Публикация

​​​​​​​Американски лекар успешно лекува сепсис с иновативна инжекция с витамин С

​​​​​​​Американски лекар успешно лекува сепсис с иновативна инжекция с витамин С

Досега д-р Пол Марик е използвал терапията при 150 пациенти


Американски лекар от щата Вирджиния намери свой собствен начин да се справя със сепсиса – инфекция на организма, която често е животозастрашаваща.

Д-р Пол Марик от гр.  Норфолк разказва, че открил доста прост начин за справяне с опасната инфекция. Той се състои в инжектирането на смес от витамин С и стероиди, която има забележителен ефект върху пациентите, пише в. “Индипендънт“.

Д-р Марик за първи път пробвал метода като последна надежда да излекува пациентка, докато бил на работа в интензивното отделение на болница в Норфолк. Той взаимствал идеята за терапия на сепсис с инжекция с витамин С  от едно изследване на учени от Virginia Commonwealth University (VCU) в гр. Ричмънд, щата Вирджиния.

Д-р Пол Марик

„При нас постъпи 48-годишна жена, която преди това не е имала здравословни проблеми. Когато я приехме, тя бе с бързоразвиващ се сепсис. Бъбреците й бяха отказали, белите дробове не работеха. За мен беше напълно ясно, че тази пациентка ще умре. В подобна ситуация човек започва да мисли нестандартно.“

На следващата сутрин д-р Марик получил най-големия шок в  живота си. Когато дошъл на работа, той очаквал да му съобщят, че пациентката е починала. Тя обаче не само оживяла, но и започнала да се подобрява. След 2 дни вече била толкова добре, че я изписали от интензивното отделение.

Импровизираното лечение на пациентката, което д-р Марик изпробвал, включвало инжекция с витамин С, смесен с малка доза стероиди и витамина B1 (тиамин). Жената била излекувана през януари 2016 г. Оттогава американският специалист е използвал коктейла от медикаменти като терапия при 150 пациенти със сепсис. Само един от тях починал от инфекцията, обяснява д-р Марик. Специалистът описва резултатите от лечението в научен обзор за първите си 47 пациенти, който бе публикуван в сп. Chest.

Сепсисът е рядко и много сериозно медицинско усложнение, което може да доведе до шок и отказ на много от органите в тялото.  Смята се, че само във Великобритания той е причината за 44 000 смъртни случая годишно.

Сепсисът може да възникне, когато реакцията на организма на дадена инфекция уврежда вътрешни органи и тъкани. Понякога го наричат отравяне на кръвта, но това не е съвсем точно, защото инфекцията може да засегне многобройни органи и дори цялото тяло, без да бъде инфектирана кръвта.

Резултатите от терапията на д-р Марик наистина са впечатляващи, но експертите предупреждават, че успех, постигнат при малки по мащаб и неизчерпателни изследвания често не се повтаря при по-големи групи от населението.  Ще са необходими допълнителни изследвания, преди да бъдат направени каквито и да е изводи за ефикасността на новото лечение, коментира пред в. „Индипендънт“ един от най-големите британски специалисти по отношение на сепсиса Крег Купърсмит.

„Това е доста нетрадиционен метод на изследване“, коментира пред изданието и Рон Даниълс, изпълнителен директор на британския UK Sepsis Trust. „Клиничен специалист, който е известен и уважаван, ползва части от малки изследвания и ги събира заедно, когато е изправен пред пациент в критична ситуация. Разбирам защо е направил така“, коментира Рон Даниълс.

Той обаче също смята, че става въпрос за доста малко случаи на пациенти, които са се повлияли от терапията. От опита досега не става ясно дали всъщност подобрението им се дължи на витамин С или на стероидите.

„Резултатите са твърде добри, за да е истина, и ние се нуждаем от контролирани тестове, които са проведени според всички правила за подобни изследвания“, смята д-р Рон Даниълс.

Според специалиста ако по-нататъшните изследвания покажат, че лечението е ефективно, то потенциално може да проправи път за бъдещи утвърдени  терапии в болниците. Съставките на изпробваната инжекция са евтини и достъпни, нужни са обаче по-нататъшни широкомащабни изпитания, подчертава той.  

Коментари