SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Да останат ли болниците търговски дружества

Отворена дискусия
456
Участници
131
Коментари
456
Участници
131
Коментари

Описание

През последните години юридическата форма на съществуване на здравните заведения често се сочи като сериозна пречка пред нормалния достъп на пациентите до медицинска помощ. Редица експерти смятат, че едно Търговско дружество има за основна цел печалба и едва като вторична цел - диагностика и лечение. Самата емблема "Търговско дружество" сякаш петни името на професията, свързана с най-главната ценност - здравето. Лекарите и другите медицински специалисти също са недоволни, и то с пълно основание, защото "търговската дейност" не носи очакваното материално благоденствие. Или поне не за всички, работещи в системата. 

Нужна ли е промяна според вас и в каква посока?

Ако се промени юридическият статут на болниците, какъв трябва да стане?

Какъв е начинът ограничените пари за здравеопазване да се използват максимално ефективно, така че и пациентите да имат повече възможности за изследвания и терапии, и медиците - по-достойни доходи?

Ясно е, че лесни решения няма, но очевидно от някъде трябва да се започне?

Кажете вашето мнение - чрез CredoWeb то достига до всички институции, имащи отношение към създаването на законите и управлението на здравеопазването.

 

 

 

Коментари

13 юни 2019 08:39

Здравето е стока и тези които го продават не може да не се занимават с търговия! Да си затваряме очите за това е лицемерие. 

13 юни 2019 13:41
Петър Галев
13 юни 2019 13:41

Драги г-н Ставрев, въпросът е кои субекти "продават" тази стока - дали е конкретният лекар или здравното заведение, или пък здравноосигурителният фонд... По отношение на стоките нашият народ доста добре умее да си прави сметката. Но явно не възприема здравето от тази гледна точка - иначе всеки би дал мило и драго да не се стига до големи разходи. Хората смятат, че всичко им се полага срещу една доста скромна месечна вноска и изобщо не им е тема да направят нещо превантивно за себе си, така че да няма нужда от скъпи изследвания и лечения. 

Здравейте, колеги ! Не се съмнявам, че повечето от вас недвусмислено застават зад идеята, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества. На първо място има огромен конфликт на интереси. Липсва всякаква мотивация да се приемат тежки пациенти, които биха задълбочили финансовото състояние на отделенията и на болницата като цяло. На трето място не се прилагат изследвания и лечение по медицински индикации , а по "финансови индикации".  И още ред други... 

По същата логика да направят и Полицията, и Съда, и затворите и те да станат търговски дружества. Звучи абсурдно , нали !

11 юни 2019 18:39
Петър Галев
11 юни 2019 18:39

Имам една молба към участниците в дискусията: нека да запазим CredoWeb като територия за професионална комуникация, базирана на експертност и аргументи. Струва ми се, че емоционалните изказвания и епитетите, насочени от едни участници в дискусията към други, не са добър вариант. Съгласете се, че Интернет е пълен с експресивни изрази, а ние се стремим да поддържаме друг тон и отношения един към друг. Сигурен съм, че това е правилният подход при разговор между работещите в областта на медицината и здравеопазването. Благодаря Ви за разбирането!

11 юни 2019 09:36

Радо ле, момиче младо .Абе стига с тези седесерски лафове за топлата вода. Как не се сетиш да дадеш едно умно предложение до министъра на финансите. Ще попиташ какво, тъй като май че нямаш нищо като идея.А би било редно да имаш, защото като кардиолог може би в службата, най-вече ако си на държавна такава, имаш си климатик, ама НЯМА за пациентите. А сега иди и обяснявай във Форума, че болните от сърце понасят най-добре горешините и никак не мрат от високите температури.Чао за сега и умната с предложението си до Горанов от МФ.

Аз моето предложение го дадох,но то не е влязло в убъркания

Ви от политиканствуване мозък.Гушнете се с Горанов и му отпра-

вете Вашите умни и блестящи предложения,да видим накъде ще

тръгнем.Клакьорите не вършат работа,провокират само съжали

телни усмивки!


