ЗА И ПРОТИВ АБОРТИТЕ ПО ЖЕЛАНИЕ

Участници

Мнения

Default image
проф. Петър Петров

ЗА И ПРОТИВ АБОРТИТЕ ПО ЖЕЛАНИЕ

Участници

Мнения

bb31cf81cb66a415978c82a0916ee195

Описание

Здравейте,

Преди Дванадесетата национална конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ реших да инициирам с вас дискусия на тема: „ЗА И ПРОТИВ АБОРТИТЕ ПО ЖЕЛАНИЕ“.

Темата ще бъде представена и обсъдена задълбочено и на традиционния форум на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ, който ще се проведе в Несебър от 20 до 22 септември 2019 г. Участието Ви в тази дискусия е много важно, защото на базата на Вашите мнения, на предстоящата конференция ще излезем с предложение до основните институции, които регламентират реда в здравната система у нас.

Моята лична позиция е да се въведе забрана на абортите по желание, но не абсолютна, разбира се, а в определени граници:

  • Ако жената е жертва на сексуално насилие, за да защитим достойнството й;
  • Ако е преживяла три Цезарови сечения, защото бременността е рискова за здравето на жената;
  • Всички медицински показания за риск от аномалии на плода;

Трябва много внимателно да се подхожда при жени, които искат да направят аборт по желание при първа бременност.

Уверен съм, че мярката ще има двояк ефект – от една страна ще повлияе благоприятно върху демографската картина, както и за здравето на жената, които ще се спасят от всякакви усложнения, включително и от стерилитет.

Нека припомня, че в нашата страна с отчетливо изразен отрицателен прираст, който вече наподобява самоунищожение на нацията, по документи всяка година се правят около 70 000 аборта по желание. Реалният им брой е значително по-голям – смятам, че не пада под 100 000, но част от тях се представят за спонтанни. 

Какво е Вашето мнение?

С какви случаи се сблъсквате във Вашата практика?

Как помагате на жените да вземат правилното решение?

Очаквам да се включите активно в дискусията, която засяга не само здравето на нашите пациенти, но и работата ни като лекари!

Видео

Споделете:

avatar
Петър Георгиев 19 май 2022 07:37

Тази тема е абсурдна. Кой луд би забранил абортите?! Каква полза има от това въобще, че да го обсъждаме?!

Простата истина е,че българката ако маха децата си и рискува да е с 0 или 1 дете в семейството ще трябва да свиква с много по-тежки условия,които я чакат.При единия вариант ще я ръководят хора,които в голям процент не знаят български език,традиции и история а при другия ще се въведе шерията и ще станат подчинени на новата мъжка класа и религиозни закони и при това съвсем демократично.

avatar
д-р Анастас Стоянов

Акушерство и гинекология

10 май 2022 09:55

ЗДРАВЕЙТЕ . ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ ДА СПОДЕЛЯ ЕДИН НЕПРИЯТЕН , НО ФРАПАНТЕН СЛУЧАЙ ОТ ГОДИНИТЕ 1986 -87 Г. В ГР. ВАРНА . ТОГАВА БЯХ СТУДЕНТ И ПО ВРЕМЕ НА УПРАЖНЕНИЯТА В ОТДЕЛЕНИЕ ПО АГ. ВОДЕЩИЯТ КОМЕТИРА ТОГАВА Д-Р МАРКОВА СЕГА ДОЦЕНТ . : МЛАДО МОМИЧЕ СЪС ЗАКЪСНЕНИЕ НА МЦ. И СЪМНЕНИЕ ЗА БРЕМЕННОСТ СЛЕД ТЕС Т С УРИНА И ЖАБА СЪМНИТЕЛНО ПОЛОЖИТЕЛЕН . МАЙКА И ЗА ДА НЕ СЕ ИЗЛАГА Я ВОДИ НА ЗНАХАРКА - БАБА В ЕДИН КРАЕН КВАРТАЛ ДА И ПРЕДИЗВИКА АБОРТ . БАБАТА СИ Е ПОСЛУЖИЛА ЗА ЦЕЛТА СЪС СТЪБЛО ОТ МУШКАТО !!!??? ПОСТАВЕНО ВЪВ ВЛАГАЛИЩЕТО И ЦЕРВИКАЛНИЯТ КАНАЛ . И СЕ СЛУЧВА ТЕЖЪК ЕНДОМЕТРИТ С РИСК ОТ СЕПСИС . ПОСЛЕДВАЩА ХИСТЕРЕКТОМИЯ И ПРИ ХИСТОЛОГ. ПРЕГЛЕД НА ОТСРАНЕНАТА МАТКА СЕ ОКАЗВА , МОМИЧЕТО НЕ Е БИЛО БРЕМЕННО !!! ОТ ТАМ И ВСИЧКИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ДЕТЕТО , МАЙКАТА И СЕМЕЙСТВОТО ... НЕКА ЧРЕЗ ЗАКОНОВА СВОБОДА И С ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА ТОВА ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЕ ДОПУСКА . С УВАЖЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ ВАС !!!

