Участници

Мнения

SafeValue must use [property]=binding: e4e30479bbe537b77814123358f3e3f7 (see http://g.co/ng/security#xss)

Как да продължим в пандемията? Проф. Мутафчийски и щабът или доц. Мангъров ви убедиха с аргументи?

Участници

Мнения

abd38e13b9f5575439ccfab7d35892fe

Описание

Близо пет месеца след началото на кризата с COVID-19 у нас краят на пандемията още не се вижда нито тук, нито в световен мащаб. Оценката за първоначалната реакция на здравните власти, на медицинската общност и на гражданите беше положителна. В разгара на лятото броят на заразените се увеличи, но на фона на значително по-голям брой PCR тестове. Пациентите в интензивни отделения и починалите останаха в сравнително ниски граници, но обективно се увеличи броят на хоспитализираните.

Със сигурност се отбелязва тежка преумора сред медицинските екипи, лекуващи пациентите с новия коронавирус.

Какво трябва да е поведението на властите оттук нататък? Ще издържи ли здравната ни система? Как ще се осигури възможност за възстановяване на лекарите, медицинските сестри, лаборантите, рехабилитаторите и санитарите, които се грижат за болните в специализираните отделения.

Очакваме вашето професионално мнение в дискусията! 

avatar
Д-р Христо Благоев Колчев дмн

Нервни болести / Неврология

27 фев 2021 18:58

Епидемиите/пандемиите не могат нито да бъдат спирани, нито предотвратявани. Примерите са всички страни, в които от около година насам съществуват стриктни регулации и "мерки". Въпреки „мерките“ свидетели сме на непрекъснатите вълни от нови пандемични взривове. Отнася се за всички страни с надеждно и обективно медийно отразяване. А „предотвратяване“ означава догодина в есенно-зимния сезон да няма вече епидемии от вируси, за които вече населението е било ваксинирано. Дори и да допуснем, че профилактичния ефект на ваксината е повече от една година (доста съмнително предположение), то трудно е да се допусне високо-процентно ваксиниране на популацията. В практичен план и двете допущания са нереалистични. Ако тази година в есенно-зимния сезон населението бъде нападнато от поредната ОРВИ-епидемия, това ще означава че противоепидемиологичните мерки не са били ефективни. И тогава, разбира се оправданието ще бъде, че видите ли вирусът мутирал. Като че ли някой се е съмнявал в тази негова способност. В класическите (академични) епидемиологични учебници целите бяха определяни като: забавяне и спиране на вирусната трасмисия, радикално отстраняване на причинителя и предотвратяване на нови епидемиологични вълни. С годините стана очевидно, че тези цели са нереалистични и затова бяха дефиниранирани по-скромни (и по-реалистични цели): „...minimize the impact of the epidemic on health systems, social services and economic activity “. (WHO, Clinical management of Covid-19; Interim guidance, 27 May 2020). P.S. Никой сериозен автор не твърди, че епидемиите могат да бъдат спрени или предотвратени. Нещо повече, все повече автори твърдят, че неизвестен (засега) процент от починалите хора по време на Ковид- епидемията са починали не от вируса , а от противоепидемиоличните „мерки“.

avatar
Апостол Вълканов Апостолов

Психиатрия

27 фев 2021 22:47 Редактиран

Колкото да осъзнавам, че дискусия по темата с колегата Колчев е невъзможна, все пак ще направя пореден опит да обясня. В кръга на шегата, но и на сериозно колега всяко миене на ръцете след контакт с животно /прилеп/ и предпочитането на печеното месо пред суровото потенциално предотвратява настъпването всяка година на вероятно немалък брой епидемии, Всички санитарно-хигиенни мерки, които се спазват в цял свят стопират или ограничават възникването на епидемии, за които няма как да чуете че са спрени. Вашето изказване носи белезите на логическа заблуда, която мога да агравирам до следното твърдение "щом вратаря не може да улови всички топки - по-добре без вратар". Починалите "заради" противоепидемичните мерки всъщност са починали заради наличието на пандемично разпространен вирус, наложил въвеждането на тези мерки. Т.е и второто ви твърдение също е вид логическа заблуда с объркване на причина и следствие.

avatar
Д-р Христо Благоев Колчев дмн

Нервни болести / Неврология

28 фев 2021 14:05

По разбираеми причини ще се въздържа от коментар на така убедителните научни „аргументи“ поднесени ни от уважаемия колега.

