За мен

Лекар трето поколение, проф. Андреев е роден в Ст. Загора, но живее в София. Син е на известния хирург д-р Прокопий Андреев, извършил първото кръвопреливане  в България.

Образование - Хуманна Медицина в Медицинския Университет (ВМИ) - София. Специализации: ВМА-София, Пирогов, ВМОЛА-Петроград, ИССХ-Москва, Университет-ската болница в Дюселдорф, Сейнт-Мери Хоспитъл в Лондон, Васкюлър Център в Ню Йорк, Каролинска хоспитал в Стокхолм, Университетската болница в Лунд (Швеция).

 

  • Специалности – Съдова хирургия, Обща хирургия и Военна хирургия.
  • Следдипломна квалификация - Здравен Мениджмънт (2009г.).
  • Научна степен – Доктор по медицина (дм), научно звание – Доцент.
  • Професионален стаж като лекар – 50г., като хирург – 4. като съдов хирург – 40г.

Практически опит включва над 5000 съдови операции у нас и в чужбина и над 50000 консултирани пациенти, консултира и оперира активно и днес. Уникални операции и научни постижения на Доц. Андреев са повод за публикации в пресата и TV интервюта.

Професионална реализация: 1964г.-1967г. общовойскови лекар; 1967-1970г. - клиничен ординатор по хирургия във ВМА-София; от 1970г. - старши ординатор по хирургия в Клиника по Сърдечно-съдова и Гръдна хирургия при ВМА-София. В периода 1977-1987г. (11 години) е Началник Отделение по Съдова хирургия във ВМА-София, която напуска през 1987г., когато е избран за Доцент по Хирургия при ВМИ-Ст. Загора. Доц. Андреев 17 години е Преподавател по Обща, Сърдечна и Съдова хирургия и Ангиология при Медицински Факултет (МФ) в Ст. Загора. От 1990г. до 2004г. (15 години) е Основател и Завеждащ Клиниката по Съдова хирургия в Университетска Болница в Ст. Загора. Едновременно с това 10 години той е  Ръководител Катедра Специална хирургия към Медицински Факултет (МФ) – Ст. Загора, два мандата е член на Факултетния съвет на МФ и един мандат - член на Академичния съвет на Тракийския Университет, както и Председател на Комисията по Етика при МФ – Ст.Загора. Под негово ръководство в Катедрата Специална хирургия са защитени четири дисертации и четирима асистенти са избрани за главни асистенти и поетапно са хабилитирани.

 През  2005-2008г.  е консултант съдов хирург във ВМА-София и във Военната болница в Кувейт (мисия на ВМА - първа операция и първа лекция). От 2009 до 2011г. е Завеждащ Отделение Съдова хирургия в МБАЛ „Тракия” в Ст. Загора. Консултирал е в болници в Пловдив, Варна, Добрич, Ямбол, Бургас, Казанлък, Сливен, както и в Националната Кардиологична Болница (НКБ), в Света Екатерина, в І-ва и ІІ-ра МБАЛ в София. Има заслуги за внедряване на нови съдовохирургични методи в страната – имплантиране на първа PTFE съдова протеза (1979г.), на ин-ситу байпас техниката (1989г.), деконгестивната терапия по Фьолди при лимфедема (1983г.) и др.

 

Преподавателска дейност - преподава Съдова и Обща хирургия 40 години във ВМА и Медицински Факултет – Ст. Загора, бил е поканен лектор у нас (зимен и летен университет за ОПЛ - 2007, 2009, 2010, 2012, 2013 и 2016г.) и в чужбина – САЩ (Ню Йорк 2002г., Индианаполис 2003г.), Кувейт (2006г.), Пекин (2009г.), Александруполис (2012г.). Създател е на първата Програма за специалност по Съдова хирургия (1995г.), бил е Председател и член на комисия за Държавен изпит по Хирургия и на комисия по Специална хирургия при МФ – Стара Загора, а също така Председател (1998г.) и многогодишен член на Държавна комисия за изпит по Съдова хирургия. Научен ръководител е на двама докторанти и е основател на специалността съдова хирургия Стара Загора, където е обучил екип от висококвалифицирани съдови хирурзи.

