За мен

PhD, специалист по основна гимнастика, фитнес гимнастически дисциплини, изправителна гимнастика, адаптирана гимнастика (АФАС), гимнастика за бременни (Програма Нешева), масаж

АВТОБИОГРАФИЯ

Ирина Димитрова Петкова – Нешева

е родена на 28.01.1968 г. в гр. Пловдив.

Спортна дейност

През периода 1975 – 1983 г. тренира спортна гимнастика и учи в спортното училище „Васил Левски“ – гр. Пловдив. Има участия в Републикански първенства и международни турнири. Покрива разрядите КМС и МС.

Образователна дейност

През 1987 г. завършва средното си образование в Техникум по хранително-вкусова промишленост – гр. Пловдив. Висшето ѝ образование се основава на 4 годишно обучение във ВИФ „Георги Димитров“ – София, Бакалавър и Магистър до 1991 г., като придобива квалификации „Педагог по физическа култура” и „Треньор по спортна гимнастика” с отличен успех. 

През годините на следването си е участвала на всички първенства по спортна гимнастика.

Квалификации

Треньор по хата-йога; Западен (класически) и Източен (китайски) масаж.

Треньорска дейност

В периода 1991 – 1995 г. работи като треньор по гимнастика в ЦСКА. Участва в селекцията и подбора на деца за спортна гимнастика, както на семинари и съдийски курсове. Съдия по спортна гимнастика.

През периода 1995 – 1999 г. работи като организатор и преподавател по аеробика в Департамента по спорт към СУ ”Св. Кл. Охридски”, София. Извършва и треньорска дейност с представителния отбор по аеробика в СУ. Отборът има дългогодишна водеща класация измежду всички висши учебни заведения. Инструктор и съдия по аеробика от 1990 – Съюз по аеробика (Йорданка Благоева).

След спечелен конкурс от 1999 г. е назначена като асистент по гимнастика към катедра Гимнастика в НСА „В. Левски“. Организира и подготвя мажоретен състав на Национална спортна гимнастика.

  • Старши асистент – 2003 г. 
  • Главен асистент – 2006. 
  • Доктор (PhD) - 2014г.

Научни интереси, публикации и участия в научни форуми

Участник и изпълнител в научен проект № 234/30.05.2011 на тема „Влияние на гимнастиката при жени с нормална бременност“. Участва в научни, национални и международни конференции и конгреси, в семинари и съдийски курсове по гимнастика и мажоретки. Автор и в съавторство е на над 45 научни публикации. Участник в V и VI международен научен конгрес „Спорт, стрес, адаптация”.  

доц. Ирина Нешева, доктор създаде публикация
2015
Специализирана Програма Нешева
Специализирана Програма Нешева

ПРИМЕРЕН МОДЕЛНА ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ ЗА ЖЕНИ С НОРМАЛНА БРЕМЕННОСТАвтор: Нешева, И.e-mail: irane...

доц. Ирина Нешева, доктор създаде публикация
2015
АНАТОМИЧНИ ПРОМЕНИ ПРИ БРЕМЕННОСТ
АНАТОМИЧНИ ПРОМЕНИ ПРИ БРЕМЕННОСТ

Свързаните с утеруса промени са: - Прогресираща ломбална лордоза; - Увеличаване на телесната маса...

Публикации

Специализирана Програма Нешева
Специализирана Програма Нешева
Публикация
АНАТОМИЧНИ ПРОМЕНИ ПРИ БРЕМЕННОСТ
АНАТОМИЧНИ ПРОМЕНИ ПРИ БРЕМЕННОСТ
Публикация
доц. Ирина Нешева, доктор създаде статус
2015
АНАТОМИЧНИ ПРОМЕНИ ПРИ БРЕМЕННОСТСвързаните с утеруса промени са: - Прогресираща ломбална лордоза; - Увеличаване на телесната маса; - Оттоци (едема) на меките тъкани; - Оттоци на крайниците; - Разхлабеност на връзките (лигаменти); - Разширяване на таза; - С напредване на бременността се увеличава болката в областта на пубиса (срамните кости). ВИНАГИ ИМА РЕШЕНИЕ! Да се намали болката в гърба и кръста; Да се снижи увеличаването на телесната маса; Да се премахнат оттоците и т.н Специализираната иновативна ПРОГРАМА НЕШЕВА (Гимнастика с психопрофилактика и функционален контрол) предлага занимания за бременни в дните - понеделник и сряда от 18.30 ч. в залата по аеробика на НСА, София. Водещ: гл.ас. Ирина Нешева, доктор
Вижте още
доц. Ирина Нешева, доктор създаде статус
2015
АНАТОМИЧНИ ПРОМЕНИ ПРИ БРЕМЕННОСТ  Свързаните с утеруса промени са:  - Прогресираща ломбална лордоза; - Увеличаване на телесната маса; - Оттоци (едема) на меките тъкани; - Разхлабеност на връзките (лигаменти); - Разширяване на таза; - С напредване на бременността се увеличава болката в областта на пубиса (срамните кости).  ВИНАГИ ИМА РЕШЕНИЕ!  Специализираната иновативна ПРОГРАМА НЕШЕВА (Гимнастика с психопрофилактика и функционален контрол) предлага занимания за бременни в дните - понеделник и сряда от 18.30 ч. в залата по аеробика на НСА, София. Водещ: гл.ас. Ирина Нешева, доктор
Вижте още
доц. Ирина Нешева, доктор създаде публикация
2015
Специализирана Програма Нешева "Гимнастика с психопрофилактика и функционален контрол за жени с нормална бременност"
Специализирана Програма Нешева "Гимнастика с психопрофилактика и функционален контрол за жени с н...

            Разработена е фитнес Програма за гимнастика при жени с нормална бременност от 2010 г...