avatar
Д-р Христо Благоев Колчев дмн

Нервни болести / Неврология

27 фев 2021 14:14

Ще се опитам да се придържам към въпросите, така както са зададени от редакторите на този портал. Усилията на ръководителите на родното здравеопазаване и на Националния Оперативен щаб са очевидни и това трябва да им бъде признато. Ефектите, обаче от тези усилия не са чак токова очевидни, нито пък толкова безспорни. И няма как да бъде другояче. Касае се за една безпрецедентна световна акция с не напълно ясни засега цели, която използва популярен здравеопазен проблем – епдемии/пандемии, за цели които на практика нямат много общо, нито с медицината, нито със здравеопазването. Позиционирам се категорично към позицията на клинициста-инфекционист, който се произнася по проблем пряко засягащ неговата работа, като дългогодишен лекар, изследовател и преподавател. Веднага се налага да добавя, че доц. Мангъров е достатъчно интелигентен специалист, но не и толкова интелектуален човек. Неговият изказ (освен леките дизартрични несъвършенства) е недостъчно акцептабилен за повечето колеги; затова пък написаното от него е доста по-консенсусно. Не искам да налагам мнението си, а само го споделям – подобно на доц. Мангъров считам за аксиоамитична истина, че пандемиите не могат нито да бъдат спряни, нито пък предотвратени. Отнася се като за санитарно-хигиенните и противоепидемиологични мерки (включително ваксинациите). С което отговарям и на последния въпрос; в предстоящия есенно-зимен сезон очаквам отново това, което се е случвало от хилядолетия – нови ОРВИ-пандемии със стари (грипни) или нови наименования (Ковид-психадемии).

avatar
Апостол Вълканов Апостолов

Психиатрия

27 фев 2021 17:09

Епидемиите могат да бъдат както предотвратявани, така и спирани - примерите са достатъчно много, но няма как да докажем пряко предотвратяването на епидемии - нали не са възникнали. Доц. Мангъров въпреки, че каза доста истини зае грешна гледна точка и омаловажи пандемията като част от заболелите и починалите в България са пряко следствие на неговото непрестанно медийно присъствие. Той не успя да схване от къде идва опасността от Ковид, а тя не е толкова във високата смъртност /реално около 0,2-0,3% с отчитане на безсимптомните/. Песимизмът ми относно изкореняването на Ковид е резултат на забавянето на противоепидемичните мерки по света, което дано да бъде компенсирано с ваксинациите и особено с по-бързите за създаване иРНК ваксини.

avatar
д-р Ивайло Георгиев Цветков, дм

Коремна хирургия

22 фев 2021 13:06

Благодаря за поканата да коментирам един по-скоро поитически, отколкото научно-медицински спор! От гледна точка на медицинската етика и морал, никой уважаващ себе си лекар не би се ангажирал в публичен политически спор. Затова смятам дискусията за абсолютно безмислена и ненужна! Вероятно и списващите сайта Credoweb имат някакви скрити зависимости от тоя или оня, но това не е основание за дискусия относно едно противопоставяне на политически личности, макар и водещи се за лекари! Бъдете здрави и търсете отговори чрез Медлайн и Cohrain Data Library, a не по моделана Фейсбук!

avatar
Петър Галев 27 фев 2021 16:50

Благодаря Ви за мнението, драги д-р Цветков! Никой не твърди, че тази дискусия е научно-медицинска. Но, съгласете се, че и лекарите са граждани, които могат да изразяват мнението си и по въпроси на здравеопазването, политиката и т.н. В CredoWeb има много чисто медицински дискусии с модератори водещи специалисти в областта си. От уважение към Вас ще се въздържа от коментар за "зависимостите на списващите сайта", сред които съм и аз.

avatar
Христо Дамянов, дм

Урология

5 фев 2021 14:45
avatar
Апостол Вълканов Апостолов

Психиатрия

5 фев 2021 17:00

Благодаря за статията, която весело освежи позатихналата дискусия.

avatar
Христо Дамянов, дм

Урология

28 яну 2021 10:09

Предлагам на вниманието на всички колеги интервюто на проф. Аврамов и д-р Дамянов: https://www.youtube.com/watch?v=EZzwH9LQXk8&feature=youtu.be https://www.banker.bg/pozicii/read/603272-sled-kraia-na-pandemiiata-mnogo-upravliavashti-otivat-na-sud

avatar
Апостол Вълканов Апостолов

Психиатрия

28 яну 2021 08:37 Редактиран

Д-р Дамянов, извеждането на конспиративни теории от реални проблеми в здравеопазването е вид логическа заблуда или чиста манипулация - надявам се несъзнателна във вашия случай.

