За мен

Един от учредителите на организацията през 2002г. Адвокат в САК, магистър по право, магистър по педагогика, магистър по спортен мениджмънт; експерт по медицинско право, медицински инциденти, лекарски грешки; експерт в областта на спорта и здравето, спорт за всички, реализирал различни европейски проекти в България за спортуване на деца, ученици и граждани в свободното им време; здравословен начин на живот и отслабване, нарушен метаболизъм; превенция на заболявания и алкохолни и наркотични зависимости и др.

Участва в работната група по изработването на закона за здравето 2002-2003г.

Участие в разработване на първия законопроект за правата на пациентите, внесен в Народното събрание от Коалиция за България през 2002 г.; както и законопроектите през 2009 г., внесен от НДСВ и последен проект на закон за правата на пациентите, внесен от ГЕРБ през 2012 г.

През 2005 г., с УС на БАЗП участва в изграждане на областна структура на БАЗП (от журналисти, адвокати, лекари-експерти и пациенти по вид заболявания) и координиране на дейността й на национално ниво и кандидатстване на БАЗП през ноември, 2005 г. за приемане в Събранието на представителите и в ръководството на НЗОК в съответствие с чл. 7 на ЗЗО. и приемането ни през 2010г. за национално призната пациентска организация от МЗ и потвърдено през 2011 г.

От 2007 г. организира за първи път в РБългария провеждане на „Европейски ден на пациента” на 18 Април едновременно в 27-те страни-членки на Европейския съюз до 2017 г. включително.

Автор на идеята от 2009 г. представена в публичното пространство за създаване на фонд за обезщетения на увредени и заразени пациенти по подобие на френския модел - ONIAM. Предлагал е на Министъра на здравеопазването, Министъра на вътрешните работи, ВКС, Висшия адвокатски съвет и Главния прокурор нормативни промени в Досъдебното производство и съдебно-медицинските експертизи.

Организира и участва в основната дейност на асоциацията от учредяването й от 2002 г. досега, включително и създава предпоставки и реализиране на диалог със съсловните организации, НС, МЗ, НЗОК, останалите български национално-представителни организации и международни пациентски организации.

Има принос в промени в законодателството, след които промени се определят и излъчват от 2010 г. досега представител от национално представителните организации в органите на МЗ и НЗОК, за да се чува гласа на пациентите в РБългария, като се излъчват представители в различни структури на здравеопазването.

Давал е становища и предложения по всички законопроекти, които са обсъждани в Комисията по здравеопазване от 2010 г. досега, както и становища по всички национални здравни стратегии.

Активно участва в „Партньорство за здраве“ на Министерски съвет, в Експертния съвет на „Българската коледа“ под егидата на Президентите на РБългария – Росен Плевнелиев и Румен Радев от 2010 г. досега, в Надзорния съвет на НЗОК, в Акредитацията на лечебни заведения и други.

Пламен Таушанов dashboard.own_post_posted
2019
На
19.5.2019

Събития

Нека заедно надуем мехурчета за РАКА НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР
Събитие
Нека заедно надуем мехурчета за РАКА НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР