Публикация

Как да избегнем преяждането по празниците

Преяждането по празниците е опасно дори за съвсем здрави хора. Смесването на различни видове тежки и мазни храни води до подут корем, тежест и болки в стомаха, метеоризъм и болезнени спазми


Пълнена тлъста пуйка, мазни свински пържоли, разнообразни мезета и планини от сладкиши…Това е само малка част от традиционното меню, което слагаме на празничната трапеза за Коледа. Нещата около Нова година са аналогични – няколко часа ядене и пиене на корем, а за капак ядки, сладки и газирано.

Внимавайте с менюто

Оказва се, че празничното преяждане по-често изпраща при гастроентеролога напълно здрави хора, а не хора със здравословни проблеми. Пациентите, които имат стомашни проблеми, познават добре последиците от преяждането и посягат по-предпазливо към вкусотиите на трапезата. Това обаче не важи за хората със здрав стомах. Те са далеч от тегобите на болестта и смело хвърлят всички сили в състезанието на празничната софра. Резултатът е катастрофален финал на празника и дълга нощ, прекарана в мъки.

Протестът на тялото е моментален и показателен. Организмът реагира на преяждането с подут корем, тежест и болки в стомаха, пълни с газове черва (метеоризъм), болезнени спазми.

При късметлиите симптомите отшумяват до сутринта, но доста често чревоугодниците стигат и до лекарския кабинет. 

Празникът не е в преяждането

Преди да заседнете на дългата трапеза, ето някои основни правила, които могат да ви бъдат от полза:

Забравете за тежките зимни салати на майонезена и яйчена основа. Те са мазни и трудни за усвояване дори самостоятелно, а какво остава в комбинация с други храни.

Кажете не на тлъстото свинско и мазната пуйка. Избирайте крехки меса и гледайте на трапезата да присъства само един животински вид.

Приготвяйте печени и варени ястия. Пържените и панирани храни са истинска бомба за стомаха.

Пийте разумно и не смесвайте различни видове алкохол. Най-добре само една-две чаши вино.

Изключете напълно газираните напитки – надуват и дразнят стомаха.

Хранете се бавно и дъвчете дълго. Когато бързате храната попада в стомаха ви несдъвкана и по-трудно се обработва.

Осигурете си безопасен помощник срещу газове и подут корем за спешни случаи. За предпочитане натурален продукт с бързо действие като Comfortex, който съдържа автентичните индийски билки: гигантски копър, ажгон, гардения, джинджифил и черен пипер. Съчетанието на билковите екстракти повлиява благоприятно и отстранява всички симптоми на функционални нарушения на храносмилателната система:

  • подуване и тежест след хранене;
  • метеоризъм, придружен със спастични колики;
  • нарушено храносмилане;
  • промени в дефекацията (особено редуване на запек с диария).

Ефектът от Comfortex настъпва в рамките на 15 минути. Той е подходящ за еднократно приложение при преяждане или консумация на храни и напитки, водещи до повишено образуване на газове в стомаха и червата. Може да се използва и за продължителен прием при склонност и честа изява на колики, метеоризъм, тежест след нахранване, нарушена моторика на храносмилателния тракт.

Коментари

Много добър ефект,доволни пациенти и аз като една от тях