Публикация

Започна лечението на малкия Байрям в Германия

Започна лечението на малкия Байрям в Германия

По време на пътуването детето отказало да спи в линейката. Искало по-бързо да стигне в чуждата клиника, за да оздравее


снимка: Би Ти Ви

Maкар и с месец закъснение 9-годишният Байрям, който страда от хронична бъбречна недостатъчност, вече е в детската клиника на болницата в германския град Тюбинген и лечението му започва, съобщи bTV.

Момченцето пристигна чуждата клиника след близо 20-часово пътуване с линейка, придружено от баба си и дядо си. 

По време на пътуването (близо 2000 км) Байрям започна да повръща много. Слава богу, сега в клиниката няма проблеми. Сега е на хемодиализа“, каза бабата пред камерите на телевизията.

Много е щастлив, че вече сме тук. По време на пътуването в линейката не искаше да спи. Каза, че иска по-бързо да пристигне, за да оздравее ”, допълни Селима Али.

През следващите дни ще бъдат направени изследвания на момчето и баба му, за да се уверят медиците, че тя е най-подходящият донор за него. Все още не е ясно кога ще бъде извършена трансплантацията.

9-годишният Байрям от години е на хемодиализа и се нуждае от присаждане на бъбрек. Момченцето бе одобрено през ноември миналата година от Фонда за лечение на деца за операция в Германия. То трябваше да замине на 20 февруари, но от здравното министерство отказаха да издадат необходимия документ с аргумент, че интервенцията може да бъде извършена у нас.

След лекарски консилиум и силна обществена реакция МЗ разреши на фонда да финансира лечението на Байрям в чужда клиника.

Коментари