Несъмнено, масовата административна репресия "lockdown" нанася много по-тежки увреждания на психическото здраве, отколкото вирусната инфекция на физическото - https://www.theguardian.com/society/2020/may/16/uk-lockdown-causing-serious-mental-illness-in-first-time-patients Това важи, както за народонаселението, така и за лекарското съсловие.

avatar
Апостол Вълканов Апостолов

Психиатрия

29 яну 2021 09:12 Редактиран

Напълно съм съгласен с Вас колега Аврамов. Освен повишената тревожност и депресивност пандемията предизвика и развихряне на "масова психоза" с конспиративен контекст.

avatar
Христо Дамянов, дм

Урология

12 яну 2021 15:54

Представяме на вниманието Ви последната публикация на проф.Mahin Khatami (19.12.20г), бивш Заместник директор на NIH на САЩ и изтъкнат специалист в областта на молекулярната биология. В тази публикация са представени научни факти и дданни, които драстично се разминават със заливащата ни информация за възможностите на съвременната онкология и лечение с ваксини. Настоящата публикация е много добра илюстрация на заливащата ни псевдонаучна пандемия. https://www.credoweb.bg/publication/126224/izmamata-v-onkologiyata-i-lechenieto-s-vaksini

avatar
г-ца Паола Петкова

Студент по фармация

8 яну 2021 16:16

Здравейте, извинявам се предварително,че споделеният материал не е по посочената тема, но имам нужда от вашето съдействие! Студенти по Фармация от МУ" Проф д-р Параскев Стоянов" Варна сме и провеждаме анкета за нагласата на лекарите относно прескрипцията на лекарствени продукти. В настоящата обстановка свързана с коронавирусната пандемия е много по-труден достъпът до лекари за събиране на необходимият брой отговори. Затова ще сме много благодарни ако отделите 10 минути от времето си, за да попълните нашата анкета, която е създадена с огромен интерес. Благодаря предварително! Хубав ден! https://docs.google.com/forms/d/13k-gbms9eFgW2uFFXJmJ-INhC7L2T2620lIyEMzCnwo/viewform?gxids=7628&edit_requested=true#responses

avatar
Доц. Д-р Дора Йорданова Константинова, дм

Клинична алергология

31 окт 2020 15:37

"Как да продължим в пандемията? Проф. Мутафчийски и щабът или доц. Мангъров ви убедиха с аргументи?" За мен вече този въпрос не стои и никога не е стоял ?" Доц ". Мангъров за мен тотално загуби образа си на лекар , още повече инфекционест ........

avatar
г-жа Galina Рtkova Karaulanova

Епидемиология на инфекциозните болести

31 окт 2020 12:45

Разкарване на пациенти по болници ще продължава ако няма информация до ЦСМП и центрялата къде са свободни лекла и какви тази информация да се подава периодично през кратко време дирекно до тях!ОПЛ трябва да се вщлючат активно по домовете а не по телефон противоричащо на всички стандарти !В спешнете отделения става струпване невъзможно е за пазене на медици и пациенти има смесване на потоци!Филтъра трябва да се прави не само там и от ЦСМП няма точни ясни ппавила не се допуска при взрив зсравната с-ма да изгърми грябват икономечески жергви и по твърди мерки до нова година както в началото!

avatar
Апостол Вълканов Апостолов

Психиатрия

31 окт 2020 13:14

Нещата са отдавна изтървани - за някой още от първите 7г. за други от училище, а за трети от студенството по медицина. От тук нататък само Господ и БЦЖ-то (?) да пази рисковите групи.

avatar
Доц. Д-р Дора Йорданова Константинова, дм

Клинична алергология

31 окт 2020 15:49

Колега Апостолов , Не виждам какво точно имате предвид с "Нещата са отдавна изтървани "? Съгласна съм, че в последно време моралът в някои медицински среди липсва за сметка на "материалното на всяка цена". Знам, че звуча популистки, ретроградно или да си кажем направо - комунистически. При развит и зрял социализъм съм работила за нищо пари. Нямам това предвид, но в моменти като този с Ковид 19 ми се струва, че трябва да забравим някои чисто потребителски щения и да се опитаме по най-добрия начин да изпълняваме предназначението ни на лечители. Нека си спомним, които сме попрочели и чули разкази за българи - студенти в "странство ", които са прекъсвали следване или кариера за да се върнат в Родината, когато тя е заплашена с война или бедствие. В 21 век това може би звучи "демоде ", но е добре да се върнем към корените си и да се сетим, че и в нашите фамилии е имало хора - "демоде".

avatar
Апостол Вълканов Апостолов

Психиатрия

4 ное 2020 22:01 Редактиран

Уважаема доц. Константинова. Казвам че нещата са изтървани, тъй като за справяне в подобна криза е необходима дисциплина, съпричастност, отговорност и критично мислене, както и много знания, които за съжаление липсват сред голяма част от сънародниците ни, в това число за съжаление и у доста колеги и повечето от управляващите ни. Само да припомня, че сред немалко лекари се ширят конспиративни теории и дори все още мнението, че Ковид всъщност не е нищо особено или - т.е. изобщо проблем няма.

