За мен

Адвокат, специалист по медицинско право.

Адвокат Мария Шаркова е вписана в Адвокатска колегия, гр. Пловдив през 2009г. и оттогава работи като адвокат, основно в сферата на медицинското право и проблемите, свързани с управлението и функционирането на лечебните заведения, обществено здраве, анализ и приложение на здравното законодателство, процесуално представителство.
Завършила е Английската гимназия в Пловдив и Софийски университет „Свети Климент Охридски“, специалност „Право“.
Предходният й професионален опит включва работа като преводач/изследовател за BBC, UK и True Vision Productions по двата им документални проекта Bulgaria’s abandoned children и Bulgaria’s abandoned children revisited. Работила е като доброволец към Bulgaria’s abandoned children trust, UK.

През 2013г. адвокат Шаркова е един от осемте адвокати, избрани да вземат участие в програмата „Млади лидери в правосъдието“, проведена в САЩ от International Institute of Education и Фондация „Америка за България“.
Член е на Association of Bulgarian Leaders and Enterpreneurs (ABLE).
Адвокат Шаркова има няколко специализации в областта на медицинското право и правата на децата:
През 2014г. е сред адвокатите, избрани да участват в обучение на „Програма за развитие на съдебната система“ и Международния институт за правата на детето (IDE), Швейцария на тема „Адвокати за защита правата на детето“.
В момента специализира Public health and health policy по програма ФулбрайтХюбърт Хъмфри, в Emory University,USA. .
По време на специализацията й, освен академичното обучение в седмото по ранг училище по обществено здраве в САЩ Rollins school of Public Health, Emory University, и в Law School, част от Emory University, Атланта, адвокат Шаркова провежда и множество допълнителни курсове към престижни организации, занимаващи се с продължаващо обучение (Центъра за контрол и превенция на болестите, Институт за повишаване на качеството в здравеопазването, Институт „Луи Пастьор“ и други). Адвокат Шаркова е специализирала „Разрешаване на конфликти в здравеопазването. Медиация в здравеопазването“ към Центъра за разрешаване на конфликти в здравеопазването, Мемфис.
В момента адвокат Шаркова е стажант в Правната програма на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и работи съвместно с група юристи в областта на вътреболничните инфекции, безопасност на пациента и други въпроси от значение за общественото здраве.
Има редица публикации в медиите по специализирани правно-медицински теми, за които можете да прочетете повече в този сайт.

Поканете ваши колеги в CredoWeb

Поканете ваши колеги в CredoWeb