Онлайн кабинет за отказване на цигарите

Панели

Как да откажете цигарите завинаги
Въпроси и отговори
2 / 2
Въпроси и отговори
cover
avatar
Г
25 мар 2024 15:44

Пуших над 20 години докато установих че не мога да дишам. Ходих на алерголог, който не откри алергия и ме насочи към белодробен лекар. Опитах първо с едни хапчета, но не се получи,след което съпругата ми ми купи пластири,които дълго време отбягвах,но в крайна сметка след 3 пъти отказване и почване, в крайна сметка ги отказах и вече 5 години съм чист. Препоръчвам на всички пушачи да използват всяка възможност да спрат,защото цигарите вредят и на здравето и на джоба.Вече усещам и вкуса на хранити и на миризмите.

avatar
д-р София Ангелова

Пневмология и фтизиатрия

28 мар 2024 12:19

Поздравления за Вашата воля и упоритост! Бъдете здрав!

avatar
ЕЙЕ
22 мар 2024 22:25

Здравейте, д-р Ангелова! Въпросът ми към Вас е свързан с фамилната обремененост при пушачите, но и при непушачите. Имам предвид моето положение. Аз не пуша сега, макар че в годините назад /сега съм на 59 г./ съм имал периоди от по няколко години на активно пушене в обем на около кутия - две,три за седмица. А от кога не пуша активно - нямам спомен, предполагам повече от 15 години. И както преди , така и сега не съм се чувствал зависим от цигарите / те са зависими от мен - сега мога да запаля , но когато аз реша/ . В тази връзка е въпросът ми - доколко фактът, че дядо ми, баща ми и повечето от роднините ми по съребрена линия не са пушачи е предопределил и моето отношение към цигарите, а именно - никога не съм изпитвал неистово желание да пуша?

avatar
д-р София Ангелова

Пневмология и фтизиатрия

28 мар 2024 12:17

Здравейте! В литератулата съм срещала проучвания за генетичните фактори, обуславящи зависимостта към никотин, но не съм срещала генетични фактори при непушачите!   За развитие на никотиновата зависимост играят роля генетични, психоло-  гически фактори и възрастта на пропушване. Към генетичните фактори, влияещи на скоростта и вероятността на формиране на зависимост, се отнасят както ензимните системи, отговарящи за метаболизма на никотина, така и биохимичните особености, предразполагащи към развитие на едно или друго психическо разстройство. True и сътр. посочват, че унаследяването при никотинова зависимост е 60% . Фактът, че пушенето се повлиява от генетични фактори се подкрепя и от изследвания с близнаци. Проучване, проведено в Китай на 478 двойки мъже, произлизащи от едни и същи семейства показва, че развитие на никотинова зависимост у единия от братята, повишава риска за развитие на зависимост при другия с 2.13 - 3.50 пъти.  Моят съвет е - възползвайте се от факта, че „никога не сте изпитвали неистово желание за пушене“ и изобщо не посягайте към цигарите! Успех!    

avatar
ЕЙЕ
3 апр 2024 10:56

Благодаря Ви за отговора, д-р Ангелова! Продължавам да следя съветите Ви, заради мои близки, които все още пушат. Поздрави!

avatar
С
21 мар 2024 12:50

Бих искала да ви попитам каква комбинация е най-добра за мен. Пуша основно когато съм на работа, след като се наям или когато пия кафе. Вечер пуша ако излизаме, защото у дома не се пуши заради децата. Общо взето ако съм закотвена у дома мога да не пуша, но навън ми е като рефлекс и запалвам при първа възможност. Та какво ще препръчате за пушач като мен? Благодаря за вниманието!

avatar
д-р София Ангелова

Пневмология и фтизиатрия

25 мар 2024 11:18

Здравейте! Много е важна Вашата мотивация за отказ от тютюнопушенето! Считам, че Вие сте подходяща за лечение с никотинов спрей, който да употребявате, когато пиете кафе или след храна и вечер, когато излизате! Важно е да изберете предварително деня, от който няма да пушите и във времето за цигара вместо нея да впръскате под езика никотинов спрей! И да припомня, когато Ви се допуши, спомнете си, че 6 минути трябва да ангажирате вниманието с приятна дейност, след като пръснете еднократно спрей! След тези 6 минути желанието за цигара рязко намалява!

avatar
СМХ
19 мар 2024 13:39

Поздравявам Ви за това, че с вашата работа по тази тема вероятно ще помогнете на много пушачи, но не разбирам на какво основание мен ме причислявате към тях!?! Толкова отдавна съм ги отказал, че вече не помня точно кога беше. Не зная дали сте информирана, но аз съм пенсионер от 2010 г. с българска пенсия, така че трябва да съм много глупав, за да купувам цигари с тази пенсия. Желая Ви успех в не леката, но полезна за хората инициатива!