avatar
Д-р Даниел Спасов Стаменов, дм

Кожни и венерически болести

27 окт 2020 13:55

Здравейте колеги, Аз смятам, че в момента това, което се случва не е само от настъпването на есента, а от неадкватните мерки, каква е тази свободия да се сложи закон всички с маски над носа, да затворят нощтни заведения, и да се сложи вечерен час за ученици и пенсионери. КПП-та да се върнат. Да се вземе пример от страните, наложили своите мерки и да се направи един професионален анализ къде, как и защо има повече или по-малко засегнати, и спрямо това да се направи професионален модел за прилагане на необходимите за здравето на хората мерки.

avatar
Д-р Христо Благоев Колчев дмн

Нервни болести / Неврология

24 окт 2020 15:20

Един изключителен материал под заглавие „‘OCTOBER BOMBSHELL’ EVIDENCES COVID-19 GLOBALIST PLOT” от д-р Leonard Horowitz, D.M.D., M.A., M.P.H., D.N.M. (hon.), D.M.M. (hon.), (автор на 22 книги, част от които бестселъри) е публикуван на 19-ти октомври 2020 във „Medical Veritas” (The journal of Truth in Health Science”). Дори да се абстрахираме от политическия и конспиративен контекст остава само да се концентрираме във фактологичния материал; а той е пре-любопитен защото осветлява връзките на големите корпоративни и фарма-фирми със психодемията „Covid-19”. (https://medicalveritas.org/october-bombshell-evidences-covid-19-globalist-plot/ ) Със риск да стана натрапчиво настоятелен се налага да повторя това, което многократно съм казвал (и не се отричам от казаното): 1. Епидемиите/пандемиите не могат нито да бъдат спряни, нито предотвратени. От тях боледуват както ординарни хора, така и медици (дори професори), а също и президенти. Трудно ми е да приема, че тези хора са неинформирани или недисциплинирани. Просто никой не може да избегне Съдбата си. 2. Противоепидемиологичните мерки (включително и маските, но особенно маските) никога и никъде не са работили. Ако беше обратното нямаше да има епидемии или последствия от тях. Тези средства НЕ ГАРАНТИРАТ (няма сериозна институция, която да твърди това) безопасно преминаване през епидемиите; те могат да забавят инфектирането при 7 % до 30 % от стриктно (и постоянно) използващите ги хора. Само да напомня очевидната и неоспорима истина, че СТРИКТНОТО спазване на предписаните правила е практически невъзможно. И отново: „забавяне” а не „предотвратяване” на заразата. Ако считате че има някакво значение дали ще се заразите и евентуално заболеете не през ноември, ами например през януари. Редица администрации предвиждат тази необходимост („мерките”)да продължи до лятото на следващата година. 3. Продължавам да твърдя, че основното и най-важно „мероприятие” за борба не само с коронавируса, но и с другите вирусни заболявания (а дори със всички заболявания довеждащи до остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност) е организирането на достатъчно на брой, достъпни и добре снабдени с обучени кадри, пособия и лекарства ИНТЕНЗИВНИ отделения. Тъй като това е трудно осъществимо меропроятие националните правителства предпочитат да ни манипулират със „мерките”. P.S. Моят призив е бил винаги един и същ „СПАЗВАЙТЕ ПРЕПОРЪЧВАНИТЕ МЕРКИ!” не защото те са ефективни, а защото са закон. А законите трябва да се спазват.

avatar
Апостол Вълканов Апостолов

Психиатрия

24 окт 2020 19:32 Редактиран

Моят коментар не е до д-р Колчев, защото знам, че спорът с него е невъзможен. Бих желал обаче мнението по темата ми да се чуе още веднъж тъй като напрапливостта на тезите относно епидемиите цитирани в текста не ми допада. 1. Leonard Horowitz не е ли зъболекар? 2. Не можем да се абстрахираме от конспиративен контекст на статията която ни се предлага, тъй като той е основа при избора на фактологическия материал /изключително противоречив/. 3. Епидемиите естествено, че могат да бъдат спирани и предотвратявани, но примерите в това отношение явно се игнорират от колегата. 4.Жалко е , че има колеги, които месеци наред упорито отказват да научат какъв е смисъла от маските при епидемии с вируси. 5.Когато смисъла от мерките бъде осъзнат, няма да се налага те да бъдат спазвани само защото са задължителни. /правя уговорка, че обхвата, вида и противоречивостта на част от мерките които явно са продиктувани от политико икономически причини не бива да е причина за цялостното им отхвърляне/ P.S. Колкото до цитираната статия - не си губете времето да я четете. Ако искате по - добре си припомнете примерите за нарушения на мисловния процес описани в учебниците по психиатрия :)

