Виртуален диалог за усложненията от диабет

Участници

Мнения

Виртуален диалог за усложненията от диабет

Участници

Мнения

8f6911538eae1cdd90135588bb7186a4

Описание

Попитайте специалиста

Усложненията на диабета са неприятни, но за съжаление, често срещани при пациентите със захарна болест. Понякога първата диагноза е свързана първо с тях, а после и с основното заболяване.

Необходимо е повишено внимание към симптоми като изтръпване, парене, мравучкане в крайниците, посочва във видеото д-р Слави Станев, невролог в УМБАЛ „Света Анна“ в София. Ако човек има подобни оплаквания, трябва да се обърне към личния си лекар, за да получи направление за невролог.

Причините за тези симптоми се коренят в повишените нива на кръвната захар. Тя се отлага в нервните окончания, намалява проводимостта на нервните коренчета. Уврежда се цялостният процес на проводимост от нервните окончания към мускулите, появяват се упорити нощни крампи, двигателната активност се ограничава, посочва във видеото д-р Станев.


Първата задача в такива ситуации е да се подобрят нивата на кръвната захар, да се намали вредното въздействие на глюкозо-свързващите продукти. Тези свободни радикали директно нарушават целостта на нервната клетка - отлагат се в обвивката на нервната клетка и водят до поражения. Диабет тип 2 е коварен, поразява не само периферната нервна система. Може да увреди зрителния нерв, бъбреците, кожата, други органи и системи. 


За профилактиката и контрола на усложненията при диабет е важно да се приемат определени вещества, изтъква неврологът. Алфа липоевата киселина (тиоктова) е особено важна, защото:

 

  •  защитава нервната клетка от свободните радикали;
  • подобрява проводимостта на нервите нервните окончания и запазва тяхната цялост;
  • оптимизира цялостното функциониране на периферната нервна система;
  • отлага във времето или подобрява развитието на оплакванията свързани с усложненията от диабета. 

Към алфа-липоевата киселина е много важно да се добавят витамини от групата В - В1, В6 и В12, казва още д-р Станев. Витамин В1 подобрява обмяната на веществата в организма и дава енергия. Витамин В6 подпомага имунната  и нервната система, обмяната на протеините и на гликогена. Витамин В12 подобрява функцията на периферната в нервна система, но и на психичната функция, повлиява оплаквания като отпадналост и лесна умора, характерни за диабетната полиневропатия. Фолиевата киселина е друго вещество, което възстановява и поддържа тонуса на периферната нервна система. 

Алфа липомакс е продукт, който комбинира в оптимално съотношение всички тези вещества. Той помага за намаляване нивата на кръвната захар и глюкозния толеранс.  Може да се прилага и за профилактика, и за лечение, посочва още д-р Станев. Най-добре е да се взема в преходните сезони – пролет, есен. Приемът продължава един до два месеца. При по-тежките форми на диабет и диабетна полиневропатия се препоръчва и целогодишно. Друго предимство на Алфа липомакс е достъпната му цена. 

👉Включете се в дискусията, за да изгледате видеото и питате лично д-р Станев, а също и да видите отговорите на други въпроси към специалиста по неврология!

Видео

Споделете:

Моя близка на 21 г за около 8 м качи около 30 кг. От 75, сега е почти 110. Установи се инсулинова резистентност, но по време на изследванията тя правеше опити за диета и тренировка, които останаха безуспешни, а лекарите не й предписаха никаква терапия. Вече повече от три месеца килогеамите й бавно растат, но тя няма осъзнаването че има проблем със здравето, за нея това е само проблем с килограмите. Дори не признава, че те се покачват. Аз съм притеснена много заздравето й, защото знам че това състояние отключва диабет по -късно. Това тя не го приема и го отрича категорично, както и че има здравословен проблем. Може ли да споделите мнение за рисковете за здравето от това състояние и какво следва да се предприеме.

