Нов поглед върху алергиите в пандемична обстановка. Терапевтични решения.

Участници

Мнения

Нов поглед върху алергиите в пандемична обстановка. Терапевтични решения.

Участници

Мнения

d8baebe1b8afad350b01270ff9cb3d43

Описание

Здравейте колеги,

Аз съм д-р Василка Юрукова, интернист, хомеопат и Шуслеров терапевт.

Каня Ви да се присъедините към тази виртуална дискусия по темата за

интегративния подход в лечението на алергични заболявания.

 

Алергията е една от епидемиите на 21 век:

  • Само за последните 20 години честотата на алергиите е нараснала 3 пъти.
  • 9% от хората у нас страдат от астма.
  • 20% от българите са с алергична хрема.
  • 20% е честотата на атопичния дерматит.
  • Почти 25% от хората са имали поне веднъж пристъп на уртикария.

Свидетели сме на още по-голям бум на алергиите във връзка с настоящата пандемия.

 

Алергиите промениха моя професионален път преди 24 години, докато търсех лечение за собствените си многобройни алергии. Още от ранно детство бях пробвала всичко, което конвенционалната медицина предлага, но страничните ефекти бяха сериозни. Хомеопатията, а в последствие и Шуслеровата терапия ми дадоха безвреден начин на лечение на алергичните симптоми – както моите, така и тези на моите пациенти. Така аз специализирах в областта на хомеопатията и започнах работа като лекар хомеопат и преподавател по хомеопатия и Шуслерова терапия.

Освен лечение на алергиите, аз търсех и първопричината за алергиите. Алергичните симптоми са само върхът на айсберга. Без да намерим причините, които се крият под алергичните симптоми, няма как да ги излекуваме. Отговорите, до които достигнах в работата си с алергичните заболявания, описах в книгата си " Живот без алергии".

 

Наследствената предразположеност не е достатъчна, за да развием кожни или дихателни алергични заболявания. Върху нея се наслагват редица епигенетични фактори, които оказват решаваща роля за вида и тежестта на атопичните изяви. Именно отстраняването на някои от тези фактори води до облекчаване или понякога до спиране на алергичните симптоми.

 

Ето само няколко примера.

 

Има неразривна връзка между черния дроб, червата, панкреаса и алергиите. Детоксът на тези органи и на съединителната тъкан намалява алергичните симптоми.

 

Стресът и определени негативни емоции винаги се съобщават от пациентите 3-6 месеца преди началото на атопичната изява. Намаляването на ефекта от тези негативни емоции води до подобрение на алергията. Хомеопатията разполага с редица лекарства за балансиране емоциите на пациента, които нямат странични ефекти и не водят до привикване.

 

Редица инфекциозни причинители играят ключова роля в развитието на алергичните заболявания. Дотолкова е важна тази роля, че някои алергии могат да се възприемат като инфекциозни заболявания – след излекуване на инфекцията и те изчезват. Това, например, са тежките уртикарии, които не се повлияват от кортикостероидно лечение.

Между другото, в Pub Med има над 500 на брой изследвания за връзката между паразитите и уртикариите, но ние продължаваме да лекуваме алергиите с кортикостероиди и антихистамини, т.е. само потискаме симптомите.

 

Инфекциите са много важен фактор и при развитие на дихателните алергии. Има разлика във вида на инфекциите при деца и възрастни. Така например, при детската атопична бронхиална астма водещи са паразитните инфекции, докато при възрастните със същото заболяване на преден план излизат гъбичните и бактериалните инфекции. Тяхното отстраняване води до значително подобрение. Това, което наблюдавам в клинични условия, е доказано и в проучвания на редица учени. 

 

Живеем във време на нарастващата антибиотична резистентност и наличието на холистично лечение на инфекциите без антибиотици е важна помощ в лечението на алергичните заболявания.

Опитът ми показва, че вирусните инфекции при бронхиална астма са трудно преодолими от организма само тогава, когато са част от комбинирана инфекция (вирусна, бактериална, гъбична или паразитна).

В моята практика виждам, че различни са водещите инфекции при кожните алергии – при уртикариите безспорен лидер са паразитните инфекции, а при атопичния дерматит някои бактериални причинители.

 

Холистичното лечение с хомеопатия, Шуслерова терапия, някои хранителни добавки и диета помага на много наши пациенти с алергични заболявания.

Тъй като хомеопатията е индивидуализирано лечение и изисква дълго обучение, тя е по-трудно приложима от неспециалисти. Но тя е и с най-силно действащ ефект.

Шуслеровата терапия е лесна за употреба, тъй като работим с основните 12 тъканни соли и аз винаги я използвам като част от моята холистична терапия.

 

Ето само два примера за приложението на Шуслеровите соли при алергия.

С Шуслерови соли №6, №9, №10, №11 и №12 може да се направи детокс на вътрешните органи и особено на черния дроб:

  • Шуслерови соли №6 + №10 – пречистват черния дроб.
  • Шуслерова сол №9 – намалява киселинността в тялото.
  • Шуслерова сол №11 – пречиства и стимулира имунитета.
  • Шуслерова сол №12 – солта с най-силно пречистващ ефект върху съединителната тъкан.

Ето и друг начин на приложение на солите при кожни и дихателни алергии - Шуслерови соли №2, №3 и №8:

  • Шуслерова сол №2 калциев фосфат – действа като антихистамин, защото стабилизира клетъчните мембрани.
  • Шуслерова сол №3 железен фосфат – нужна за овладяване и на острите симптоми на алегрията, и срещу рецидивите.
  • Шуслерова сол №8 натриев хлорид – при сухота, сърбеж, залющване; редуване на сухота и хиперсекреция при дихателни алергии.

Приложението на Шуслеровите соли е съвместимо както с холистична, така и с конвенционална терапия.

Ще се радвам на участието на всички, които се интересуват от темата АЛЕРГИИ.

Очаквам Вашите мнения и въпроси.

Благодаря Ви!