Вижте всички коментари...
avatar
Д-р Христо Благоев Колчев дмн

Нервни болести / Неврология

4 ное 2020 20:37

Уважаема доц. Дора Йорданова Константинова, дм, Къде изобщо видяхте спор, в смисъл на аргумени или дискусия. Такива няма. И точно поради това изведнъж обявихте, че с колега, който има различно мнение от Вашето не може да се спори. „ ... и накрая ефикасна ваксина”. Колежке, Вие май, че не разбрахте тезата ми. Ако за „ефикасната ваксина” са били необходими 2 века (по-точно 184 години) не може ли да допуснем, че ефикасността се дължи не толкова на ваксината, колкото на естествената мутация и еволюция на специфичния причинител. За да бъда още по-ясен: това, което твърдя е, че ние хората не сме в състояние нито да спрем, нито да предотвратим еволюцията на епидемиите/пандемиите. Уви!. За съжаление. Вирусите и причинените от тях патологични феномени еволюират и се изменят. И двете. Това не значи, че нищо не трябва и не можем да направим. Казвал съм го хиляди пъти от м. Март насам (включително и в настоящия Форум) – изхода е в преструктурирането на здравеопазването; повече, по-достъпни и добре окомплетовани (с персонал, лекарства и пособия) ИНТЕНЗИВНИ отделения (не непременно реанимационни такива). Превръщането на болниците в търговски дружества не беше добра идея за хората. За боледуващите. Моля Ви, ако имате аргументи против тези две твърдения, споделете ги. Това е молба. Може и да сте права. Поучете ни. P.S. Опасенията ми са именно за „останалите колеги, които са достатъчно млади”. Учим ги на безкритичност. А специално за Вас ще отговоря с любимия си отговор – „Някои хора четат книжни, други ... ги пишат!”

avatar
Д-р Виктор Маринов

Хирургия

27 яну 2021 12:01

Уважаеми колега, за колко време е изготвена ваксината за вариола? А за туберкулоза? Нали все пак това са ваксини подготвяни и във времето, докато сегашните в момента са в 3 фаза на изпитване.. Какви са късните странични ефекти, връзка с женската репродуктивност, онкологични заболявания и. т. н. Има съмнения и хората се притесняват именно от тази неяснота, липса на точни отговори.

avatar
Апостол Вълканов Апостолов

Психиатрия

28 яну 2021 08:22

Колега Маринов, прав сте, че евентуални късни странични ефекти от ваксините не са известни, има хипотетични съмнения и относно възможност за засягане на репродуктивната функция при жените. Нормално е хората да се притесняват, но ваксинация е доброволна и при положение, че желаещите да се ваксинират са доста повече от наличните дози считам за ненужно към момента да се убеждава който и да е. Когато имаме достатъчно ваксини, ще има и повече информация тъй като официално част от проучванията ще са приключили. Всеки трябва да прецени риска за себе си. Ковид не е твърде опасна болест за повечето хора и всеобща ваксинация мисля не е нужна.

avatar
Апостол Вълканов Апостолов

Психиатрия

22 окт 2020 21:39

Ето, есента настъпи и очакваното увеличение на заболелите се случи, каквато беше научно обоснованата прогноза. "Първият сняг" сякаш пак изненада някой колеги, на които не им се вярваше, че поредната вълна ще дойде. За съжаление нищо ново под слънцето - на Мангъров и вярващите в него морето отново им е до коленете и все още не могат да схванат смисъла от маските, а любимото ни правителство и щаб за пореден път взимат странни мерки без да разясняват смисъла им - от щаба така и не ми разясниха, защо учениците в час не носят маски, а аз трябва да нося дори когато се разхождам в парка. (моля някой колега, ако случайно е срещнал научна публикация потвърждаваща смисъла от носене на маски на открито да я сподели, защото аз не намерих такава). Няколко дни след написване на текста чета- "Премиерът леко се врътна за маските на открито" . Т.е отново мерките ще се взимат прибързано, необмислено, всяка заповед ще е предпоследна и хаосът ще е пълен.

