Публикация

При загуба на вкуса от химиотерапия минете на по-пикантни храни

При загуба на вкуса от химиотерапия минете на по-пикантни храни

Някои пациенти откриват, че всички храни имат един и същи вкус  или пък при ядене не могат да усетят нищо


Лечението при онкозаболяване често е свързано с цяла серия от странични ефекти, някои от които могат да бъдат изключително мъчителни.

При пациенти, които се подлагат на химиотерапия, най-често се наблюдава умора, окапване на косата, загуба на тегло, повръщане и гадене, проблеми с паметта и концентрацията.

Един от по-малко известните странични ефекти при химиотерапията обаче е загубата на вкуса. Много пациенти, които преминават през тази терапия, внезапно откриват, че вече не могат да се наслаждават на любимите си храни, че всички храни имат един и същи вкус  или пък не могат да усетят нищо, докато се хранят.

Точно това преживява майката на британеца Райън Райли – Криста, пише в. „Индипендънт“.  Жената умира преди 3 г. от рак на белите дробове. По време на 2-годишното й лечение тя няколко пъти се подлага на химио- и радиотерапия.

Онкоболните, които са на лечение, могат да установят големи промени във вкуса си, разказва и медицинската сестра Карла Скот, която работи в Macmillan Cancer Support – център за подпомагане на онкоболни във Великобритания.  Така например, за тях всяка храна може вече да е с еднакъв вкус – много сладка или много солена, или пък да имат метален вкус в устата. Понякога те просто не усещат нищо, разказва  Скот.

Ако рецепторите на пациента за вкус са увредени по време на терапията, това, което би могло да помогне, е да опитат с храна с по-силни вкусове и аромати, смятат специалистите от центъра.

Райън Райли, който сега пише за храна и кулинария, бил на 23 г., когато майка му се разболяла. Тогава не знаел каква храна да й приготвя и разчитал на тази от супермаркета. „Сега знам, че е можело да приготвям по-добра храна за нея“, разказва младият мъж.

Карла Скот има наблюдения, че някои онкоболни започват да харесват по-силни сосове, билки в храната, както и плодове и сокове с по-остър вкус. Медицинската сестра обаче подчертава, че загубата на вкуса може да е само временна. „Ако някой онкоболен развие отвращение към даден тип храна, трябва да я пробва отново след няколко седмици, тъй като това може да е само временно“, съветва тя.

Самият Райън Рилей иска да комбинира опита от преживяното покрай болестта на майка му с новите му кулинарни познания.  Той започва нова благотворителна инициатива Life Kitchen, която ще предостави безплатни кулинарни уроци на онкоболни, както и на техните семейства.

Ето и няколко съвета за храната, които дават експертите от Macmillan Cancer Support на онкоболните:

  • Хапвайте храни, които ви харесват, като за известно време оставите тези, които имат неприятен вкус. Пробвайте ги обаче пак след няколко седмици, тъй като вкусът ви може да се промени отново.
  • Използвайте много подправки и билки като черен и бял пипер, кимион или розмарин, за да подсилите ароматите на храната, която готвите. Ако обаче имате някакви възпаления или афти в устата, подправките могат да влошат положението допълнително.
  • Опитайте се да мариновате месото в плодови сокове или във вино или да го готвите в по-силни сосове  като къри, сладък или горчив сос.
  • Може да се окаже, че студените меса са ви по-вкусни, когато са сервирани с туршия или лютеница.
  • Храните, които имат остър вкус като пресни плодове, плодови сокове и сладки в горчив сос могат да бъдат доста освежаващи и да оставят приятен вкус в устата ви.
  • Ако вече не ви харесва вкусъта на чая и на кафето, опитайте лимонов чай или пък ледено газирано питие като например лимонада.
  • Някои болни установяват, че студените храни им харесват повече на вкус от топлите. Ако вашите усещания за вкус или мирис са се променили, понякога може да е по-приятно да консумирате храната си със стайна температура.
  • Поднасяйте на болните риба, пиле и яйца с различни сосове.
  • Ако усещате метален вкус в устата си, използвайте при хранене пластмасови прибори.

 

Коментари