Тинитус / Шум в ушите

Чувате шум в ушите?! Причините са различни

Отворена

67
Участници
13
Мнения
Шумът в ушите е едно от най-масовите оплаквания. Някои си слагат директно диагноза проблем с вестибуларния апарат, други решават, че имат възпаление на ухото. Всъщност това може да бъде симптом на различни заболявания.

Описание

Шумът в ушите мъчи все повече хора. Някои го отдават на преумора, на стрес, не му обръщат внимание и смятат, че е нещо безобидно и временно. Други пък разчитат на начетеността си по здравни теми и смело сами си слагат диагнозата. 

Шумът в ушите често се появява в комбинация със световъртеж, замайване, гадене и дори повръщане. Понякога е трудно да се установи дали шумът е в ушите, или в главата.

Той може да бъде симптом на:

  • неврологично или отоневрологично заболяване;
  • доброкачествен тумор (неврином);
  • проблем със слуховия нерв, особено ако има и допълнително съдови проблеми – т.нар. невросензорно намаление на слуха;
  • сърдечносъдови заболявания - атеросклероза, аритмия
  • системни инфекции и интоксикации
  • ендокринни заболявания, 
  • повишен холестерол, 
  • хормонални нарушения

Как да разберем какъв точно е проблемът?

67
Участници
13
Мнения

Мнения

30 яну 2017 19:00
Стойчо Станков
30 яну 2017 19:00

Здравейте, За първи път пиша тук с надеждата някой да е имал подобен проблем и да сподели как се е справил.  Историята е следната. От няколко месеца имах лека нестабилност когато ходех на работа. Необърнах особенно внимание до 20 декември когато получих световъртеж (мебелите се въртяха около мен). Световъртежа трая около минута, но от тогава до сега бял ден не съм видял.  Сутрин се събуждам към 3:00 часа със пищене в ушите и напрежение в темето. През деня на моменти ме отпуска на моменти пак ми прилошава със горепосочените симптоми.  Един от лошите моменти е когато легна да спя. Или когато ме унася или по време на сън получавам виене на свят и това нещо ме събужда. Седна ли на компютър за повече от 5 мин. следва веднага прилошаване. Направил съм куп изследвания но ще спомена тези при които е имало проблем. След очен преглед: АОСТ- битемпорално изтъняване на нервните влакна. Изтъняване на слоевете на макулата. Кръвиснабдяване нормално. Доплер на каротидни и вертебрални всички нормални. МРА на глава с ангииграфия всички нормално. МРА на шия - остеохондроза с малки хернии на с5-с6, с6-с7. Кръвни изследвания : Триглицериди, холедтерол и глюкоза завишени.  25-ОН-Vitamin D - 10.05 ng/ml След всички тези изследвания и куп лекари , половината ми казват че съм в отлично здраве и проблемите са ми от депресия, другите казват че имам проблем с централната нервна система, а третите че имам проблем с перигерната нервна система??? Кати медикаменти в момента приемам Акувер 3х2 , витамин д 2000 единици на ден, оксибио, акутил, неодорм,дулодет и при нужда ксанакс. Моля помигнете!!!

5 юни 2015 15:06
Ginkofol
5 юни 2015 15:06

Според УНГ специалистката от ИСУЛ д-р Младенка Крумова препаратите на основата на гинкобилова имат отличен ефект при шум в ушите, независимо на какво заболяване е този симптомhttp://www.credoweb.bg/d-r-mladenka-krumova-preparati-s-ginkobiloba-pomagat-pri-shum-v-ushite-content-66506.html

Шумът в ушите е истинско предизвикателство пред терапевтичните възможности на орориноларинголога. Дългогодишният ми опит показва, че най-успешната медикаментозно-апаратна комбинация, водеща до значително подобрение, а в около 20% от случаите и до пълно изчезване на шума в ушите е Три до шест месечен курс с ноотропен препарат в комбинация с гинкобилоба и трикратен петдневен курс физиотерапия на страдащото ухо с т. нар. мек лазер /soft lazer/. От препаратите на основа гинкобилоба аз лично предпоччитам Гинкофол от 60 мг. два пъти дневно за три до шест месеца.

