Участници

Мнения

SafeValue must use [property]=binding: undefined (see http://g.co/ng/security#xss)

Чувате шум в ушите?! Причините са различни

Участници

Мнения

явам се да прочетете и споделите вашето мнение относно проблема ми в трудната ситуация която съм изпаднал и блокиран от така стеклите се събития около корона вируса и блокаж на придвижване и затруднени медицински услуги. Преди около два месеца имах силна хрема за около 4 дни при което ми се налагаше през 7,8 минути да издухвам носа си. И след едно такова силно издухване на носа получих запушване на ухото сякаш нещо ми се залепи вътре в ухото. Отидох дори и в бърза помощ,но не можаха да ми кажат какво ми е и да ми го отпушат. На другият ден от самосебе се беше поотпушило но ми се появи един постоянен шум в ухото. Отидох при GPто и ми изписа спрей mometasone furate за 4 седмици по две впръсквания във всяка ноздра сутрин и вечер. Нямам подобрения а вече минава пета седмица. И сега го чувам и дори става все по осезаем постоянно в тиха среда,а и в шумна вече като песен на птици на фона на силно пищене... При отворена широко уста и опитвайки се да говоря чувам гласа си отвътре. Леки болки във врата и главата отзад понякога иначе нямам болка,з в ушитеачервяване ,температура . Имам и изкривена носна преграда от около 10г. Направих и две аудиограми кото показват ,че слуха ми е в норма.Имате ли отговор и бихте ли ме насочили какво да предприема като вече звънях на GPто и в обстановката на коронавируса ми казаха че не приемат пациенти а само спешни случаи до края на месеца. Живея в чужбина и тук също много сме ограничени в действия и придвижване .

avatar
Стойчо Станков 31 май 2017 14:46

Здравейте, За първи път пиша тук с надеждата някой да е имал подобен проблем и да сподели как се е справил.  Историята е следната. От няколко месеца имах лека нестабилност когато ходех на работа. Необърнах особенно внимание до 20 декември когато получих световъртеж (мебелите се въртяха около мен). Световъртежа трая около минута, но от тогава до сега бял ден не съм видял.  Сутрин се събуждам към 3:00 часа със пищене в ушите и напрежение в темето. През деня на моменти ме отпуска на моменти пак ми прилошава със горепосочените симптоми.  Един от лошите моменти е когато легна да спя. Или когато ме унася или по време на сън получавам виене на свят и това нещо ме събужда. Седна ли на компютър за повече от 5 мин. следва веднага прилошаване. Направил съм куп изследвания но ще спомена тези при които е имало проблем. След очен преглед: АОСТ- битемпорално изтъняване на нервните влакна. Изтъняване на слоевете на макулата. Кръвиснабдяване нормално. Доплер на каротидни и вертебрални всички нормални. МРА на глава с ангииграфия всички нормално. МРА на шия - остеохондроза с малки хернии на с5-с6, с6-с7. Кръвни изследвания : Триглицериди, холедтерол и глюкоза завишени.  25-ОН-Vitamin D - 10.05 ng/ml След всички тези изследвания и куп лекари , половината ми казват че съм в отлично здраве и проблемите са ми от депресия, другите казват че имам проблем с централната нервна система, а третите че имам проблем с перигерната нервна система??? Кати медикаменти в момента приемам Акувер 3х2 , витамин д 2000 единици на ден, оксибио, акутил, неодорм,дулодет и при нужда ксанакс. Моля помигнете!!!

Според УНГ специалистката от ИСУЛ д-р Младенка Крумова препаратите на основата на гинкобилова имат отличен ефект при шум в ушите, независимо на какво заболяване е този симптомhttp://www.credoweb.bg/d-r-mladenka-krumova-preparati-s-ginkobiloba-pomagat-pri-shum-v-ushite-content-66506.html" target="_blank">http://www.credoweb.bg/d-r-mladenka-krumova-preparati-s-ginkobiloba-pomagat-pri-shum-v-ushite-content-66506.html>

avatar
доц. Тодор Широв, дм

Ушно-носно-гърлени болести

28 мар 2020 12:00

Според научните публикации препаратите на база гинко билоба нямат никакъв ефект по отношение на шума в ушите. Не се подлъгвайте по фирмените реклами на хранителни добавки, които нямат никакви научни доказателства за ефективност.

avatar
доц. Тодор Широв, дм

Ушно-носно-гърлени болести

28 мар 2020 12:01

P.S. Цитираната Младенка Крумова не е специалист - аудиолог.

avatar
д-р Христо Златанов, дм

Ушно-носно-гърлени болести

31 май 2017 14:46

Шумът в ушите е истинско предизвикателство пред терапевтичните възможности на орориноларинголога. Дългогодишният ми опит показва, че най-успешната медикаментозно-апаратна комбинация, водеща до значително подобрение, а в около 20% от случаите и до пълно изчезване на шума в ушите е Три до шест месечен курс с ноотропен препарат в комбинация с гинкобилоба и трикратен петдневен курс физиотерапия на страдащото ухо с т. нар. мек лазер /soft lazer/. От препаратите на основа гинкобилоба аз лично предпоччитам Гинкофол от 60 мг. два пъти дневно за три до шест месеца.

