярващите, защото именно доказателства са в основата на солидния аргумент за защита на дадена теза. Смятам, че все повече пациенти са достатъчно интелигенти, за да разберат, ако разясненията са подадени правилно и облечени във фактология.


QUOTE OF THE DAY

“In an ideal world, vaccine safety research would be conducted only to evaluate scientifically grounded hypotheses, not in response to the conspiracy du jour.”
Epidemiologist Saad Omer and colleagues introduce a study of 650,000 children that confirms that there is no link between the measles, mumps, rubella (MMR) vaccine and autism. (Annals of Internal Medicine via The Guardian)

Author, Article, and Disclosure Information:
This article was published at Annals.org on 5 March 2019.
Rollins School of Public Health, Emory University, Atlanta, Georgia (S.B.O.)
Emory School of Medicine, Atlanta, Georgia (I.Y.)
Disclosures: Disclosures can be viewed at :

www.acponline.org/authors/icmje/ConflictOfInterestForms.do?msNum=M19-0596.

Corresponding
Author: Saad B. Omer, MBBS, MD, PhD, Emory University, 1518 Clifton Road NE, Room 7017, Atlanta, GA 30322; e-mail, somer@emory.edu.

Current Author Addresses: Dr. Omer: Emory University, 1518 Clifton Road NE, Room 7017, Atlanta, GA 30322.

Dr. Yildirim: Emory University, 2015 Uppergate Drive, Room 548, Atlanta, GA, 30322.

avatar
д-р Мариана Костадинова

Педиатрия

6 мар 2019 11:48

Практикувам като ОПЛ вече почти една година, и за този мой опит, мога да кажа, че сравнително рядко има хора, които са против всякакви ваксини, т.е. хората масово все още вярват в ползите на ваксинирането.

Антиваксърските течения си имат своето обяснение в характеристиките на това все още "малцинство хора" с определени здравни и популационни черти- това са индивиди, които почти не са имали здравни проблеми и най-често преди да прибегнат до даден медикамент за лечение, поставят сериозен и важен акцент на странични действия или НЛР. 
Единственото, което аз намирам за полезна провокация от антиваксърите е, че въпросите, които поставят пред нас имат вече по-сериозна и задълбочена причина да бъдат задавани, напр.: 
"Защо се наблюдава увеличаване на %-та деца с аутизъм в световен мащаб - само генетични ли са причините, като зад всеки здравословен проблем на практика се крие и предразположение/наследственост или има още неизяснени от науката рискови фактори на средата, в които влизат някои ваксини -напр МПР?", или
 "Знаем, че ваксините са вече почти само рекомбинантни с консерванти за удължаване на годността, но това ли е само гаранцията за тяхната безопасност?" 
и по-неприятния въпрос като: 
"Къде медицината ни манипулира, напр -защо през последните 2 години има епидемични огнища само на морбили, а през последните 30 години само един случай на 4 год момче в Испания, регистрирано като заболяло от дифтерия, т.е. има ли смисъл изобщо от реимунизациите с ДТ след училищна възраст?
Такива въпроси поставят медицинската общност в, бих най-меко се изразила,"неудобно положение", тогава когато лекарите избягват да са честни и да споменават ВИНАГИ, че ИМА РИСК! 
Най-важното разяснение за пациентите е преценката РИСК/ПОЛЗА от дадената ваксина, но когато се уточни, че става въпрос за здравеопазване на Популационно ниво!, а не за Изолираните колективи/групи (каквито все повече се появяват).
Аз съм за Информирано Съгласие на пациентите преди поставяне на всеки вид ваксина, защото противниците на ваксините за съжаление се очаква да станат повече, а може би това ще доведе до нови търсения като подходи и механизми в определяне и опазване на нашето Здраве.  

avatar
д-р Румяна Тодорова

Кожни и венерически болести

5 мар 2019 10:26

Не съм привърженик на глобите и наказанията, когато искаме нещо да се свърши, но тъй като в България вече никой не знае кой е имунизиран и кой не, трябва да се въведе строга отчетност за всички имунизации. Всеки да има своя лична карта с вписани имена на ваксините, партиден номер на ваксината, производител, на коя дата е поставена. При отказ да се впише, че родителят отказва и да се подпише. Този картон да е задължителен документ при получаване на помощи и записване в детски градини и училище. Тези карти да бъдат обект на проверка от страна на РЗИ. Тази мярка трябва да бъде временна докато не се направи една реална картина на имунизационния статус най- вече на децата. Междувременно нека се организират кръгли маси, брошури и т.н., които сами не могат да постигнат ефект. Разбира се, тук е ролята на ОПЛ, но не ги натоварвайте със задачи, с чието решение най- напред трябва да се справи държавата. Ролята на ОПЛ е разяснителна и те ще изпълнят това, което държавата разпише в нормативните документи.

Вижте всички коментари...
avatar
доц. Димитър Калайков

Педиатрия

27 мар 2019 09:38

Проблема е практически изцяло свързан с ромските деца. Практически всички заболели и преди 7 год. и сега са от този етнос. Те в голяма степен не се проследяват в детската консултация и не се имунизират реално.

avatar
д-р Мария Белчева

Общопрактикуващ лекар

10 апр 2019 14:22

Проблемът не е в ромските деца, а в невежеството на  съвременните майки, които  са студентки по медицина в БГ Мама. Ромските майки са понякога далеч по адекватни и в прилагането на терапията, в естественото хранене.  Разбират, когато им се обяснява,  просто трябва да  се повтаря многократно.

avatar
д-р Румяна Тодорова

Кожни и венерически болести

11 апр 2019 07:56

Да, предимство е за ромските майки, че не четат в БГ Мама! Проблемът там е, че техните деца са много и не са обхванати, защото няма политика по този проблем. Вижте какво направиха в САЩ срещу морбили. Не си спомням подобно действие от страна на МЗ. Пошумяха медиите и всичко приключи.