Има ли заболяване „настинка“ и кога антибиотикът е наложителен?

Участници

Мнения

Има ли заболяване „настинка“ и кога антибиотикът е наложителен?

Участници

Мнения

5425a9066e0c682ba0aa587a3e764605

Описание

Драги сънародници, уважаеми майки и татковци,

Каня Ви на онлайн диалог, за да отговоря на интереса към редица теми и въпроси, с които хората ме спират на публични места. Към какво е насочен най-вече интересът? Естествено, към това дали пандемията с Covid-19 e окончателно зад гърба ни и какви заболявания  можем да очакваме при децата и при възрастните през традиционния сезон на вирусните инфекции.

Всъщност, сезонността при заболяванията, които се предават по въздушно-капков път между хората доста се измени

Причините за това са много, но сред основните са климатичните промени и масовите пътувания по всички краища на света през цялата година. По този начин по всяко време могат да се „внесат“ нетипични за дадения период у нас причинители на инфекции. Затова винаги трябва да сме готови и да не отхвърляме възможността за вирусни стомашно-чревни разстройства през зимата или грип и ангина през лятото.

Ваксините са най-добрата превенция, а има и съпътстващи мерки

Често помежду си говорим за настинка, но реално такова заболяване няма. Това не означава, че ниските температури, влагата и вятърът не могат да допринесат за развитието на вирусна инфекция. Във видеото по-долу можете да се запознаете с обяснението на връзката „студ – болест“. Добрата практика е да се ваксинираме с наличните доказани ваксини срещу грип и Covid, както и да имаме винаги у дома от специфичните лекарства срещу грипа, които атакуват самия вирус, а не просто облекчават симптомите. Защото те са най-ефективни в първите 1 – 2 дни от развитието на заболяването. Приети в началото, блокират развитието му.

Колко често е нормално децата да боледуват от респираторни инфекции?

Средно до 8 пъти годишно, но това не означава задължително всеки път да им се дават антибиотици. Има обаче състояния, когато това е наложително.

По тези и всички други въпроси, свързани с предпазването и правилното поведение при вирусни и бактериални инфекции очаквам вашите въпроси, на които ще се постарая да отговоря максимално разбираемо. Надявам се дискусията да се полезна за вас!

С уважение,
Проф. Тодор Кантарджиев

 

 

Видео

Споделете:

avatar
Проф. Тодор Кантарджиев дмн

Микробиология

3 фев 2023 13:26
Закачено

Уважаеми участници, Благодаря Ви за проявения интерес и многото въпроси, които ми бяха зададени в дискусията! Искрено се надявам съветите ми да са били и да бъдат полезни за Вас. Защото, въпреки че в някои области на страната се забелязва намаляване на грипните случаи, грижите за собственото и на семейството здраве в никакъв случай не бива да намаляват. Пожелавам Ви здрава и успешна година! С уважение: проф. Тодор Кантарджиев

Здравейте, проф.Кантарджиев! Вашите съвети винаги са високо оценени от мен и моето семейство! Допада ми чувството Ви на хумор,елегантно съчетано с научни факти! И по същество: От няколко години съжителствам със Сър Джон(Паркинсон).Изкарах много тежък ковид и почти година ми трябваше да се върна в нормалното ми "аз".Сега ме притеснява новата грипна вълна и търся Вашите съвети - какво да вземам превантивно,имайки предвид, че работя с деца. От една седмица приемам Ремантадин, но не зная,това достатъчно ли е? .Благодаря предварително и пожелавам успешна,усмихната и здрава седмица! О

А пък,аз,преди една година се излекувах от Ковид. А проблемите ми,започват сега. Повторна загуба на обоняние,болки във белите дробове,екстрасистоли и болки в сърдечната област. Ами,той-професорът написа,по-напред в дискусията,че препоръчва именно този противовирусен,защото бил подходящ срещу Грип А,който върлува в момента. Никой в обществения транспорт не носи предпазна маска.

avatar
Проф. Тодор Кантарджиев дмн

Микробиология

3 фев 2023 13:20

Уважаема г-жо Ангелова, Благодаря Ви за доверието! Хубаво е, че се грижите за собственото си здраве и предприемате съответните мерки. Това е поведението на интелигентните хора. Бих Ви препоръчал да приемате още: витамини, цинк, както и добавки, които да тонизират организма - като Амбинор например. Благодаря Ви и бъдете здрава!

