За мен

Д-р ЦВЕТАН БАЛКАНСКИ

 

ВИ ПРЕДЛАГА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПРИРОДОСЪОБРАЗЕНИ КОНСУЛТА­ЦИИ ЗА ЗДРАВОСЛОВЕН И ПЪЛНОЦЕНЕН ЖИВОТ ПОСРЕДСТВОМ ПРО­ФИЛАКТИКА, ПОДДЪРЖАНЕ, ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УКРЕПВАНЕ ЗА СТАБИЛЕН ИМУНИТЕТ И ЗДРАВЕН СТАТУС С ПОМОЩТА НА:

  • ИМУНОМОДУЛИРАЩИ ВИТАЛНИ ЛЕЧЕБНИ ГЪБИ ЛЕЧЕБНА ВОДА „КАНГЕН" - ЯПОНИЯ БАЛАНСИРАНО ХРАНЕНЕ:
  •      •    ХОРМОНАЛНО - НА д-р БАРИ СИЪРС - САЩ
  •      •    ЕНЗИМНО • НА д-р ХИРОМИ ШИНИЯ - ЯПОНИЯ БАРОКАМЕРА - ОБОГАТЯВАНЕ НА КЛЕТКИТЕ С КИСЛОРОД САНОЛИТ - БАЗИРАН НА ЗЕОЛИТ, ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ, ЕКСТРАКТ ОТ
  • ЧЕРВЕНО ВИНО И СРЕБЪРНИ ЙОНИ - СОБСТВЕН ПАТЕНТ:
  •      •    ВЪТРЕШНО - ЗА УКРЕПВАНЕ ИМУННАТА СИСТЕМА И ЛЕЧЕНИЕ
  •      •    ВЪНШНО - ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ВСЯКАКВИ РАНИ
  •      •    ЛЕЧЕБНА КОЗМЕТИКА -ТРЕТИРАНЕ НА ПРОБЛЕМНА И МАЗНА КОЖА, ПОДМЛАДЯВАНЕ И ДР.

ПРОФИЛАКТИКАТА СЕ ПРИЛАГА УСПЕШНО ЧРЕЗ СЪЧЕТАВАНЕТО НА КОНВЕНЦИОНАЛНА И ПРИРОДНА МЕДИЦИНА ПРИ 129 ЗАБОЛЯВАНИЯ

 

087 88-000-44, CvetanBalkanski43@Gmail.com

 

 

О.з.полк. д-р Цветан Балкански има над 40 години лекарски стаж. Завършва медицина в Пловдив. Работи 24 г. като военен лекар в Българската армия. От тях 5 г. Лекар във Военноморска база Атия, Бургас, Клиничен ординатор 3 год. във ВМА София за специалност Хирургия. От 1978 до 1994 е Старши ординатор, впоследствие 7 г. Началник но отделение Изгаряне и пластика във Военна болница Бургас.

През всичките години съчетава конвенционалната и природна медицина с най-модерна медицинска апаратура.

През 1990 г. преминава обучение в Ханау, Германия за работа с хирургичен СО2 лазер-скалпел.

През 1987 г. – първо обучение за работа с хирургичен СО2 лазер-скалпел в Медицинска академия, София.

През 1987 г. – участие с Доклад и Видеофилм за съчетано лечение на изгарянията с барокамера и флуидни легла на Международен симпозиум по изгаряния в гр. Кошице, Чехословакия, където професор от Аржентина – светило в изгарянията от международен мащаб, каза че в Аржентина се използват поотделно флуидни легла и барокамера, но съчетаното им използване е наш приоритет. От лекаря и от собственика на фирма Сапекс, единствения производител на флуидни легла, аз знаех, че съчетаното лечение се използва за първи път в Бургас.

През 1986 г. – обучение за работа с флуидни легла във водещи клиники в Париж, Франция.

През 1985 г. – обучение за работа с хипер барокамера Дрегер 1200 във ВМА, София.

През 1980 г. – опреснителен курс в Клиника по термична травма в ИСМП Пирогов, София.

През 1974 г. – специализация във ВМА в Ленинград, СССР по морска физиология и аварийно спасително дело за работа с барокамера и последващ опреснителен курс през 1989 г. в същата академия.

През 2008 – 2015 г. – обучение за работа с лекарствени гъби във фирма Д-р Биомастер, София от о.з.полк. д-р Милен Христов – първият лекар-миколог в България. В продължение на 8 г. са провеждани консултации в офиса на фирмата в гр. Бургас. През 2013 г. участие в двудневен лекционен семинар, проведен от фирмата Хавлик, Германия, на тема: Приложение на микотерапията в онкологията. Член в Обществото по лекарствени гъби. Благодарности към колегите от фирмата, към г-н Гочо Гочев - собственик на фирмата, - насочил ме към тематиката с гъбите, към д-р Милен Христов - автор на изключителното полезното издание – малка енциклопедия: Лечебни гъби за здраве и профилактика.

На 18.03.2017 г. еднодневен семинар по микотерапия, съвместно с Обществото по лекарствени гъби, с лектор от фирмата Хавлик – Германия.

 

 

Опит

лекар
8000, Бургас, България, Александровска, 82, А, 4
+359 87 8800044

ЛЕЧЕБНИ ГЪБИ (ЛГ)

ЛГ се използват за профилактика, терапия само с гъби и съчетано – гъби със средства на конвенционалната медицина. От около 5‘000 г. те се използват за храна и лечение. От 1‘500‘000 г. съществуващи около 22‘000 г. са във вида, който познаваме понастоящем. Около 700 вида се ползват за храна, 50 вида са отровни, 270 вида имат лечебни свойства. Основно се работи с около 20 вида, доказали се през хилядолетията.

Създадени са ферми за гъби, където се отглеждат в подходящи условия от 6 до 12 месеца и процентът на полезните вещества се увеличава достатъчно. Изсушават се, смилат се и обработват по специална технология и под формата на прах, таблетки от пресован прах или в капсули се предлагат на пазара. Използват се в хуманната, а и във ветеринарната медицина.

Човешкият геном е 2/3 еднакъв с този на гъбите, затова организмът ни приема лечебното им въздействие.

Човек се ражда с имунна защита, наречена придобит имунитет. Той достига върха си в пубертета. След около 35 г. възраст някои части на имунната система (ИС) са активни, други отслабват, стават мудни , бавни, трети са много активни и може да се развие автоимунно заболяване. След 50-те е налице общ спад. ИС е мрежа от органи, клетки и молекули в цялото тяло.

Ако ИС е много активна, се стига до автоимунно заболяване, ако е слаба – се активизират вирусите и бактериите. Точно тук се намесват в регулацията гъбите с мощното модулиращото въздействие, като балансират нейната работа и тя поддържа готовност винаги да може да реагира адекватно, когато е необходимо.

