Публикация

Синдромът на дразнимото дебело черво не е предраково състояние

Д-р Васил БАЧЕВ, гастроентеролог, МБАЛ „Св. Иван Рилски-2003“, Дупница


Синдромът на дразнимото дебело черво е функционално нарушение по-известно като хроничен колит. Характерните симптоми са подуване на корема, силно газообразуване, промяна в изхожданията, характеризираща се с редуване на запек и разстройство. В днешно време синдромът на дразнимото черво е извънредно често срещано страдание. Около 30-40 % от хората, посещаващи гастроентерологичните кабинети, са именно с тези оплаквания – подут корем, болки и газове в червата, метеоризъм.

В огромното мнозинство от случаите тези оплаквания са израз на функционални нарушения на дебелото черво. Това ще рече, че използвайки диагностичните възможности на съвременната медицина – ехограф, колоноскопия, рентген - ние не откриваме заболяване на дебелото черво. За нас като лекари е важно пациентът да се убеди, че няма опасно заболяване. Защото в противен случай често се тръгва към самолечение, хората търсят помощ в Google, където за съжаление насоките са повече към злокачествените заболявания на дебелото черво. Преценката дали дадено страдание е функционално или злокачествено може да направи само специалистът. Ако пациентът му се довери, тогава и състоянието се преодолява по-лесно.

На първо място специалистите препоръчваме внимание към хранителния и двигателния режим

Съвременният, заседнал начин на живот, храненето накрак със сандвичи и промишлено обработени продукти причиняват появата на проблеми в храносмилателната система и особено в червата. Заседналият живот е много вреден, вече много хора започват да усещат и да осъзнават това.

Физическото натоварване, изминаването на 5-6-7 километра пеша, спортуването са сред нещата, които водят до преодоляване на дискомфорта, за който говорим, особено на запека и метеоризма – по различни механизми. Приемът на разнообразна храна, на повече течности и баластни вещества, плодове и зеленчуци също има голямо значение.

Някои билкови продукти също имат положителен ефект върху образуването на газове в червата

На фона на променения начин на живот, с повече движение и правилно хранене облекчаването на синдрома на дразнимото черво се подпомага и с медикаменти, като продуктите, които съдържат, природни, билкови съставки, имат особено място. Един от тези препарати е Комфортекс, който представлява богата палитра от билки с много добър и доказан ефект върху червата – намалявайки образуването на газове, действайки меко върху дефекацията. Опитът ми и с двете форми – перли и таблетки за смучене – е доста голям и намирам ефекта им за положителен. Те нямат странични действия и могат да се взимат без ограничение за продължителността. Таблетките са много подходящи за употреба, защото са опаковани поотделно, имат приятен вкус на портокал или лимон. Препоръчва се Комфортекс да се приема след нахранване. Естествено, въпрос на преценка на лекаря е да препоръча най-подходящия медикамент за конкретния пациент.

Трябва да кажа, че много често синдромът на дразнимото дебело черво е свързан с психо-емоционалното състояние на пациента. Хора, поставени в стресова ситуация, често получават разстройство, запек или подуване на корема. Синдромът на дразнимото дебело черво е по-дълготрайно страдание, като се среща по-често при жени, предимно в средна възраст. Категорично това функционално състояние не е предраково, няма връзка между двете. Друг е въпросът, че нерядко зад същите симптоми могат да се крият злокачествени заболявания. Именно затова консултацията с лекар е задължителна.

" }-->

Коментари