avatar
АК
19 мар 2024 13:24

Мога ли да черпя информация за друг (жена ми),която отказва да разговаря за отказване?

avatar
Администратор
19 мар 2024 15:22

Разбира се! Цялата информация в тази група е на разположение за всички заинтересовани (пушачи и техните близки). Благодарим Ви, че се включихте!

avatar
ЯМ
13 мар 2024 13:21

Добър ден и поздрави за тази инициатива, д-р Ангелова. Може ли да споделите какъв процент от хората успяват с тази никотинова терапия и колко са рецидивите? Това е важно да се знае, за да не се обезсърчава човек. Благодаря и успех на кампанията. Аз още събирам мотивация, но знам че рано или късно ще откажа цигарите.

avatar
д-р София Ангелова

Пневмология и фтизиатрия

25 мар 2024 11:16

Здравейте! Ще цитирам данни на Chaiton M., Diemert L., Cohen J.E. et al, 2016 г. - само 3% от пушачите се отказват от първия опит, 12% са ги спрели от 2-ри опит, 39% са правили 2-3 опита до спирането, 23% - 4-5 опита и 24% след 6-7 опита са ги преустановили! В друго проучване се посочва, че монотерапията с никотинзаместващ медикамент, повишава честотата на прекратяване на пушенето с 50-60%, докато комбинираната терапия (пластир и дъвка) със 75%. Данните от моя дисертационен труд показват успеваемост в първите 10 дни с никотинзаместваща терапия и иглотерапия с класически игли 75%, с никотинзаместващ медикамент и иглотерапия с микроигли 78.6%. Проследени след 1г., в групата с никотинзаместващи медикаменти и класически игли - 66.7% не пушеха, във втората група с микроигли не пушеха 71.4%. Считам, че винаги има надежда! Достатъчно е човек да бъде силно мотивиран да спре цигарите! Успех!

avatar
ГМ
9 мар 2024 17:36

Един приятел лежа в болница наскоро заради проблеми със сърцето и лекарят му казал ако му се пуши ще му изпише някакви хапчета много ефективни. Обаче като гледам колко лекари пушат не ми се вярва да има такива хапчета. Даже направо съм сигурна че няма. Иначе защо лекарите ще пушат.

avatar
д-р София Ангелова

Пневмология и фтизиатрия

14 мар 2024 17:02

Здравейте! Магически хапчета за отказ от цигарите не съществуват! Хапчетата, които се прилагат за отказ от тютюнопушенето днес, за които съществуват редица проучвания, са таблетки, съдържащи алкалоида цитизин. Всички продукти за отказ от тютюнопушенето, които се срещат на българския пазар са ефикасни, само при тези пушачи, които твърдо са решени и мотивирани да откажат цигарите!

avatar
кн
8 мар 2024 16:07

Търся сигурно отказване от цигарите но без лекарства и възможно ли е това изобщо.Ако може да споделите съвети.Не пуша по много но всеки ден и от дълги години вече.А много искам да ги махна наистина

avatar
д-р София Ангелова

Пневмология и фтизиатрия

14 мар 2024 17:00

Здравейте! Статистиката сочи, че само 3% от пушачите се отказват сами със собствената си воля! Но медикамент за воля няма!!! Останалите имат нужда от помощ, за преодоляване по-леко на кризата! Иглотерапията е метод, чрез който се стимулира отделянето на допамин чрез убождане с класически игли или микроигли. Условието е да не се приемат медикаменти, които разреждат кръвта, поради риск от хематоми. Ако се върнем в историята, в началото на 20-ти век са прилагали гаргара с 1%-ен разтвор на сребърен нитрат, след което са пушили цигара. Отвращението се предизвиквало от аромата на развалени яйца, което отблъсквало пушачите от цигарите. Сега не се прилага, поради риск от пожълтяване на зъбите!

avatar
ЖК
1 мар 2024 13:51

Здравейте д-р Ангелова. Колко време трябва да се ползва тази терапия за да подейства при сериозен пушач като мен?Пуша от 30 години по кутия на ден. Благодаря!

avatar
д-р София Ангелова

Пневмология и фтизиатрия

6 мар 2024 14:28

Здравейте! Тъй като е установено, че от 6-12 седмици на въздържане от тютюнопушене, нивата на никотин ацетилхолиновите рецептори достигат нивото при непушачите, като времето за възстановяване е индивидуално за всеки пушач, в този период от време, може да се провежда лечението. От опит споделям, че сроковете са много по-кратки при отделните пушачи! Имам пациенти, които след третата седмица, нямаха нужда от допълнителни медикаменти! Много важна е силната лична мотивация и подкрепата на близките и приятелите за добрия успех!