Клетките на ИС са:

  • Т-клетки, цитокинини, естествени клетки, убийци (НК);
  • β-клетки, антитела, фагоцити, макрофаги;

ЛГ съдържат полизахариди, основният е 1-3 β-глюкан, който е голяма молекула и е с имуно модулиращи свойства. Различните гъби имат свои В-глюкани. Имат общ механизъм, където вкупом въздействат положително на организма.

В глюкана има6 механизма, чрез които въздейства върху ИС.

Специфично: анти туморно действие на β-глюкан механизма:

ИС най-често сработва до 6 месеца, но има изключения. Има случаи от 7-ия, 10-ия, 12-ия ден, до случаи в 9-я месец.

Ако сработи първите три месеца, започват да се унищожават раковите клетки в кръвта, лимфата, вътрешните сокове. Второто тримесечие – във вътрешните органи. Трето тримесечие – в мускулите, ставите, сухожилията. Четвърто – в костите.

Гъбите продължават да се вземат още 4 години (общо 5) в по-малки дози, за да има имунен контрол непрекъснато, защото една единствена клетка да е останала, ще направи метастази.

Данни на Световната здравна организация (СЗО):

  • Добрите резултати след операция са 40%;
  • Добрите резултати при химио- и лъчетерапии са 30%

Според СЗО причините за отслабване на имунната система са:

  • Фамилна наследственост     5%
  • Генетична                   5%
  • Околна среда       25%
  • Начин на живот      30%
  • Неправилно хранене 35%

Всички тези причини вкупом, всеки ден, малко по малко изтощават ИС. В последните години по категоричен начин се доказа, че междуличностните отношения са основния фактор в срива на отслабената ИС.

Чрез петте си сетива (обоняние, осезание, вкус, слух и зрение) в съответните зони на мозъка на човека постъпва информация под формата на психологични сигнали. Те се оценяват от нервните клетки на големия мозък и лимбичната система (емоционалната памет) и се превръщат в биологични сигнали.

Мозъкът превръща конфликтните ситуации в биологични сигнали, задействащи алармените й системи – бадемовидните тела, продълговатия мозък и хипоталамуса. От там тръгват сигнални вещества до надбъбречните жлези, които отделят стресовия хормон кортизол, който регулира производството и на сексуални хормони: 1. При мъжете – понижена концентрация на тестостерон, смутено либидо и нарушено създаване на потомство. 2. При жените – нередовен цикъл, неспособност за зачеване и риск от преждевременно раждане. 3. И при двата пола – депресия, която е душевно състояние, при което преживяното парализира не само душата, но и активността на гените, поради което настъпват осезаеми телесни проблеми.

Разликата между тъга и депресия е чувството за малоценност, което е основно за депресията.

Доказано е че преживяното от междуличностните отношения и болестите се запаметяват в нервните клетки на мозъка.

Нездравословният начин на живот, който съвременният човек води, основно неправилното хранене и околната среда, ежедневно ерозират ИС. Тя е много лесно уязвима.

Когато настъпи тежък (брутален) междуличностен конфликт, а затова винаги има поводи и причини, ИС буквално рухва. Тя не е в състояние да защити тялото. Какво заболяване ще се развие никой не може да прогнозира.

Подробното обяснение за междуличностните отношения има за цел да помогне за намирането на правилен подход към здравословния начин на живот.

Наскоро са открити осем вида гъби израсли в радиоактивната пустош около авариралата АЕЦ Чернобил. След проучване е установено, че тези гъби съдържат белтъчини устойчиви на радиация.

Експлозията е освободила в околната среда радиоактивен материал, колкото се съдържа в 400 атомни бомби.

Гъбите събрани на мястото на инцидента имат повече меланин, от колкото гъби извън зоната с радиоактивност. Около 20% гъбите са радиоактивни, което означава че те растат благодарение на радиацията.

От тези гъби са изпратени на МКС за изследване в космоса.

 

Защо НАСА изпрати гъби
от Чернобил на МКС?

Учените се надяват с тяхна помощ да покорим чужди планети и да лекуваме болести като рак

15 Юни, 2017 16:46

 

Гъбите, които растат в забранената зона около ядрената електроцентрала Чернобил привлякоха вниманието на учени от НАСА.

Съвсем наскоро екземпляри от тези гъби, расли в радиоактивната пустош около авариралия украински АЕЦ на космическо пътуване с надеждата, че с тяхна помощ ще може да се промени начина, по който в момента медицината лекува рака, съобщава изданието "Бизнес Инсайдър".

В понеделник осем вида гъби, събрани от мястото на най-тежкия ядрен инцидент в историята на човечеството, заминаха към Международната космическа станция Международната космическа станция (МКС) на борда на ракета "SpaceX".

Учените се надяват да разберат как гъбите от Чернобил успяват да се предпазят от радиация.

По-рано, след обстойно проучване, експертите откриха, че тези гъби съдържат белтъчини, устойчиви на радиация.

Резултатите от изпитанията, които ще се проведат в Космоса, учените се надяват не само да помогнат за развитието на медицината по отношение на начина, по който лекуваме болестите на Земята, но също така и до революционни открития, които ще помогнат на човечеството да изследва Вселената отвъд вече познатите ни граници.

Учените смятат, че експлозията в атомната електроцентрала в Чернобил е освободила в околната среда толкова радиоактивен материал, колкото се съдържа в 400 атомни бомби. Тази радиация е унищожила всички растения и диви животни в околността.

Тридесет години по-късно районът все още е доста безплоден. Но тези гъвкави гъбички са първите форми на живот, които растат и дори процъфтяват в тази радиоактивна пустош. Учените открили, че някои от тези видове дори растат заради радиацията.

Освен това учените се надяват, че от тези гъби може да се създаде антирадиационен крем, който да се използва от астронавтите при полети към други планети.

По време на тестовете, учените открили, че гъбите съдържат меланин — същия тъмен пигмент, който се съдържа и в човешката кожа — който им помага да се защитят от вредното радиоактивно лъчение и им помага да превърнат тази радиация в източник на храна.

"Гъбите, събрани от мястото на инцидента, имат повече меланин, отколкото гъбите, събирани извън забранената зона. Това означава, че гъбичките са се приспособили към радиацията, а около 20% от тях открихме, че са радиоактивни, което означава, че те растат благодарение на радиацията. Те я харесват", обяснява Кастири Венкатасваран, старши научен сътрудник в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Изследването също така ще помогне на учените да създадат култури, които могат да процъфтяват в екстремни, богати на радиация условия, каквито са условията на Марс.

https://fakti.bg/life/243230-zashto-nasa-izprati-gabi-ot-chernobil-na-mks

 

ХИПЕРБАРНА ОКСИГЕНАЦИЯ (ХБО)

Лечение с кислород под налягане

 

От наземната една атмосфера в организма ни има физически разтворен кислород О2 в нищожно количество. В барокамерата (Б) се диша О2 под налягане от 1 до 2 допълнителни атмосфери. Всички заболявания и травми водят до остър или хроничен кислороден глад. Това се отразява отрицателно на обмяната на веществата в организма.