12 юни 2019 06:39

От тебе драга ми радка петровна става много добра чистачка към театър в София. Тъкмо ще гледаш безплатно новата постановка как се гушваме с Горанов и ти правим реверанс за "джендър" предложението ти. А това, че не допускаш за клиентите да се осигурят климатици провокира само съболезнователни усмивки за твоята диплома.

Г-н Ганев, много Ви благодаря за това, че сте вникнали в аргументите ми и сте ги приели. Искам да Ви уверя както и колегите в дискусията, че не мога да си позволя да се сърдя на ксогото и било от колегите и че разбирам напълно (и приемам) техните притеснения и техните професионално етични аргументи. Аз по-скоро визирам политици които спекулират с тази тема. Що се отнася до промяна на юридическия статут - дълбоко се съмнявам, че това ще се случи. 


Уважаеми колеги,
Поради невнимание изпратих първоначално мнението си в отговор на друг коментар на което ми обърна внимание г-н Галев, за което му благодаря. Ще се опитам отново накратко да Ви занимая с моето мнение по въпроса. Проблемът с т. нар. статут на болниците като търговски дружества от доста време се експлоатира тенденциозно, преднамерено и за политически цели като според мен целта е да се отвлича вниманието на колегията и професионалистите от сериозните теми в здравеопазването. Понастоящем има най-общо два режима на възникване и съществуване на болничните лечебни заведения - по реда на Търговския закон и по чл. 5 от ЗЛЗ. Разликата е в това, че по първия ред болниците възникват, управляват се и евентуално се ЗАКРИВАТ по процедура, която е описана в Търговския закон, но това не ги прави производствени предприятия независимо, че използват номенклатурата на Търговския закон. Ако някой се задълбочи в проблема ще се убеди, че ако се отмени тази регулация ще трябва да се разпише нова процедура за възникване, управление и финансова обезпеченост на лечебните заведения, която на практика ще дублира текстове от Търговския закон. Другата алтернатива - болници по чл. 5 означава, че те възникват и се управляват от държавата, а тяхната финансова обезпеченост е проблем на принципала - съответния министър било на здравето, било на отбраната или вътрешните работи. Само ще напомня, че  ако не се лъжа, преди по-малко от десетина години Военно-медицинска академия имаше дълг от около 150 или повече млн лева. Впрочем, всички болници по чл. 5 са в незадоволително финансово състояние. Проблемът не е в статута на болницата, а в доброто управление и ограничаване на корупцията.  Искам да подчертая, че редица политици, включително такива, които най-много протестираха и протестират срещу "търговския" статут на болниците имаха възможност за 18 години след 2001 г. да променят този статут и да въведат друг режим. И още нещо – понастоящем болниците, които са търговски дружества имат право да завеждат дела срещу НЗОК. Не съм сигурен, че това може да се направи от болница по чл. 5 от ЗЛЗ. Правете сметка кой има интерес от такава промяна. Идеята за качество на болничната помощ чрез конкуренция е атакувана по най-различни начини един от които е и този измислен проблем. Един семантичен казус става политически и отклонява вниманието от значително по-важни проблеми в здравеопазването като например нарастващите разходи за лекарства, които след една две години ще достигнат 50% от общия бюджет за здравеопазване, увеличаващия се брой на болници и намаляването на персонала в системата. Всеки от тези проблеми е бомба със закъснител. Благодаря на г-н Галев за повдигнатата дискусия.

5 юни 2019 17:25
Петър Галев
5 юни 2019 17:25

Уважаеми доц. Хинков, Вашето мнение още веднъж доказва колко е важно всяка тема, свързана със здравеопазването, да се дискутира в сериозна професионална среда. Аргументите Ви са изключително състоятелни! Както и тревогата за натрупващите се парадокси в системата. Но не се сърдете на хората, които не харесват, ако щете по семантични причини, наименованието "търговско дружество". Въпросът е да не се стигне до промяна на юридическия режим с нещо, което после да се окаже по-лошо или направо неработещо...

За частните болници е ясно .Който си е вложил парите си е поел риска.Да спечели или да не спечели.За държавните и общински болници е необходимо да се раздели лечебно-диагностичната диеност от битовата-хотелска, храна ,отопление ,осветлениеи други подобни.Министерството на здравеопазването да се грижи за лечебно диагностичната чрез здравната каса а за битовата част чрез финансиране от бюджетите на общините и министерството на финансите от държавата където са смесени дружества.

