Публикация

Малкият Байрям замина за бъбречна трансплантация в Германия

Момченцето, баба му и дядо ми отпътуваха с линейка и под лекарски контрол


снимка: Би Ти Ви

Малкият Байрям замина за бъбречна трансплантация в Германия, съобщи bTV.

Донор на детето, което страда от хронична бъбречна недостатъчност и от години е на хемодиализа, ще бъде неговата баба Салима. Като придружител пътува и дядото на 9-годишното момченце.

По решение на Фонда за лечение на деца в чужбина тримата са тръгнали вчера (26 март) с линейка и под лекарски контрол. Екипът е от спешното отделение на болницата в Стара Загора.

Малкият Байрям и близките му ще бъдат приети в Университетската детска клиника в Тюбинген днес. По преценка на лекарите освен трансплантацията ще бъде извършена и друга операция.

Датата на трансплантацията все още не е ясна.

За Байрям Германия е надежда за детство. „Ще се върна здрав, ще карам колело, ще скачам, ще играя“, убедено заявява момчето пред камерите на телевизията.

През ноември миналата година Фондът за лечение на деца издава решение за трансплантация в Германия. Ден преди Байрям да пътува за чужбина става ясно, че от здравното министерство не са издали т.нар. Формуляр S2 за заминаването му, с аргумент, че трансплантацията може да бъде извършена в България. 

След силна обществена реакция МЗ разреши на Фонда за лечение на деца да финансира лечението на Байрям в чужда клиника.

Последва оставка на директора на фонда проф. Владимир Пилософ, а новото ръководство обяви, че на 27 март Байрям ще бъде приет в германската клиника. Детето ще остане там няколко месеца.

Коментари