Вижте всички коментари...
avatar
Апостол Вълканов Апостолов

Психиатрия

28 окт 2020 19:39 Редактиран

Представените проучвания са научно издържани, но трудно приложими към настоящия проблем по следните причини 1. Носенето на маски е част от комплекс от мерки най-малкото хигиенни, а след това и за дистанция и т.н. 2. Противоепидемичен ефект с носене на маски се постига, когато те се носят от всеки потенциален заразоносител т.е. целта им е да не заразите околните, а не да ви предпазят /в цитираните проучвания основно се тества способността да се предпази носещият маската/. 3. Проучванията са за настинка и грип. Грипния вирус е сходен с коронавируса поне по големина, но например риновирусите са 5 пъти по-малки. Ето и малко по подробно : Проучване 1 - от изследваните САМО 32 лица САМО по един във всяка група е развил симптоми на настинка през периода на прочуването, което е недостатъчно за каквито и да е изводи. Това се посочва и от самите автори Conclusion: … „A larger study is needed to definitively establish noninferiority of no mask use.“ Линк 2 – метаанализ, при който също се изследва способността на маските да предпазват носещия, а не да предотвратяват епидемичен взрив – нямам време да чета всяко проучване което са взели предвид. Линк 3 – всъщност е доказателство, че маските все пак вършат работа при коронавирус, но при грип резултата може да е различен „One hospital-based trial found a lower rate of clinical respiratory illness associated with non-fit-tested N95 respirator use compared with medical masks. Eight of nine retrospective observational studies found that mask and ⁄ or respirator use was independently associated with a reduced risk of severe acute respiratory syndrome (SARS). Findings, however, may not be applicable to influenza and many studies were suboptimal. None of the studies established a conclusive relationship between mask ⁄ respirator use and protection against influenza infection.“ Линк 4 - Тук наистина се озадачих, както са се учудили и самите автори – Метаанализа установява, че маските N95 не са по-добри от обикновените хирургични маски. Естествено не става изобщо дума за сравнение с неносещи маски. Останалите проучвания са подобни и няма да се спирам на тях. Относно пропускливостта на маските за аерозолни частици не мога да дам лично мнение, но все пак в сертификатите пише, че N95 филтрират над 95% от частиците с големина 0,3μm -т.е. все пак пропускат вируси естествено, но редуцират вирусния товар. Цитираното в мнението на колегата проучване е твърде интересно, защото установява , че дори една аерозолна частица да премине през маската е достатъчно за да се заразим - все пак става дума за грип обаче, а не за SARS-CoV. Чисто логическия ми извод е че има нещо "гнило" . Все пак тази преминала частица трябва да попадне на точното място, което е е статистически малко вероятно при по-малък брой аерозоли. Освен това ако проучването беше вярно то всички работещи в ковид отделенията щяха да са болни. Ето и няколко проучвания които сочат ефекта на маските: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1477893920302301 + други мерки https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31142-9/fulltext

avatar
Доц. Д-р Дора Йорданова Константинова, дм

Клинична алергология

31 окт 2020 16:05

Колега Апостолов , Прав сте до известна степен . Същите въпроси като Вас си задават колеги от цяла т.н. от нас все още "Западна Европа ". Правителството и Щабът са почти толкова виновни колкото института "Роберт Кох " и канцлерът Меркел . Обяснявам - и при тях често са застава в "Разкрачено положение " поради не до там подробно познаване на проблема Ковид 19.

avatar
д-р Милена Орешкова

Кожни и венерически болести

1 ное 2020 12:20

Дълбоко съм разочарована от доц.Мангъров-когато фактите вече говорят и боговете мълчат,а той не е бог,а неговата противоположност.

avatar
г-жа Galina Рtkova Karaulanova

Епидемиология на инфекциозните болести

27 сеп 2020 14:25

Колеги вече преминах и боледувах от COVID -19 бързо реагирах и взех мерки типична вътреб инфикциа предадена ми от санитарка и болна мед сестра заразени от болни !Работя в спешно отделение където идват всякасви няма соргиране на потока в залата могат да попаднат и заразоносител и друг пациент писала съм рапорт до управителя !Още с ъм болнични и се възтановявам имах поражения в левия б дроб !Незнам какво ще стане през есените и зимни месеци ще е страшно няма дост персонал и условия като епид . правила по болниците никой не ги проверява и не дава предписания от страна на РЗИ.Унищожиха Епидемиологията като вътреболничната епидемиология и я дадоха на мед. сестри!Вземането на тестове често е порочно затова и те не дават верни резултати ,мисля че тепърва престои пика на болестта !Бог да ни е на помощ!

avatar
Петър Галев 28 сеп 2020 10:03

Бързо да се възстановите, драга г-жо Карауланова!

avatar
д-р Невин Месру Садъкова

Общопрактикуващ лекар

10 окт 2020 19:27

Бързо възстановяване. А казваха,че Пневмонията причинена от Ковид19 ,не може да бъде едностранна.

