Публикация

Замразените плодове и зеленчуци са толкова хранителни, колкото и пресните

Замразените плодове и зеленчуци са толкова хранителни, колкото и пресните

Те са достатъчно богати на витамини и антиоксиданти, тъй като ги берат, когато са най-узрели, показва проучване в САЩ


Хранителната стойност на замразените плодове и зеленчуци като цяло е равна на тази пресните, установи 2-годишно изследване в САЩ. Проучването бе проведено от екип на Университета на Джорджия, Атланта, заедно с Фондация „Замразени храни“, съобщава изданието Science world report. 

Учените изследвали концентрациите на витамин С, провитамин А и фолиева киселина в пресни и замразени плодове и зеленчуци от един и същи вид. Използвани били стандартизирани аналитични методи , включително и контрол на качеството за всяко хранително вещество. 

 Резултатите показват, че няма никаква разлика в съдържанието на витамини при пресните и при замразените храни. Учените дори установили, че съдържанието на витамин С, витамин А и фолиева киселина било по-високо в някои от замразените храни, в сравнение с пресните. 

Резултатите показват, че не само няма разлика между пресните и замразените храни, но и че понякога замразените са по-богати на витамини, коментира проф. Роналд Пег от Университета на Джорджия, ръководител на изследването. Замразените плодове и зеленчуци се подбират и слагат във фризери, когато са най-узрели, и това запазва хранителната им стойност, обяснява от своя страна президентът на Фондацията за замразени храни Алисън Бодор. 

В същото време друго изследване, проведено от учени от Университета на Честър, Англия, също показва, че замразените продукти могат да бъдат също толкова богати на хранителни вещества, както и пресните. Екипът установил, че замразените плодове и зеленчуци, например, са по-богати на антиоксиданти, включително на антоцианини, полифеноли, бетакаротин и лутеинв сравнение с пресните, съобщава ABC news.

Коментари