Как трябва да бъде организирано продължаващото медицинско обучение у нас?

Участници

Мнения

Как трябва да бъде организирано продължаващото медицинско обучение у нас?

Участници

Мнения

6fb6ede6ffeb70c1e41595f9aa31d31a

Описание

България е една от малкото държави в ЕС, в която все още не е въведено изискването за продължаващо медицинско обучение на лекарите, медицинските сестри, лаборантите и другите специалисти, работещи в здравеопазването. Преобладаващата практика по света изисква периодично попълване и подновяване на знанията чрез присъствени и онлайн курсове от които се набират точки, за да се поднови лицензът за упражняване на лекарска професия и на конкретна специалност.

 

Няма вариант страната ни още дълго да прескача тези изисквания и продължаващото обучение да бъде пожелателно, а не задължително.

 

Според анкета, която CredoWeb направи в началото на 2023 г. сред лекарите от своята база, 74 на сто от запитаните отговарят, че продължаващото медицинско обучение трябва да стане задължително за всички лекари периодично до края на трудовия стаж. 27 % от запитаните отхвърлят такова изискване, 5 на сто подкрепят периодичното обучение да важи само за работещите в определени специалности, а 3 процента смятат, че изискването трябва да важи само за общопрактикуващите лекари.

 

Питаме Ви:

  • Какво е Вашето мнение?
  • Как трябва да бъде организирано продължаващото медицинско обучение, така че да бъде реално възможно, наистина полезно и да добавя стойност към знанията и опита ви?

Моля, споделете вашето мнение и аргументите, които стоят зад него. 

Споделете:

avatar
Д-р Иван Костадинов Стаменов, дм

Педиатрия

28 мар 2024 14:19

Да, трябва да стане задължително. Никак не е трудно за реализиране на практика, но ще срещне отпор най-вече сред общопрактикуващите лекари.

avatar
д-р ПЕТЯ ГЕОРГИЕВА КОЖУХАРОВА, дм

Трансфузионна хематология

19 ное 2023 12:58

Ротационен принцип.

avatar
Проф. Господинка Радева Пракова, дм

Вътрешни болести

16 ное 2023 10:54

Много интересни въпроси, които касаят ПМО. Както се припомни от колега, преди може би около 15 години се издадоха книжки за ПМО, които струваха 10 лв. и до там процеса приключи. Необходимо е ресертифициране на 3-5 години, като се вземе под внимание бързото навлизане на нови технологии, медикаменти, гайдлайни, специалности, отговорности и т.н. Този процес да включва набирането на определен брой кредити, които могат да включват по специалности различни теоретични и практически модули, със съответен брой изискуеми кредити за посочен период. Тези модули ежегодно да се предлагат от ВУ. Всеки лекар е свободен в избора си, в зависимост от специалността, която упражнява, но задължителен в набирането на съответните кредити за посочения период. Като част от Европейския съюз, трябва да се придържаме и към изискванията на съюза в тази насока - за ПМО. Изготвянето на кредити да става по специалности от съвет, съставен от експерти. А набирането на кредити да предполага и възможности за дистационно обучение, там където това е напълно възможно. Има много работа в системата на здравеопазването, но за съжаление всичко се върши на "парче". В тази насока, като заключение мога да кажа, че е грешка отпадането на Вътрешни болести, като една основна и нелека специалност, преди вземането на тясно профилните. Резултатите от това, тепърва ще бъдат налице. Да не говорим за начина на обучение, съгласно Наредба 1 от 2015 г, която предполага няколко възможности за придобиване на специалност, което предполага недостатъчност в обучението. Критериите за Акредитационните оценки или одобрения на лечебните заведения от МЗ, касаещи СДО, е необходимо също да бъдат преразгледани и актуализирани. Както и обучението по някои специалности, което съвсем не е в унисон с изискванията на повечето европейски страни. Спирам до тук, защото има още много какво да се желае. Говоренето е много, но случващото се е малко!

avatar
д-р Стаменка ХРИСТОВА-ГЕОРГИЕВА

Нервни болести / Неврология

17 ное 2023 08:48

Във връзка с Вашия коментар искам да припомня,че колегите с ПМО в чужбина стартират от студентската скамейка, без никакъв опит, с 5000 евро- без дежурствата.Хабилитираните и дългогодишните са още нагоре. Нашето разбиране за ДМС е грандиозно опорочено. Има и доста вакантни позиции за началници на отделения, колегите ги избягват въпреки високото заплащане заради високата отговорност и изискване. При нас, от друга страна, почти всеки иска да е някакъв началник. Поздрав

avatar
д-р Сюзан Садъкова

Психиатрия

3 юли 2023 15:33

Продължаващото обучение на лекарите е от особена важност .Това обаче е доста трудно , ако се налага откъсване от раб. място. Естествено е ,че трябва да повишаваме изнанията , уменията и компетентностите си във времето , но това да се организира онлайн . В нашата сфера това е организирано като участия в научни конференции , конгреси , научни срещи на психиатрите организирани по линия на фармацевтични фирми.Доп. знания се получават и на място чрез събеседвания в рамките на болниците на лек. колегиуми по възникнали проблеми около диагностиката и лечението на нашите пациенти ,запознаване с новостите в сферата на психичното здраве. Имаме изготвени програми по разл. теми за обучение през цялата година.

avatar
д-р Анастас Стоянов

Акушерство и гинекология

28 юни 2023 09:47

Здравейте . За ПМО е мн. важно конкретното работно място с неговите възможности и особености . Има големи разлики в естеството на работа в опл , доболничната практика - на кабинет . тези в болничната помощ , диспансерите , телк- овете , санаториални лечебни заведения , научните звена и лекарските административни служби и дейности . Важна е възрастта , опита и перспективите пред всеки лекар, Всичко това трябва да се има в предвид когато се предлага и изисква ПВО . Може би за всеки вид работно място да се създадат съответни критерии . Ако някой иска да премине от една категория в друга трябва да може да покрие изискванията в разумен срок . Неможе да се изисква едно и също ПМО за различните специалности и конкретен вид медицинска дейност - работа.... Поздрави .

avatar
доц. Режина Джераси

Нефрология

8 юни 2023 17:47

Би било прекрасно продължителното обучение на лекарите - по специалности през 1-2 години , дори нека е присъствено, но да е спонсорирано от Лекарския съюз, а междувременно могат да се организират и по-кратки on line курсове, отново безплатни и спонсорирани със съответни сертификати. Така всички лекари ще бъдат в крак с новостите в медицината. Нека пожелае ма новия министър успех и дано да се разреши и този проблем,както и много други наболели проблеми!!!

avatar
д-р Анелия Митева

Вътрешни болести

8 юни 2023 15:03

При съвременните условия и технологичен напредък трябва да е он- лайн с необходимото качество !Доволна съм от уебинарите във вашата платформа ! Нека продължат и да се надградят !

avatar
Петър Галев 13 юни 2023 11:30

Благодаря Ви за мнението и за оценката на уебинарите в CredoWeb, драга д-р Митева!

avatar
Д-р Милен Цветков, д.м.

Урология

4 юни 2023 22:14

ПМО е много хубаво нещо, но смятам, че е втора стъпка. Първата е проверка на адекватността на медицински знания и поведение. Всички имаме примери за безобразия в лечението на някой пациент и тези безобразия някой ги върши. Смятам, че трябва да има две стъпки - първо да се провери дали знаеш правилата, и второ - да има изискване да надграждаш.

avatar
д-р Светозар Гъмзов дм

Хирургия

7 юни 2023 16:40

Уважаеми колега! Нека не откриваме велосипеда и топлата вода. Хората са го измислили, а и го прилагат от сто години. Казват му сертификат, който удостоверява, че са положени необходимите усилия да бъде преминат необходимия хорариум, за да бъде придобита квалификационна степен. С този сертификат, който се подновява на четири години, се кандидатства за работа. Оторизирана Държавна или Частна Агенция ви издава лиценз!!!, че имате право и възможност да практикувате на територията примерно на Област Велико Търново като например лекар. Ако искате лиценз за цяла България, изпита е пред Национален Лицензионен Съвет. Лицензиране на четири години. Вярвам, че учреждение като бившето ИСУЛ - Институт за Усъвършенстване на Лекарите, има централно място в това благородно начинание. Нека името няма значение, но да е изчистено от комунистическото формално, безхаберно и конформистично прилагане.

avatar
Пламен Тихомиров Петров

Психиатрия

4 юни 2023 10:25

следва да има рлодължаващо обучение с което да се въведе система за оценка . Такава нямаме111

avatar
д-р Слави Славов

Общопрактикуващ лекар

28 май 2023 19:52

Считам , че независимо от формата на ПМО - дали ще бъде конференция , семинар , оn line формат -трябва да завършва с решаване на тест за да е ясно нивото на усвояване на знанията.Този тест трябва да бъде с практическа насоченост , тъй като всички ние сме практикуващи лекари

avatar
д-р Стаменка ХРИСТОВА-ГЕОРГИЕВА

Нервни болести / Неврология

17 юни 2023 17:59

В момента работя в системата в Германия. Нямат тестове след семинарите засега. Имат и регламентирано време 75 времепроцента присъствие и ти отчита кредит.

avatar
д-р Румен Стоянов Кондов

Кардиология

28 май 2023 19:11

Трябва да има такова обучение задължително,преобладаващо оn-line Вие го правите чудесно Препорчвам повече случаи за решаване

