ГАСТРОПРОТЕКТ ТБ 10МГ 165МГ 800МГ - 24БР
12%
Храносмилане и стомашни проблеми

ГАСТРОПРОТЕКТ ТБ 10МГ 165МГ 800МГ - 24БР

6.15 лева
6.97 лева

1. Какво представлява Гастропротект и за какво се използва
Лекарствения продукт Гастропротект представлява комбинация от три активни съставки: фамотидин - използван за намаляване на стомашните киселини и два широко използвани антиацидни агента (намаляват стомашните киселини) - калциев карбонат и магнезиев хидроксид. Гастропротект е предназначен за облекчаване симптомите на лошо храносмилане при прекомерно образуване на киселини в стомаха. Комбинацията Гастропротект действа в две посоки: калциев карбонат и магнезиев хидроксид, попадайки в стомаха бързо неутрализират излишните киселини, които вече са образувани в стомаха, докато фамотидин има по-продължителен ефект, като понижава киселинността до 12 часа, възпрепятствайки киселинната секреция на стомаха. Оптималната комбинацията от тези две действия поддържа ефективно нормалната киселинност в стомаха, като дава възможност за възстановяване на раздразнената и възпалена лигавица.

Гастропротект се използва за краткосрочно симптоматично лечение при раздразнения и възпаления на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника и функционално-секреторни нарушения на стомаха:

 • за облекчаване на стомашния дискомфорт: киселини, парене, болка, тежест, подуване на стомаха, гадене и др., в резултат на образуваните излишни стомашни киселини, при остър и хроничен гастрит, рефлукс, включително, предизвикано от грешки в храненето или при злоупотреба с алкохол или тютюнопушене, или от някои лекарства;
 • при повишена киселинност на стомашния сок (хиперацидитет);
 • при лошо храносмилане (неязвена диспепсия) - за подобряване на действието на стомашно-чревния тракт.


2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Гастропротект
Не приемайте Гастропротект:

 •     ако сте алергични към фамотидин, магнезиев хидроксид, калциев карбонат или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
 •     ако сте алергични към други лекарства, намаляващи киселините (напр. ранитидин, циметидин и др.);
 •     ако страдате от бъбречна недостатъчност;
 •     деца и юноши под 16 години не трябва да приемат Гастропротект;
 •     ако сте бременна или кърмите.

Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да приемете Гастропротект. Някои симптоми могат да бъдат знак за сериозен проблем, затова се обърнете незабавно към лекар, ако имате:

 •     болки в гърдите или раменете и повърхностно дишане, потене, болка разпространяваща се в ръцете, врата и раменете, болки в челюстта (особено с проблеми в дишането);
 •     затруднено и болезнено преглъщане;
 •     виене на свят, гадене, повръщане;
 •     повръщане с кръв или изглеждащо като утайка от кафе;
 •     кървене или кръв в изпражненията, черни изпражнения;
 •     киселини в стомаха за повече от 3 месеца;
 •     киселини в стомаха, придружени с болка, световъртеж, изпотяване и замайване;
 •     упорита болка в стомаха;
 •     ако сте над 40 години и симптомите на храносмилателно разстройство и киселини са се появили за първи път или са се променили наскоро;
 •     необяснима загуба на тегло.

Гастропротект трябва да се прилага с повишено внимание
Консултирайте се с вашия лекар, ако някое от следните се отнася до Вас:

 •     ако имате злокачествен процес в гастро-интестиналния тракт;
 •     ако използвате други лекарства за лечение на повишена киселинност в стомаха;
 •     ако приемате нестероидни противовъзпалителни средства;
 •     ако имате установена хиперкалциемия, тъй като продуктът съдържа калций;
 •     ако имате установена хипофосфатемия, тъй като продуктът може да влоши това състояние;
 •     ако имате установена хиперкалциурия, или сте страдали от камъни в бъбреците или пикочните пътища;
 •     ако имате бъбречно увреждане - продуктът трябва да се прилага само под лекарско наблюдение и да се проследяват серумните нива на калций и магнезий;
 •     в случай на увредена чернодробна или бъбречна функция Гастропротект трябва да се прилага с повишено внимание;
 •     продължителна употреба, особено по време на лечение с други продукти, съдържащи калций и / или продукти, съдържащи витамин D, Ви излага на риск от повишени нива на калций в кръвта с последващо развитие на бъбречна недостатъчност.
 • Ако симптомите не изчезват след 15 дни непрекъснато лечение, или се влошат, трябва да се обърнете към лекар.

