Публикация

В деня за размисъл или какво да очакваме в здравния сектор след изборите

В деня за размисъл или какво да очакваме в здравния сектор след изборите

*Коментар на д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на ЦЗПЗ


По нашата традиция, денят за размисъл е първият ден след изборите. Да видим какво казаха гласоподавателите и как може да се отрази на сферата на здравеопазването? 

Вчера антиевропейската реторика загуби, а проевропейска партия спечели първото място. В същото време обаче, най-проевропейските и пронатовски настроени партии не минаха бариерата. За пръв път от 15 години няма партия балансьор, от която да зависи кой, какво, къде. Има обаче баланс на възгледите, на възможните политики и ориентации. Даже не просто баланс, има направо паритет. 

Вещаят ли изборните резултати промяна в здравната политика? 

Ако се съди по предизборните програми на парламентарните партии, големи промени не могат да се очакват. Общото послание от избирателния ден също не е за радикална промяна.  

Като цялo монополът на НЗОК ще остане поне в обозримото бъдеще. Приватизация на лечебни заведения не се вижда на хоризонта. Няма солидни основания да се очаква и някаква съществена дерегулация и децентрализация. Може да се прогнозира, че ще останат лимитите в болничната и извънболничната помощ, както и лимитите от Националната здравна карта. Някаква реформа в медицинската експертиза е възможна, но малко вероятна. 

При лекарствата може да има дори допълнителна централизация на доставките. Публичните приходи и разходи на здравната система ще останат в границите на четирите процента, ще остане същия и размерът на здравната вноска. 

Резултатите от изборите показват, че мнозинството от българите не искат да се върнат към съветския модел на държавно бюджетно здравеопазване. Също толкова очевидно обаче е, че българите се страхуват от по-нататъшна либерализация на здравното осигуряване. В крайна сметка натъкмилият се през годините полуосигурителен, полусолидарен, полупазарен и полуфинансиран модел на здравеопазване ще продължи да съществува, макар мнозинството да не го харесва. 

Засега се знае, че ще има нов здравен министър. Служебният д-р Семерджиев вече заяви в профила си в социалните мрежи, че няма да участва в партиен кабинет. Бившият д-р Москов няма шанс да се върне, защото партията му не влезе в парламента. От предшествениците му в близкото минало също не се вижда безспорна кандидатура.

В тази политическа ситуация, от гледната точка на здравната ни система, няма и особено значение как точно ще се казва.

____________

*Мнението е публикувано на сайта на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). 
Заглавието е на редакцията.

Коментари