Участници

Мнения

SafeValue must use [property]=binding: 03cdd0c0737a86e8b82eb26d39b268ee (see http://g.co/ng/security#xss)

ЗА И ПРОТИВ АБОРТИТЕ ПО ЖЕЛАНИЕ

Участници

Мнения

Default image

проф. Петър Петров

bb31cf81cb66a415978c82a0916ee195

Описание

Здравейте,

Преди Дванадесетата национална конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ реших да инициирам с вас дискусия на тема: „ЗА И ПРОТИВ АБОРТИТЕ ПО ЖЕЛАНИЕ“.

Темата ще бъде представена и обсъдена задълбочено и на традиционния форум на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ, който ще се проведе в Несебър от 20 до 22 септември 2019 г. Участието Ви в тази дискусия е много важно, защото на базата на Вашите мнения, на предстоящата конференция ще излезем с предложение до основните институции, които регламентират реда в здравната система у нас.

Моята лична позиция е да се въведе забрана на абортите по желание, но не абсолютна, разбира се, а в определени граници:

  • Ако жената е жертва на сексуално насилие, за да защитим достойнството й;
  • Ако е преживяла три Цезарови сечения, защото бременността е рискова за здравето на жената;
  • Всички медицински показания за риск от аномалии на плода;

Трябва много внимателно да се подхожда при жени, които искат да направят аборт по желание при първа бременност.

Уверен съм, че мярката ще има двояк ефект – от една страна ще повлияе благоприятно върху демографската картина, както и за здравето на жената, които ще се спасят от всякакви усложнения, включително и от стерилитет.

Нека припомня, че в нашата страна с отчетливо изразен отрицателен прираст, който вече наподобява самоунищожение на нацията, по документи всяка година се правят около 70 000 аборта по желание. Реалният им брой е значително по-голям – смятам, че не пада под 100 000, но част от тях се представят за спонтанни. 

Какво е Вашето мнение?

С какви случаи се сблъсквате във Вашата практика?

Как помагате на жените да вземат правилното решение?

Очаквам да се включите активно в дискусията, която засяга не само здравето на нашите пациенти, но и работата ни като лекари!

Видео

avatar
проф. Георги Цветанов Момеков

Фармакология

11 яну 2021 13:20

В една цивилизована държава жената е единствената страна, която може да взима подобни решения. Това не отменя търсенето на консултация и предлагането на помощ при избора, но идеите за забрани са ретроградни и напълно неприемливи и ще породят единствено криминални практики и абортен туризъм.

Абортите трябва да са разрешени, това ще намали броя на нежеланите деца респективно на обременени възрастни. Няма логичен критерии, по който абортите да се забранят или да се разрешат в определи случаи, без това да се превърне в подтисничество. Подтиснатите жени раждат и възпитават страхливи мъже, които на свой ред подтискат жените още повече и така по спиралата надолу. Не бих искала да живея в такъв свят.

avatar
Пом.-фарм. Ниделина Петкова

Фармация

27 ное 2021 23:11

Напълно съм съгласна с вас, че една жена може да взима правилните решения за това да направи ли аборт или не. Все пак живеем в либерална страна и се приема правото на избор. Прекалено е крайно, ако кажем че заради религията не може, Има случаи, в които просто това е неизбежно да се направи.

avatar
Деница Йотова 27 сеп 2020 22:31

Ако детето е нежелано, по-добре да се абортира. Много деца се появяват нежелани, живеят в нелюбов или направо биват захвърлени на роднини... Тези деца израстват травмирани - стават или насилници, или жертви. Много малка част осъзнават, че не са виновни за нещастния живот на майките си, и успяват да преодолеят с години вменяваната вина, че "мама е провалила живота си" заради тях. Мисля, че трябва да се повиши сексуалната култура у подрастващите, за да намалее броят на абортите. Не бива да се забраняват.

