Тежестта на инсулта - предизвикателства в избора на антикоагулантна терапия при неклапно ПМ

Участници

Мнения

Тежестта на инсулта - предизвикателства в избора на антикоагулантна терапия при неклапно ПМ

Участници

Мнения

f5c6933831dcce6a8ad42dfc1af00bca

Описание

Тази дискусия е предназначена за кардиолози, общопрактикуващи лекари и други специалисти, които се занимават с профилактика на инсулта при рискови пациенти. Нейната цел е да постави основните въпроси от практиката, свързани с избора на точната антикоагулантна терапия при пациентите с неклапно предсърдно мъждене (ПМ). Модератор е доц. Рая Иванова от Клиниката по кардиология на УМБАЛ Александровска. Д-р Анастас Стойков, кардиолог с амбулаторна практика, също ще се включи в обсъждането със своята гледна точка. Ще бъдат представени конкретни клинични случаи.

Антитромбозната терапия е доказала своята ефективност за редукция честотата на инсултите. Тя може да редуцира честотата на това сериозно състояние до 80%. Индиректните антикоагуланти имат своето приложение в лечебната практика, но са свързани и с редица ограничения. Вече близо 10 г. специалистите разполагат с не витамин К антагонистите или новите директни антикоагуланти, които се отличават с редица предимства.

Изборът на точната антикоагулантна терапия винаги трябва да се съобразява с факта, че пациентите в реалния живот са в напреднала възраст, страдат от диабет, хронична бъбречна недостатъчност, преживели са миокарден инфаркт и имат нужда и от двойна антиагрегантна терапия. Особено внимание заслужава и субклиничното, тихото предсърдно мъждене.

Видео