От
10.10.16
До
15.10.16
Плевен, България
ул. "Св. Климент Охридски" 1

ХІV Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари (MDSC), 10-15 октомври (понеделник-събота) 2016 г.

Научно събитие,  Отворено

УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, 

СКЪПИ КОЛЕГИ,

 За нас е удоволствие да ви уведомим за новото издание на традиционния за МУ-Плевен младежки научен форум: ХІV Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари (MDSC), която ще се състои на 10-15 октомври (понеделник-събота) 2016 г. в Университетски Телекомуникационен Ендоскопски Център на МУ – гр. Плевен.

 За първи път в историята на конференцията, събитието ще бъде проведено в 5-дневен научен формат, с включване на нови разнообразни и атрактивни инициативи.

 

С мотото "Cultivating a New Era", отново ще акцентираме върху най-новите постижения в областта на медицината, ще наблегнем върху транслирането на предклиничните проучвания в клинични условия и ще отворим поле за дискусия върху иновативни подходи в медицинското образование, наука и практика.

 

За втора поредна година конференцията ще стартира на 10-11 октомври 2016 г. с„Есенно училище по Иновации в медицината“, на следните теми:

 - 10 октомври 2016 г. – „Проблеми при възрастни пациенти с конгенитално сърце“, с модератор проф. д-р Цветомир Луканов, Началник отделение по Детска кардиохирургия към катедра "Кардиохирургия" при Университетска болница Хайделберг, Германия, и с участието на водещи специалисти-кардиолози от МУ-Плевен и гр. София

11 октомври 2016 г. – „Транслационна медицина – основни концепции, подходи и методи“, с модератори проф. д-р Амир Шахзад, Президент на Европейско дружество по транслационна медицина (EUSTM) и проф. Готфрид Кьолер, Австрийско дружество по транслационна медицина (ASTM).

 

На 11 октомври 2016 г. от 16:00 ч. ще се състои официална церемония по откриването на конференцията, която ще завърши с академична лекция от проф. д-р Робърт Холоуейд.м.н., Институт по злокачествени заболявания и глобална роботика в болница Флорида, САЩ, Доктор хонорис кауза на МУ-Плевен.

 

На 12 октомври 2016 г. ще бъдат организирани две изключително интересни събития:

 

  • Семинар „Високотехнологична медицина и опитът на Медицински университет – Плевен“, с демонстрация в реални условия на 3D медицинска маса за виртуални дисекции, която позволява проучване на всякакъв вид медицински изображения от предклиничната и клинична практика чрез автоматично генериране в 3D формат и пространствено детайлизиране на обекта за обучителни, диагностични и терапевтични цели. На участниците ще бъде предоставена възможност за непосредствено запознаване с високотехнологичното устройство чрез работа с реални клинични случаи. Ще бъде излъчена и 3D операция на живо.
  • Работна   среща   „Лапароскопски   методи   в   хирургията,   акушерството   и гинекологията“, в хода на която младите учени ще работят в малки групи и в екип с модератор и медицинска сестра, и ще упражнят своите лапароскопски умения на бокс- тренажор и виртуален симулатор. Работната среща ще се проведе с модераторството на доц. д-р Добромир Димитров, д.м. и д-р Лъчезар Танчев, д.м., Медицински университет – Плевен.

 

В хода на конференцията, на 13 и 14 октомври 2016 г. (четвъртък и петък), ще бъдат изнесени

лекции от видни представители на медицинската наука у нас и в чужбина, сред които:

 

  • Проф. д-р Кипрос Николаидес, ръководител на Център по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон и един от основоположниците на феталната хирургия в световен мащаб, който ще проведе вътреутробна операция, излъчвана на живо чрез телевръзка между операционната и конферентната зали на 13 октомври 2016 г. (четвъртък). Д-р Петя Чавеева, д.м., сертифициран специалисти по Фетална медицина от школата на проф. Николаидес и автор на първата у нас вътреутробната операция при фетална диафрагмална херния, извършена през 2014 г. Д-р Чавеева ще се включи с разяснителна дискусия върху излъчената хирургическа интервенция.
  • Роналд Харви, стипендиант по програма за образователен обмен Фулбрайт и Доктор по Психология на общността в Университет ДеПол, Чикаго, Сащ, ще изнесе лекция на тема: „Ролята на социалното подпомагане и жилищното настаняване за поддържане на трезвост след лечение на зависимост от наркотични вещества и алкохол“ на 13 октомври 2016 г. Понастоящем, Роналд Харви работи по проект на програма за социална рехабилитация след приключване   на лечението на наркозависими в България.
  • Д-р Кеничиро Хасуми, Токио, Япония, основател на Международна изследователска фондация Хасуми – България и Доктор хонорис кауза на МУ-Плевен, ще представи на

14 октомври 2016 г. академична лекция на тема: „Нов подход за потискане на CTL имунния толеранс след индукционно   лечение с HITV (човешки инициирана терапевтична ваксина)“. Д-р Хасуми е пионер в изследването и приложението на терапевтични противоракови ваксини чрез инжектиране на култивирани автоложни

дендритни клетки за стимулиране на терапевтичен имунен отговор при онкологични заболявания. Проф. д-р Дийн Ман от катедрата по Патология в Университет Мериланд, Балтимор, САЩ, и проф. д-р Милчо Минчев от Национална специализирана болница

за активно лечение по хематологични заболявания, София, България, ще се включат със свои проучвания в областта на имунотерапия на рака.

  • Проф. д-р Димитър Господинов, д.м.н., Ръководител сектор „Дерматология и венерология”, МУ-Плевен и член на Ръководството на Българско дерматологично дружество, ще запознае участниците с новостите в подхода и лечението при Сарком на Капоши на 14 октомври 2016 г.

 С радост споделяме предложението на нашите партньори от EUSTM за публикуване на избрани от научната комисия резюмета в приложение към списание „Нови хоризонти на транслационната медицина“, официално международно издание на EUSTM.

За повече информация относно регистрацията и организирането на допълнителни инициативи посетете официалния уебсайт на конференцията: http://mdsc.mu-pleven.bg.

  

ОЧАКВАМЕ ВИ!

 Организационен комитет на ХІV MDSC

 Ружа Генчева, стажант-лекар, президент на ОК Д-р Диана Пендичева, координатор

Прикачени файлове

Споделете:

Коментари