SafeValue must use [property]=binding: undefined (see http://g.co/ng/security#xss)

Национален протест на българските лекари

Отворена

43
Участници
22
Коментари
​Управителният съвет на БЛС положи всички усилия да подкрепи реформите – не анонимно, а открито, в диалог с всички отговорни институции.

Описание

 

Управителният съвет на БЛС положи всички усилия да подкрепи реформите – не анонимно, а открито, в диалог с всички отговорни институции. Месеци наред давахме своите експертни анализи, писахме препоръки, правихме предложения. Почти нищо от това не бе взето предвид. Приеха се и се приемат правила, открито насочени срещу българските медици и в ущърб на нашите пациенти, което доведе до хаос в системата. В поредица от решения и декларации ясно заявихме своето несъгласие. За съжаление, от МЗ отговориха с изфабрикувани обвинения, манипулации и откровени лъжи.

Търпението ни се изчерпа. Отговорността, която носим не само за лекарите, но преди всичко за пациентите, ни задължава да предприемем крайни мерки в защита на нашите права и демократичните основи на държавата ни. Категорично заявяваме, че нямаме политически амбиции. Нашите конкретни искания са:

Продължаване действието на НРД 2015 и сключване на анекс, подписан от БЛС и НЗОК, към него.

Настояваме за възстановяване на ефективно договорно начало.

Настояваме бюджетът за здравеопазване да отразява реалните потребности за гарантиране на високо качество и пълен обем медицински дейности в лечението на пациентите.

Настояваме за администрация, която не създава хаос, а ред и действа предвидимо и прозрачно.

Настояваме за свободен избор на пациентите къде да се лекуват.

Настояваме за честна конкуренция по точни правила.

Настояваме за истинска европейска реформа и модерно здравеопазване.

Настояваме министър Москов да се извини на нас - българските лекари, за обидното отношение.

В защита на тези искания и във връзка със започналите протестни действия, днес УС на БЛС реши:

  1. Обявява Национален протест на лекарите в Република България!
  2. Призовава всички лекари да подкрепят протестните действия и да се включат в тях.
  3. Призовава всички лекари да поставят лентичка с надпис „Протест” на белите престилки, като по този начин изразят своята съпричастност към справедливите ни искания.
  4. Възлага на Районните колегии да организират протестни действия по места.
  5. Призоваваме лекарите, работещи в болниците, да преустановят плановия прием поради неясни правила за отчитане и заплащане на извършената дейност.
  6. Призоваваме всички лекари от страната на национален протестен митинг под мотото: „Истинска реформа за истинска медицина” на 6 април от 15 часа на площада пред Министерски съвет.
  7. Обръщаме се към нашите колеги – медицински сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, санитари и друг персонал – с призив за единодействие в защита на достойнството ни и справедливите ни искания.
  8. Обръщаме се към управляващите да не допускат репресивни действия към участниците в протестите.
  9. Призоваваме нашите пациенти да ни подкрепят, като се включат в подписка в защита на нашите искания и вземат участие в Националния протест.
  10. Декларираме, че протестите на българските лекари са в защита на правата, интересите, здравето и живота на всеки български гражданин.

УС на БЛС
София, 30.03.2016 г.

43
Участници
22
Коментари

Коментари

Закачен 7 апр 2016 11:44
Веселин Красимиров Койнов
7 апр 2016 11:44

Едно добро начало би било някакъв процент от личната здравноосигурителна вноска да бъде в индивидуална партида, напр. 50%, като постепенно достигне 100%.

18 апр 2016 20:56

А не е ли най- добре % и натрупаните средства да си следват пациента? Защо с нашите осигуровки ще се лекуват и държавни служители,за които работодателите им - "държавата" не плаща осигуровки?!? :(

19 апр 2016 09:14
Бойко Бонев
19 апр 2016 09:14

Според мен не е удачно да има индивидуални партиди, защо има риск когато се разболеете от нещо, което изисква скъпо лечение парите в индивидуалната партида да не стигнат и да се наложи да доплащате огромна сума. По-скоро е необходимо да има конкуренция между здравни фондове, а вноската да се повиши. Колкото до държавните служители смятам, че те сами трябва да си плащат осигуровките, наравно с всички.

8 апр 2016 16:52

Опитах се да прочета колкото се може повече по темата за протестите, но не разбрах точно какъв е проблема. От тези качени тук материали ми става ясно, че има разминаване в исканията на лекарите и тези на министерството, но някак си ми убягва същината на проблема, а и като съм обсъждала с мои познати, които нямат общо със здравната система и те не разбират какви са исканията на лекарите. Не се съмнявам, че вероятно са основателни като например за здравните вноски и че трябва да има повече пари в бюджета, но това са били винаги проблеми...какво е различното сега?

Според министър Москов отпечатък на пациента гарантира достатъчен контрол. Не е ли по-сигурно пациента да притежава индивидуална осигурителна сметка ? Естествено от нея не може да присвоява КАСАТА, нито някой друг: напр. 1.2 млрд. Може би затова не се предлага такъв тип контрол.

8 апр 2016 16:53

Ето с това съм напълно съгласна - мисля, че е по-редно и честно всеки пациент да има своя сметка и да ползва здравни услуги според натрупаното в нея.

8 апр 2016 16:38
Бойко Бонев
8 апр 2016 16:38
8 апр 2016 15:12
8 апр 2016 08:30
8 апр 2016 08:29
7 апр 2016 20:00
7 апр 2016 15:37
7 апр 2016 15:34
7 апр 2016 14:28
Ганка Добрева
7 апр 2016 14:28

Доц.Любомир Киров - предс.на АОПЛ за хаоса в здравната система