avatar
ИТ
1 мар 2024 13:40

Искам да попитам дали може да се комбинира спрея със Айкос в краен случай когато не мога да издържа

avatar
д-р София Ангелова

Пневмология и фтизиатрия

6 мар 2024 14:27

Здравейте! Не съветвам да се използват каквито и да е тютюневи изделия по време на отказ от цигарите, защото се повтаря действието“ пушене“ с участието на сукателния рефлекс, което води до запазване на условния рефлекс за пушене. Съветвам, дори моливи, химикалки, солети и други да не заместват цигарата със смучене! Това удължава процеса на отказ! Възможно е дори в някакъв провокативен момент да се посегне и към цигарата! Важно е да се устои на 3 дни, 3 седмици, 3 месеца - периода, в който се рецепторите „свикват без никотин“!

avatar
ГИ
29 фев 2024 13:10

Здравейте, д-р Ангелова! В лекцията си, не споменавате таблетките , които също се предлагат в аптечната мрежа като никотин-заместителна терапия. Бихте ли коментирали?! Благодаря!

avatar
д-р София Ангелова

Пневмология и фтизиатрия

5 мар 2024 14:16

Здравейте! Да, на пазара има и таблетарна форма, съдържаща цитизин - алкалоид, притежаващ качествата на никотина, но приемът им става след консултация с лекар!

avatar
KS
27 фев 2024 16:30

Здравейте, д-р Ангелова. Интересува ме дали този метод за отказване на цигарите е приложим при млад човек с наскоро прекарен масивен инфарт? Той е заклет пушач, но след това, което му се случи, има огромно желание да се откаже завинаги и заедно търсим най-подходящия и начин. Ще сме много благодарни ако на вашето професионално мнение. Благодарим предварително

avatar
д-р София Ангелова

Пневмология и фтизиатрия

6 мар 2024 14:26

Здравейте! Считам, че прекаран масивен инфаркт е достатъчно силен аргумент за мотивация пушачът да преустанови тютюнопушенето! За да не се развие абстинентен синдром при силно изразена зависимост, съветвам да се използва спреят само при нужда (при абстинентни прояви), защото никотинът има съдосвиващо действие, докато при преживян инфаркт, трябва да се стремим да разширяваме кръвоносните съдове, за да достига повече кислород до сърцето и всички жизненоважни органи!

avatar
ВМ
23 фев 2024 22:12

Вярно ли е твърдението, че спирането на пушене и ново пропушване е по-вредно от постоянното умерено пушене?

avatar
д-р София Ангелова

Пневмология и фтизиатрия

6 мар 2024 14:25

Здравейте! Не съм срещнала в проучванията подобно твърдение! Ако организмът е чувствителен към съставките, съдържащи се в тютюневия дим, (независимо колко време се пуши, отново ли се пропушва, непрекъснато ли се пуши), рискът от заболявания, причинени от тютюнопушенето е висок!

avatar
БТ
22 фев 2024 14:42

Как да откажа цигарите?

avatar
Администратор
22 фев 2024 15:29

Здравейте. В панела "Как да откажете цигарите завинаги" можете да намерите подробна информация за никотинзаместващата терапия като съвременен и ефективен метод за отказване на цигарите. Ако след това имате допълнителни въпроси, можете да ги зададете към д-р Ангелова (https://www.credoweb.bg/discussion/136608/onlayn-kabinet-za-otkazvane-na-tsigarite/block/513) От Администратора

avatar
МСБ
21 фев 2024 17:38

Устройствата на I... по-малко вредни ли са? От близо три месеца пуша по кутия/кутия и половина на ден и се чувствам сравнително по-зле от преди, визирайки времето, в което пуших класически цигари. Става въпрос за гадене, забавена мисловна дейност и увеличена зависимост към новото тютюнево изделие. На какво може да се дължи това?

avatar
д-р София Ангелова

Пневмология и фтизиатрия

26 фев 2024 10:50

Здравейте! Пушейки Ай..., вие живеете с мита, че поемате по-малко токсични вещества, отколкото цигара, което не е така! Доказано е чрез редица експериментални проучвания, че димът от електронното устройство съдържа същите токсични вещества, както цигарата с малко по-ниска концентрация. Например никотинът в дима на Ай... е 84% от дима на конвенционалната цигара, което става причина за по-дълбоко и по-често всмукване, което води и до страничните ефекти!