Деца и юноши
Деца и юноши под 16 години не трябва да приемат Гастропротект.

Други лекарства и Гастропротект
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.
Ако приемате това лекарство под ръководството на Вашия лекар, Вашият лекар или фармацевт е наясно с всички възможни лекарствени взаимодействия и ще Ви информира за тях. Не започвайте, или не спирайте приема, или не променяйте дозата на което и да е лекарство, преди да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт.
Като предпазна мярка се препоръчва Гастропротект да се приема отделно, поне два часа след прием на други лекарства, и поне четири часа след прием на хинолонов антибиотик.
Преди да използвате това лекарство, кажете на Вашия лекар или фармацевт за всички лекарства, които вземате, със или без лекарско предписание, или билкови продукти, особено ако вземате някой от следните продукти: амфетамини, атазанавир, противогъбични лекарства (напр. итраконазол, кетоконазол), бисфосфонати (напр. алендронат), дазатиниб, тетрациклинови антибиотици (напр. доксициклин, тетрациклин), хинолонови антибиотици (напр. ципрофлоксацин, левофлоксацин), лекарства за лечение на щитовидната жлеза (напр. левотироксин), блокери на калциевите канали (напр. дилтиазем, верапамил), хинидин, делавирдин, дигоксин, натриев полистирол сулфонат, фосфатни добавки (например, калиев фосфат).
Проверете съдържанието на всички лекарства които приемате, тъй като могат да съдържат аспирин или подобни на аспирина нестероидни противовъзпалителни средства (напр. ибупрофен, напроксен), които могат да предизвикат дразнене на стомаха. Попитайте Вашия фармацевт за безопасното използване на тези лекарства.
Приемът на ниски дози аспирин, предписан от Вашия лекар като предпазване от сърдечен удар или удар (инсулт) (обикновено в доза от 81 + 125 mg дневно), не трябва да се прекъсва.
Гастропротект и подобни на фамотидин киселинни блокери (напр. циметидин, ранитидин) не бива да се прилагат едновременно.
В тази листовка не са съобщени всички възможни взаимодействия с други лекарства. Ето защо, преди да използвате този продукт, информирайте Вашия лекар или фармацевт за всички продукти, които използвате.
За повече информация се обърнете към Вашия фармацевт или лекар, преди да започнете приема на това лекарство.

Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство. Той трябва да прецени ползата и риска от лечение с комбинацията Гастропротект.
Фамотидин може да премине в майчиното мляко в малки количества. Магнезиевите соли също могат да преминат в майчиното мляко и да предизвикат диария при новородени. По тази причина е препоръчително, майките да прекратят кърменето, по време на прием на лекарството.

Шофиране и работа с машини
Поради възможността от появата на замаяност, трябва да се избягват потенциално опасни дейности, като шофиране и работа с машини.

3. Как да използвате Гастропротект
Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

От
1.6.17
До
30.6.17
ADIPHARM
Производител
Бургас , Благоевград , Варна , Елена (Елена) , Горна Оряховица , Полски Тръмбеш , Свищов , Велико Търново , Видин , Враца , Севлиево , Добрич , Дупница , Кюстендил , Ловеч , Пазарджик , Плевен , Асеновград , Пловдив , Русе , Разград , Силистра , Сливен , София , Ботевград , Стара Загора , Попово (Попово) , Хасково , Шумен , Смядово , Ямбол