avatar
Toma Ivanov Avramov, дм

Ушно-носно-гърлени болести

22 май 2023 13:49

Продължаващото медицинско обучение е нещо много необходимо както за практикуващите така и за тези които лекувате. Но за съжаление това е двупосочна улица. Преди години то се въведе за малко най-вече с цел да се вземат по 10/десет/ лева от "балъците" за издаване на книжка. Никой не си направи труда да обясни какви ще бъдат циклите-3 или 5 години и какви задължения и ползи /основно материални/ ще има за поемащите ангажимента да продължат обучението си. В много страни след приключване на цикъла се полагат и изпити. Но основното разковниче е материалната заинтересованост. Там където има такова обучение лекарите са подпомагани частично от работодателите си/болниците/клиниките финансово. В Гърция например лекаря провежда курс на който болницата го изпраща според нуждите на последната за съжаление след като положиш успешно няколко входящи теста или изпити. Както ми каза един колега от Саудитска Арабия, "докторе ако не покриеш критериите преди да отидеш на курса, седващата седмица си освобождаваш шкафчето. На нашата болница и трябват само знаещи лекари". Освен това на много места за тази цел лекарите ползват платен служебен отпуск от 5 до 10 дена годишно. Но в тези страни се провеждат ежемесечно поне 2 колегиума на които се разглеждат трудни диагностични случаи и новости в специалността. Не на последно място средствата изразходвани за участие във форуми и курсове, както и пътните и нощувките, закупуването на учебници и друга медицинска литература се приспадат като разход при подаване на годишните декларации. Принципа давайте да давате в България работи няколко години при младите лекари след което за съжаление действителността те поставя на място. Отделно е зачисляването за специализация. Ако нямаш подходяща фамилия или връзки е почти като деветте кръга на ада. По мое време книжките за специализация ги получавахме между 4-10 дена от започване на работа. Само с дискусии нищо не става. Трябва и сериозна промяна в приоритетите пред нашето здравеопазване и в законодателството.

avatar
Пламен Тихомиров Петров

Психиатрия

22 май 2023 15:59

Наложително е, освен първа , втора специалност и задължително на две години курсове по фармакология, необходими във връзка с промяна на законодателството съобразно регламентите на ЕК. Наложително е също така ежегодни курсове по клинична лаборатория в съответствие с критериите по отделни заболявания и к медицинска генетика Лабораторията и генетиката могат да се издават в отделни бюлетини, за да може информацията да е достъпна за семейни лекари и специалисти на амбулаторна практика

avatar
Петър Галев 22 май 2023 16:45

Прав сте, че само дискусия нищо не става, драги д-р Аврамов, но без диалог съвсем нищо няма да стане, защото тези, от които зависят решенията, трябва да са наясно, че гилдията очаква действия.

avatar
д-р Светозар Гъмзов дм

Хирургия

7 юни 2023 16:44

Да, Томи, много истина си написал! Познаваме се от първия курс ПУЛСС на професорите Милан и Стоян Миланови. Оттогава нито ПМО, нито протоколи, нито гявол! Сигурно, щото по - лесно се краде, пък то и без друго младите бързо се ориентират към Терминалите....

avatar
Д-р Даниела Кънева

Общопрактикуващ лекар

20 май 2023 11:17

Да, според мен трябва да има продължително мед.обучение

avatar
Пом.-фарм. Ниделина Петкова

Фармация

19 май 2023 19:54

Здравейте на всички! Благодаря за приемането и включването ми към тази дискусия. Считам, че обученията са наложителни. При нас има все нови и нови медикаменти, които излизат на пазара. Необходимо е да продължим да надграждаме квалификацията си и да получаваме кредити по нея, за да се броят тези кредити в последствие към нашето досие и заедно с годините стаж да говорим и за нормално заплащане, спрямо труда, който сме положили! Благодаря Ви много за отделеното време!

avatar
д-р Чавдар Чобанов

Общопрактикуващ лекар

18 май 2023 17:18

Както и да организирате ПМО,ако лекаря не се самоуважава и не си е "дип" с акъла,нищо няма да излезе!Ако е за кредити-ще се абонира за мед. литература-няма да я чете,ще ходи по семинари а в акъла ще му е кои ще плати вечерята и дали нещо ще клъвне,ако има тест,ще препише от колегата и т.н.-по Български!От Държавата се изисква да създаде облекчени условия за повишаване квалификацията на мед.съсловиеВсеки нормален знае,че ако не се надгражда,се декапитира,боксува и после няма пациенти,колегите не го уважават и какво,почва да плюе по тия или ония специалисти и държавата му е виновна!Дейгиди мори,що така бе Миме! Кадърните лекари,винаги са с пълни графици,а защо са кадърни,щот се самонадграждат,учат и учат,даже си и плащат!Ще организираме ПМО,да ама ако има желаещи,насила не може или поне ефекта ще е слаб.Всеки само заради това ,че е лекар и може да навреди на човек е длъжен да повишава мед си квалификация,ако ли не става вреден за себе си и за останалите!Ит.н и т.н

avatar
Петър Галев 19 май 2023 11:04

Драги д-р Чобанов, ако ПМО се организира по отдавна известните в Европа методи и стандарти, няма да може да се минава формално и с преписване. И който не набира професионалния минимум от актуални знания, просто губи лиценза си за работа. Така е по света, така ще стане и у нас, въпросът е да стане по начин, който наистина отговаря на нуждите на лекарите и на възможностите им да отделят съответното време.

avatar
д-р Людмила Крумова Костова

Общопрактикуващ лекар

20 май 2023 20:44

Съгласна съм-трябват правила и ние да вървим по тях!Доктор Людмила Костова-Враца