SafeValue must use [property]=binding: undefined (see http://g.co/ng/security#xss)

ПРЕНАТЕСТ и Допълнителното здравно осигуряване

Отворена дискусия
37
Участници
14
Коментари
37
Участници
14
Коментари

Коментари

Факт е, че пакетите на различните фондове са еднотипни и не предлагат никакво разнообразие и иновативност. Генетиката и медицината, имат изключително бързо развитие и според мен, фондовете за допълнително здравно осигуряване трябва да са в час с това, ако искат да имат клиенти

12 фев 2015 15:24

В Германия тече сериозен дебат по темата за пренаталната диагностика и дискриминацията на хора с увреждания. У нас няма никаква пречка, та даже се рекламира...

12 фев 2015 17:00
Ани Димитрова
12 фев 2015 17:00

Аз не мисля, че би могла да има каквато и да е връзка между пренаталната диагностика и дискриминацията на хора с увреждания. А и именно в Германия Пренатест се покрива от задължителните здравни застраховки.

18 фев 2015 15:48

Разбира се, че трябва, просто в България и допълнителното здравно осигуряване и допълнителното пенсионно осигуряване са много, много слабо развити, поради липсата на конкурентни компании и липса на познаваемост и интерес към допълнителните услуги. Просто масовият българин не мисли за своите старини и разчита държавата да го дондурка след пенсия.

30 яну 2015 13:22
Петър Шопов
30 яну 2015 13:22

За НЗОК е сигурно, че скоро няма да осъзнаят необходимостта от иновативен и персонален подход. Точно за това надеждата е насочена към ДЗОФ, за които се предполага, че са по-гъвкави и способни да реагират адекватно на модерните подходи в медицината. Както и да възприемат темповете на технологично развитие, значително изпреварващи закостенялото мислене на здравната система.

28 яну 2015 09:04

Прави ми впечатление, че не задавате въпрос редно ли е държавата / НЗОК да "гласува вот на доверие" на иновативната медицина преди фондовете. Разбира се за да се случи това са нужни модерно мислещи визионери в администрацията, добро управление на средствата от общественото осигуряване, дългосрочни програми за развитие на здравеопазването, персонализиран подход към пациента. Вместо това ние имаме национални стандарти - здравеопазването върви по конвейр и хората се спасяват сами, обикновено осигурявайки се допълнително. Да, затова сте прави, че е добре поне частните фондове да имат модерен подход - не само към грижата за бременните жени, но и във всички сфери на здравеопазването, където навлизат високотехнологични методи на лечение и най-вече превенция. 

В България все повече жени раждат над 35 години, което автоматично увеличава риска от генетични болести.  Генетичните тестове дават сигурност и спокойствие на бъдещите родители. Смятам, че е важно тези изследвания да се покриват ако не от държавата, то поне от фондовете за допълнително здравно осигуряване.   Според мен, фонд, който покрива такива тестове, показва иновативност и социална ангажираност.

26 яну 2015 16:47
Мария Виячева
26 яну 2015 16:47

Независимо, че има много смисъл в частичното или пълно покриване на Пренатеста от ДЗО Фондовете, за тях това е допълнителен разход и само под натиск на клиентите и пациентите ще можем ние, здравно-осигурените в тях, да си потърсим правата. Така че, възползването от тези допълнителни средства за нашето здраве е и в наши ръце! Трябва да бъдем активни.

Качвам тук един прекрасен журналистически материал

http://www.npr.org/blogs/health/2015/01/26/368449371/dna-blood-test-gives-women-a-new-option-for-prenatal-screening

Според мен трябва задължително да се включи в пакетите за проследяване на бременност. Надявам се всички застрахователи да започнат да го поемат.  Модерните жени раждат все по-късно и риска бебето да има генетични аномалии расте с възрастта. Знам че това изследването не е опасно за плода и се извършва в ранен етап на бременността, а какво по-хубаво от осигуряването на спокойствие за бъдещите родители още в началото?

24 яну 2015 15:21
Доника Димова
24 яну 2015 15:21

Разбира се , че подкрепям една такава инициатива. Расте процентът от бъдещи майки, които имат допълнително здравно осигуряване, а това би била една възможност да  се възползват от един точен и ефективен тест за пренатална диагностика, който може да им бъде частично или изцяло покрит от здравния фонд. С навлизането на новите технология и методи, планът ни е да се движим по Европейски стандарт. Доколкото знам този тип тестове вече се покриват от здравните фондове в Германия. Защо да не започнем тази процедура и в България?

24 яну 2015 15:49
Ани Димитрова
24 яну 2015 15:49

Съгласна съм. От съществена необходимост е скринингов тест, който дава едновременно необходимата сигурност, и не носи риск за плода, да бъде максимално достъпен за все повече бъдещи майки. Само така можем да говорим за ефективен и съвременен подход за проследяване на бременността.

24 яну 2015 19:33

Все повече фирми имат договори с фондове за допълнително здравно осигуряване. Защо един неинвазивен тест да не бъде включен в такъв фонд? За мен, като една бъдеща майка, ще е изключително важно, това да се случи и то възможно по-скоро!