Участници

Мнения

SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Има ли полза от ваксините?

Участници

Мнения

avatar
д-р Ружа Салмон

Обща дентална медицина

6 дек 2020 10:59

Здравейте, интересува ме участващите в дискусията специалисти дали биха ваксинирали с пристигащата ваксина срещу Ковид себе си и децата си? Ако може и обосновка на отговорите. Благодаря!

Здравей те аз несъм лекар но имам деца които подлежат към този момент за имунизаци и ваксини но напоследък има във България се вкарват много не качествени ваксини и има много заболели деца имено от тях със какво доверие да подложя свойте деца Благодаря

avatar
Д-р Веселина Василева

Педиатрия

6 юни 2020 15:42

Г-н Лазаров, От къде е информацията ви кои ваксини са качествени и кои не ? Децата ,както и възрастните , боледуват понякога , но дали заболяванията им са резултат от ваксинации ?Страшно е, когато умират деца ,от заболявания , за които има ваксини!

avatar
д-р Людмила Крумова Костова

Общопрактикуващ лекар

30 май 2020 15:59

Здравейте!Категорично подкрепям правилното и точно по индикации приложение на ваксините у нас ,според нашия имунизационен календар и съм убедена в тяхното превантивно действие в детската възраст.Доктор Людмила Костова-Враца-30.05.2020г.

Д-р Костова, как бихте коментирали смъртните случаи на пеленачета, вследствие ваксиниране?

avatar
Д-р Веселина Василева

Педиатрия

17 май 2020 20:41

Да,аз съм категорично ЗА ваксините. Сега усилено се говори за създаване на ваксина срещу КОВИД- 19 ,по този въпрос съм малко резервирана,защото да се създаде БЕЗОПАСНА и ЕФИКАСНА ваксина се изисква ВРЕМЕ.

avatar
д-р Константина Кирова

Акушерство и гинекология

25 май 2020 21:44

Д-р Василева, това е и моето мнение.

Д-р Василева, въпросът за ваксина срещу КОВИД вълнува много хора, особено при създалата се ситуация. Не знам как е при Вас, но всеки ден край мен се появяват нови случаи. Наскоро д-р Мангъров направи публично изявление, в което подчерта, че за разработката та ефикасна ваксина трябват 15-20 години. Мисля, че при съвременните технологии, периодът със сигурност може да се съкрати, но не съм убедена че е възможно да се постигне за броени месеци, по-малко от година!.. Ако скоро се пусне ваксина, както се говори, какво всъщност предлагаме на хората?

avatar
Маг.-фарм. Веселина Стоянова

Фармация

26 юли 2019 09:30

Ваксините са изключително важни за изграждане на общ имунитет сред обществото. Да, за да се избегнат усложнения, трябва да се подходи индивидуално, да се прецени съотношението полза/риск, а при заболяване да се отложи ваксината. Според мен обаче, обществото като цяло е хубаво да повиши здравната си култура, защото често "антиваксъри" са хора, които понятие си нямат от ваксини. Ние, като здравни работници, сме отговорни да помогнем на хората да се запознаят с предимствата и недостатъците на ваксините. Аз съм за поставянето на ваксини и дъщеря ми има всички задължителни.

Напълно съм съгласна с Вас, но някои аргументи ми звучат доста сериозно, особено когато са поднесени от специалисти, а не от лаици. Например, Д-р Александър Коток, автор на книгата „Ваксините Въпроси и отговори за мислещи родители“ представя доста солидни обосновки. Това противопоставяне на мнения понякога е доста объркващо. Как преценявате неговия труд?

avatar

Анонимен

13 май 2019 17:56

Ваксини трябва да има но не такива от които ште спестите пари а такива които реално помагат

Няма как да не постна този интересен тест относно ваксините. Всеки може да провери своите начални знания 

avatar

Анонимен

30 юни 2019 14:30

Тестът мисля, че не е много точен / правилен. Все пак ДА на ваксините и лекарите, които знаят кога и как да ги поставят.

avatar
д-р Жан Читалов

Урология

31 май 2017 14:46

Не може да се живее без ваксини. С тяхна помощ изкоренена едрата шарка, която е била жесток бич. Силно са намалели случаите на туберкулоза и ред други опасни за нас болести.Обаче постоянно ни атакуват с реклами за нови ваксини. Дали те изиграват положителна роля според мен ще се разбере едва след години. Смятам, че за тяхната целесъобразност трябва да се изказват тесни специалисти - имунолози, вирусолози, епидемиолози и т.н., които следят този процес. Дали грипната ваксина е полезна, щом вирусът е толкова изменчив? Обикновено не атакува щам, различен от този, за който сме се ваксинирали.