Против Абортите.Това е убийство .Не приемам желаното на младите момичета за аборт ,а са били в църквата нали

Единствено при доказано изнасилване и прочие,защото с тези темпове ще станем малцинство в държавата си,което при демокрацията означава,че много неща ще се променят а мечтите на някои децата им да имат всичко ще са гибелни за наследниците им и техния живот

avatar
проф. Петър Петров

Акушерство и гинекология

19 фев 2020 13:49

Благодаря на всички, които се включиха в дискусията. Вашата активност очертава актуалността на проблема и отваря врати за бъдещи дискусии по темата, докато не се намери нормативно и регламентирано решение. Оставам на разположение на всички, които се интересуват от рискове и последствия от прекъсването на нежелана бременност.

Да съгласна съм.Защото това е право на личен избор по различни причини.

Извинете но какви причини

avatar
Деница Йотова 27 сеп 2020 22:32

По такива, каквито един мъж никога не би осъзнал.

Против

avatar
Никола Овчарски

31 яну 2020 14:38

Благодаря

1.Не,но има време за дете ако е желано .От двама души. 2.Ако е била изнасилена може да го премахне. Да направи аборт. З.Също така и домашното насилие .

avatar

Анонимен

28 ное 2019 09:58

Не може да се отговори с категорично "Да" или "Не". Много зависи от ситуацията. Има случаи на забременели след изнасилване, забременяване в неподходящ момент и т.н. Имам едно желано и чакано дете и след него забременях 2 пъти като на магия. Използвани бяха контрацептиви, следене на фертилен период и т.н., но се стигна до хапчетата за прекъсване на бременността. Някои ще кажат, че ни е било писано. Кое? Да съм на 33 години с 3 деца и майчинство от 560 лв.? По-добре ли е да народиш една тумба деца и после да ти събират дрехи и пари за храна или да направиш аборт и да не караш едно дете да страда от твоята глупост или да го отглеждаш с любов, но мизерия, ограничения и страх дали ще можеш да му подсигуриш дори нещата от първа необходимост? Всеки има право на избор - правилен или не, но все пак е ТВОИ избор!  

На 3 деца ли викате цяла тумба ? :) Така правите лоша услуга на другите си 2 деца,защото нямаше да са много лигавени и подсигурени,но щяха да имат бъдеще а сега се задават времена,когато ще настане време разделно за българщината а самите българи ще бъдем малцинство,което при демократично управление означава,че може да се реши,че българския няма да е официален или пък православието а жените да са длъжни да носят фереджета

avatar
Юлия Савова 14 апр 2020 14:52

Аз съм на 37 г. и имам 4 деца, т.е. "тумба и нещо". Да уточня, че сме българи, а не цигани. Вдъхновихме много семейства покрай нас да се решат на трето дете. Имаме и други познати семейства с 4 деца. Нашите деца са щастливи, обичани и не са лишени от всичко необходимо да растат, да спортуват и да се учат. Моля да не квалифицирате останалите семейства и говорете единствено и само за себе си. Ако трябваше да се върна с миналото, щях да направя същия избор, т.е. да ги родя. Разбира се всеки решава сам за себе си дали е готов за подобна стъпка. Децата са дар от Бога! Другото са предразсъдъци, които ограничават светогледа!

Лично аз не бих си го причинила, но мисля, че жената трябва да има право на избор.

avatar

Анонимен

11 сеп 2019 00:30

Не

avatar
д-р Антоанет Топчиян

Акушерство и гинекология

7 сеп 2019 20:42

Да не забравяме целта на нашата професия /да лекуваме/От 2000 се отказах да извършвам процедурата абор смятайки се за съучастничка в детеубийство За мен беше недопустимо с ръцете с които посрещам живота и да го отнемем. С нищо не допринасят абортите нито за здравето на жените ,нито за доходите от тази ,,работа,,.Няма да коментирам и термина ,,криминален аборт,, и лекарския морал.

Аз съм за абортите. Всеки има право да избира

avatar
д-р Наделина Кръстева

Акушерство и гинекология

6 сеп 2019 23:24

Духовните лица са категорично "против" абортите.

Правиш ли ги? Един след друг ли? Или има малко почивка?

avatar
Виолета Милева 21 окт 2019 13:36

правото на аборт не е проста работа,независимо от парите,които получават гинеколозите за него, а и не трябва на ръка да им се плаща