Публикация

Плодовите сокове на живота


Учените отдавна са открили, че съществуват сокове, които особено ефективно забавят стареенето. Какво всъщност ги прави толкова уникални? Отговорът е един – антиоксидантите.

Именно тези вещества са способни да забавят негативните промени в организма, дължащи се на възрастта.

Процесът на стареене е свързан с разрушителното действие на свободните радикали.

Ако станат твърде много, те започват да се носят като ядра, които рушат всичко по пътя си, съсипват клетъчната мембрана, ставайки причина за развитието на рак, артрит, язвени болести, сърдечно-съдови заболявания.

Луничките, пигментните петна по ръцете и лицето при по-възрастните хора като цяло са резултат от това, че свободните радикали рушат и изменят структурата на тъканите.

Докато сме млади, организмът ни се справя с действието на свободните радикали. Но с възрастта те се появяват по-бързо и тялото ни няма време да елиминира пагубното им действие. За това помагат замърсената околна среда, лошата храна, стресът и много други вредни фактори.

И тук на помощ идват антиоксидантите, които поглъщат свободните радикали, а заедно с това премахват причинените от тях увреждания.

Ето какви плодови сокове трябва да се пият, за да не изпитва организмът липса на антиоксиданти:

Сок от нар – освен антиоксиданти той съдържа магнезий, фосфор, калций, желязо, калий. Ето защо той е полезен за сърдечно-съдовата система, за здрава коса, нокти и кожа, за кръвоносната и нервната система.

Червено сухо вино – само 30 мл на ден са отлична профилактика за онкологични заболявания. По количество на антиоксидантите виното няма равно. Те защитават и сърцето, и съдовете. Един-единствен минус не позволява на напитката да се изкачи на първо място в класацията – наличието на алкохол.

Гроздов сок – той съдържа освен антиоксиданти и витамини от група В. Този състав поддържа младостта на кожата, косата и ноктите, помага за борба с инфекциите, със заболяванията на сърдечно-съдовата система и кръвоносните съдове.

Сок от черница – помага ни в битката със захарния диабет, предпазва венците от възпаление. Подпомага работата на червата и е необходим за поддържането в норма на микрофлората им.

Сок от вишна – безспорни са предимствата му при защита на зъбите и очите, поддържа хемоглобина в кръвта, бори се с инфекциите на пикочните пътища. Понижава риска от развитие на много видове рак и стимулира мозъчната дейност, като подсилва паметта дори на хора в зряла възраст.

Ябълков сок (без захар) – той е незаменим при атеросклероза, при болести на черния дроб. Подобрява работата на червата, обмяната на веществата в организма ни, ускорява изхвърлянето на токсини и свободни радикали. Много бързо възстановява силите след физическо натоварване. 

Коментари