avatar
Д-р Слави Станев

Нервни болести / Неврология

21 юли 2023 11:02

КАТЕГОРИЧНО Е, ЧЕ ИМА ПРЕДВЕСТНИК НА ПРОБЛЕМ И Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КОНСУЛТАЦИЯ С ЕНДОКРИНОЛОГ И В ПЛАНОВ ПОРЯДЪК С НЕВРОЛОГ.

avatar
д-р Красимир Хаджилазов

Ендокринология и болести на обмяната

24 юли 2023 12:44

Относно инсулт. Резистентност е уместно вече да започне прием поне на Метформин! Възможно е ИР да се отрази и по отношение на опитите за евент. Забременяване, нарушения в мен. цойъл, но най-малкото още на този етап се затруднява сърд. дейност, дихат. Процеси(дори до степен на сънна апнея), а в по-далечна перспектива и почно сигурно развитие на ЗД тип 2.

avatar
д-р Красимир Хаджилазов

Ендокринология и болести на обмяната

24 юли 2023 12:46

РазБира се продължете с физ. Активност, но едва ли ще има голям ефект при тази сотуация

avatar
г-н Илия Илиев 17 юли 2023 15:20

При правилно редуциране на наднорменото тегло-намаляне на килограмите с 20% и спазване на подходяща диета за хранене,също така употреба на повече "Цейлонска канела" дневно,няма опастност гликемичния индекс да нарастне. пРЕПОРЪЧВАМ ВИ И витамини за диабетици на Допелхерц с бяла черници,за регулиране на кръвната ви захар вземайте по 1 таблетка сутрин и една вечер.

avatar
Simeon Valchev Tenev 14 юли 2023 18:22

Съветвам те да се мобилизираш да се стремиш да отслабнеш с движение и хранене,не можех миналата година да ходя и след 3км,дневно -5км редовно и увеличаване съм на около от 24-28на мол захар на средно 5.7-6.4 в момента .Пожелавам ти силата и умението лично да си водиш мониторинга на терапията ,която лекарите ни водят и препоръчват.

avatar
Д-р Слави Станев

Нервни болести / Неврология

21 юли 2023 11:04

ПРАВИЛНОТО ПОВЕДЕНИЕ, АДМИРИРАМ.

Здравейте! Искам да попитам за изследванията ми, който направих преди месец. Пия невролептици. Лекуващият ми лекар каза, да намаля сладкото и мазната храна. На 39г. съм със наднормено тегло.

avatar
Д-р Слави Станев

Нервни болести / Неврология

21 юли 2023 11:05

ВСЕКИ МЕДИКАМЕНТ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕЦИЗИРА ЗАЩО ДА СЕ ПРИЕМА И КАКВО СЕ ЦЕЛИ.

avatar
Simeon Valchev Tenev 14 юли 2023 18:11

Какво мислите за ползването на вейп със сибиди CBD?

avatar
Simeon Valchev Tenev 14 юли 2023 18:14

Имам предвид, Darwin'son CBD и Gold Blue Sky на капки и инхалиране със вейпорозатор?

Здравейте, съпругът ми изкара много тежък Ковид, едвам оцеля. Заради кортикостероидите се прибра с много висока кръвна захар, но след време всичко вече е в норма. Но остана мравучкане и изтръпване в ходилата. Въпреки пиенето на милгама-Н, колаген, Диабекан и всякакви добавки, които му бяха предписани, това изтръпване продължава. Някакви съвети?

avatar
Д-р Слави Станев

Нервни болести / Неврология

21 юли 2023 11:06

КОНСУЛТАЦИЯ С НЕВРОЛОГ И ЗА ТРИ МЕСЕЦА ПОНЕ ДА ПРИЕМА АЛФА-ЛИПОМАКС Х2 КАПСУЛИ СУТРИ НА ГЛАДНО!

