SafeValue must use [property]=binding: 03cdd0c0737a86e8b82eb26d39b268ee (see http://g.co/ng/security#xss)

ЗА И ПРОТИВ АБОРТИТЕ ПО ЖЕЛАНИЕ

Отворена дискусия
199
Участници
48
Коментари
199
Участници
48
Коментари
199
Участници
48
Коментари
bb31cf81cb66a415978c82a0916ee195

Описание

Здравейте,

Преди Дванадесетата национална конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ реших да инициирам с вас дискусия на тема: „ЗА И ПРОТИВ АБОРТИТЕ ПО ЖЕЛАНИЕ“.

Темата ще бъде представена и обсъдена задълбочено и на традиционния форум на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ, който ще се проведе в Несебър от 20 до 22 септември 2019 г. Участието Ви в тази дискусия е много важно, защото на базата на Вашите мнения, на предстоящата конференция ще излезем с предложение до основните институции, които регламентират реда в здравната система у нас.

Моята лична позиция е да се въведе забрана на абортите по желание, но не абсолютна, разбира се, а в определени граници:

  • Ако жената е жертва на сексуално насилие, за да защитим достойнството й;
  • Ако е преживяла три Цезарови сечения, защото бременността е рискова за здравето на жената;
  • Всички медицински показания за риск от аномалии на плода;

Трябва много внимателно да се подхожда при жени, които искат да направят аборт по желание при първа бременност.

Уверен съм, че мярката ще има двояк ефект – от една страна ще повлияе благоприятно върху демографската картина, както и за здравето на жената, които ще се спасят от всякакви усложнения, включително и от стерилитет.

Нека припомня, че в нашата страна с отчетливо изразен отрицателен прираст, който вече наподобява самоунищожение на нацията, по документи всяка година се правят около 70 000 аборта по желание. Реалният им брой е значително по-голям – смятам, че не пада под 100 000, но част от тях се представят за спонтанни. 

Какво е Вашето мнение?

С какви случаи се сблъсквате във Вашата практика?

Как помагате на жените да вземат правилното решение?

Очаквам да се включите активно в дискусията, която засяга не само здравето на нашите пациенти, но и работата ни като лекари!

Коментари

11 сеп 2019 00:30
Анонимен
11 сеп 2019 00:30

Не

Да не забравяме целта на нашата професия /да лекуваме/От 2000 се отказах да извършвам процедурата абор смятайки се за съучастничка в детеубийство За мен беше недопустимо с ръцете с които посрещам живота и да го отнемем. С нищо не допринасят абортите нито за здравето на жените ,нито за доходите от тази ,,работа,,.Няма да коментирам и термина ,,криминален аборт,, и лекарския морал.

Този коментар е изтрит от създателя му

6 сеп 2019 21:20

Аз съм за абортите. Всеки има право да избира

Духовните лица са категорично "против" абортите.

8 сеп 2019 01:11

Правиш ли ги? Един след друг ли? Или има малко почивка?

Дълбоко уважение и респект към лекарите пазители на живота. Абортът по желание, освен медицински акт е и духовен акт на отнемане правото на живот. Разбира се свободната воля е най-виша ценност, но свободата на избор означава индивидуална отговорност. Не е ли полезно да се сподели решението и с духовно лице за да сме напълно наясно. Освен тяло имаме и душа!

Проф.Петров много се радвам за вашето предложение на тема Абортите по желание и тяхната роля за прираста на населението на Майка България...Аз считам , че всяка зряла жена трябва да има своя избор , кога да стане майка и с кого да отглежда децата си....Прираста на България ще се осъществи , когато имаме отговорни политици и институции даващи нормални условия на труд и добър социален статус на хората с добри професии и добри професионалисти да остават в държавата....с Уважение...Д-р Фъртунов.

9 сеп 2019 03:02

Прекъснатият полов акт е най-сигурният метод. Другото е лишаване от допир и съответно-удоволствие. Или пък консумиране на отрови!

9 сеп 2019 17:42
Анонимен
9 сеп 2019 17:42

Господин Парашкевов , първо малко се ограмотете(грешка-не стига малко, доста трябва) и после коментирайте! Това е дискусия с медици, а не клюкарски пост във Фейсбук!

9 сеп 2019 19:18

Анонимнико,разкарай се оттук! Сложи си името и тогава говори фейсбучен троле! Именно! Тук не е фейсбук! Крий се и се махай!