В тъканите на клетъчно ниво то е мигновено. Малките кръвоносни съдове в двата си края имат мускулни влакна, светкавично свивайки се от отделените вещества, образуващи се при нарушаване нормалната функция при заболяванията, от което страда нормалното функциониране на организма.

С вдишвания въздух О2 попада в белодробните алвеоли, където се свързва с хемоглобина и се образува оксихемоглобин. Тай е голяма молекула и не може да проникне в кръвоносните съдове, поради спазъма.

Дишайки О2 под налягане, същият се разтваря  в кръвта (като при газираната вода). Заедно с кръвта преминава през стеснените отвори и достига до клетките.

Противопоказанията за използването на Б са много малко.

Работих с Б 10  години във Военна болница, съчетавайки я с конвенционалната медицина.

В този период са лекувани около 1‘200 лежащи и амбулаторни пациенти. От тях 36 бяха крайно тежки. Оздравяха 24, останалите 12 в началото се подобряваха за около 7 дни, следващ застой около 5 дни и постепенно жизнените ресурси на организма се изчерпваха.

При всички съчетаното лечение доведе до много добри резултати. При хронично болните се постигна значително подобрение и стабилизация на жизнените показатели за продължителен период, който е индивидуален.

На всички пациенти обяснявах, че е необходимо на всеки 3 месеца да провеждат поне по 7 процедури за поддържане на постигнатото, но никой не се възползва, а тогава медицината беше безплатна (или смятат че са оздравели окончателно).

Здрави хора също могат да провеждат процедури, когато са изморени от тежка физическа работа, много добре се отразява на хора на умствения труд.

Много добри са резултатите при спортисти, преди и след състезания и тренировки, съчетани с обичайните продукти,  които употребяват.

Най-малкият излекуван пациент е дете на 4 години с ограничено дълбоко изгаряне на гърба на ходилото, на което предстоеше свободна кожна пластика в Пирогов.

Най-тежко излекувани пациенти - един с тежко, дълбоко и обширно изгаряне 86%, а друг с отравяне през устата с хлорпикрин (бойно отровно вещество). Според проф. Александър Монов - токсиколог от Пирогов – това е първият спасен такъв пациент в България.

Във ВМА София имаше две барокамери. Третата, закупена от Нефтохим, бе монтирана в ОИП Военна болница Бургас. Първият лекар работил с Б е полковник д-р Любомир Георгиев, при когото стажувах и дал ми цялата литература за ХБО (хипербарна оксигенация). В последствие, въпреки многостранните ми усилия за запазване ОИП Бургас, Б и ФЛ бяха преместени в МБАЛ Бургас.

 

 

 

ФЛУИДНИ ЛЕГЛА (ФЛ)

ФЛ представлява своеобразна вана. В нея турбокомпресор нагнетява въздух с дебит 60 см3/мин, който преминава през порест слой дървесни частици и през микропорите на натриево-калций-силициево стъкло, с размери от 50 до микрона създава и поддържа така наречения „кипящ слой“. Пациентът лежи върху чаршаф, поддържан от този кипящ слой. Въздухът е с регулируема температура от 28оС до 40оС. Това създава необходимия комфорт за пациента.

ФЛ са идеално средства за лечение на тежко болни неподвижни и трудно подвижни пациенти, при тежки изгаряния, измръзвания или с множество травми.

Пациентът (П) с термична травма се поставя в специална вана. В нея има топла вода около 39о – 40о С, с антисептичен разтвор, където го изкъпват и обработват раните. След това П се поставя в барокамерата, където престоява от 60 до 80 мин. Успоредно се прилага и медикаментозно лечение. Това продължава до зарастване на раните или свободна кожна пластика.

Отделението беше оборудвано с три ФЛ.

 

 

 

 

СО2 – лазер-скалпел

Какъв е механизмът на действие на CO2 лазера?

CO2 лазерът е аблативен лазер. Той излъчва светлина с дължина на вълната 10 600 ηm, която се абсорбира от вътреклетъчната вода, като разсейването на енергията е минимално. Високо интензивният лъч от светлина, излъчващ се от СО2 лазерната система се фокусира в много малка по размери зона от кожата и може да реже като скалпел или да осигури прецизна тъканна деструкция (разрушаване) на патологичните изменения без да засегне околната здрава кожа. По този начин се избягва увреждането на околните тъкани и се намалява възможността за образуване на постоперативни белези (цикатрикси).

Как работи CO2 лазерът?

СО2 лазерът се използва в три режима на работа: “фокусиране” – за изрязване на кожни тумори без кървене, “дефокусиране” – за отстраняване на повърхностните слоеве и “пулсов режим” – за рисърфисинг на кожата на лицето. Чрез премахване на увредената кожа, подлежащите в дълбочина клетки изграждат нова тъкан с гладка повърхност.

Какви са предимствата на CO2 лазера?

•         намалено или липсващо кървене

•         улеснена анестезия

•         намалено увреждане на съседните тъкани

•         минимален постоперативен оток

•         намалено времетраене на операциите

•         понижен риск от образуване на белези

•         намален риск от инфектиране на раната

•         по-бързо заздравяване и безпроблемен постоперативен период

•         дълбочината може да се контролира прецизно, без опасност от последващи белези

СО2 – лазерът концентрира голямо количество енергия на свръх малка площ, даващ възможност да коагулират, изпаряват и режат биологичните тъкани безконтактно и без кървене. Върху кожата остава кафеникава стерилна коричка, под нея тъканите зарастват бързо от 5 до 12 дни в зависимост от дълбочината и обширността на обработвания участък без белег.

 

Лечение с СО2 лазер – универсален лазер с приложение в естетичната и козметична хирургия, онкология, обща  и гнойна хирургия, урология, УНГ, гинекология, дерматология, ортопедия и офталмология. Лекува папиломи, брадавици, бенки, хемангиоми, кокоши трън, херпес симплекс, херпес зостер, френулум бреве, базалиома (кожен рак), татуировки, разширени кръвоносни съдове, липоми, кондиломи, полипи, мазоли, анални фисури, външни и вътрешни хемороиди, ечемик на окото, къса юздичка на долната или горната устна, акне вулгарис т.е. всичко, което е по кожата и видимите лигавици, остри и хронични гнойни заболявания и много  други заболявания.

В Бургас от 1990 г. са извършвани всички изброени по-горе процедури, подходящи за амбулаторни операции.

 

 

 

 

КАНГЕН ВОДА (КВ)

В последните десетилетия на миналия век в Япония има много киселинни дъждове и настъпват проблеми с питейната вода. Събират се група учени, инженери, лекари – Шиния също участва.

Разработена е техника за преработване на водата за да стане по-алкална. Създава се апарат, който да може да се ползва в домашни условия. Първо са поставени такива апарати в болничните заведения.

