SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Има ли полза от ваксините?

Отворена дискусия
179
Участници
145
Коментари
179
Участници
145
Коментари

Коментари

13 май 2019 17:56
Анонимен
13 май 2019 17:56

Ваксини трябва да има но не такива от които ште спестите пари а такива които реално помагат

3 юли 2018 14:21

Няма как да не постна този интересен тест относно ваксините. Всеки може да провери своите начални знания 

21 фев 2017 12:20

Не може да се живее без ваксини. С тяхна помощ изкоренена едрата шарка, която е била жесток бич. Силно са намалели случаите на туберкулоза и ред други опасни за нас болести.Обаче постоянно ни атакуват с реклами за нови ваксини. Дали те изиграват положителна роля според мен ще се разбере едва след години. Смятам, че за тяхната целесъобразност трябва да се изказват тесни специалисти - имунолози, вирусолози, епидемиолози и т.н., които следят този процес. Дали грипната ваксина е полезна, щом вирусът е толкова изменчив? Обикновено не атакува щам, различен от този, за който сме се ваксинирали.

23 фев 2017 22:02

Разбира се ползите от ваксините са безспорни в дългосрочен план. Проблемът е , че няма яснота по въпросът. Всяка ваксина има процент на успех и процент на неуспех. Няма ваксина която да гарантира на 100% незаболяване. Т.е . ваксината не е гаранция , тя просто намалява шанса за разболяване към определен щам от нещо си в някакъв процент. Неизбежно освен ползи има и странични ефекти / в които има значение освен основният щам и качеството на производство, консервиращите вещества, дозата и металните замърсители/ - упорито премълчавани. Има значение и индивидът с неговата имунна система и хронични заболавания - при някои болести не се ваксинира / например епилепсия и др./ . Хубаво би било всичко да е ясно - ваксина, качество- съдържание, успех-неуспех, постваксинални усложнения и тяхното лечение. Както и възможността всеки са си закупи каквото качество на ваксина му е необходимо и на лекарят да прецени това. Тогава когато всичко е ясно и страхът и недоверието от ваксинирането ще бъде по малък . Ще може да има много по добра преценка на полза - риск за всеки индивид. Относно нашите тесни специалисти съм доста скептична....в тяхните обяснения - в условията на нашата здравна система с нашите медикаменти, нашите лабораторни изследвания, остарелите медицински учебници , знания , уронване на престижа , задължения и прочие ....... Проблемът е в здравната ни система.....и нищо чудно че хората се страхуват когато нямат никаква яснота и обективна оценка.

17 мар 2017 01:57

д-р Жан Читалов , питахте конкретно за противогрипната ваксина - ето едно интересно, медицинско Харвардско проучване http://www.health.harvard.edu/blog/get-the-flu-vaccine-reduce-your-risk-of-death-201509158274

Ваксините са най-голямото постижение на медицината досега

2 фев 2017 08:55
2 фев 2017 15:37

Трябва държавата да се намеси категорично, защото родители, които отказват да ваксинират децата си създават потенциална опасност за възникване на епидемия и застрашават другите деца.

2 фев 2017 08:54

ВАКСИНОПРОФИЛАКТИКАТА Е ЗАДЬЛЖИТЕЛНА ЗА ДЕЦАТА ОСОБЕНО В РАННАТА ДЕТСКА ВЬЗРАСТ,ТЬЙ КАТО ТЕ СА ЗАГУБИЛИ ПАСИВНИЯ ИМУНИТЕТ КЬМ НЯКОИ ОТ ОСТРИТЕ ИНФЕКЦИИ-МОРБИЛИ,,КОКЛЮШ,СКАРЛАТИНА .ВАРИЦЕЛА ,ПОЛОИМИЕЛИТ,ПРЕДАДЕН ОТ МАЙКАТА,А НЕ СА УСПЕЛИОЩЕ САМИ ДА ИЗРАБОТЯТ АКТИВЕН ИМУНИТЕТ.ОТТУК И ГОЛЯМОТО ЗНАЧЕНИЕ ЗА СВОЕВРЕМЕННОТО ПРОВЕЖДАНЕ НА СЬОТВЕТНИТЕ ВАКСИНАЦИИ.

7 дек 2016 21:26

Знаем че ваксинопрофилактиката е задължителни и е факт - като избор на по малкото зло. Тук въпросът е какво качество ваксини може да се предложи - има ли избор на качествени със запазена марка , упторебявани в западна Европа ваксини ? ...... Наясно ли са родителите с постваксиналните усложнения и къде и с какво ще бъдат лекувани тези усложнения - нали разбиарте че у нас липсват доста лекарства и условия за лечение на тези усложнения? Кой и колко ще обещети родителите при инвалидност на детето? Не е ли редно при задължение от страна на родителите да има и задължение от страна на държавата? Аз лично съм за ваксинацията когато се подхожда индивидуално според фамилната история и индивидуалния здравен статус на детето - след направени изследвания вкл. имунологични . Ползването на качествени адюванти и имуностимулатори в деня на ваксинацията ако клетъчния индивидуален имунен статус изисква това. Проследяването на появата антитела след ваксинацията и т.н. след изследвания - част от които не съществуват в България. ...... Когато могат да ми предложат няколко вида качествени ваксини от които да избирам . Когато има ясна информация за усложненията от ваксината и как , кой и с какво ще лекува детето ми ако се наложи. Когато ваксинациите се случват така както трябва и както е редно. Иначе няма да позволя някой зад гърбът ми да сложи някаква некачествена световнонеизвестна и непозната субстанция на моето дете или на мен. Ще го /се/ ваксинирам в друга държава или ще си купя ваксина от друга държава , но няма да позволя това безумие и престъпление което се прави в България. ......Лекарственият туризъм не е нещо ново и нас.

