Участници

Мнения

SafeValue must use [property]=binding: undefined (see http://g.co/ng/security#xss)

Грип и настинка - знаете ли каква е разликата?

Участници

Мнения

avatar
Исмаил Халим Исмаил

Медицинска сестра

21 авг 2017 21:40

Interesna tema

Настинката не е медицински термин. Българинът е свикнал да го употребява, но реално няма такова нещо -  от "Затвори прозореца, че ще настина!" до "Излязох навън с мокра коса и настинах".

Два от най-големи страхове за българина са, да не настине и да не се мине.

и да не му се съберат границите на кръвното ;)

Вчера си говорихме за грип тук и като че ли ме пипна. До мен в рейса една жена кашляше и днес вече имам болки в гърлото. А поликлиниките са пълни поради грипна епидемия. Ето сега съм сигурна, че е грип, а не е настинка.

avatar
д-р Валери Велев, дм

Медицинска паразитология

24 юли 2015 00:27

От това което описвате, става ясно че нямате грип. Той е тежко заболяване при което болният е силно интоксикиран и е на легло. Има висока температура, понякога дори с бързопреходни промени в съзнанието, силни болки по мускулатурата, и суха дразнеща кашлица. Понятия от сорта на "болки в гърлото", "изкарах грип на крак" са израз на други доста по-леко протичащи вирози.

Вижте всички коментари...
avatar
Михаил Христов 24 фев 2015 16:58

В аптеката винаги ми препоръчват най-скъпите лекарства. Но за анасона не знаех, че лекува. Може да се взима с таратор нали? :)

avatar
Михаил Христов 24 фев 2015 17:01

Да бе, а вие жените хабите ракийката за разтривки. Не благодаря!

avatar
д-р Тодор Пепелджийски

Урология

2 апр 2015 07:49

"настинката "представлява нервно-хуморално разстройство на организма изложен на ниски температури.Наблюдават се промени във физикохимичните параметри на клетките и органите.Например настъпва вазоспазъм ,промени в локалното кръвообращение и микроциркулация.Отделя се адреналин и стресови хормони.Времето на исхемия нарушава метаболизма на тъканите и клетките,променя се и функцията на имунната система.Грипът е възпалително -инфекциозно заболяване на ГДП.Но на практика обхваща цялото тяло.Има втрисане мускулноставни болки ,главоболие и локални симптоми от странана ГДП.При грипа се налице инфекциозен възбудител.Впоследствие се добавя допълнителна бактериална инфекция в зависимост от статуса на човека като здравославно състояние.Напоследък се дискутира истинската природа на вирусите ,какво представляват.Класическата представа за тях ,търпи известни промени.

avatar
Лилия Благоева 31 май 2017 14:46

Настинката минава за около седмица, а грипа за 7 дни:)

:-) Така си е, мин винаги ме държат точно седем дни. И винаги ме удрят в носа и гърлото. Температура рядко вдигам, но винаги започва с болки в гърлото и ако не взема мерки, очи, нос всичко започва да тече и после идва кашлицата. Как да различа дали е грип или съм настинала, като все е еднакво?

avatar
Виктория Калеева

Фармация

19 окт 2018 19:44

:) Нещо такова.

avatar
Михаил Христов 31 май 2017 14:46

Всички казват, че са различни неща.Обаче незнам по какво се различават.

Аз съм чувала, че такова нещо като настинка няма, всичко е грип, но различни щамове. Ако настинеш, т.е. ако организмът ти е слаб просто позволяваш на грипа да развие симптомите. Винаги, когато започна да кашлям или имам болки в гърлото съм сигурна, че съм хванала грип. Или греша?

avatar
Илонка Иванова 31 май 2017 14:46

Естествено, че са различни болестти.Грипа започва с температура, а настикката обикновено с кашлица или хрема. Даже при грипа може въобще да няма хрема и кашлица, а само главоболие и треска.

avatar
д-р Мирослав Георгиев Спасов

Общопрактикуващ лекар

25 фев 2015 19:56

Уважаема г-жо Георгиева,

avatar
д-р Мирослав Георгиев Спасов

Общопрактикуващ лекар

25 фев 2015 20:03

Като лекар искам да Ви уверя,че грипа е категорично вирусно заболяване.В никакъв случай не е с причинител бактерии. Напротив причинява се от няколко силно вирулентни грипни вируса,а бактериалната инфекция се добавя впоследствие,защото при развитието на грипната инфекция имунитета се срива. Затова е изключително важно да не се бърка причинителя на инфекциозното заболяване. При грипа,като вирусно заболяване, лечението се състои в приемане на противовирусни првпарати (колкото по-рано,толкова по-добре), средства за стимулиране на имунитета и симптоматични средства (антипиретици, аналгетици, витамини). При грип и други вирусни инфекции антибиотиците НЕ ДЕЙСТВАТ и НЕ СА ПОКАЗАНИ. Антибитиците е уместно да се вземат само при бактериална етиология на заболяването. Затова е изключително ВАЖНО да не се самолекуват пациентите с антибиотици,а това да става само след консултация с лекар. Надявам се да съм Ви бил полезен с настоящата информация! Поздрави!

благодаря, д-р Спасов, за изчерпателния отговор. Така всичко става ясно.