Човек губи ежедневно средно около 2,5 л. вода – като пот, урина, която трябва да бъде възстановена. Около 1 л. се приема с храната, необходимо е 1,5 л. да се изпие вода. Поддържането на водния баланс не става с чай, кафе, безалкохолни, бира, вино, алкохол, енергийни напитки.

Проф. Ото Варбург (Otto Heinrich Warburg), носител на Нобелова награда за 1931 год., заявява, че болестите не могат да виреят в алкална среда. Днес се знае, че 90% от болестите са свързани с киселинността на организма.  КВ алкализира тялото и неутрализира киселинността. Човешкото тяло е 70-75% вода. КВ е антиоксидантна, алкална, преструктурирана, пълна с енергия, йонизирана, богата на електрони, наситена с активен водород, микро-клъстерна. КВ е пречистена от хлор, тежки метали, вируси, бактерии, вредни примеси. Забавено е стареенето (окисляването й), усвоява се от клетките шест пъти по-бързо и ефективно от обикновената вода.

Благодарение на КВ, която Япония пие повече от 40 год., в момента е най-здравата и дълголетна нация в света.

В Япония средната продължителност на живота сега е 89 год., а в САЩ – 78 г. САЩ са най-големият вносител на апаратите КАНГЕН, след изследване, продължило цяла година.

Хироми Шиния издава три книги, които всеки желаещ да води здравословен живот, трябва да ги притежава. Те са: Микробният фактор, Ензимният фактор и Подмладяващият ензим.

Йонизаторът, с който работя, е: LEVELUK SD501. Произвежда вода с:

  • РН 8,5 до 9,5 - питейна вода за ежедневна консумация, готвене, чай, кафе, приемане на витамини, лекарства и хранителни добавки;
  • РН 7 – вода за кърмачета, бебешки храни, сокове, приемане на лекарства;
  • РН 6 – козметична вода – миене на кожата, косата, миене на прозорци, стъклени маси и изделия;
  • РН 11,5 – силно алкална -измиване на плодове и зеленчуци, при накисването им за около 20 мин се извличат пестицидите и хербицидите, за пране без перилни препарати, почистване на всякакъв вид повърхности;
  • РН 2,5 – силно кисела – за дезинфекция, гаргара при възпалено гърло, афти, херпес, мухъл, екзема, рани, брадавици, дезинфекция на санитарните помещения, под, плодове, зеленчуци.

 

 

ЗОНАТА

Преди повече от 30 години американски лекар д-р Бари Сиърс, на базата на новооткрити хормони, създава методика за здравословно хранене. Той търси изход, защото има генетично обременяване. Дядо му, баща му, тримата му чичовци – всички умират от инфаркт на миокарда преди да навършат 54 год.

Завършил медицина с докторат по биохимия върху липидите. Опитва се да създаде лекарство за себе си. Успява, но има много усложнения. Спомня си завета на Хипократ: „И нека храната да бъде вашето лекарство, а вашето лекарство – вашата храна!“.

Възползвайки се от новооткритите хормони, с много усилия, създава методика, в която храната се превръща в най-могъщото лекарство. Чрез нея, регулира клетъчните хормони, които са по-силни от медикаментите. Хормоните регулират абсолютно – от кръвната захар до механизмите за оцеляване, чрез стреса, страха, дори и любовта.

Съществуват три хормонални системи:

  • Ендокринна – чрез жлезите с вътрешна секреция се изпраща хормон, който чрез кръвта достига до клетката и въздейства, това е най-дългия път;
  • Паракринна – хормонът изминава малки разстояния от отделящата го клетка до целта;
  • Автокринна – тук секретиращата клетка отделя хормон, който въздейства на себе си.

Хормоните на последните две системи действат на къси разстояния. Те не влизат в кръвния поток. Много са мощни, секунди след като изпълнят задачата се самоунищожават. Наричат се ейкозаноиди[1].

Действат по двойки, но с абсолютно противоположен физиологичен ефект.

Какво контролират хормоните? Отговорът е – ейказаноидите са супер хормони. Те контролират всяка жизнена физиологична функция като: имунна система, сърдечно-съдова система, централна нервна система, репродуктивна система

Те са най-мощният известен биологичен агент.

Биологично действие на добри и лоши ейказаноиди:

 

ДОБРИ

  • Намаляват болката
  • Противовъзпалителен ефект
  • Стимулират имунната система
  • Пречат на клетъчната пролиферация
  • Разширяват кръвоносните съдове
  • Намаляват струпването на тромбоцити

ЛОШИ

  • Увеличават болката
  • Стимулират възпалението
  • Отслабват имунната система
  • Отслабват клетъчната пролиферация
  • Свиват кръвоносните съдове
  • Спомагат за струпването на тромбоцити

Регулирането на ейкозаноидите става чрез хормоните инсулин и глюкагон, отделящи се от панкреаса. Регулирането им се осъществява от въглехидратите в храната. В тази диета има строго съотношение между белтъчини, въглехидрати и мазнини. Всичко е пресметнато с математическа точност. Чрез храната може да се постигне динамично равновесие на добрите и лошите ейкозаноиди и това се случва на молекулярно ниво.

Наречено е ЗОНАТА, състояние, в което спортистите поставят върхови резултати. Чрез нея се постига оптимално здраве, което е метаболитно[3] състояние, при което умът и тялото функционират максимално ефективно.

При обичайното небалансирано хранене, могат да бъдат активирани определени гени, които водят до хронични болести, като – затлъстяване, сърдечно-съдови болести, рак, депресия, алкохолизъм и др.

Диетата в ЗОНАТА е бедна на калории, но осигурява нужните количества протеини, въглехидрати, мазнини, микроелементи и витамини (без Vit E).

Единствените ограничения са при протеинови източници (богати на арохидонова киселина[4]) – яйчни жълтъци, животински мазнини, мазно червено месо, дреболии, въглехидрати с висока плътност и висок гликемичен индекс[5], като всички зърнени храни (без соята, но не ГМО, която е единственият природен продукт с идеално балансиране), всички изделия с брашно, нишесте, картофи, ориз.

Всички зеленчуци са разрешени. При плодовете не всички са подходящи.

Ако се спазват принципите ЗОНАТА, резултатите са:

  • Постепенно намаляване на теглото;
  • Поддържане на умствена и физическа енергия през целия ден;
  • Намаляване опасността от диабет, атеросклероза, инфаркт, рак;
  • Подобряване качеството на живота;
  • Здравословно хранене;
  • Лечение без лекарства.

Това е най-краткото запознаване със ЗОНАТА.

Можете да си закупите книгите на д-р Бари Сиърс:

  • ЗОНАТА
  • Овладяване на ЗОНАТА
  • СОЕВА ЗОНА за вегетарианци и вегани
  • Ние и ЗОНАТА – от авторски колектив от България, където са разработени детайлни менюта, съобразени с българската кухня.

