Участници

Мнения

SafeValue must use [property]=binding: undefined (see http://g.co/ng/security#xss)

ПРЕНАТЕСТ и Допълнителното здравно осигуряване

Участници

Мнения

avatar
Петър Шопов 31 май 2017 14:46

За НЗОК е сигурно, че скоро няма да осъзнаят необходимостта от иновативен и персонален подход. Точно за това надеждата е насочена към ДЗОФ, за които се предполага, че са по-гъвкави и способни да реагират адекватно на модерните подходи в медицината. Както и да възприемат темповете на технологично развитие, значително изпреварващи закостенялото мислене на здравната система.

Прави ми впечатление, че не задавате въпрос редно ли е държавата / НЗОК да "гласува вот на доверие" на иновативната медицина преди фондовете. Разбира се за да се случи това са нужни модерно мислещи визионери в администрацията, добро управление на средствата от общественото осигуряване, дългосрочни програми за развитие на здравеопазването, персонализиран подход към пациента. Вместо това ние имаме национални стандарти - здравеопазването върви по конвейр и хората се спасяват сами, обикновено осигурявайки се допълнително. Да, затова сте прави, че е добре поне частните фондове да имат модерен подход - не само към грижата за бременните жени, но и във всички сфери на здравеопазването, където навлизат високотехнологични методи на лечение и най-вече превенция. 

avatar
Марина Кунчева

Клинична психология

31 май 2017 14:46

В България все повече жени раждат над 35 години, което автоматично увеличава риска от генетични болести.  Генетичните тестове дават сигурност и спокойствие на бъдещите родители. Смятам, че е важно тези изследвания да се покриват ако не от държавата, то поне от фондовете за допълнително здравно осигуряване.   Според мен, фонд, който покрива такива тестове, показва иновативност и социална ангажираност.

avatar
Мария Виячева 31 май 2017 14:46

Независимо, че има много смисъл в частичното или пълно покриване на Пренатеста от ДЗО Фондовете, за тях това е допълнителен разход и само под натиск на клиентите и пациентите ще можем ние, здравно-осигурените в тях, да си потърсим правата. Така че, възползването от тези допълнителни средства за нашето здраве е и в наши ръце! Трябва да бъдем активни.

avatar
д-р Димитър Борисов Георгиев, дм

Акушерство и гинекология

26 яну 2015 21:02

Качвам тук един прекрасен журналистически материал

avatar
Дарина Мизгова

Медицинска сестра

31 май 2017 14:46

Според мен трябва задължително да се включи в пакетите за проследяване на бременност. Надявам се всички застрахователи да започнат да го поемат.  Модерните жени раждат все по-късно и риска бебето да има генетични аномалии расте с възрастта. Знам че това изследването не е опасно за плода и се извършва в ранен етап на бременността, а какво по-хубаво от осигуряването на спокойствие за бъдещите родители още в началото?

avatar
Доника Димова 31 май 2017 14:46

Разбира се , че подкрепям една такава инициатива. Расте процентът от бъдещи майки, които имат допълнително здравно осигуряване, а това би била една възможност да  се възползват от един точен и ефективен тест за пренатална диагностика, който може да им бъде частично или изцяло покрит от здравния фонд. С навлизането на новите технология и методи, планът ни е да се движим по Европейски стандарт. Доколкото знам този тип тестове вече се покриват от здравните фондове в Германия. Защо да не започнем тази процедура и в България?

avatar
Ани Димитрова 24 яну 2015 15:49

Съгласна съм. От съществена необходимост е скринингов тест, който дава едновременно необходимата сигурност, и не носи риск за плода, да бъде максимално достъпен за все повече бъдещи майки. Само така можем да говорим за ефективен и съвременен подход за проследяване на бременността.

Все повече фирми имат договори с фондове за допълнително здравно осигуряване. Защо един неинвазивен тест да не бъде включен в такъв фонд? За мен, като една бъдеща майка, ще е изключително важно, това да се случи и то възможно по-скоро!