От каква апаратура се нуждаят българските болници - думата имат лекарите

Участници

Мнения

От каква апаратура се нуждаят българските болници - думата имат лекарите

Участници

Мнения

Описание

Настоящата дискусия има за цел да осветли неотложните нужди на лечебните заведения от апаратура и консумативи, за да бъдат подпомогнати от гражданското общество чрез кампанията "Капачки за бъдеще"

 

Споделете:

Диагностиката май че нещо понакуцва. Няча кой знае много инвестиции за да се снабдят лекарите с по една лупа- Тази диагностика е слабо застъпена, но пък е икономически най-изгодната.

На колко години се увеличава дозата на лекарствата за Паркинсон или се включват нови?Има ли изследвания, които показват степента на увреждане на нервните клетки?

avatar
г-ца Паола Петкова

Студент по фармация

8 яну 2021 16:15

Здравейте, извинявам се предварително,че споделеният материал не е по посочената тема, но имам нужда от вашето съдействие! Студенти по Фармация от МУ" Проф д-р Параскев Стоянов" Варна сме и провеждаме анкета за нагласата на лекарите относно прескрипцията на лекарствени продукти. В настоящата обстановка свързана с коронавирусната пандемия е много по-труден достъпът до лекари за събиране на необходимият брой отговори. Затова ще сме много благодарни ако отделите 10 минути от времето си, за да попълните нашата анкета, която е създадена с огромен интерес. Благодаря предварително! Хубав ден! https://docs.google.com/forms/d/13k-gbms9eFgW2uFFXJmJ-INhC7L2T2620lIyEMzCnwo/viewform?gxids=7628&edit_requested=true#responses

avatar
д-р Николай Радулов

Акушерство и гинекология

26 сеп 2020 19:15

Като един от последнте "мохикани" - работейки 44 години поставям въпроса - преди апаратурата трябва да се пазят кадрите. Снабдяването с апаратура е изключителна необходимост , защото времето на Земелваис отдавна отмина, но преди да купите "скъпата играчка" , уточнете кой ще работи с нея. Имам сериозен ГОРЧИВ опит на блокирана и не използвана апаратура/ зачохлена вече две години на стойност над 350000 лв./ поради личностни проблеми - много често "сръчковци на които ръцете им пречат" се изхвърлят с апаратурата - защото едно е да искаш , а друго е да можеш.

avatar
г-н Илия Илиев 18 юни 2021 17:56

Явно не сте технически грамотен,"Скъпи играчки" и "Мохикани",защо българските граждани ходят да се лекуват в чужбина?Замислял ли сте се,че тук здравето е най-печелившият бизнес...

avatar
д-р Румяна Тодорова

Кожни и венерически болести

1 яну 2020 18:10

Нека да помислим и за специалистите, които стават все по- малко. Качествената апаратура не може да работи без тях.

Може ли някой от вас, лекар да ме консултира има ли смисъл от електронен стетоскоп и къде мога направя клинични тестове на този, който съм разработил?

Тук често се говори за държавата. Но никой не може да каже нещо за републиката.Нали сме Република България, що е тогава държава? Но за жалост, вместо република ни натрапиха фирмена монархия.За да има перфектно здравеопазване трябва да се въведе задължителен данък "Отбрана" и от този фонд да се харчат толкова пари, колкото е акумулирал този крайно потребен ни фонд. И нито цент повече за щяло и нещяло като например за някакви си военни самолети F-16.

avatar
Д-р Иван Миндов

Неврохирургия

21 ное 2019 02:33

Хубава инициатива! Нека събере повече последователи. Явно като нямаме държава, която да ни помага в това отношение, да лекуваме пациентите си - качествено, трябва да прибягваме до такива инициативи или лична себераздаваемост. Но не това е пътят - за промяна или подобрение... 

Благодаря на всичките 55 медицински лица, които попълниха анкетата до момента. Благодарение на вас ще можем да насочим по-точно гражданската енергия и някои от вас ще бъдат първите бенефициенти от това. До края на проучването има още две седмици. Поздрави

avatar
г-н Октай Ибрям 1 юли 2019 17:31

Трябва да се осигурят достатъчно превързочни материали за отделенията и кабинетите, а не да се изпращат пациенти до аптеките .

Благодарим за този коментар.

avatar
д-р Чавдар Чобанов

Общопрактикуващ лекар

1 юли 2019 10:26

Колеги,възхитен съм от вашата идея и от това което сте направили за малките общински болници,но смятам,че държавата абдикира от всички обществени задължение,не само от здравеопазването!

Уви, май на доста места е така ... :( Затова е много важно всички ние - Гражданите - да НЕ абдикираме!

avatar
д-р Чавдар Чобанов

Общопрактикуващ лекар

28 юни 2019 10:23

Веноскопи за всички отделения и лаборатории,само,че не от капачки а от МЗ!!!

avatar
д-р Георги Ангелов

Анестезиология и интензивно лечение

28 юни 2019 16:04

Здравейте, разбирам напълно желанието Ви институциите да оправдаят доверието ни. Това обаче засега не се случва и ако можем да помогнем паралелно, няма причина да не го свършим.