Проблемът е, че често шумът се появява отново, при вариабилност в стойностите на кръвното налягане, вирусна инфекция, или силно шумово дразнене, поради което според мен е удачно прилагане на поддържащо лечение с ноотропен препарат и Гинко за около два месеца поне веднъж годишно.

Ниското кръвно, може да бъде основна или допълнителна причина за шум в ушите, като е желателно проблемът да се сподели с кардиолог. А относно Гинкофолът, то той има доказано тонизиращ кръвообращението ефект и няма значим ефект върху стойностите на кръвното налягане.

13 май 2015 10:22
Ginkofol
13 май 2015 10:22

Според отоневролога д-р Меджидиева съдово-метаболитните проблеми са най-честата причина за шум в ушите, а гинкобилобата гарантирано помагаhttp://www.credoweb.bg/d-r-medzhidieva-sadovo-metabolitni-problemi-sa-nay-chestata-prichina-za-shum-v-ushite-video-content-65568.html

12 май 2015 15:26
Марияна Ставрева
12 май 2015 15:26

Чета, че екстракт от Гинко билоба помага при шум в ушитеhttp://www.credoweb.bg/ekstrakt-ot-ginko-biloba-pomaga-pri-shum-v-ushite-content-65555.htmlВъзможно ли е това? 

12 май 2015 13:56

Вече две години имам следния проблем в лявото ухо: когато допра с ръка ухото или  главата си от ляво, сякаш усещам някакъв продължителен, но не много силен шум, не бучене, а шум. После като я пусна, шума изчезва. Като се опитвам да заспя, този шум пак се появява - все едно нещо ми е влязло в ухото и се опитва да излезе. Това продължава докато не заспя. Има ли някой с подобен проблем и можете ли да ми помогнете с решение?

7 юли 2015 22:19
д-р Павел Павлов
7 юли 2015 22:19

Зависи...

12 май 2015 13:22
Албена Хюбнер
12 май 2015 13:22

Имала съм такъв проблем и дори отвреме навреме продължава да ми се повява. Когато за пръв път получих шум в ушите, реших че е от някаква промяна в налягането. След като не изчезна, се притесних и се обърнах към лекар, но се оказа, че на пръв поглед няма проблем. В крайна сметка, след като обиколих няколко специалисти, направиха ми един куп изследвания, включително на вестибуларен апарат, приключих с лекарства за световъртеж. Появява ми се понякога, но сега го отдавам на пролетната умора или на ниско кръвно. Всъщност, признавам, че идея си си нямам на какво може да се дължи.

12 май 2015 15:26
Ина Димитрова
12 май 2015 15:26

Ето и моят личен опит. Преди време шумът в ушите ми се появяваше доста често. Аз самата установих за себе си, че е свързано с умствена преумора. Работех на компютър и с много стрес. Появява ми се и когато се боря с някаква настинка или инфекция на носоглътката. Освен балансиране на работа и почивка, другото много важно нещо е храненето. От около две години вземам различни витамини, добавки с антиоксидантен ефект (не правя реклама на никого). Просто смятам, че животът в замърсен град като София плюс стрес и обездвижване си казват своето... Смених си и работата. Всъщност напоследък не съм страдала от шум в ушите. Или поне не е било за дълго както преди.

20 юли 2015 18:34
мария иванова
20 юли 2015 18:34

molq kajete mnenie i za men kak da spra shuma v ushite mnogo mi svirqt

Добре би било тук да се развие една наистина научно обоснована дискусия за този сериозен проблем - шум в ушите.
От каментарите тук оставам с впечатление обаче, че дискусията е спонсорирана от някой от многобройните опаковчици на Гинко - деривати. Понеже този форум е достъпен и за пациенти, нека да не ги
 заблуждаваме както  правят телевизионните реклами.
 Няма никакви доказателства, че Гинко Билоба лекува или поне облекчава тинитус с давност над 5 дни. Справка: