Участници

Мнения

SafeValue must use [property]=binding: undefined (see http://g.co/ng/security#xss)

Войната между пушачи и непушачи - къде свършва личното право и започва правото на другия

Участници

Мнения

Представяте ли си, ако да кажем /това няма да се случи никога по ред причини/ въведат изискване за лимит за закупуване на цигари и то срещу лична карта. Да кажем - по 1 кутия на месец. Дори и човек да има много познати непушачи, които биха му вземали също по 1 кутия, те пък от своя страна биха имали проблем с други свои познати, които пушат, защото няма да могат да им "свършат работа". Ако някои от управниците прочете това може да го предложи да стане регламент - първи по рода си в света. Та поне, ако пушачите не спрат да пушат, то така драстично ще намалят пушенето. Вие какво мислите за щурата ми идея?

avatar
Петър Галев 23 май 2017 10:50

Вашата идея наистина няма да може за се осъществи в България. И основната причина е широкото разпространение на контрабандни цигари, които не ги говят никакви ограничения: бандероли, данъци, още по-малко лимит на покупките. Ние не можем да овладеем законово въведената забрана за пушене на закрити обществени места, вие говорите за нови лимити.

avatar
г-жа Татяна Васкова Тодорова

Медицинска сестра

31 май 2017 14:46

За жалост ,установявам ,че забраната изобщо не се спазва в лечебните заведения.Пушат си и шефове и среден персонал и то в стаи ,определени за почивка,а ние непушачите като изкараме няколко дни в почивка изпадаме в никотинова абстиненция.

avatar
Петър Галев 31 май 2017 14:46

В преходните политически периоди, както е известно, особено в България, правилата започват да тежат все по-малко. Първата жертва ще бъде забраната за тютюнопушене на обществени места. Не че при отиващото си правителство на ГЕРБ забраната се спазваше стриктно... Сега очаквам масови нарушения и пълна липса на реакция от страна на контролиращите органи. По отношение на войната по пътищата законодателят вече се усети и освирепи наказанията. Това ще има резултат. Същото трябва да се случи и със заведенията, които допускат пушене - отнемане на лиценза и затваряне за определен период. Всичко друго са общи приказки без никакъв ефект.

avatar
Петър Галев 31 май 2017 14:46

След като вече е приет съответният закон, дискусията "за" и "против" е напълно излишна и дори вредна. Сега всички трябва да се съсредоточим върху необходимостта законът да се спазва. Звучи нелепо, но - както всички знаем - основният проблем в България не са лошите закони, а невъзможността те да се прилагат в реалността. В. "Животът днес" ще продължава да изисква от институциите да прилагат закона в пълнота, както и отговори защо в момента това не се постига. Важно е да разберем, че тук не става въпрос за конфронтация между пушачи и непушачи. Става въпрос за цивилизационния избор дали изобщо искаме и можем да живеем по правила или ще се влачим ментално в други географски ширини...

Въпреки приетия закон има много заведения за хранене, дори такива с прилежащ детски кът, в които пушенето е факт и то в затворената им част. Мисля че има нещо дълбоко "сбъркано" в институциите и начините, по които съблюдават прилагането на приетите закони. Фактът, че се допуска тяхното нарушаване е красноречив, че има "бъг в системата". Мисля че резултати има, когато се намеси журналистиката и посочи нарушителите с лицата и имената им.

avatar
Д-р Павел Павлов

Общопрактикуващ лекар

31 май 2017 14:46

Да забраним тютюнопушенето напълно, защото цигарите увреждат здравето е все едно да забраним печенето на плажа, защото слънцето причинява рак на кожата. Всеки има право да прави със своето здраве каквото иска стига това да не пречи на околните. 

avatar
Миглена Събчева 31 май 2017 14:46


http://www.credoweb.bg/ucheni-kazvat-nikoga-ne-e-kasno-pushachite-da-otkazhat-tsigarite-content-66797.html" target="_blank">Учени казват: Никога не е късно пушачите да откажат цигарите!

avatar
Доника Петкова 31 май 2017 14:46

Трябва да се забрани повторно и категорично пушенето в заведенията! Заради нашите деца! Сега изобщо не се спазва тази забрана! И това със залите за пушачи и непушачи е пълна глупост, обикновено компаниите са смесени, как ще се разделят на две групички, винаги непушачите правят компромис за сметка на своето здраве!

Забранете на децата си да общуват с пушачи (но първо се убедете ,че те не са) ,защото са много опасни .И какво всъщност правят в заведенията а не си стоят в къщи в безопасност.А да и замислете се колко престъпления се извършват под влияние на цигарите и колко под влияние на алкохола.А катастрофите? Кое е по-вредно и защо алкохола не е забранен а напротив дори рекламиран?

avatar
Лара Миланова 31 май 2017 14:46

Като е въведена национална забрана за пушене в затворени помещения тя трябва да се спазва, както е в останалите цивилизовани държави, а не да се прави нещо половинчато. Повсеместна практика  в заведенията е да позволяват да се пуши, за да не губят клиентела. Викаш сервитьорката и тя веднага ти носи вазичка, купичка, чашка и ти за какво да излизаш навън?! Как може в другите държави да се спазват установените правила, там пушачите нямат ли "лични права"? Излизат на студа, затварят се в едни миниатюрни кабинки все едно са по-малко хора от останалите, но не се противопоставят. Ако с такава упоритост и енергия се защитаваха други, много по-важни, лични права, българите щяхме да сме на светлинни години напред. 

Забраната за пушене на обществени места е едно от малкото цивилизовани решения, взети в тази некултурна държава.

avatar
Маргарита Пеева 31 май 2017 14:46

Споровете за и против са откакто свят светува, дори и тук - http://www.credoweb.bg/pushachite-da-se-trovyat-navan-fthema-57269.html" target="_blank">http://www.credoweb.bg/pushachite-da-se-trovyat-navan-fthema-57269.html>

avatar
Елеана Симова 31 май 2017 14:46

Аз съм отказал се пушач и зная колко е трудно да се пребориш с този навик, да не кажа с тази зависимост. Опитвала съм многократно и накрая съм доволна, че успях. Винаги съм знаела, че този навик е вреден, но сега когато вече не пуша осъзнавам колко е вредно това за околните. Преди като чели бях свикнала да мирише на цигари и по-скоро на ттеория знаех вредите. Сега, когато ми замирише на цигари, направо ми става лошо. Наистина всеки има право, но най-важното право на човека е здравето и никой няма право да го застрашава.

avatar
Миглена Събчева 31 май 2017 14:46

Аз също съм пушач и съм за свободата на избор, но без той да бъде натрапван и налаган на околните. Всичко трябва да се случва в нормални граници и съм изключително против налагането на фанатични и крайни "идеали". Доволна съм от забраната за пушене на закрито, тъй като на мен самата също ми пречи голямото количество дим. От друга страна, не чувам никой да се оплаква от смога, който дишаме в София. Или той е полезен? Под слънцето има място за всеки :)

да отворим дискусия за смога

Точно така колешке а смога, а изгорелите газове и димните мъгли над селата те да не би да са полезни???

avatar
Михаил Христов 31 май 2017 14:46

Пушач съм, но съм доволен от забраната за пушене в закрити общестени места. Все пак, мисля че крайностите не са добри. Би трябвало да има помещения и за пушачите. Наистина е много неприятно да излизаш навън за всяка цигара. Особено зимно време.

Вижте всички коментари...

Абе забранено не е. Ма тя колежката друго е искала да ви каже. :)

на война като на война ;)

Дайте наистина да дискутираме сериозно, защото темата е повече от сериозна и в никакъв случай не би се решила по метода на нецивилизованите нападки. Представете си, че тук четат и подрастващи, ние би трябвало да им дадем адекватно и аргументирано становище по този така болен проблем. http://www.credoweb.bg/kak-da-obyasnish-na-tineydzhar-che-tsigarite-mu-vredyat-bez-skandali-fthema-57273.html" target="_blank">http://www.credoweb.bg/kak-da-obyasnish-na-tineydzhar-che-tsigarite-mu-vredyat-bez-skandali-fthema-57273.html>

Мое право си е да пуша, да ям, да пия и ако на някой не му харесва да не го прави. Не духам дим в устата на другите, трябва да мога да пуша където си искам.

Вижте всички коментари...
avatar
Стоянка Пеева 28 май 2015 13:54

Четете бе, Стаматов, четете и вакарайте малко мисъл. В статията има примери за вредата от пасивното пушене. Ако приятелят Ви се е въртял около такива лумпени като Вас, нищо чудно, че има емфизем. Това е пасивно пушене. Искахте статията да обхваща и двете страни на цигарата ли?

Чета и мисля за разлика от Вас дето си знаете и крякате едно и също нещо. Приятелят ми за ваше сведение нито той е пушил нито жена му нито никой. Спортист и прочие и пак емфизем. Аз искам да ми се уважават човешките права и никой да не избира вместо мене какво мога и какво не мога да правя. Здравето и живота са си мой.

avatar
Стоянка Пеева 28 май 2015 14:05

Уважават ви се бе, само не пречете на другите. Приятелят ви може да се е навъртал около такива като вас.