Д-р Станев е добър невролог защото съм ходил при него и съм доволен от отношението

avatar
Д-р Слави Станев

Нервни болести / Неврология

21 юли 2023 11:07

БЛАГОДАРЯ, МИСЛЯ ЧЕ ВСЕ ОЩЕ МЕДИЦИНАТА Е ПРИЗВАНИЕ И ПОСЛЕ ВСИЧКО ОСТАНАЛО!

avatar
Емил Ил Маринов 11 юли 2023 09:40

какво е нормална кръвната картина при диабет тип 2, по отношение на гликирания хемоглобин и глюкозата ?

avatar
д-р Красимир Хаджилазов

Ендокринология и болести на обмяната

17 юли 2023 15:40

Под 6.5% за Европа.за САЩ под 7%

Алфа липоевата киселина как ще се отрази на диабет тип 2. Особено при възникване трудно свиване на пръстите на краката. Имам във предвид все едно надебеляване на кожата под пръстите и трудно се свиват.

avatar
Д-р Слави Станев

Нервни болести / Неврология

21 юли 2023 11:09

КАТЕГОРИЧНО СЕ ОТРАЗЯВА БЛАГОПРИЯТНО, КАТО ПРЕИМУЩЕСТВЕНО ВЪРХУ УСЛОЖНЕНИЯ ДИАБЕТ. РАЗБИРА СЕ ПРИ ДПНП СЕ ПРИЛАГА И ДРУГ КЛАС МЕДИКАМЕТИ - ОБЕЗБОЛЯВАЩИ, МУСКУЛНИ РЕЛАКСАНТИ И МН.ДР.

Диабетът има ли връзка с появата на солитарна киста на десен бъбрек втора степен с големина 60 мм?

avatar
д-р Красимир Хаджилазов

Ендокринология и болести на обмяната

17 юли 2023 15:40

Не

avatar
Райна Станчева 9 юли 2023 08:14

Коя хранителна добавка помага най-много за понижаване стойността при диабет тип 2, според Вас?

avatar
д-р Красимир Хаджилазов

Ендокринология и болести на обмяната

24 юли 2023 12:50

Всеки организъм различно реагира на храна. добавки, но като че ли най-доказан ефект има консумацията на канела и именно тя е най-често използваната-и отделно и в състава на редица комбинирани добавки.

Здравейте! Преди повече от 5 години имахме котка, която постоянно излизаше на терасата през зимата и аз стоях с палто в помещението с отворена врата! От тогава изглежда десния ми крак - окъм тази врата, изглежда простина. И вечно е изтръпнал и му е студено. Моя диабет2 е открит преди година. И нивата кр. захар са между 4.8 и 8.2 - 8.6. Вариращи през денонощието. Но разглеждайки едни стари документи за престой в болница видях, че преди 4 години кр. захар ми е била 7.6. Какво според вас трябва да се направи в този случай? Предварително благодаря!

avatar
д-р Красимир Хаджилазов

Ендокринология и болести на обмяната

17 юли 2023 15:43

Само на диетичен режим ли сте?

Здравейте, излязоха ми петна на двата крака/ под коляното/ и доста ме сърбят. С какво мога да ги третирам. Имам инсулинова резистентност.Благодаря Ви!

avatar
Д-р Слави Станев

Нервни болести / Неврология

21 юли 2023 11:11

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КОНСУЛТАЦИЯ С ДЕРМАТОЛОГ И НЕВРОЛОГ.

avatar
Стела Вълчева 7 юли 2023 20:53

Благодаря за поканата, но нямам диабет! Обаче имам Миастения Гравис и основното, което ме интересува сега е доставката на Калимин, който от почти месец липсва по аптеките . Простете, че се намесвам не по темата, но тук е форум, който може да бъде чут.

Сутрин, на гладно, захарта ми е около 5, но след като си похапна добре, става около 9-10.Имам ли диабет?

avatar
д-р Красимир Хаджилазов

Ендокринология и болести на обмяната

17 юли 2023 15:46

Кръвната захар се мери 2 часа след хранене. Иначе за точно изследване се прави орален глюкозо-толерансен тест  и гликиран хемоглобин.

Диабета е по страшен от рака вече

Компания