avatar
д-р Христо Златанов, дм

Ушно-носно-гърлени болести

22 май 2015 23:16

Проблемът е, че често шумът се появява отново, при вариабилност в стойностите на кръвното налягане, вирусна инфекция, или силно шумово дразнене, поради което според мен е удачно прилагане на поддържащо лечение с ноотропен препарат и Гинко за около два месеца поне веднъж годишно.

avatar
д-р Христо Златанов, дм

Ушно-носно-гърлени болести

26 май 2015 23:06

Ниското кръвно, може да бъде основна или допълнителна причина за шум в ушите, като е желателно проблемът да се сподели с кардиолог. А относно Гинкофолът, то той има доказано тонизиращ кръвообращението ефект и няма значим ефект върху стойностите на кръвното налягане.

Според отоневролога д-р Меджидиева съдово-метаболитните проблеми са най-честата причина за шум в ушите, а гинкобилобата гарантирано помагаhttp://www.credoweb.bg/d-r-medzhidieva-sadovo-metabolitni-problemi-sa-nay-chestata-prichina-za-shum-v-ushite-video-content-65568.html" target="_blank">http://www.credoweb.bg/d-r-medzhidieva-sadovo-metabolitni-problemi-sa-nay-chestata-prichina-za-shum-v-ushite-video-content-65568.html>

Чета, че екстракт от Гинко билоба помага при шум в ушитеhttp://www.credoweb.bg/ekstrakt-ot-ginko-biloba-pomaga-pri-shum-v-ushite-content-65555.html" target="_blank">http://www.credoweb.bg/ekstrakt-ot-ginko-biloba-pomaga-pri-shum-v-ushite-content-65555.html>Възможно ли е това? 

Вече две години имам следния проблем в лявото ухо: когато допра с ръка ухото или  главата си от ляво, сякаш усещам някакъв продължителен, но не много силен шум, не бучене, а шум. После като я пусна, шума изчезва. Като се опитвам да заспя, този шум пак се появява - все едно нещо ми е влязло в ухото и се опитва да излезе. Това продължава докато не заспя. Има ли някой с подобен проблем и можете ли да ми помогнете с решение?

avatar
Д-р Павел Павлов

Общопрактикуващ лекар

7 юли 2015 22:19

Зависи...

avatar
Албена Хюбнер 31 май 2017 14:46

Имала съм такъв проблем и дори отвреме навреме продължава да ми се повява. Когато за пръв път получих шум в ушите, реших че е от някаква промяна в налягането. След като не изчезна, се притесних и се обърнах към лекар, но се оказа, че на пръв поглед няма проблем. В крайна сметка, след като обиколих няколко специалисти, направиха ми един куп изследвания, включително на вестибуларен апарат, приключих с лекарства за световъртеж. Появява ми се понякога, но сега го отдавам на пролетната умора или на ниско кръвно. Всъщност, признавам, че идея си си нямам на какво може да се дължи.

Вижте всички коментари...
avatar
Албена Хюбнер 23 яну 2018 14:51

Здравейте, доцент Широв. Наистина е добре тези проблеми които вълнуват най-силно хората, които са страдали от тях, да бъдат коментирани от опитни в областта специалисти. Преди години споделих тук личния си опит като потърпевш. От тогава към днешна дата тези неразположения си продължават, кога по-често, кога по-рядко, но аз лично свикнах да ги пренебрегвам. Споделяла съм със свои приятелки и установих, че е доста често срещано явление, което в някаква степен ни носи общо успокоение :-) Честно казано, човек като се завърти в порочния кръг "от кабинет на кабинет" и в един момент вместо подобрение и успокоение, се изнервя и напряга, което май само задълбочава проблема. В мрежата  може да се намери какво ли не и е ясно, че шумът в ушите може да е симптом на доста страшни неща. И  като четящият, като мен,  не разбира, може много сериозно да се уплаши. Радвам се, че специалист като Вас се включва и откровено казано - не зная дали има лечение, или лекарство, което би могло да бъде само по себе си "панацея", истината е, че ние четем, но вие, лекарите, сте тези, от които идва надеждната информация, останалото е...волна интерпретация. Какво препоръчвате да се направи в такава ситуация - може ли причината да е ниско кръвно и пролет? Благодаря предварително!

avatar
доц. Тодор Широв, дм

Ушно-носно-гърлени болести

2 фев 2018 18:37

Най доброто което може да се направи в такива случаи е консултация  с компетентен специалист. Колкото по-скоро - толкова по-добре.

avatar
Албена Хюбнер 3 фев 2018 10:12

Да, така е, това направих и аз, както описах по-горе, но без особен резултат. Вероятно е добре да се повтори консултацията, истината е, че се свиква с това жужене. Благодаря Ви за отговора!