5 сеп 2019 13:55

Здравейте , аз съм за свободния избор на жената дали да роди това дете или да го премахне . За да отгледаш дете са нужни много неща , но преди всичко любов. Ако родителят не отглежда това дете с любов, детето ще се чувства нещастно . Освен това да отглеждш дете е голяма отговорност ,а някои хора не са готови за това. Ако абортите се забранят това ще бъде голяма грешка , тъй като ще се започне с нелегалните аборти , което може да бъде опасно за бременната . Освен това ще се запълнят и всички домове за деца, деца, които ще живеят един нещастен живот . Също така мисля , че абортите трябва да бъдат поети от здравната каса . Но за да не се стигне до всичко това трябва да се помисли повече върху превенцията на този проблем, а не върху решението му . Според мен всички акушерки , акушер-гинеколози и ОПЛ-та трябва да говорят на пациентките повече за това .

4 сеп 2019 13:16

Здравейте, Аз не съм лекар, но съм майка на две дъщери и имам една внучка. По повод повдигнатата дискусия бих желала да споделя и моето мнение. Считам, че жената трябва да има свобода на избор. Ако се забранят абортите, те няма да намалеят, а ще започнат да се правят нелегално при съмнителни обстоятелства, което ще е по-опасно. Това не е начин за повишаване на раждаемостта. Проблем е не раждането, а условията за отглеждането на децата. Насила хубост не става!

Здравейте!Аз бих трансформирал дискусията.ЗА И ПРОТИВ АБОРТИТЕ не е толкова важна и на повечето хора е ясна.Проблемът е защо толкова малко се използва контрацепция и се стига до нежелана бременност!Отричат се лекарските  съвети не само в тази насока,а и срещу ваксинациите,профилактиката и т.н. и се заместват с БГ МАМА...В чужбина не са по-умни,но си имат цели институции, натоварени с ограмотяването и прилагане на семейно планиране,вкл. безплатни контрацептиви и ваксини.Тази дейност е добре организирана и платена,за разлика от смешното заплащане на лекарите  у нас.Не е реално за 20 минути лекар да извърши преглед,манипулация,съвети и какво ли не още срещу заплащане по-малко от на фризьор,да изпише евент. контрацепция,която пациентката няма да започне поради недоверие,съвети отстрани или по финансови причини...

Аз съм за свободата на избор на пациентките. Нашата работа е да осигури възможност за качествено изпълнение на аборта на тези, които желаят.

4 сеп 2019 10:59
Анонимен
4 сеп 2019 10:59

Аз съм за свободата на  избор на жената  да направи аборт или не,дори да бъдат безплатни.Защо трябва да има деца без родители и пълни домове с изоставени нещастни деца,които държавата  не може да подпомогне нито финансово,нито да ги насочи какво да правят с живота си след навършване на определената възраст за престой в дома.

8 сеп 2019 01:21

Демографски проблем се решава с джин (не напитката)! Има народи на които,такъв им е джина! Имат инстинкт за самосъхранение! При някои народи,дори се плодят,като хлебарки! Те ще уцелеят,ние ще изчезнем. Защото ние не сме един народ с едни общи гени и една обща доктрина. Ние ще се изядем сами,един-друг.

8 сеп 2019 17:01
Nickey Kolchev
8 сеп 2019 17:01

Пламене, ще хукнат, ако е заложено в полицата или ако се вписва в застрахователния лимит! Там нещата вече опират до договор и клаузи - демек финансов пазарлък. Но пак казвам - в България сме много назад с материала и всичко се прави изопачено. Най-същественото го каза д-р Павлова : преведено на прост език - без пари в джоба на потенциалните майки, без социална сигурност и без ефективна (вкл. в лечебно диагностичен, а не само финансов аспект) медицина, раждаемост сред образованата част от обществото не се вдига!

9 сеп 2019 02:57

Не знам! Все ми се струва,че няма да се занимават с аборти. Там,нещата са малко по-така. Пари във България няма. Така,че да забравим за парите. Всъщност има. Но са в един много малък брой хора.

4 сеп 2019 09:07

Споделям мнението, че е по-важна превенцията. Съгласна съм, че жената трябва да има избор. Според мен обаче изборът трябва да е дали да забременее или не. Защото след един аборт маже да стане така, че жената повече не може да има деца. И също така трябва да се помисли, че понякога сексуалният живот започва твърде рано. Не е редно момичета под 18 години да стават майки. Те самите са още деца. Знам, че за една част от нашето общество това се смята за нормално...

Напълно подкрепям Вашето мнение.