 

 

 

МАЛКО БИОЛОГИЯ

В днешно време Биологията е разделена на два клона, които се занимават последните години и с геронтологията (наука за стареенето).

Единият клон разглежда човека от кожата навън и влиянието на околната среда и всички външни фактори въздействащи положително и отрицателно върху човешкото тяло.

Другият клон разглежда човека от кожата навътре – това са молекулярна биология, генетика, метаболизъм.

Британски биолог в края на миналия век излага еволюционна теория за стареенето с името „Теория на тялото за едно кратна употреба“. Щом преминем възрастта на възпроизводството, телата ни стават непотребни. След като сме предали гените си идват проблемите с поддръжката му (като кола втора употреба).

Американският биолог Калеб Финч (Caleb Finch; род. 4 юли 1939) отстоява тезата, че възпалението може да играе ключова роля при стареенето.

Предполага че уврежданията може да идват от повишени серумни специфични възпалителни протеини като с реактивен протеин.

През 1934 г. биолог от „Корнел“ открива, че ако храни лабораторни плъхове с всички необходими дневни съставки, но намаля наполовина дневния калориен прием, плъховете живеят два пъти по-дълго. Те отслабвали, но живеели по дълго.

Биоложката Мария Рудзинска в 1984 г. от университета „Рокфелер“ (Rockefeller University Faculty), работеща по остаряването с едноклетъчното Токоферия, ограничила калориите и открила, че ако държи Токофериите полугладни и на студено те живеят по-дълго.

Тези експеримента са повтаряни многократно и винаги резултатите са същите.

Човешкото тяло е конгломерат от 100 до 200 трилиона (*1012) живи клетки и всяка съдържа хиляди работни части. Според Анна Куерво (Ana Maria Cuervo, Ph.D., M.D.) от Медицинския колеж Алберт Айнщайн в Ню Йорк: Един от проблемите на стареенето се крие най-вероятно в сложните процеси на детоксифициране[6] на клетките.

Втори проблем – стареенето прави клетките ни по-неефективни и те произвеждат повече „боклук“ и го почистват все по-малко. На практика умираме задръстени от боклуци.

Клетките в човешкото тяло се делят повече от 50 пъти. Всеки ден умират от 5 до 7 милиарда (*109) от апоптоза[7] и толкова нови се образуват, за което са необходими аминокиселини.

Цитоплазмата на здравата клетка е светла и прозрачна. При стара клетка тя е тъмна и смачкана, пълна мръсотия и старчески лунички.

Кристиан дьо Дюв (Christian de Duve) печели Нобелова награда през 1974 г. за откритието на начина, по който клетките се освобождават от отпадъците. Забелязва нещо като плуваща боклукджийска торбичка. Нарича я лизозома. Лизозомите поглъщат клетъчните отпадъци и ги смилат. Това е една от най-големите тайни на подмладяването на клетката. Този процес е наречен автофагия. Йошинори Осуми (Yoshiori Ohsumi) е друг носител на Нобелова награда, с огромен принос за изучаването на автофагията.

Всяка клетка съдържа от 500 до 2‘500 митохондрии, които са електроцентралите ѝ, т.е. произвеждат енергия. Всяка митохондрия съдържа много ротативни двигатели, които въртят концентрирана енергийна храна аденозин трифосфат (АТФ). Тялото ни не може да съществува без АТФ. Денонощно, непрекъснато работят двигателите, за 24 ч. се образува АТФ с теглото на тялото. Глюкозата, водата и кислорода трябва да бъдат транспортирани до митохондриите, където няколко молекули кислород вместо да влязат в перките на ротативните двигатели, за да станат АТФ изхвърчат като искри. Незабавно се превръщат в оксиданти или свободни радикали. Те блуждаят и се прилепват за първото, което срещнат – протеини, мазнини, и ги окисляват (отнемат един електрон) т.е. увреждат ги. Минавайки през митохондриите, повреждат работните им структури.

Тези повреди се акумулират. ДНК в ядрото на клетката е солидно защитена от мутации. Тази ДНК съдържа около 20‘000 гена. ДНК на митохондрията съдържа 37 гена и кодира само 13 протеина. Акумулираните повреди в ДНК на митохондрията водят до натрупване на грешки , от там идват мутациите в гените, които могат да причинят редки болести на мозъка (алцхаймер 1%), сърцето, мускулите, черния дроб, бъбреците.

Теорията за свободните радикали е предложена от химика Денхам Харман (Denham Harman) през 1956 г., тя е универсална, защото обхваща не само разрушаването на телата на хората, но и всички живи същества. Свободни радикали са молекули на кислорода О2 с изгубен един електрон. Този електрон е свободният радикал. СВ се генерират при стрес, електромагнитни излъчвания, от компютри и мобилни телефони, ултравиолетови лъчи, никотин и други фактори на околната среда.

Във всеки вътрешен орган, в артериите, във вените, бъбреците, очите, мозъка става същото.

Проф. д-р Обри де Грей (Aubrey David Nicholas Jasper de Grey) е един от най-изявените биогеронтолози[8] днес. Концентрира се върху проучвания за алтернативни подходи към отлагането на остаряването. Създава платформата SENS – стратегии за постигане на незабележимо стареене с инженерни методи.

Подбрал е 7 проблема, срещу които трябва да се започне моментално борба. Нарекъл ги е „Седем смъртни неща“, та са:

  1. Напречните връзки – вериги от втвърдени заплетени молекули от свободните радикали;
  2. Клетъчните митохондрии с времето стареят и образуват все по-малко енергия;
  3. В клетките се събира все повече боклук;
  4. Боклук се събира е между отделните клетки;
  5. Някои клетки остаряват и просто си стоят в тялото без да си вършат работата и пречат на другите;
  6. Някои клетки умират и натравят съседните клетки;
  7. Някои от най-лошите клетки натрупват опасни мутации в гените на ядрото си, а наследниците им образуват тумори.

Ограниченият калориен прием се изследва от молекулярни биолози, които откриват механизми, чрез които тялото ни реагира. В лабораторни условия изследват гените и клетъчните процеси. Буквално много гени  изглежда участват в справянето с условията на ограничен калориен прием и регулирането на метаболизма. Един от тях е генът Sir2. Той е открит от Леонард Гуаренте (Leonard Guarente) от Масачузетс.

Изследват се цял клас протеини, наречени сиртуини. Така се стига до откриването на ресвератрола, съдържат се в кожата на гроздовите зърна на червеното грозде. Той задейства сиртуините и удължава живота на лабораторни мишки.

Дейвид Синклер (David Sinclair), бивш студент при Гуаренте, смята че Sir2 изпълнява две роли в клетката:

  • Пази генома. ДНК в ядрото на клетката е стабилно защитена. Знае, че ДНК на митохондриите е много лесно уязвима и мутира. Ресвератролът не допуска мутациите (превантивна медицина);
  • Когато ДНК по някаква причина се увреди, той извършва поправки. С остаряването на телата ни и акумулирането на все повече повреди в ДНК, Sir2 започва да се занимава с възстановяване на увредената ДНК.