Благотворителността, бидейки 100% доброволна, би трябвало да дарява единствено, където даренията са НУЖНИ и ЖЕЛАНИ. И затова съм напълно съгласен с д-р Чобанов и мога да ви уверя, че ще даряваме венископи само там, където са нужни и където нямат проблем с това, че въпросните са закупени със средства от рециклирана пластмаса. Поздрави

avatar
д-р Георги Ангелов

Анестезиология и интензивно лечение

21 юни 2019 17:23

Колеги, повечето от нас споделяме в различна степен горчивината, която се вижда в някои от коментарите по-долу. Горчивината от усещането, че ние, заедно с пациентите, сме предадени.  

Това не е основание да вдигнем ръце като гилдия.  Ничия доброволна помощ не следва да бъде отказвана от нас, защото не сме ние тези, които ще загубим най-много, ако я откажем. Още по-малко следва благотворителността да бъде укорявана.  Нелепо е да се окачествява като "просене на дарения от бедния народ" благотворителна инициатива - инициатори са донорите, по дефиниция, когато става дума за благотворителност. Кампаниите са инструмент за улесняването им по чисто организационни причини. Настоящата дискусия дори не цели призив към благотворителност, камо ли политизиране на темата.  Тази онлайн платформа е сборище на медицинските специалисти, които са от страната на реципиента. Целта е да се събере информация - къде какво е нужно. Убеден съм, че са много местата, където липсват жизненоважни консумативи и апаратура. Ако не знаем къде са и какви са, благородният порив на който и да е дарител ще отиде на вятъра. Моля, не отхвърляйте желанието им да помогнат, защото го правят съзнателно и с цел. Плюс, че институционалното внимание може да бъде привлечено от благотворителни инициативи. Вече се случи в рамките на кампанията за кувьозите. 

Хубаво е, че някои от вас са споделили най-належащите проблеми в отделенията, в които работят. За улеснение при събирането на информацията, приложената анкетна форма е най-удачна. Моля, използвайте я. Разбирам, че нуждите са много и разнообразни, но се постарайте да приоритизирате проблемите - точно затова се гласува доверие на нас, специалистите, да дадем мнението си какво е нужно.

avatar
д-р Тихомир Цветанов Стоянов

Образна диагностика

26 юни 2019 10:41

Мисля, че неправилно сте разбрали коментара на Д-р Е.Димитрова. Според мен визира многобройните DMS кампании, както и "даренията" от пациенти за лечебните заведения. Не можем да укорим никого от колегите за кумулираната горчивина. Много от тях са безкрайно уморени и отвратени от битността си. Човешко е да загубиш вяра при непрестанното блъскане на стени с глава. Също така бих ви коригирал, че за този форум не е удачно да говорим като за "сборище". Въпросното определение е много по подходящо за други организации и учреждения, в които професионалното начало със сигурност отсъства.

С най-добри чувства,
Д-р Стоянов

avatar
д-р Георги Ангелов

Анестезиология и интензивно лечение

2 юли 2019 13:10

Здравейте, независимо дали въпросният коментар визира DMS кампаниите, настоящата кампания или чийто и да било доброволен принос към здравеопазването, окачествяването му като "престъпление" и "просия" е несправедливо. Отново отбелязвам, че горчивината не е необоснована. Тъжното е, че сама по себе си не променя нищо. Приемам стилистичната критика, също така. Уви, тя също не променя нищо. Поздрави!

Живеем в 21 век .За адекватна политика в здравеопазването трябва трезво държавническо мислене.....Спешно за се престуктурират от търговски дружества в лечебни заведения ,за които държавата за първостепенна грижа .! Престъпление  е да се просят дарения от и така бедния народ за болни  и да умират деца ....Имаме високо образовани кадри,които "подаряваме" безотговорно .Супер компютър  и мизерия в лечебните заведения. Как ви се струва? Унизителни заплати,липса на необходимата апаратура , условия на труд и регламентирана почивка за медицинския персонал.Двадесет години "реформа" от която вместо нагоре ние вървим към дъното ,от къдете трудно ще излезем...Раздут административен персонал в РЗОК и други контролиращи институции.Национална здравна карта  имахме и преди 1999г.Политици: Прочетете мъдростите от пословици и поговорки и се ЗАМИСЛЕТЕ,защото тук на Земята сме за малко, а там от където никой не се е върнал ,може би всеки ще плаща   и то според "заслугите " приживе.

avatar
д-р Николай Радулов

Акушерство и гинекология

21 юни 2019 12:34

Д-р Геров достатъчно реалистично очертава проблема. Като лекар с 43 годишна практика / без значение на специалността/ твърдо съм убеден, че въоръжеността с апаратура е в пропорционална зависимост с познанията , опита и квалификацията на конкретния лекар. Купуването на система Аида или робот Да Винчи е много атрактивно и престижно - но "ръчичките"!Апаратурата трябва да следва СПЕЦИАЛИСТА ! Самоцелното закупуване опошлява проблема. Адмирирам позициите на колеги , които конкретно посочват къде и какво е необходимо за закупуване.

avatar
д-р Георги Ангелов

Анестезиология и интензивно лечение

21 юни 2019 17:27

Всичко, което казвате, е вярно. Технологичните играчки не струват пет стотинки без квалифицирания специалист зад тях. Но тъй или инак, при настоящата отворена дискусия се съмнявам, че някой ще сподели за крайна нужда от система "Да Винчи". 


CredoWeb
CredoWeb