Участници

Мнения

SafeValue must use [property]=binding: 5eeb5506738f65f0729f64454df88c69 (see http://g.co/ng/security#xss)

Как муколитичната терапия помага при инфекции на горни и долни дихателни пътища?

Участници

Мнения

Default image

Проф. Коста Костов

f64302dff06392a5ad8a6669e561b88f

Описание

Пациентите с оплаквания от остри респираторни инфекции, придружени от кашлица и усложнения като синуити или трахеобронхити, обичайно пълнят кабинетите на лекарите в есенно-зимния сезон. Не са малко и болните с хронични бронхити или пушаческа кашлица, чиито симптоми се обострят от студ и инфекции. Възможностите за терапевтичен подход, както и съображенията за избор на медикаменти могат да бъдат различни. Свързани са с конкретното състояние на пациента.

 

Секретите в носа, както и тези, които съпътстват кашлицата, налагат употребата на различни мукоактивни вещества. Това са различни по вид медикаменти, които по правило се продават без рецепта в аптеката. Важно е обаче пациентите да бъдат консултирани от специалист, който да препоръча най-подходящия за тях медикамент.

 

Тавипек е препарат на растителна основа, добре познат на специалистите у нас. Съдържа масло от широколистната лавандула, което е с изразени противовъзпалителни, антисептични и муколитични свойства.

 

Вече има и Тавипек форте с двойно по-голяма концентрация на веществото в таблетките. Приемът е с намален брой капсули, като се очаква да доведе до добър терапевтичен отговор. Медикаментът обединява три основни съставки с подчертани противовъзпалителни свойства. Те действат антибактериално, експекториращо и мукостимулиращо. свойства. Втечняват секрета, без да увеличават обема на секрецията, подобряват мукоцилиарния клирънс.

 

Модератори на дискусията са проф. Коста Костов, пулмолог, и доц. Александър Райнов, УНГ специалист. Целта на виртуалното събитие е обмяна на опит и мнения между медицинските специалисти.