5 юни 2019 17:33
Петър Галев
5 юни 2019 17:33

Драги д-р Вълков, предложението Ви за разделяне на финансите между медицинската и битовата част ми се вижда много логично. Включително може да има застраховка / осигуряване за поемане на битовите разходи в лечебните заведения. 

Докато не се обърне пирамидата както и е мястото няма да си дойдат нещата на мядтото.На 1 място повече средства за профилактика.На 2 ро място изнасяне на дейностите в доболничната помощ-диагностиката,малката хирургия,високоспециализираните изследвания.На моя пациентка и правиха трансплантация в Индия с 1 дневно пролежаване в болница и 15 дневно наблюдение в хотелска стая наета от самата нея.не допустимо жизнени пациенти да се мъчат да лежат по 5-7 дни в болници за диагностика на 1 пъпка пък било тя и с подозрение да е ракова

Здравейте колеги, съгласна съм с коментарите досега ,но мисля че проблема е в отчитането на ,,бройка" ,а не по качество на медицинската услуга.

А и не разбирам какво ще стане с частните болници.
Ще ги ,,национализират" или ще ги закрият !?
Университетски, държавни и общински болници са търговски дружества ,но са СОБСТВЕНОСТ на МЗ и общините.
И в единия и в другия случай ,собствеността ще остане същата.

Здравейте,ние сме уникални в откриването на нови начини за топлата вода.Правим поразии/считай кой колко да се облажи/а после си скубем косите,че нещата се влошават.Хайде сега да даваме предложения,как да се оправим.С тази народопсихология няма да се оправим.И да се дадат умни предложения,няма да се приемат от там,където трябва.Ние заслужаваме чужденци да дойдат и да ни управляват,както е ставало след освобождението.

БЛС е съглашателска организация,НЗОК е подведомствена на правителството,

лобита навсякъде,където и да погледнеш,ама ние не сме от тях,как Сийке!!

5 юни 2019 17:36
Петър Галев
5 юни 2019 17:36

Здравейте, д-р Петрова, много горчивина има в думите Ви, но историята сочи, че чужденците до момента "не са ни оправяли" добре. Пак ние трябва да се хванем за косата, като барон Мюнхаузен и сами да се измъкнем : )  

И нещо друго,в коя друга страна в света има толкова много болници на глава от населението,колкото в България(под 7 млн.население,над 350 ЛЗ за болнична помощ).Болничната помощ е най-скъпоплатената,къде е доболничната помощ???

6 юни 2019 11:43
Петър Галев
6 юни 2019 11:43

Драги д-р Делиибрямов, наистина броят на болниците у нас стана буквално чудовищен, още повече при липсата на лекари и медицински сестри. Но истината е, че самата медицинска гилдия не застава зад идеята броят на болниците да се намали. Напротив, при всеки такъв опит, започват протести, подписки и стачки с мотива, че в еди кой си град хората остават без болница. Ами те и в момента са си без болница, но не го осъзнават. Защото Вие най-добре знаете, че не сградата и табелката правят болницата, а медицинският екип, оборудването и работата по стандарти. Но от популистка гледна точка "пазенето" на болница на всяка цена се пише като "+" на местните власти и те се възползват спокойно от това.

6 юни 2019 13:21

Този коментар беше изтрит от администратор

6 юни 2019 13:25

Този коментар беше изтрит от администратор

Целта е печалба,да,а тя е основно за болничните босове,които в болшинството от случаите нямат нищо общо с медицина...Повече от ясно е,защо никой бизнесмен не прави педиатрична болница,ами се захващат с ГЕ,инвазивна кардиология,ортопедия и т.н.Всъщност в пазара няма нищо лошо-напротив,стига той да е защитен с регламенти и правила,при нарушаването на които да последва санкция,нещо което не виждаме в България. Ние сме пазар с нелоялна конкуренция. А и си оставаме страна с най-ниския %от БВП,отделен за здраве