Разбира се ползите от ваксините са безспорни в дългосрочен план. Проблемът е , че няма яснота по въпросът. Всяка ваксина има процент на успех и процент на неуспех. Няма ваксина която да гарантира на 100% незаболяване. Т.е . ваксината не е гаранция , тя просто намалява шанса за разболяване към определен щам от нещо си в някакъв процент. Неизбежно освен ползи има и странични ефекти / в които има значение освен основният щам и качеството на производство, консервиращите вещества, дозата и металните замърсители/ - упорито премълчавани. Има значение и индивидът с неговата имунна система и хронични заболавания - при някои болести не се ваксинира / например епилепсия и др./ . Хубаво би било всичко да е ясно - ваксина, качество- съдържание, успех-неуспех, постваксинални усложнения и тяхното лечение. Както и възможността всеки са си закупи каквото качество на ваксина му е необходимо и на лекарят да прецени това. Тогава когато всичко е ясно и страхът и недоверието от ваксинирането ще бъде по малък . Ще може да има много по добра преценка на полза - риск за всеки индивид. Относно нашите тесни специалисти съм доста скептична....в тяхните обяснения - в условията на нашата здравна система с нашите медикаменти, нашите лабораторни изследвания, остарелите медицински учебници , знания , уронване на престижа , задължения и прочие ....... Проблемът е в здравната ни система.....и нищо чудно че хората се страхуват когато нямат никаква яснота и обективна оценка.

д-р Жан Читалов , питахте конкретно за противогрипната ваксина - ето едно интересно, медицинско Харвардско проучване http://www.health.harvard.edu/blog/get-the-flu-vaccine-reduce-your-risk-of-death-201509158274" target="_blank">http://www.health.harvard.edu/blog/get-the-flu-vaccine-reduce-your-risk-of-death-201509158274>

avatar
д-р Георги Киряков

Общопрактикуващ лекар

31 май 2017 14:46

Ваксините са най-голямото постижение на медицината досега

Ваксините са върхово постижение в медицината, но едва ли могат да се квалифицирот като "най-голямото". :|

Трябва държавата да се намеси категорично, защото родители, които отказват да ваксинират децата си създават потенциална опасност за възникване на епидемия и застрашават другите деца.

Да! Има полза- прочечте мнение на професиуоналист и доказан активист. http://www.credoweb.bg/d-r-bonka-bedzheva-ot-siti-klinik-varna-vaksinata-sazdava-parvichen-imunitet-roditelite-tryabva-da-go-znayat-content-81743.html" target="_blank">Д-р Бонка Беджева от Сити клиник Варна: Ваксината създава първичен имунитет, родителите трябва да го знаят

avatar
д-р Иванка Бончева Вачева

Педиатрия

31 май 2017 14:46

ВАКСИНОПРОФИЛАКТИКАТА Е ЗАДЬЛЖИТЕЛНА ЗА ДЕЦАТА ОСОБЕНО В РАННАТА ДЕТСКА ВЬЗРАСТ,ТЬЙ КАТО ТЕ СА ЗАГУБИЛИ ПАСИВНИЯ ИМУНИТЕТ КЬМ НЯКОИ ОТ ОСТРИТЕ ИНФЕКЦИИ-МОРБИЛИ,,КОКЛЮШ,СКАРЛАТИНА .ВАРИЦЕЛА ,ПОЛОИМИЕЛИТ,ПРЕДАДЕН ОТ МАЙКАТА,А НЕ СА УСПЕЛИОЩЕ САМИ ДА ИЗРАБОТЯТ АКТИВЕН ИМУНИТЕТ.ОТТУК И ГОЛЯМОТО ЗНАЧЕНИЕ ЗА СВОЕВРЕМЕННОТО ПРОВЕЖДАНЕ НА СЬОТВЕТНИТЕ ВАКСИНАЦИИ.

