Кърмене на поискване?

Отворена

22
Участници
1
Коментара
За или против?

Описание

Кърменето на поискване означава да предлагаме на бебето да суче при всеки сигнал от негова страна- плач, отваряне на устичката, примляскването с устни, лапането на пръсти.
Този вид хранене е подкрепян от някои специалисти и отричан от други, които залагат на плюсовете при ясен режим. "За" и "против" има сред бъдещите и настоящи майки, психолозите, педиатри, акушери и др. Вие какво мислите?

22
Участници
1
Коментара

Коментари

Според мен кърменето на поискване е добър вариант в първоначалните месеци, но след това лека полека, съобразено с бебето, да се въведе режим. Много ме впечатли един пасаж от книга на Ф. Додсън: "Как да се отнесем към хранителната потребност на новороденото? Ами като я задоволим! Изглежда просто и наистина е, но обществото ненужно е усложнило едно съвсем естествено и за майките, и за бебетата действие." Бебетата имат потребности на физическо ниво, когато са гладни- го показват ясно. Някои специалисти смятат, че е добре да се създават навици у децата винаги когато е възможно и от най-ранна възраст. От тази гледна точка детето трябва да се храни на строг интервал от два-три часа. Това нарушава един от основните принципи на отглеждане на психологически здрави деца - уважението към тяхната индивидуалност. Всяко дете е уникален индивид, който изпитва необходимост да се храни според собствения си ритъм. Когато майката се нагоди към ритъма на детето и задоволява неговите потребности, тогава, когато се появят, тя постепенно създава у детето усещане за сигурност, спокойствие и доверие в себе си и в света (света за бебето е майката). Като поотрасне то малко по малко ще може да понася това да не бъде задоволено на момента и ще изчаква. Това е моята гледна точка, която съвпада с разбирането на много психолози. Но ще ми е интересно да чуя и други мнения "за" и "против".