SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

От каква апаратура се нуждаят българските болници - думата имат лекарите

Отворена дискусия
308
Участници
34
Коментари
308
Участници
34
Коментари

Описание

Настоящата дискусия има за цел да осветли неотложните нужди на лечебните заведения от апаратура и консумативи, за да бъдат подпомогнати от гражданското общество чрез кампанията "Капачки за бъдеще"

 

Коментари

2 юли 2019 12:05

Благодаря на всичките 55 медицински лица, които попълниха анкетата до момента. Благодарение на вас ще можем да насочим по-точно гражданската енергия и някои от вас ще бъдат първите бенефициенти от това. До края на проучването има още две седмици. Поздрави

1 юли 2019 17:31

Трябва да се осигурят достатъчно превързочни материали за отделенията и кабинетите, а не да се изпращат пациенти до аптеките .

2 юли 2019 11:41

Благодарим за този коментар.

Колеги,възхитен съм от вашата идея и от това което сте направили за малките общински болници,но смятам,че държавата абдикира от всички обществени задължение,не само от здравеопазването!

1 юли 2019 16:09

Уви, май на доста места е така ... :( Затова е много важно всички ние - Гражданите - да НЕ абдикираме!

Веноскопи за всички отделения и лаборатории,само,че не от капачки а от МЗ!!!

Здравейте, разбирам напълно желанието Ви институциите да оправдаят доверието ни. Това обаче засега не се случва и ако можем да помогнем паралелно, няма причина да не го свършим.

28 юни 2019 20:55

Благотворителността, бидейки 100% доброволна, би трябвало да дарява единствено, където даренията са НУЖНИ и ЖЕЛАНИ. И затова съм напълно съгласен с д-р Чобанов и мога да ви уверя, че ще даряваме венископи само там, където са нужни и където нямат проблем с това, че въпросните са закупени със средства от рециклирана пластмаса. Поздрави

Колеги, повечето от нас споделяме в различна степен горчивината, която се вижда в някои от коментарите по-долу. Горчивината от усещането, че ние, заедно с пациентите, сме предадени.  

Това не е основание да вдигнем ръце като гилдия.  Ничия доброволна помощ не следва да бъде отказвана от нас, защото не сме ние тези, които ще загубим най-много, ако я откажем. Още по-малко следва благотворителността да бъде укорявана.  Нелепо е да се окачествява като "просене на дарения от бедния народ" благотворителна инициатива - инициатори са донорите, по дефиниция, когато става дума за благотворителност. Кампаниите са инструмент за улесняването им по чисто организационни причини. Настоящата дискусия дори не цели призив към благотворителност, камо ли политизиране на темата.  Тази онлайн платформа е сборище на медицинските специалисти, които са от страната на реципиента. Целта е да се събере информация - къде какво е нужно. Убеден съм, че са много местата, където липсват жизненоважни консумативи и апаратура. Ако не знаем къде са и какви са, благородният порив на който и да е дарител ще отиде на вятъра. Моля, не отхвърляйте желанието им да помогнат, защото го правят съзнателно и с цел. Плюс, че институционалното внимание може да бъде привлечено от благотворителни инициативи. Вече се случи в рамките на кампанията за кувьозите. 

Хубаво е, че някои от вас са споделили най-належащите проблеми в отделенията, в които работят. За улеснение при събирането на информацията, приложената анкетна форма е най-удачна. Моля, използвайте я. Разбирам, че нуждите са много и разнообразни, но се постарайте да приоритизирате проблемите - точно затова се гласува доверие на нас, специалистите, да дадем мнението си какво е нужно.

Мисля, че неправилно сте разбрали коментара на Д-р Е.Димитрова. Според мен визира многобройните DMS кампании, както и "даренията" от пациенти за лечебните заведения. Не можем да укорим никого от колегите за кумулираната горчивина. Много от тях са безкрайно уморени и отвратени от битността си. Човешко е да загубиш вяра при непрестанното блъскане на стени с глава. Също така бих ви коригирал, че за този форум не е удачно да говорим като за "сборище". Въпросното определение е много по подходящо за други организации и учреждения, в които професионалното начало със сигурност отсъства.