Знаем че ваксинопрофилактиката е задължителни и е факт - като избор на по малкото зло. Тук въпросът е какво качество ваксини може да се предложи - има ли избор на качествени със запазена марка , упторебявани в западна Европа ваксини ? ...... Наясно ли са родителите с постваксиналните усложнения и къде и с какво ще бъдат лекувани тези усложнения - нали разбиарте че у нас липсват доста лекарства и условия за лечение на тези усложнения? Кой и колко ще обещети родителите при инвалидност на детето? Не е ли редно при задължение от страна на родителите да има и задължение от страна на държавата? Аз лично съм за ваксинацията когато се подхожда индивидуално според фамилната история и индивидуалния здравен статус на детето - след направени изследвания вкл. имунологични . Ползването на качествени адюванти и имуностимулатори в деня на ваксинацията ако клетъчния индивидуален имунен статус изисква това. Проследяването на появата антитела след ваксинацията и т.н. след изследвания - част от които не съществуват в България. ...... Когато могат да ми предложат няколко вида качествени ваксини от които да избирам . Когато има ясна информация за усложненията от ваксината и как , кой и с какво ще лекува детето ми ако се наложи. Когато ваксинациите се случват така както трябва и както е редно. Иначе няма да позволя някой зад гърбът ми да сложи някаква некачествена световнонеизвестна и непозната субстанция на моето дете или на мен. Ще го /се/ ваксинирам в друга държава или ще си купя ваксина от друга държава , но няма да позволя това безумие и престъпление което се прави в България. ......Лекарственият туризъм не е нещо ново и нас.

Бцж в едно на 100 деца дава тежка туберкулоза на костите . Бцж се вкарва за да се изградят антитела срещу ТБ. Когато имунитетът не успява да създаде антитела тогава се развива ТБ в най- тежка форма. Ето да видите с очите си такова детско отделение за тези скрити деца . Клипчето е на руски , но кадрите са достатъчни. Лекарят обяснява как последните години има много такива деца с костно - ставна ТБ след ваксинация с БЦЖ. ТБ се развива една година след ваксинацията . Това са реални деца в реална болница след имунизация с БЦЖ или манту.Тук има въпрос кой , къде и с какви медикаменти ще поеме лечението на тези деца в България/ да отбележа у нас няма къде и с какво/   и как ще обещети родителите при вероятна инвалидност в името на общото благо и здравето на популацията.   Когато държавата търси задължения и глоби е редно и държавата да си поеме задълженията и глобите към пострадалите .   Или какво ще умират ли тези уж редки случаи на усложнения след ваксинация в името на каузата - здрава популация- какво ще се случи с неизбежните постваксинални усложнения ..... някой има ли отговор?                                                         https://www.youtube.com/watch?v=qpi_OOBu6Cs" target="_blank">https://www.youtube.com/watch?v=qpi_OOBu6Cs>

avatar
д-р Георги Киряков

Общопрактикуващ лекар

18 фев 2017 09:18

Кристина Христова ли е най-големия специалист по ваксините? И кредоУеб ли става форум на антиваксиналната кампания в България?

Напротив, аз съм за ваксините. Но нека те са качествени да има избор на качество, да се гледа индивидуалният имунологичен статус, да се ползват адюванти когато се налага. Да има ясни правила за ползите и вредите и как тези вреди ще бъдат поправени когато се налага. Т.е. ваксините са нещо положително стига да се случва както е редно и както е в цяла Европа. За съжаление в България не е така..... нещата от ,,кухнята'' на БГ ваксинирането могат да бъдат много тежки.

avatar
Преслав Велков

Медицинска информатика и здравен мениджмънт

31 май 2017 14:46

Ваксините - Право на изборФилми за ваксините, Книги за ваксините в PDF формат...http://www.vaksini.eu/filmi-za-vaksinite.html" target="_blank">http://www.vaksini.eu/filmi-za-vaksinite.html>