Случайно попаднах в края на филм, където генетик говореше за изследвания в Исландия. Накрая заяви, че се работи усилено върху удължаването на човешкия живот.

Само два експеримента са доказали  твърдо много добри резултати. Първият е гладуването. Вторият е приемането на ресвератрол. При клас червеи се е удължил живота им с 40%, при рибки – 60% - приемали ресвератрол.

Филмът е: „Светът на бъдещето -бъдещият живот на Земята“1 САЩ, 4-ти епизод. Генетик говори за изследвания в Исландия. Заявява че в момента се работи усилено по удължаването на човешкия живот.

Основният извод до който стига д-р Брус Липтън в изследователската си дейност е, че ДНК не контролира биологичните процеси в тялото ни.

Те се управляват от сигнали извън клетките и от енергийни послания, произтичащи от положителните или отрицателните ни мисли. Генетичните заболявания са под 2%, а наследствените, като рак и сърдечно съдови, са 5%.

Клетките са съставени от четири типа молекули: полизахариди, липиди, ядрени киселини ДНК/РНК и протеини, които изграждат организма ни и са над 100‘000 различни вида.

Човешкият геном се състои от 25‘000 гени. Ако се отстрани ядрото на клетката тя продължава да живее над 2 месеца. Оказва се ядрото не е „мозъкът“ на клетката.

Според д-р Липтън, това е клетъчната мембрана. Тя притежава перфектно настроени рецептори за външните сигнали. Те са като антени улавящи сигналите, включително енергийни вибрации, светлина, звук дори и мисли. Клетката реагира, когато се включат ефекторни протеини.

Д-р Липтън обобщава: Мембраната е течен кристал, полупроводник с портали и канали.

Според него компютрите и клетките са програмируеми. Програматорът е извън компютъра и клетката. Поведението на генната активност зависи от информацията, която постъпва от околната среда и се сваля в клетката.

Ако чрез мислите си подадем информация че те ще оздравеят, това се случва, но желанието трябва да искрено. Има ли малко съмнение – не става.

Вярата има лечебна сила чрез която настъпват промени в тялото, на молекулярно ниво.

Човешките клетки имат рецептори за идентичност – човешки левкоцитни антигени (ЧЛА). Те се намират на повърхността на клетъчната мембрана. Д-р Липтън стига до заключението, че идентичността на човек е сложен отпечатък върху информацията в околната среда. Тя не умира когато тялото си отиде и вероятно се връща с раждането на друго тяло със същите рецептори.

А това не се ли нарича ДУША?

 

ЕНЗИМНО ЛЕЧЕНИЕ

Проф. д-р Хироми Шиния е един от най-изтъкнатите гастроентеролози в света. Предлага нов подход в храненето с минимално използване на фармацевтични продукти и хирургични интервенции. Извършил е над 300 хиляди колоноскопии[9]. Работи 6 месеца в САЩ и 6 месеца в Япония.

Забелязва разлика в състоянието на дебелото черво на хората в САЩ, консумиращи обилно месо и млечни продукти и на хранещите се със зеленчуци и зърнени храни в Япония. Установява нещо много важно: повечето хора са обезводнени, защото пият малко вода, при това не винаги подходяща. Съпругата и децата му имат проблеми с американския модел на хранене.

С колоноскоп се установява при американците, че червата им са мръсни и лигавицата им е мътна, а при японците са чисти и със свежа лигавица.

Според него – храненето с много животински продукти е основната причина за блестите.

На пациентите си в САЩ ограничава белтъчните храни до 15%, разрешава: соя, соеви продукти, водорасли и дребна риба, 85% са въглехидрати: зеленчуци и плодове, подбрани зърнени и бобови храни. Постепенно създава методика за мини гладуване: закуска, обяд и без вечеря.

Чрез въвеждането на мини гладуване, детоксирищ масаж, клизми с кафе, пиенето на КАНГЕН ВОДА се опитва да реши проблема с остаряващите клетки.

Човешкият организъм произвежда от 3000 до 5000 ензима, които участват в 25000 биохимични реакции. Най-вероятно тези ензими се образуват на основата на определен ензимен първоизточник, който е с определен ресурс.

Изследванията показват, че изблик на положителна енергия може би стимулира ДНК да произвежда първоизточника ензим.

Основен момент в храненето е то да бъде бавно, с продължително и многократно сдъвкване на храната. Продуктите, които съдържат ензими в голямо количество са: киви, ананас, смокиня, зелена папая и ферментиралите продукти: кисело зеле и всички туршии.

Ензимите са белтъчни комплекси, участващи във всички фази на жизнените дейности на организма. Те са важни за смилането на храните, участват при дишането, метаболизма и детоксикацията. Те са катализатори на химичните реакции в живите организми. Повече от 3‘000 ензима се създават от чревните бактерии. Ензимите са тези, които помагат на тялото да регулира хомеостазата[10] си и биологичния баланс.

В червата на човек живеят около 300 различни вида бактерии. Силата е в броя им, който е около 100 трилиона (100*1012). Съотношението на бактериите е около 20% полезни, 30% вредни и 50% междинни. Ключовите бактерии са междинните. При увеличаване на пропорцията на вредните, междинните се привличат към тях. Когато се увеличи пропорцията на полезните, в червата се заселват много полезни такива, водещи до стабилна чревна среда.

Бактериите от групата лактобациликус са полезни и водят до ферментационни процеси, при които се добавят хранителни вещества и правят храната ни по-вкусна и по-лесно смилаема. Глюкозата, протеините, въглехидратите – при ферментацията се разграждат от микроорганизми, създаващи полезни компоненти за човека.

Лактобацилите  активират имунните клетки, а в червата са 2/3 от тях. Ферментиралите храни са необходими за попълването на запасите от ензими в организма.

Книги на д-р Шиния:

  • Ензимен фактор
  • Микробен фактор
  • Подмладяващ ензим

Опитът на д-р Шиния от над 300‘000 изследвания на стомашно-чревния тракт показва, че човек с лошо функциониращ СЧТ никога не е здрав.

Хората, пиещи много зелен чай имат стомашни проблеми. Проблемът е в танина. Той лесно се окислява и от горещата вода се превръща в танинова киселина (при виното -не, хората не пият горещо вино) която  причинява коагулиране на белтъчините. Това се отразява на стомашната лигавица, която е мека, нежна мембрана, покриваща вътрешните стени на стомаха.

Изследвайки с ендоскоп стомасите на редовно пиещите зелен, китайски, английски или черен чай, или кафе, открива, че стомашната лигавица е изтъняла в резултат на атрофични процеси, които много лесно могат да доведат до рак на стомаха!

 

 

 

ЛОКАЛНО ЛЕЧЕНИЕ

Настоящата методика се отнася за лечение на рани от всякакво естество в домашни условия.

