ВИТАМИН D3 – Имуномодулаторът, който балансира имунната система
25%
Витамини, минерали, хранителни добавки

ВИТАМИН D3 – Имуномодулаторът, който балансира имунната система

8.91лева
6.68лева

Балансиран имунитет е правилният подход срещу вирусите

 

Човешкият организъм е среда, която благоприятства развитието на редица болестотворни механизми – бактерии, гъбички, паразити, вируси. Имунната система е „стената“, предпазваща организма от тяхното проникване и тяхното размножаване. Грешно е да се смята, че силният имунитет е този, който възпрепятства патогените.

 

Имунната система трябва да е стабилна и балансирана - ключов фактор за правилния имунен отговор. Тя трябва да може да отдиференцира вредните патогени от собствените си тъкани и клетки и да бъде достатъчно силна, за да противодейства на адаптивността и бързото развитие на патогените и да ги неутрализира.

 

имуномодулаторите се явяват инструментът, който дава на имунната система така важния баланс

 

Витамин D3 400 IU Екофарм x 90

                                                                                                             

Витамин Д играе две ключови роли в развитието и поддържането на здрави кости. Той подпомага усвояването на калция от храната в червата и осигурява правилното подновяване и минерализацията на костите. Синтезира се в кожата с помощта на UV-B лъчи на слънчевата светлина.

 

Сериозен световен проблем е недостатъчността и дефицитът на Вит Д в организма. Около 1 млрд хора по света са с ниски нива на Вит Д в кръвта.

Изключително малко храни са с богато съдържание на Вит Д.

 

Колко излагане на слънце е необходимо, за да поддържаме нормално ниво на Вит Д3?

10-20 минути излагане на слънце / извън пиковите часове слънчева светлина ( преди 10:00 ч. сутринта и след 14:00 ч. следобяд ) дневно - без слънцезащитен крем са нужни на кожата  на лицето, дланите и ръцете, за да произведе необходимото за организма количество Вит Д. 

 

Слънчевата светлина, за съжаление, невинаги е надежден източник за образуване на витамин D в кожата, защото този процес зависи от  много фактори: сезон и географска ширина,  употреба на слънцезащитни продукти, смог в урбанизираните селища /където основно живее човешката популация/, пигментация на кожата, възраст над 50 г. и особено над 70 г.

 

Ето защо Вит Д3 трябва да се приема допълнително под формата на хранителни добавки или лекарства.

 

 

 

 

 

Роля на витамин D в процеса на минерализация

 

Произведен в кожата или приет с храната витамин D се пренася чрез лимфната система във венозната циркулация и може да бъде съхранен, и след това освободен от мастните клетки. Витамин D в циркулацията е свързан с витамин D-свързващ белтък, който го транспортира до черния дроб, където витамин D се преобразува до 25-хидроксивитамин D. Тази форма на витамин D e биологично неактивна и трябва да бъде преобразувана в бъбреците до биологично активна форма. Серумният фосфор, калций и фибробластните растежни фактори могат или да повишат, или да понижат продукцията на биологично активен витамин D, който подобрява калциевата абсорбция в тънките черва чрез повишаване на експресията на епителните калциеви канали. Само 10 до 15% от приетия с храната калций и около 60% от фосфора биха се абсорбирали при липса на витамин D.

 

Биологично активният витамин D също помага в индуциране зреенето на остеокластите. Зрелите остеокласти отстраняват калция и фосфора от костта, поддържайки нивата на калция и фосфора в кръвта. Адекватните калциеви и фосфорни нива подпомагат минерализацията на скелета.

 

Факти за витамин D3

 

Витамин D3 (холекалциферол) е мастноразтворим витамин. Витамин D3 може да се приеме от храни с животински произход, но количествата му там не са големи. Повече витамин D3 се съдържа в по-мазните риби (сьомга, херинга, змиорка); яйчен жълтък, черен дроб, масло, сирене.


Витамин D3 може да бъде синтезиран в по-дълбоките епидермални слоеве на човешката кожа под влияние на ултравиолетовата (UV-B) слънчева радиация и топлина.
Липса на витамин Д обикновено не се наблюдава при хората, живеещи около екватора, където не липсва слънчева светлина през цялата година.


Има няколко причини, водещи до недостиг и дефицит на витамин D при възрастни: генетични фактори, хранителни навици, липса на достатъчно слънчева светлина или слънцезащита и нарушения на определени телесни функции.


Основната физиологична функция на витамин D е да се поддържат концентрациите на серумния калций и фосфор в диапазон, който поддържа клетъчни процеси, невромускулната функция, и втвърдяването на костите.


Витамин D осъществява тази цел чрез повишаване на ефективността на тънките черва за абсорбиране на калций и фосфор от храната и чрез мобилизиране на калций и фосфор от костта.


Установено е, че витамин D допринася за поддържане на нормалната функция на мускулите. Мускулната слабост е функция на клиничен синдром на дефицит на витамин D. 


Клиничните симптоми на индуцирана от дефицит на витамин D миопатия включват проксимална мускулна слабост, дифузна болка в мускулите, и увредена походка.
Витамин D също повлиява имунната система. Ангажиран е с нормалното функциониране на имунната система, и модулира отговора при възпаления.