АЦЦ Акут - сашета 600мг х 10бр
15%
Онлайн промоция
Грип, простуда и кашлица

АЦЦ Акут - сашета 600мг х 10бр

10.45 лева
12.3 лева

Съдържание: 1 саше с 3 g прах за перорален разтвор съдържа: 600 mg N-acetylcysteine.
Какво друго съдържа ACC®acute 600?
Витамин С, захарин натрий, захароза, ароматизатори.
Съвет към диабетиците: 1 саше с 3 g прах за перорален разтвор съдържа 0,17 въглехидратни единици.
Лекарствена форма и съдържание: Прах за перорален разтвор
Какво представлява ACC®acute 600?
ACC®acute 600 е лекарствен продукт, който втечнява и улеснява изхранването на бронхиалния секрет при заболявания на дихателната система, свързани с образуването на много вискозен секрет (експекторант).
За какво се използва ACC®acute 600?
ACC®acute 600 се прилага при остри и обострени хронични заболявания на бронхите и белия дроб, свързани с нарушения в образуването и транспорта на бронхиалния секрет.
Кога не трябва да приемате ACC®acute 600?
Продуктът не трябва да се прилага при свръхчувствителност към активната съставка ацетилцистеин или към някоя от другите съставки на продукта.
В какви случаи можете да използвате ACC®acute 600 само след консултация с лекар?
Ако състоянието на заболяването не се подобрява или се влошава след една седмица, трябва да потърсите консултация с лекар.
Кои други продукти оказват влияние върху ефекта на ACC®acute 600 или могат да бъдат повлияни от препарата?
Моля имайте предвид, че тези данни се отнасят и за наскоро приети продукти.
Продукти за лечение на бактериални инфекции (антибиотици). Приемът на антибиотика тетрациклин (това не се отнася за доксициклин) не трябва да става едновременно с приложението на ACC®acute 600. Ако се налага прием на двата продукта, е необходимо да се спазват интервали най-малко от 2 часа.
Продукти, потискащи кашлицата (антитусива). Едновременното приложение на ацетилцистеин с продукти, потискащи кашлицата, може да доведе до опасно задържане на бронхиален секрет поради понижен кашличен рефлекс.
Моля консултирайте се с Вашия лекар предварително, ако искате да приемате ACC®acute 600 заедно с продукти, потискащи кашлицата.
Едновременното приложение на ACC®acute 600 с глицерол тринитрат (нитроглицерин) може да доведе до засилване на ефектите на нитроглицерина - разширяване на съдовете и потискане на тромбоцитната агрегация.
Какви храни и подправки трябва да избягвате?
Не съществуват данни за необходимост от избягване на определени храни и подправки при прием на лекарството.
С какво трябва да се съобразяват децата и възрастните пациенти при приложение на ACC®acute 600?
ACC®acute 600 прах на гранули не трябва да се прилага при деца под 14 години поради високото съдържание на активната съставка. За деца под 14 годишна възраст съществува форма с по-ниска концентрация - ACC®acute 200. Ацетилцистеин може да се прилага при новородени и малки деца под 1 година само при изрично показание и стриктно проследяване в болница.
Какви специални предпазни мерки трябва да се вземат при бременност и кърмене?
До сега няма достатъчно налични данни по отношение на приложението на ацетилцистеин по време на бременност и кърмене. Поради това този продукт трябва да се прилага по време на тези периоди само ако Вашия лекар прецени, че приложението му е абсолютно наложително.
С какво да се съобразявате при шофиране или при работа с машини или в несигурно положение (напр. изкачване по стълби)?
Няма данни за нарушена способност за шофиране или работа с машини.
Дозировка, начин и продължителност на приложение: Ако няма друго предписание на ACC®acute 600 от Вашия лекар, се препоръчва следната дозировка. Моля придържайте се към указанията за употреба, тъй като в противен случай продуктът няма да действа правилно.