Ако причината е изгаряне, трябва засегнатия участък веднага да се охлади с течаща вода или в съд, докато болката изчезне. Целта е да се намалят до минимум уврежданията в дълбочина. След това се слага памучна материя с вода, олио или зехтин. Да се потърси квалифицирана помощ. Ако имате зеолит[11] на пудра, покрийте участъка с тънък слой, който ще падне сам след зарастването (от 10-15 дни).

Продават се различни мазила в тубички. Купете си Дефламол е йодасепт, и стерилни ръкавици. Вземете и стерилни марли 7/7 см. Необходим е стъклен или керамичен съд с капак.

Върху марлята се слага мазилото, втрива се за да попие достатъчно мехлема в тъканта. Цялата марля трябва да е попита от мазилото. Разгъвате марлята, прозорчетата в тъканта трябва да се виждат отворени, а не замазани, за да може секрецията да мине. Марлята се сгъва и се поставя в съда, след 24 ч. е готова за поставяне върху раната.

При необходимост се отрязва парче от марлята, с 2-3 мм по-голямо от покриваната площ. Това се нарича „мазева превръзка“. Независимо каква е причината за раната, тя се промива обилно с кислородна вода за около 5-7 мин. Подсушава се със стерилна марля. Покрива се с мазевата превръзка. Върху нея се поставят от 2 до 5 сухи марли, защото раните секретират. Превръзката се сменя ежедневно. По този начин са лекувани раните в отделение „Изгаряния и пластика“ във Военна болница Бургас ОИП.

В определен момент,  се запознах с продукт от Швеция – „Дебризан“. Флакон с фини гранули, с подсушаващ ефект. Беше използван около една година в отделението.

От 1985 г. започна използването на минерала Зеолит за подсушаване на влажния О2. Зеолитът бе смесен със сребърна вода. Получената смес се изсушава. Така започна използването му вместо мазевите превръзки, като Сребърен зеолит и до днес.

Мазилата съдържат линолин и вазелин, които са носители на лечебните съставки. Основният недостатък е гноенето, инфектирането, задушаването на раната, бавно зарастване и крайният резултат е хипертрофичен белег.

Флуидните легла и дебризана показаха, че раните зарастват много по-бързо, когато се подсушават. Във влажната среда на мехлемите виреят микроорганизмите, забавя се зарастването и се инфектират тъканите.

Паралелно бяха разработени и няколко мехлема за ограничени и дълбоки рани с природни продукти – прополис, пчелен прашец, медицинска сяра, чрез които значително се ускоряваше зарастването.

На 05.01.2015 г. е получен патент за полезен модел на средство за лечение на рани, на базата на зеолита, прополис, йонно посребрен зеолит, пчелен прашец, медицинска сяра.

Зеолита е безопасен и нетоксичен. Може да бъде използван от всички, включително от бебета, кърмачки и бременни жени. Той е мощен абсорбент със структура на пчелна пита. Един грам от него има активна повърхност от 450 кв.м. Силен антиоксидант. Стабилизира имунната система.

При приемането на зеолит е необходимо да се приема до 2,5 литра вода дневно, защото има запичащо действие.

Другите съставки на патентования лечебен прашец, са именно: прополис (пчелен клей), пчелен прашец, сребро, медицинска сяра – всичките с известни лечебни характеристики, които съм съвместил в общо въздействие.

Вътрешно се употребява под формата на пудра – 1 грам с чаша вода дневно.

По 1 грам по 2 пъти дневно за лечение на заболявания: при гадене, повръщане, диария, гастроентероколит, фарингит, акне, ларингит, трахеит, бронхит, стоматит, гастрит, язва на стомаха и доуденхума, ентерит, колит и всички злокачествени новообразувания, след или по време на химео- и лъчетерапия, вагинални глобули, при течения, колпит, и ерозми на лигавиците, ректални глобули, анални фисури, фистули, простатит, вътрешни хемороиди.

Освен за лечение на рани, този продукт може да се използва, и вътрешно, и външно, в козметиката за подмладяване на кожата.

 

 

КРАЙ

Еволюцията на организмите е сътворила всеки да притежава способността на самоизцеление във всички форми на живот, включително и на човека.

Психиката на съзнателно и подсъзнателно ниво заповядва на организма да реагира по определен начин, в резултат на което настъпват не само психологически, но и биохимични изменения.

Оздравяването зависи от това ще успее ли човек да мобилизира вътрешните си ресурси на организма и да включи съпротивителните сили, в посока оздравяване.

Уйлям Оскар – знаменит лекар в 1910 г. пише статия „Вярата изцелява“, учи студентите си, че оздравяването става не само с лекарства, а в по-голяма степен заради вярата им, че ще се избавят от болестта и на доверието към лекарите.

В източната медицина има термин „дремеща болест“ – това означава състояние, в което човек не се е разболял, но не е напълно здрав, т.е. на една стъпка от болестта.

Точно тук е мястото на методиката за здравословно хранене. Всеки сам да реши какво да прави.

Запознати сте накратко с няколко начина, чрез които това може да се постигне. Обезателно трябва да си купите книгите, които са посочени. Там всичко е обяснено детайлно. Тук са само насоките към най-доброто.

 

Д-р Цветан Балкански

087 8800044 (основен, предпочитан контакт)

Dr.C.Balkanski@Gmail.com

 

 

[1] Ейкозаноиди - (произлизащо от "ейкоза" от гръцки "двадесет") е колективен термин за окислени производни на три различни есенциални мастни киселини 20-въглеродни

[2] Пролиферация - мед. Увеличаване на броя клетки в дадена тъкан чрез тяхното разрастване и размножаване, чрез делене, пъпкуване.

[3] Метаболизъм - мед. Съвкупността от всички химични процеси, протичащи в клетките на организма. Дели се на анаболизъм и катаболизъм. Съвкупност от биохимични реакции, които протичат в клетките на организмите, за да ги поддържат живи.

[4] Арахидонова киселина - полиненаситена омега 6 мастна киселина, изписвана 20:4(ω-6) съкратено като AA или ARA. Участва активно и в структурирането на клетките и синтеза на хормоните. Арахидоновата киселина регулира нивото на холестерол в кръвта и поддържа хормоналния баланс.

[5] Гликемичен индекс (ГИ) е стойност, показваща скоростта, с която богатите на въглехидрати храни се отразяват на отделянето на инсулин в организма

 

[6] Детоксикация - Изчистване на токсините от тялото.

[7] Апоптоза (Apoptosis) - Процес на програмирана клетъчна смърт.

[8] Геронтология - изучава социалните, психологическите, когнитивните и биологическите аспекти на стареенето и е общобиологична наука за възрастните организми.

[9] колоноскопия - ендоскопско изследване,  с цел диагностициране на  дебело и право черво и при възможност част от тънкото черво

 

[10] Хомеостаза – състояние на равновесие, стабилност и баланс на организма

[11] Зеолит (Клиноптилолит) - Порест минерал, съставен предимно от алуминий, силиций и кислород. Той е мощен адсорбент, природно молекулно сито.