6 окт 2016 01:05
6 окт 2016 00:22

Бцж в едно на 100 деца дава тежка туберкулоза на костите . Бцж се вкарва за да се изградят антитела срещу ТБ. Когато имунитетът не успява да създаде антитела тогава се развива ТБ в най- тежка форма. Ето да видите с очите си такова детско отделение за тези скрити деца . Клипчето е на руски , но кадрите са достатъчни. Лекарят обяснява как последните години има много такива деца с костно - ставна ТБ след ваксинация с БЦЖ. ТБ се развива една година след ваксинацията . Това са реални деца в реална болница след имунизация с БЦЖ или манту.Тук има въпрос кой , къде и с какви медикаменти ще поеме лечението на тези деца в България/ да отбележа у нас няма къде и с какво/   и как ще обещети родителите при вероятна инвалидност в името на общото благо и здравето на популацията.   Когато държавата търси задължения и глоби е редно и държавата да си поеме задълженията и глобите към пострадалите .   Или какво ще умират ли тези уж редки случаи на усложнения след ваксинация в името на каузата - здрава популация- какво ще се случи с неизбежните постваксинални усложнения ..... някой има ли отговор?                                                         https://www.youtube.com/watch?v=qpi_OOBu6Cs

Кристина Христова ли е най-големия специалист по ваксините? И кредоУеб ли става форум на антиваксиналната кампания в България?

23 фев 2017 20:58

Напротив, аз съм за ваксините. Но нека те са качествени да има избор на качество, да се гледа индивидуалният имунологичен статус, да се ползват адюванти когато се налага. Да има ясни правила за ползите и вредите и как тези вреди ще бъдат поправени когато се налага. Т.е. ваксините са нещо положително стига да се случва както е редно и както е в цяла Европа. За съжаление в България не е така..... нещата от ,,кухнята'' на БГ ваксинирането могат да бъдат много тежки.

Ваксините - Право на изборФилми за ваксините, Книги за ваксините в PDF формат...http://www.vaksini.eu/filmi-za-vaksinite.html

1 юни 2016 08:58

Какво става с тези ваксини? Децата в детските градини се разболяват от болести, за които са ваксинирани. Нали не трябва да се разболяват? Всички смъркат, кашлят, тук там по някоя ангина, шарка хващат. Уж всички ваксинирани и пак болни. Или сега ще кажат докторите, че ако не бяха ваксинирани щяха да умират като мухи :)

6 окт 2016 02:14

г-н Благой Стоянов - Тук бъркате ваксини за настинка , хрема, ангина и т.н. няма и не се поставят. Ваксините са за болести като Туберкулоза, Полиомиелит, Дифтерия, Коклюш, Едра шарка , някои тежки и сериозни грипни щамове и т.н. сериозни болести които за щастие няма да видите в детските градини. Това са различни неща .

29 ное 2016 12:44

Повечето деца от какво боледуват след като посетят градините? Почти всички са със сополи, кашлица и/или температура.

30 ное 2016 17:20

г-н Благой Стоянов , децата са с слаба имунна система / тя се развива и укрепва заедно с израстването на детето/ поради тази причина имат чести настинки, някои грипни вируси, ангина хрема , бронхит и т.н в този смисъл. Условията в детските градини , настиването - многото деца заедно / заразяващи се едно от друго/ спомагат за тези процеси. Това обаче няма нищо общо с ваксините те са за съвсем други болести. Да, ваксините имат своята роля , но имат и странични ефекти - разл. производители , разл. качество , разл %добавки на алуминий и дори тиомерсал който вече е забранен в повечето държави . Не можем да си затваряме очите за качеството, добавките и страничните ефекти. Трябва всичко да е ясно % на успешност и % на увреждане . При увреждане в името на здравето на общата популация кой ще поеме отговорност, как, къде с какво ще бъдат лекувани тези деца , как ще компенсират родителите при инвалидност и т.н. Също така какво качество има дадената ваксина - производител, добавки , доза и избор на родителят. У нас обаче това няма как да стане - няма избор на качество на ваксините, няма инф. за последствията. Всичко е клиширано стр. ефекти са в някакви проценти и край- къде са тези проценти с какво са лекувани , живи ли са - няма информация .... Зад тези проценти се крият живи хора / деца/ какво става с тях никой не знае - как се прави изборът кой да се увреди за да не боледуват другите ..... Това поражда недоверие . Темата е много обширна и е спорна в цял свят - всяка държава има своя политика за ваксините, но такъв кошмар и липса на информация и избор на качество както в БГ няма другаде по света.......

25 май 2016 17:09

Още една "полза" от ваксините. Актрисата Джени Макртни разказва за нейният и син. Естествено се разболял от аутизъм. От ваксините е, не от витамини. Жената е написала няколко книги за ваксините вече. Дано докторите разберат, че нас ПАЦИЕНТИТЕ ни интересуват страничните ефекти на ваксините!Майката задава много добри въпроси на докторските съсловия, като например, това, че какъв е смисъла да се бие ваксина против хепатит на новородено, при положение, че може да прихване само от майката ако има. Защо не се тества майката преди раждане, и ако има установен проблем, тогава да се слага ваксина на бебето.И друго се оплаква жената. Доктора и казал , че много съжалява и че нямало много какво да се направи за детето и. Тя попаднала след това на група http://www.generationrescue.org/ която е за болни от аутизъм. И си търсят решение на проблема сами.Тук има интервю:http://www.pbs.org/wgbh/frontline/article/jenny-mccarthy-were-not-an-anti-vaccine-movement-were-pro-safe-vaccine/