 

Научна продукция – автор е на 3 популярни монографии за съдовите заболявания с рецензии за тях в международни списания на английски (едната монография е на английски език, разпространена и в Кувейт), на 165 отпечатани научни съобщения, представил е 35 доклада на национални и 16 на международни конгреси в Лодз, Ню Йорк, Сан Диего, Лондон, Берлин, Ургуп (Турция), Корфу, Родос, Кипър, Клуж, Пекин, Александруполис, Индианаполис и др. Конструирал, изпитал в експеримент и приложил в клиничната практика оригинална българска съдова протеза (Фармаарт документ за рационализация от ИНРА, 1986г.) и модифициран съдовохирургичен инструмент (награда за най-значима научна разработка на Съюза на Учените – Ст. Загора, 1992г.). Като авторитет в своята област проф. Андреев е избиран за Член на Научно жури и за Рецензент на дисертации и хабилитации (ВМА – София – 2015г., НКБ – София, 2014г., 2015г., 2016 и 2017) (МУ – Пловдив, 2014г.). Като член на УС на СУБ – Ст. Загора той бе между инициаторите за създаването на Тракийския Университет. 

 

Международен и национален авторитет: Вицепрезидент е на Международния Колеж по Ангиология (ICA-Ню Йорк), член е на Европейското дружество по Съдова хирургия  (ESVS, вкл. на борда му през 2003-2006г.). Бил е Организатор и Президент на две международни срещи по съдова хирургия - през 1991г. във ВМА-София и през 2003г. в НДК-София, с участието на видни съдови хирурзи от цял свят. Почетен член е на българското и румънското Дружества по Съдова хирургия. Член е на редколегията International Journal of Angiology. Председателствувал е научни сесии на международни конгреси по съдови заболявания в Лодз (1983г.), Пекин (2009г.), в Корфу (2010г.) и Инсбрук (2012г.), където е бил и Вицепрезидент на тези събития и активен член на научните им комитети. В 2014г. Проф. Андреев организира и ръководи първа по рода си у нас конференция на болни и лекари в Ст. Загора. Главен Редактор е на списание „Ангиология и Съдова Хирургия” (София) от 2000 до 2017г.

Председател е на „Съсловното сдружение на съдовите хирурзи в България” (СССХБ).  

Председател е на Фондация „Съдови Заболявания”.

Проф. Андреев е бил дългогодишен експерт на НЗОК и БЛС, носител е на званието „Български Лекар”, възстановител е на БЛС в Ст. Загора (1989г.) и в София (1990г.), председател на БЛС в Ст. Загора 10 г., член на първия УС на БЛС (София) 1990-1992г. Доц. Андреев е отгледал и изучил 3 деца. Владее английски и руски свободно, френски-писмено.

Днес проф. Андреев е Консултант в Отделение Съдова хирургия в МБАЛ „Тракия” Ст. Загора, където оперира и понастоящем, консултира и в МЦ „Трета Поликлиника” в Ст. Загора, в МЦ „Младост Мед1” и в І-ва градска МБАЛ в София.

На 19.10.2014г., в тържествена обстановка във Военния Клуб в София, проф. А. Андреев бе награден с почетния знак на Бългаския Лекарски Съюз – сребъренза особени заслуги към БЛС и за развитие на българската школа по съдова хирургия”. Такова признание за съдов хирург в страната ни се дава за първи път.

Опит

1000, София, България, ул. Искър 22
проф. Андрея Андреев създаде публикация
2023
Отоци по краката – лечението е според първопричината
default image
Отоци по краката – лечението е според първопричината

Отоците по краката са често срещано оплакване. За тях обаче има различни причини, затова е важно ...

проф. Андрея Андреев създаде публикация
2023
Симптоми и лечение на диабетното стъпало
default image
Симптоми и лечение на диабетното стъпало

Диабетното стъпало е усложнение при диабет, свързано с редица болестни изменения на долните крайн...

Публикации

Отоци по краката – лечението е според първопричината
Публикация
Отоци по краката – лечението е според първопричината
Симптоми и лечение на диабетното стъпало
Публикация
Симптоми и лечение на диабетното стъпало
проф. Андрея Андреев създаде публикация
2021
Хроничната венозна болест - лечение според стадия и тежестта
default image
Хроничната венозна болест - лечение според стадия и тежестта

Заболяванията на вените на долните крайници са много разпространени, особено в по-напреднала възр...