С най-добри чувства,
Д-р Стоянов

Здравейте, независимо дали въпросният коментар визира DMS кампаниите, настоящата кампания или чийто и да било доброволен принос към здравеопазването, окачествяването му като "престъпление" и "просия" е несправедливо. Отново отбелязвам, че горчивината не е необоснована. Тъжното е, че сама по себе си не променя нищо. Приемам стилистичната критика, също така. Уви, тя също не променя нищо. Поздрави!

21 юни 2019 14:29

Живеем в 21 век .За адекватна политика в здравеопазването трябва трезво държавническо мислене.....Спешно за се престуктурират от търговски дружества в лечебни заведения ,за които държавата за първостепенна грижа .! Престъпление  е да се просят дарения от и така бедния народ за болни  и да умират деца ....Имаме високо образовани кадри,които "подаряваме" безотговорно .Супер компютър  и мизерия в лечебните заведения. Как ви се струва? Унизителни заплати,липса на необходимата апаратура , условия на труд и регламентирана почивка за медицинския персонал.Двадесет години "реформа" от която вместо нагоре ние вървим към дъното ,от къдете трудно ще излезем...Раздут административен персонал в РЗОК и други контролиращи институции.Национална здравна карта  имахме и преди 1999г.Политици: Прочетете мъдростите от пословици и поговорки и се ЗАМИСЛЕТЕ,защото тук на Земята сме за малко, а там от където никой не се е върнал ,може би всеки ще плаща   и то според "заслугите " приживе.

Д-р Геров достатъчно реалистично очертава проблема. Като лекар с 43 годишна практика / без значение на специалността/ твърдо съм убеден, че въоръжеността с апаратура е в пропорционална зависимост с познанията , опита и квалификацията на конкретния лекар. Купуването на система Аида или робот Да Винчи е много атрактивно и престижно - но "ръчичките"!Апаратурата трябва да следва СПЕЦИАЛИСТА ! Самоцелното закупуване опошлява проблема. Адмирирам позициите на колеги , които конкретно посочват къде и какво е необходимо за закупуване.

Всичко, което казвате, е вярно. Технологичните играчки не струват пет стотинки без квалифицирания специалист зад тях. Но тъй или инак, при настоящата отворена дискусия се съмнявам, че някой ще сподели за крайна нужда от система "Да Винчи". 


В Детско отделение в гр. Шумен се нуждаем от веноскоп, перфузори, сонда за ехограф за коремна ехография, пулсоксиметри и монитори. Надяваме се на подкрепа за подобряване на грижите за нашите деца. Благородна инициатива в помощ на децата.

26 юни 2019 13:44

Благодарим за споделената информация, д-р Димитрова.

Попълнихте въпросните нужди и в анкетата по-горе, нали?

(понеже в момента не мога да проверя от това устройство)

19 юни 2019 19:05

В болницата по детски болести се нуждаем от скенер (апарат за компютърна томография), веноскоп, инфузомати и перфузори, нов ендоскоп за гастроентерология, индивидуални пациентски монитори, устройства за 24-часово проследяване на кръвната захар и какво ли още не. Надяваме се и се радваме на всякаква помощ. Знаем, че е ангажимент на държавата, но нямаме време за подобна "принципност" и "гордост", защото пациентите ни разполагат с малко време.

26 юни 2019 14:05

Благодаря за споделянето, д-р Кадъм - аз също смятам, че грижата за децата е преди всичко и когато дадена апаратура не достига, а специалистите имат нужда от нея и институции не могат или не искат да помогнат - хората трябва да се организираме и да помогнем. Нали за това сме хора.

Пък по някое време евентуално и институциите ще се сетят ;)

Държавата трябва безусловно да се ангажира докрай с детското здравеопазване! Безусловно , докрай! Оборудване, материална база , подготовка на лекари и сестри! На фона на демографската криза и непрекъснатият поток от млади хора към чужбина е абсолютно належащо!