avatar
Светлана Делчева

Акушерка

7 май 2022 18:03

Здравейте! Моето мнение е, че трябва абортите да бъдат разрешени. Преди години имаше такава забрана и тогава зачестиха криминалните аборти. Не искам да влизам в подробности, но е право на всяка жена да реши дали да роди или да направи аборт. Преди години бях правила проучване на тази тема и в заключение мога да кажа: Абортите трябва да бъдат разрешени както до сега. Трябва да се даде възможност на акушерките да бъдат по-близо до жените, дори още от училище. Въпреки, че има богата информация във виртуалното пространство, мисля, че децата /независимо момичета или момчета/, нямат ясна представа за развитието на техния организъм, за предпазването както от нежелана бременност, така също и от болести предавани при полови контакти, за хигиената, която трябва да поддържат. Според мен всички тези въпроси могат да се обсъдят с акушерките и децата докато са в най-ранна възраст. Така децата ще имат възможност да получават компетентна информация за вълнуващите ги въпроси. Ще намалеят нежеланите бременности, безразборните полови контакти и дори употребата на наркотици.

Разбира се, че абортите трябва да са разрешени. Всяка цивилизована държава би трябвало да ги допуска, но и да работи за превенция на нежеланата бременност. У нас за жалост има още много да се работи в тази насока.

ПРОТИВ

avatar
Проф. Георги Цветанов Момеков

Фармакология

11 яну 2021 13:20

В една цивилизована държава жената е единствената страна, която може да взима подобни решения. Това не отменя търсенето на консултация и предлагането на помощ при избора, но идеите за забрани са ретроградни и напълно неприемливи и ще породят единствено криминални практики и абортен туризъм.

Абортите трябва да са разрешени, това ще намали броя на нежеланите деца респективно на обременени възрастни. Няма логичен критерии, по който абортите да се забранят или да се разрешат в определи случаи, без това да се превърне в подтисничество. Подтиснатите жени раждат и възпитават страхливи мъже, които на свой ред подтискат жените още повече и така по спиралата надолу. Не бих искала да живея в такъв свят.

avatar
Пом.-фарм. Ниделина Петкова

Фармация

27 ное 2021 23:11

Напълно съм съгласна с вас, че една жена може да взима правилните решения за това да направи ли аборт или не. Все пак живеем в либерална страна и се приема правото на избор. Прекалено е крайно, ако кажем че заради религията не може, Има случаи, в които просто това е неизбежно да се направи.

avatar
Деница Йотова 27 сеп 2020 22:31

Ако детето е нежелано, по-добре да се абортира. Много деца се появяват нежелани, живеят в нелюбов или направо биват захвърлени на роднини... Тези деца израстват травмирани - стават или насилници, или жертви. Много малка част осъзнават, че не са виновни за нещастния живот на майките си, и успяват да преодолеят с години вменяваната вина, че "мама е провалила живота си" заради тях. Мисля, че трябва да се повиши сексуалната култура у подрастващите, за да намалее броят на абортите. Не бива да се забраняват.

Против Абортите.Това е убийство .Не приемам желаното на младите момичета за аборт ,а са били в църквата нали

Единствено при доказано изнасилване и прочие за българки с по-малко от 2,3 деца,защото с тези темпове ще станем малцинство в държавата си,което при демокрацията означава,че много неща ще се променят а мечтите на някои за кариера,безгрижие и децата им да имат всичко ще са гибелни за наследниците им и техния живот. Няма да се устроят в държава,която вече ще се ръководи от бивши малцинства с друг манталитет,желания вярвания и е издълбала дъното независимо от пари, образование и прочие.

avatar
проф. Петър Петров

Акушерство и гинекология

19 фев 2020 13:49

Благодаря на всички, които се включиха в дискусията. Вашата активност очертава актуалността на проблема и отваря врати за бъдещи дискусии по темата, докато не се намери нормативно и регламентирано решение. Оставам на разположение на всички, които се интересуват от рискове и последствия от прекъсването на нежелана бременност.

Да съгласна съм.Защото това е право на личен избор по различни причини.

Извинете но какви причини

avatar
Деница Йотова 27 сеп 2020 22:32

По такива, каквито един мъж никога не би осъзнал.

Против

avatar
Никола Овчарски 31 яну 2020 14:38

Благодаря