avatar
Доц. Д-р Дора Йорданова Константинова, дм

Клинична алергология

26 сеп 2020 12:08

Уважаеми колеги , Вероятно писмото на д-р Елена Радева , лекар на първа линия във Франция е достигнало до вас , но въпреки това , ми се ще да го публикувам : Вече доста ми се насъбра от кретенизъм и профанщина, идваща на талази от рОдината. За тези, които малко ме познават, съм лекар с 30 годишна практика, от които 20 във Франция. Последните шест месеца прекарах плътно в отделения Ковид в три различни болници, в това число - гериатрично, юржанс и rééducation. Мога да кажа, че не съм научен работник, нито статистик. Поразена съм от наглостта и липсата на абсолютен професионализъм, колегиалност, лекарска етика и търсене на евтина сензация от персони като Мангъров и Първанова. В шок съм !!! как хора в обкръжението ми, които съм считала за образовани и интелигентни, приятели, пишат и правят генерални глупости и нелепости, протестират срещу носене на маски, спорят, кодошат се и се келешат с този вирус. Тези, които го лекуваме и гледаме фронтално всеки ден (не тези, които го гледат от телевизора), можем да ви кажем, че за него се знае ВСЕ ОЩЕ твърде малко - не за друго, а тепърва се отчитат късните му многобройни поражения. Вие няма как да ги знаете,защото не сте ги видели. В България до момента не е имало и първа вълна, в сравнение с това, което преживяха Испания, Италия, Франция. Затова просто СИ ЗАТВОРЕТЕ УСТИТЕ, престанете да ръсите небивалици и фантазии, защото нито сте учили медицина поне 10 години от живота си, нито сте носили отговорност за здравето на друг човек, а камо ли да сте се сблъсквали с коронавирус. Далеч и извън всякаква статистика, първо съм клиницист. Докато другите смятат, аз лекувам. И това, което мога да кажа е, което можем да кажем със съпруга ми, лекар, с колегите ми, българи или французи е, че такова нещо не сме виждали НИКОГА до сега. В момента, в който го видите,не го забравяте никога. Диагнозата е на лицето на болния. Ако сте виждали паднал стар едва дишащ кон, със зачервени очи, почти изскочили от орбитите - това е. Никой не знае кога, след колко дни (най-често 7-14) този болен ще се влоши, дори и в привидно здраве и леко покашлящ. Болни по 72 дни в интубация. Хора- зомбита. Живите мъртви. Седем листа епикризи на 30 годишни пациенти. Спасени, не могат да ходят с дегенеративни неврологични промени. Излизат от ритъм. Правят епилептични гърчове. Преживените ми шест месеца (най-вероятно ще са повече, защото в момента реанимациите на север се пълнят с болни от Бордо и Марсилия, където пламва) са ми най-ценните в живота, защото никога не съм се чувствала толкова ЛЕКАР, и няма да позволя на никой (профан,чукундур, тъпигьоз или келешар) да се гаври с тях, защото попрочел две статии в жълтите вестници. Плакала съм, защото колеги си отидоха. Един колега в Щатите каза, Елено, с жена ми работим в различни болници и вече не правим секс от страх да не заразим другия... На фона на тези безкрайни, безумни, безмерни усилия на колегите ми, на този ГЕРОИЗЪМ и висша себеотдаденост, на ВЗАИМОПОМОЩ и работа до припадък, визирам целия медицински персонал- няма да позволя НА МИЛИМЕТЪР !!! цинизъм, безумие и липса на елементарен респект от който и да било. Конкретно за по-долното изявление. (Статия в Lentata по повод пост на Антония Първанова) Питам се къде в България в момента е Лекарския съюз като орган и кой позволява да се разпространяват по печат и медии ?? подобни ненаучни и най-вече ПРЕСТЪПНО ВРЕДНИ изявления като тези на Мангъров, Първанова и прочее патоанатоми. 1. PCR тестовете доказват частици РНК на вируса, които СА ЗАРАЗНИ. 2. Не е ясно защо има безсимптомни носители, както не е ясно какви са късните последици на вирусоносителството. 3. Няма придобит имунитет, възможно е повторно заразяване 4. PCR не доказва, а потвърждава диагноза. Имали сме случаи с трикратно негативен PCR, но доказани частици в бронхоалвеоларен секрет с аспирация с бронхоскоп. 5. Диагноза се поставя само със скенер (нативен) и установяване на повлекла от интерстициален !! процес, които след 3 месечен контрол все още не изчезват , което силно отличава короната от грипа (но мадам Първанова най-вероятно лично е наблюдавала болни, може би, в продължение на месеци...) 6. Такава тежка, драматична и най-вече НЕУПРАВЛЯЕМА клинична картина не е имало при никой друг грип в света досега. Неуправляема, защото с дни и седмици си привидно подобрен, и после пак те интубират. 7. Относно носене на маските- маската от хирургичен тип не предпазват от заразяване. Те са сигурност за човека срещу теб,че ти самият, ако си случайно заразен от вчера,и си в инкубационен период, няма да заразиш и УБИЕШ съседа си, възрастен, онкоболен или просто хипертоник. А напоследък се очерта, че България, освен че е страна на лаици, е основно страна на ЕГОИСТИ, които дървенофилософстват, че маските скрили детските усмивки на отрочетата им, докато цял свят безропотно и дисциплинирано пази близки и съседи. 8. От Ковид се умира. Не се умира с Ковид. Поредното тъпоумие, защото по неясен закон, Ковид убива и млади хора. 16 годишно момиче в Париж беше първото с три негативни PCR, и четвърти позитивен, без нито едно придружаващо заболяване, което си отиде за няколко часа за ужас на майка й, която й лекувала кашличката с хомеопатия. Може и друг случай да разкажа, защото мъжът ми е ортопед - пак 30 годишен млад мъж, паднал ог мотор. Тези внезапни “падания” между другото са доста чести. Ходиш си и внезапно падаш поради кислороден глад, даже и без да кашляш.Оперират ти фемура успешно, но след три дни умираш от сърдечно съдов срив интубиран с Ковид. Изобщо, ние много се забавляваме последно време, както забелязвате. Животът ни е интересен, всеки ден се питаме дали вече не сме заразени, констатирайки, че колега от съседната болница е умрял онзи ден. На фона на това поредният бълвоч, изсипан от Мангъропървановци и средностатистически прототип на Бай Ганьо, и дискусии от типа “Я ми кажи ти ся на мен, къв лекар си ти, като не знайш, и знайш колко мен, дето детето ми го РЕПРЕСИРАТ, разбираш ли, погазват му свободата на избор да не носи маска, и кво ме интересува кой бил умрял и аз знам много, дето са умрели и всички ще умрем, ти ако искаш и бурка !! и скафандър си сложи, щото ти си във високо рискова среда, а пък те са в училище и това е обикновен грип и и и” ,не ме сриват, не ме убиват, не ме и изумяват, не ме и съсипват. Не че имам желание да споря, не че не мога да споря до издихание. Не че има какво да си кажем, не че сме на едно ПРОФЕСИОНАЛНО ниво изобщо да провеждаме разговор. Не че е смешно, не че е до покруса тъжно, не че е и безумно, защото то е!! Нищо от това не е.... Просто е обич, много обич, мълчалива, прошка, умението да си НАД това, да бъдеш лекар, какъвто си въпреки необразоваността, назадничавостта, изостаналостта, неосведомеността и неграмотността (защото колкото повече зная, толкова повече разбирам, че нищо не зная, и как да обориш тогава Ганка и Светланка, която е шофьор във варненска фирма със завършен икономически техникум и специалист по мрежата от международна конспирация, действаща и специално създала ковида, за да срине България, но тя няма да се даде) Защото лекарят и медицинският кадър си гледат работата, истински си я гледат, заразяват се и умират на работното си място, лекувайки- и тъпака, и простака, и престъпника, по еднакъв начин- до последен дъх, и с цената на СОБСТВЕНИЯ си живот.

