Участници

Мнения

SafeValue must use [property]=binding: undefined (see http://g.co/ng/security#xss)

За или против контрацептивните спирали

Участници

Мнения

Default image

д-р Димитър Борисов Георгиев, дм

Много интересна дискусия.

До 25-годишна възраст бях твърдо "за"контрацептивите, но сега вече съм на друг акъл. :) Извън шегата, категорично трябва да ги има. Никой не може да спре младите хора (още още от училищна възраст) да практикуват секс. Това е една възможност да се избегне нежелана бременност.

avatar
Ани Димитрова 31 май 2017 14:46

Много жени се притесняват от процедурата по поставяне на спиралата, но не обръщат толкова внимание на качеството на самия продукт. Това е не по-малко важно. Аз също съм чувала, че спиралите със златно покритие са с най-високо качество. Какви са другите им предимства освен по-малкото нежелани ефекти?

avatar
Ани Димитрова 31 май 2017 14:46

До колкото знам спиралите са най-добрият избор за контрацептив непосредствено след след раждане, защото не влияят върху кърменето. Има ли нещо по-специфично? Кога е най-добре да се поставят? 

avatar
д-р Димитър Борисов Георгиев, дм

Акушерство и гинекология

13 дек 2014 19:43

така е, това е перфектната контрацепция за периода веднага след раждането. могат да се поставят след първия спонтанен цикъл

avatar
Лара Миланова 31 май 2017 14:46

Аз също обмислям варианта за поставяне на спирала, но съм чувала, че в някои случаи тя е противопоказана, напр. при ендометрити, миоми на матката, ендометриоза, обилна менструация. Също така ме интересува и за какъв срок е препоръчително да се слагат спиралите? За сега съм се спряла на  GoldLily. Ако може някои АГ специалист да ме посъветва дали тази марка спирали са добри или да ми препоръча друга, ще съм му изключително благодарна :) 

avatar
д-р Димитър Борисов Георгиев, дм

Акушерство и гинекология

11 дек 2014 12:02

аз лично съм фен на златните спирали. Причини-много, няма да влизам в детайли, за да не бъда обвинен в пристрастие

avatar
Лара Миланова 11 дек 2014 13:45

Д-р Георгиев, а бихте ли ми казали за какъв срок е най-добре да се сложи спирала? Ако може и малко повече информация за златните спирали, тъй като едно е да се прочете в сайта им, друго е специалист да изкаже мнението си за тях. Много Ви благодаря!

Какви са недостатъците? От приятелки знам, че понякога се появяват проблеми - удължаване или утежняване на цикъла, нежелани реакции към спиралата и други. Вярно ли е, че се повишава риска от инфекции, когато се постави спирала?

Вижте всички коментари...
avatar
д-р Красимир Романов

Акушерство и гинекология

23 яну 2015 11:45

Те имат своето място в живота на българката. Ползата е много по-голяма от страничните действия. Преимущества: евтини, с продължително действие, лесно достъпни и удобен метод за използване, като не се налага ежедневен ангажимент. Методът е много надежден за контрацепция- над 98% сигурност. Най-често използваният контрацептивен метод са при социално слаби и неграмотни жени. Недостатъците са: че не са подходящи за жени, които не са раждали, и удължават менструалния цикъл. Макар и рядко има вероятност от възпалителен процес на матката. За това е препоръчително жените, използващи вътрематочни контрацептиви и спирали да посещават веднъж в годината своят гинеколог.

avatar
д-р Димитър Борисов Георгиев, дм

Акушерство и гинекология

24 яну 2015 08:52

ако обаче успеем да дестигматизираме спиралите като "евтин" метод за контрацепция, ще се още по-успешни, защото така ще създаваме определена здравна култура, която липсва!

Не е редно да се прави компромис с качеството, когато се говори за здраве.

avatar
Ина Димитрова 31 май 2017 14:46

Мисля, че в сравнение с противозачатъчните хапчета вътрематочните спирали определено са за предпочитане. Въпросът е, че не всички лекари могат или искат да обяснят на пациентите какви са точно предимствата и недостатъците. Аз бих искала да попитам гинеколозите дали биха препоръчали спирала на нераждала жена, трябва ли да е нещо по-специално? 

avatar
д-р Димитър Борисов Георгиев, дм

Акушерство и гинекология

12 дек 2014 07:56

Ивелина, това "слагане" далеч не е страшно, а ако имате желание-може да стане и с упойка. Ина - не, аз не препоръчвам спирали на нераждали жени, по редица причини. Има Guidelines на различни дружества, които са ЗА спиралите при нераждали, аз обаче имам своите аргументи

avatar
д-р Димитър Борисов Георгиев, дм

Акушерство и гинекология

12 дек 2014 07:57

www.spirala.biz е един интересен сайт по темата спирали