***** (Озелтамивир) ,какъв противувирусен препарат е? Срещу какви вируси? Някой,тук,приемал ли го е?

Противовирусен препарат. Озелтамивир е основна съставка, а различните фирми производители му слагат различни имена - ***** - НАПРИМЕР. Да приемаме го цялото семейство. Може да се приема и като профилактика и при лечение. Просто дозите при профилактика и лечение са различни и спрямо деца и възрастни.

Аа,благодаря! *****,значи е това! Но,той може би е за грип B. Който ,ужким бил по-лек от Грип А. Да ,знам ,че може профилактично!🙂 Благодаря ви!🙂👍 Дано не ми се налага! При мен,започват проблемите,в резултат на прекаран Ковид,преди една година.

avatar
Таня Маркова 25 яну 2023 17:37

Много благодаря професоре за полезната информация ,отделеното време и внимание. Бъдете здрав!

Няколко пъти задавах въпрос никой не ми отговаря

Въпросът ви е неясен. Тоест и сама не знаете,какво питате! Какво и кой да ви отговори. Няма природна медицина! Можете да се мажете с кисело мляко на плажа,за да се предпазите от изгаряне и това,може и да ви помогне,а може и да не ви помогне,но това не е медицина! Щом вашият лекар ви е предписал антибиотици,защо да не ги пиете! Няма природен антибиотик! Чесънът е "природен антибиотик",но,как бихте излекувала бронхопневмония с него?! За да ви отговорят,трябва да зададете въпрос! Но тук,въпросите и отговорите са от по-общо естество,защото конкретните неща,може да ги уточни само лекуващият ви лекар,след личен преглед! По интернет не става,това!

avatar
Калина Цонева 26 яну 2023 11:23

Че аз видях отговор на вашия въпрос, който сте задала два пъти

Благодаря много за съветите! Много полезна информация .

Здравейте, професор Кантарджиев! Благодаря Ви, че сте насреща, за да ни информирате и подкрепите с ценни съвети за превенция и отговори за здравето ни!  Моля Ви, кажете, ако има нещо, което може да опази поне малко или да помогне на  децата в Детската градина да не“ скачат” от вирус на вирус. 2-3 дни градина, месец и повече вкъщи...  Разходки, добра храна, проветряване... правим, но ефект няма. Имаме и по-малко дете, още не е тръгнал на ясла. Хваща всичко от кака си. Както и ние. Не си спомням да съм боледувала толкова и като дете. 

avatar
Проф. Тодор Кантарджиев дмн

Микробиология

26 яну 2023 16:12

Благодаря Ви за хубавите думи, г-жо Иванова! Личи си, че сте образована и интелигентна жена, загрижена за Вашето и на семейството здраве. Проблемът на детските ясли и детските градини в нашата страна е малкият брой персонал, обслужващ децата. Нямат възможност да ги обличат и събличат, за да ги водят навън. Колкото повече време децата прекарват навън, добре облечени и предпазени от дъжда и вятъра, толкова по-здрави ще бъдат те. Когато бях дете, се работеше и събота. Но всяка събота следобед и неделя от сутринта, софиянци отивахме на Витоша, на Люлин планина или по склоновете на Стара планина. Промяна на надморската височина с повече от 1000 метра, поне веднъж седмично, стимулира и имунната система.

Благодаря Ви! Бъдете здрав!

Здравейте Проф. Кантарджиев! От два дни усещам леки болки в гърлото и леко неразположение. Какви медикаменти е добре да взема превантивно? Имам фарингит и често ме боли /дразни/ гърлото. Благодаря Ви! Бъдете здрав!

avatar
Проф. Тодор Кантарджиев дмн

Микробиология

23 яну 2023 14:39

Здравейте, г-жо Иванова! През последните месеци имах доста медийни изяви по тези теми, на които съм споделял своите виждания. Препоръчвам лимон със сода, както и общоукрепващи витамини.

