Публикация

Твърде много сол в храната води до често уриниране нощем

Твърде много сол в храната води до често уриниране нощем

Японски учените установиха, че намаляването на солта, която хората поемат, ги кара да стават по-рядко през нощта


Хората, които често се будят нощно време, за да отидат до тоалетна, може би трябва да намалят солта в храната си, съветват японски учени, които проведоха ново изследване. 

Състоянието, известно като ноктурия, се появява главно при хора над 60-годишна възраст. То води до разбиване на съня и може значително да влоши качеството на живот на човека.
В изследването участвали повече от 300 доброволци. Учените установили, че намаляването на солта в храната, която хората поемат, ги кара да уринират по-малко. 

Японският екип  проследил в продължение на 3 месеца пациенти, които консумирали храна с много сол и в същото време имали проблеми със съня. Всички те били посъветвани да намалят солта в храната си.  В резултат на това ставането до тоалетна намаляло средно от два пъти до само веднъж през нощта.  При тези пациенти намаляло и ходенето до тоалетна през деня, като качеството им на живот се подобрило значително. 

По време на изследването бил изпробван и обратният подход. 98 от участниците започнали да консумират повече сол в храната си и към края на изследването установили, че уринират по-често и имат по-голяма нужда да ходят до тоалетна нощно време. 

Изследователите представиха резултатите от изследването си на конгреса на Европейското общество по урология в Лондон, съобщава Би Би Си.

Ще са необходими по-мащабни изследвания, за да се потвърди връзката между приема на сол и уринирането. Резултатите обаче могат да помогнат в предлагането на конкретна помощ на по-възрастните хора, коментира авторът на изследването д-р Матсуо Томохиро. 

„Това изследване показва, че има възможност само с проста промяна в хранителния режим да се подобри значително качеството на живот при много хора“, казва той.

Колко сол е нормално да се поглъща дневно?
За възрастните във Великобритания се препоръчва да не консумират повече от 6 г сол на ден. Децата трябва да поемат само по 2 г. между 1 и 3-годишна възраст. За групата 7 – 10 години тази мярка се вдига на 5 г дневно. След 11-годишна възраст децата могат да консумират до 6 г сол дневно. 

Хлябът и зърнените закуски могат да съдържат повече сол, отколкото мислите, затова следете етикетите. С високо съдържание на сол са беконът, шунката, сиренето, чипсовете и различните сосове за паста. 

Досега количеството на сол в храната не се е смятало за причина за появата на ноктурия, обяснява проф. Маркъс Дрейк, който се занимава с проблемите на ноктурия в Университета на Бристол. Обикновено лекарите се фокусират върху количеството вода преди лягане, което пациентите поемат, както и върху проблеми на пикочния мехур и на простата при мъжете. Новото японско изследване дава още една насока, която лекарите да обмислят, за да се вземе най-доброто решение за пациента, смята той.

Нуждата от ставане нощно време, за да се отиде до тоалетна, засяга повече от половината мъже и жени над 50-годишна възраст. Това е много често срещан проблем сред възрастните хора, като много от тях стават поне по 2 пъти на нощ.  Когато човек има нужда да става до тоалетна 2 и повече пъти на нощ, сънят се накъсва, което може да доведе до стрес, умора и раздразнителност. 

Дали е просто страничен ефект от остаряването?
Наистина с напредването на възрастта се появяват хормонални промени, които ни карат да произвеждаме повече урина нощно време. Освен това при мъжете с напредването на възрастта често простатата започва да се увеличава. Когато това се получи, тя притиска пикочния канал и това затруднява уринирането, като води до нужда от по-често ходене до тоалетната. 

Това обаче не е единствената причина за честото ставане нощно време. Ноктурията може да е знак за съществуващ здравословен проблем като диабет, сърдечни проблеми или някакво заболяване, свързано със съня, като например сънна апнея, обясняват специалистите. 

 

Коментари