 

 

 

Ресвератролът в гроздето пази човека
 от редица болести

 

д-р Цветан Балкански, д-р Милен Христов

 

О.з. полк. д-р Цветан Балкански има 44 години лекарски стаж, от които 7 г. ръководи отделението по изгаряния и пластика във Военна болница - Бургас. О.з. полк. д-р Милен Христов е лекар с 40-годишен опит. 20 г. завежда отделение по клинична вирусология във ВМА - София. В момента и двамата са консултанти по микология.

 

Фитохимикалите са вещества в растенията, които им помагат в оцеляването. А могат помогнат и на хората. От 10 000-фитохимикала в природата най-добре познаваме полифенолите. Сред тях попадат катехинът, който прави горчив зеления чай, каротинът в морковите и тиквите, ликопенът в доматите, лутеинът в житните, пектинът - в ябълките. Най-много надежди обаче се възлагат на едно вещество в гроздето и виното.

Ресвератролът се продуцира - от няколко вида растения, когато са атакувани от патогенни бактерии, вируси, дрожди или гъби. Той е своеобразен природен антибиотик, синтезиран от растенията, за да преживеят биологичната атака. На колкото повече „нападения"е подложено растението, толкова повече ресвератрол ще произведе, ето защо пръскането със синтетични пестициди намалява съдържанието му. Тъй като благодарение на него оцелява в природата, дивото грозде съдържа огромни количества ресвератрол в сравнение с култивираното.

 

ДИВО

Днешното червено вино е с около 1 мг на чаша, докато някога произведеното от диво грозде било с 8-10 пъти повече. Ресвератролът като хранителна добавка се добива предимно от растение, наречено японска фалопия.

Той е силен антиоксидант - открива и елиминира свободните радикали, а също и ензими, увреждащи съединителната тъкан, или казано по-просто - подмладява ни. Предпазва от слепване на тромбоцитите, причиняващо сърдечни и мозъчни удари, има и силно противовъзпалително действие. Регулира усвояването на мазнините, понижава холестерола и триглицеридите. Действа противовирусно и стимулира имунната система. Премахва мускулната умора, увеличава глюкозната толерантност на диабетиците, подобрява сърдечната дейност, предпазва от клетъчни увреждания. Подобрява умствения тонус и концентрацията.

Знае се, че редовната консумация на вино от 300 до 500 мл дневно е в основата на т.нар. френски парадокс. Въпреки че приемат много тежки храни и сол, французите имат далеч по-ниски нива на сърдечносъдови заболявания. Това е и страната с най-голям брой столетници в ЕС. Много учени смятат, че се дължи на ресвератрола и пълната гама от феноли във виното.

Ресвератролът не е токсичен, тъй като бързо се обменя чрез метаболизма. При наличие на тумори той се разтваря от ензима глюкуронидаза, който го отпраща при раковите клетки. Учените от медицинския колеж „Уейл" на университета „Корнел" публикуват тестове с клетки на рак на гърдата и мозъка. При тях ресвератролът предизвиква апоптоза - програмирана смърт на раковите клетки. Нещо повече: той убива раковите клетки, като деполяризира митохондрийните мембрани - енергиен източник в туморите.

През ноември 2008 г. изследователите от „Уейл" доказаха, че веществото намалява образуването на плаки в мозъка и така предпазва от алцхаймер. Според университета в Базел ресвератролът увеличава жизнеспособността на клетките в тялото. Изследователи от „Харвард" докладват, че големи дози могат да компенсират нездравословната, висока на калории диета, което директно води до дълголетие.

 

ГОРЧИВО

Всичко дотук ясно обяснява защо през последните години фармацевтичните компании се опитват да произведат синтетично, патентовано и скъпо лекарство с ресвератрол. Уви, към момента изследванията са все още в началото си и стигаме до нашите проучвания. От 2008 до 2013 г. д-р Цветан Балкански с екип от специалисти създаде технология за отстраняване на водата от виното, при което то става концентрирано, с по-тъмен цвят, по-голяма плътност и гъстота и по-силен вкус. За тестовете са използвани вина от полудиви лози - алжирка от Бургаско и черен отел от Лом.

По специфична методика са добавени прах от зеолит и още 8 съставки. Продуктът е разработен за лечение на всякакви рани, успешно е приложен при пациенти на различни възрасти с изгаряния. Резултатът: успешно зарастване между 10-ия и 20-ия ден. Доказателство за „приноса" на ресвератрола е изразеният цвят на качествено зарасналите тъкани - близък до този на концентрираното вино, който постепенно изсветлява.

Продуктът може да се използва вътрешно при заболявания, за активиране и модулиране на имунната система, и външно - за лечение на рани и с козметична цел.

 

 

Силата на сребърната вода

Хората, от древни времена, са използвали антисептичните и лечебни свойства на среброто. В древен Египет, още преди 4500 п, полагали тънко сребърно фолио върху раните. Този метод се използвал също и в древна Елада, древен Рим, Индия, Китай. В Америка, заселниците от времето на Дивия Запад, слагали сребърна монета в млякото, за да удължат срока на консумация. През 1893г. Вон Нагели изследва въздействието на среброто върху микроорганизмите. В днешно време се използва колоиден разтвор във вода, след електролиза. Концентрацията на отрицателно заредените йони, зависи от времето, силата на напрежението и тока в електродите. Най-силната терапевтична концентрация е 30 мг./л. В обичайната концентрация от 0,05-0,1 мг/л, оказва подмладяващо действие върху кръвта и влияе благотворно на всички физиологични процеси в организма. Сребърната вода се използва за промиване на рани, лечение на рак и всички болести, касаещи стомашно-чревния и бъбречно-уринарния тракт, дезинфекциране на кожата, плодовете и зеленчуците, на питейната вода във водопроводите. Среброто е универсално антимикробно, антибактериално, антивирусно, антигьбично и антипаразитно средство до 1938г., когато новооткритите антибиотици го изместват от сцената на научните изследвания. Предстои ренесанс на среброто, тъй като учените, след 1994г., официално формулират като планетарен проблем - резистентността към антибиотиците. Такъв при среброто няма - то действа като силен антибиотик, е широк спектър на действие, без никакви странични явления за здравите тъкани и органи и запазвайки полезната микрофлора. Среброто убива повече от 650 болестотворни микроорганизми, в това число рикетсии, хламидии, микоплазми, гъбички и плесени. В полетите на совалките от НАСА се използва сребърната система за почистване на вода. Сребърни филтри за прочистване се използват в Швейцарските авиолинии, British Airways, Lufthanza и Air France. Само за сравнение, при равни концентрации, противовъзпалителния и дезинфекциозен ефект на среброто е 1750 пъти по-силен от този на карболовата киселина и 3,5 пъти по силен от този на сублимата.