Вижте всички коментари...
avatar
Д-р Христо Петров Чалъков

Ендокринология и болести на обмяната

10 окт 2020 15:00

Ами, по-добре не бих могъл да го кажа!

avatar
д-р Таня Неделчева

Ушно-носно-гърлени болести

23 окт 2020 16:45

Всички знаем ,че,,ест такая партия"и също имаме информация за тежко преболедували колеги и такива,които си отидоха от нас.Как да си обясним обаче,че се обсъждат мерки да работят баровете т.е. да не губят приходи приятелите на премиера,а пък лекарите да си дават живота в борбата с ковид ?Ние като сме се клели в Хипократ да не би да не знаем ,че след смяна в отделение с ковид болни ,трябва да се изолираме от близки и къде да стане това?Да умираме ,за да не изгубят приходи баровете?Къде са адекнатните мерки като в Германия ,Холандия,Франция и т.н.?Да вярвам ли ,че тук се спазват правилата ,които Ние сме учили в епидемиологията или правителството ще ги променя, както иска да пише нова конституция ,,по свой образ и подобие"?Ето затова вярвам на знаещия и мислещ Доц.Мангъров и на устатата и умна Д-р Първанова,а не на пишещи ,,от Франция"".Ако аз ви пишех от Сащ повече тежест ли щяха да имат разсъжденията по тамата?

avatar
Апостол Вълканов Апостолов

Психиатрия

23 окт 2020 19:14 Редактиран

Д-р Неделчева, логиката във вашия текст ми се губи... Излиза , че вярвате на Мангъров, защото правителство ни се държи неадекватно и взима хаотични и необосновани решения. Не допускате ли, че и двете страни грешат?

avatar
д-р Анелия Цонзарова

Кардиология

14 сеп 2020 10:38

Поздравления за д-р Колчев ! Напълно се солидаризирам с неговото изключително точно и интелигентно изказване . Много неприятно бях изненадана от изказването на доц. Кунчев , адресирано към доц Магъров " да си затваря устата " ?!!! Без коментар ! Бъдете здрави !

avatar
Апостол Вълканов Апостолов

Психиатрия

31 окт 2020 18:17 Редактиран

Д-р Цонзарова, тъй като Мангъров не си затвори устата, на съвестта му ще останат да лежат не малко тежко преболедували и починали от коронавирус. Цяло щастие е, че смъртността не е така висока вече благодарение на колегите му, които все пак лекуват пациентите с Ковид, а не ги чакат да се "самоизлекуват" .