27 юни 2019 19:21

В интерес на истината, държавата ТРЯБВА да прави много неща, които обаче, за съжаление, НЕ прави. Аз лично не смятам седя и да се надявам на чудо. Затова правя, каквото ми позволяват силите в момента. След време - дай Боже - повече! А ако в някой момент държавните структури вземат, че се задвижат - чудесно. До тогава - аз лично мисля да натискам, колкото мога. Поздрави

Здравейте. Приветствам всяка гражданска инициатива за подпомагане на здравеопазването поставяща си благородни и разумни цели .В случая мисля ,че е задължение на ръководителите на здравни заведения да осигурят нужната апаратура и обучен персонал , което  всички работещи в системата знаем,че е невъзможно поради  недофинансиране на дейностите,  а някъде и алчност и  мениджърска  некомпетентност! За съжаление  трудно се намира обучен и компетентен персонал,така че може би и това в близко бъдеще ще е най-големия проблем! Все пак моето предложение е за по-периферните болници да се поднови базовата  апаратура /ехографи,скенери и т.н./ тъй-като на много места е амортизирана и стара. Високотехнологична апаратура трябва да има в големи центрове ,където ще бъде натоварена  в пълен обем и изхолзвана рационално и компетентно. 

26 юни 2019 14:09

Благодарим за коментара, д-р Христова.

И ние точно като Вас сме на мнение, че при периферните болници трябва да бъде осигурена базова апаратура. Затова и до момента с "Капачки за Бъдеще" единствено подменяхме 30-40 годишни кувьози в общинските болници в нови такива със съвсем базови функции, така че да могат да покрият масата по-леки случаи на недоносеност или други проблеми на бебетата непосредствено след раждане.

Вече за по-тежките случаи си има транспортиране до най-близката неонатология с клас 2 или 3 според случая.

Поздрави

С риск да бъда неправилно разбран, ще кажа, че в много болници е закупена скъпа апаратура, която не е необходима за дейността им. Липсва и обучен персонал, който да работи адекватно с оборудването. В резултат на "пътечната медицина", "Здравната каса" изнуди лечебните заведения да придобият материални ресурси, несъответни на потребностите им. Отпадането на "функционалното типизиране" на лечебните заведения и стремежа да се "лекува" всичко ( болницата да е "многопрофилна") прекъсна важни системни връзки. Не е необходимо, даже е вредно периферно лечебно заведение да се комплектова със скъпо струващо оборудване, което не се натоварва. Подобно нещо е най-малко икономически нецелесъобразно.

Това, което казвате, е точно така. Настоящата инициатива има за цел да адресира този проблем точно като нуждите се определят от хората, които работят с апаратурата, а не са "спуснати отгоре". Още веднъж, вярваме, че именно колегите от първата линия познават нуждите си най-добре.

Напоследък упорито се заговори за налагане на стандарти във всяка специалност,които да се доближават до международно признатите.За жалост ,обаче,отново институциите се опитват силово да "поставят каруцата пред коня".Не е реално да съществуват стандарти,които не са обезпечени с достатъчно кадри-лекари,сестри,акушерки...,нормално заплащане и оборудване.Лично моята практика е свръхоборудвана за моя сметка,за което освен морално удовлетворение,не получавам нито подкрепа,нито сносно финансиране от НЗОК и институциите...По време на управлението  на Симеон имаше обещания лекарското оборудване да се освободи от ддс,да се осигурят ниско лихвени кредити за него...Всичко замря...Какъв е смисълът на тази дискусия сред нас?Дянков бе споменал да се остойности лекарския труд и апаратура,но когато се разбра,че няма пари да се плати адекватно и трябва да се доплаща,замлъкна...

19 юни 2019 14:48

Уважаеми д-р Димитров, знаем отлично, че на политическо и на управленско ниво във времето са генерирани различни идеи и модели за решаване на проблемите в здравеопазването. Смисълът на тази дискусия е лекарите като професионалисти и като отговорни граждани да посочат какво спешно трябва да се направи от тяхна гледна точка в тяхната клиника/отделение/болница. Знаем, че проблемите са много, но затова се прави проучване - нуждите ще се степенуват и приоритизират. Желанието на "Капачки за бъдеще" е да впрегне обществената енергия в полза на пациентите. Не е за подценяване фактът, че за 1,5 г. кампанията успя да свърши доста съществена работа в подкрепа на малките болници. Кампанията не изземва отговорностите на държавата, а я подпомага и ускорява промените в ползва на пациента.

Д-Р Силвия Сюлемезова кардиолог

Искрени адмирации за кампанията!Едва ли това,обаче, е пътят...и по-скоро ни отклонява от него...