Благодаря Ви!

Здравейте Проф. Кантарджиев! Благодаря Ви за тази възможност, да зададем въпрос лично. 1.Кои са лекарствата , за които говорите че трябва винаги да имаме в домашната аптечка.Можете ли да ги назовете. Особено за родители с малки деца. 2. И как да разберем когато започни една болест ,дали е грип или вирусна инфекция? Поздрави!

avatar
Проф. Тодор Кантарджиев дмн

Микробиология

23 яну 2023 14:36

Здравейте, г-жо Кръстанова! Всичко това трябва да стане в беседа с лекар, на когото имате доверие. Колегите познават добре противовирусните медикаменти. В обучителните курсове, които съм провел през сезона есен-зима, повечето лекуващи колеги се запознаха с мнението ми. Те са наясно точно какво трябва да има едно семейство - като лекарства, които да бъдат приети веднага след лекарска консултация.

В аптечката си трябва да имате: марли,бинтове,кислородна вода,риванол,аналгин за главоболие,аспирин за махмурлук. Такъв въпрос задавате-такъв отговор получавате. Общоизвестно е,че вирусите започват мигновено и ненадейно. Настинките започват постепенно-малко ви е лошо,малко ви поразминава,после пак. Не можете да се сетите,кога точно е започнало всичко,ако става дума за настинка. Вируса направо ви връхлита изведнъж. Чуствате рязка промяна в здравословното си състояние.

Моля, за Вашето мнение за Шуслеровите соли.

avatar
Проф. Тодор Кантарджиев дмн

Микробиология

23 яну 2023 14:33

Здравейте, г-жо Йорданова! Нямам мнение по тази тема.

Доктор Кантарджиев, назовете най-ефикасните противовирусни препарати, с които би могло да се започне лечението на грип веднага след първите симптоми и докога да се разчита само на тях? Как да се постигне своевременното включване на специфичните противогрипни медикаменти, след като трябва да се изчака посещението при личния лекар, неговата рецепта и указания? Във връзка с дискутирания въпрос: Аз лично смятам, че човек може и малко да настине, от което да се почувства зле, но в повечето случай заболяването му се дължи на срещата с вирус.

avatar
Проф. Тодор Кантарджиев дмн

Микробиология

23 яну 2023 14:33

Здравейте, г-жо Генчева! Въздържам се да консултирам лекарства с рецепта в интернет. Квалифицираните лекари познават добре противовирусните медикаменти. 

Е щом знаете процента от "срещите с вирус",добре! Само Ванга ги знаеше,тези неща!

Здравейте искам да споделя с вас следното много често получавам възпаление на горните дихателни пътища в началото пробвам с природна медицина но не мога да се излекувам и винаги пия антибиотик моля дайте ми някакъв съвет

Благодаря на проф. Кантарджиев и на всички вас, които осигурявате тази споделеност!

avatar
Проф. Тодор Кантарджиев дмн

Микробиология

23 яну 2023 14:31

Аз блгадоря за хубавите думи, г-жо Костадинова! Пожелавам Ви здрава и успешна година!

Здравейте! Имам лека кашлица и по някога отделям храчки. Вечер се появява лека хрема и кашлица. Започна и с билки в гърлото. Пия само чай и той ме облекчава временно. Нямам температура и умора. Какво да предприема, за да спрат тези симтоми? Благодаря!

avatar
Проф. Тодор Кантарджиев дмн

Микробиология

23 яну 2023 14:30

Здравейте, г.н Рангелов! Съветът ми е след ядене да приемате лимон със сода.

Здравейте искам да ви попитам много често получавам възпаление на горните дихателни пътища в началото се лекувам с природна медицина но не ми помага и винаги се налага да пия антибиотик моля ви дайте ми някакъв съвет за лечение без антибиотик

avatar
Проф. Тодор Кантарджиев дмн

Микробиология

23 яну 2023 14:29

Здравейте, г-жо Димитрова! Съветът ми е да се обърнете към лекар нехомеопат, който да назначи правилна етиологична терапия.