ACC acute 600 не е подходящ за пациенти с вродена непоносимост към фруктоза, както и при глкжозо-галактозна малабсорбция или дефицит на захароза и изомалтоза.
В каква доза и колко често можете да приемате ACC® acute 600?
Възрастни и деца над 14 години приемат по едно саше веднъж дневно (съответстващо на 600 mg ацетилцистеин дневно).
Дозировката при възрастни може да достигне до 800 mg дневно.
Деца над 6 години: 1 х 600 mg дневно.
Кога и как можете да приемате ACC®acute 600?
Продуктът трябва да се приема след ядене (напр. след закуска). Съдържанието на едно саше се разтворя в чаша гореща вода, разбърква се и разтворът се изпива веднага докато е горещ (като гореща напитка).
Забележка: ACC®acute 600 трябва да се изпие колкото е възможно по-скоро след приготвянето на разтвора.
Муколитичният ефект на N-ацетилцистеин се засилва при прием на течности.
Колко дълго можете да приемате ACC®acute 600?
ACC®acute 600 не трябва да се прилага повече от 4-5 дена без консултация с лекар.
Продължителността е различна и се определя от лекуващия лекар. При хроничен бронхит и муковисцидоза е по-продължително (1-2 месеца), за да се постигне профилактика срещу инфекции.
Какво трябва да предприемете, ако ACC®acute 600 е бил приет в много големи количества (преднамерено или неумишлено предозиране)?
В случаи на преднамерено или неумишлено предозиране могат да се наблюдават ефекти на локално дразнене като диария, повръщане, болки и киселини в стомаха и гадене. До сега не са били съобщени тежки нежелани лекарствени реакции или симптоми на интоксикация, дори и при екстремно предозиране.
Моля консултирайте се при такива случаи с Вашия лекар.
Какво трябва да направите, ако сте приели по-малко от предписаната доза ACC®acute 600 или сте пропуснали приема на продукта?
Ако сте забравили веднъж да приемете ACC®acute 600 или ако сте взели по-малко от предписаната доза, моля продължете приложението на продукта като спазвате предписаната дозировка.
Какво трябва да знаете, ако сте прекъснали или сте го прекратили преждевременно?
Моля консултирайте се с Вашия лекар.
Какви нежелани реакции може да предизвика приложението на ACC acute 600?
В изолирани случаи са били наблюдавани диария, повръщане, киселини в стомаха и гадене.
В редки случаи са били съобщени главоболие, възпаление на устната лигавица и шум в ушите.
След приложение на ацетилцистеин са съобщени отделни случаи на затруднено дишане, спад в кръвното налягане, кожни обриви, ускорен сърдечен ритъм, сърбежи и уртикария.
Съобщените отделни случаи на бронхоспазъм са били наблюдавани предимно при пациенти с хиперреактивна бронхиална система, свързана с бронхиална астма (повишена чувствителност на бронхите към различни дразнители).
В редки случаи е била съобщена поява на кървене при приложение на ацетилцистеин, частично свързана с реакции на свръхчувствителност, особено при наличие на свръхчувствителност в миналото.
Ако забележите някакви нежелани реакции, които не са отбелязани в тази листовка, моля информирайте Вашия лекуващ лекар или фармацевт.
Какви мерки трябва да бъдат взети във връзка с нежеланите реакции?
Продуктът не трябва да се приема отново, ако се появят симптоми на свръхчувствителност.
Моля информирайте Вашия лекар, ако възникнат такива реакции, за да може той да прецени степента и тежестта им и ако е необходимо да се предприемат съответни мерки.
Инструкции за съхранение:
Да не се употребява след изтичане на срока на годност, посочен върху опаковката.
Как трябва да се съхранява ACC acute 600 ?
Да се съхранява при температури под 25°С.
Да се пази от светлина!
Да се съхранява на недостъпни за деца места!

От
1.12.18
До
31.12.18
SANDOZ
Производител