Публикация

Целина, магданоз и домати срещу рак


Ако редовно включвате в менюто си целина, магданоз, червено вино и домати, може да снижите риска от възникване на рак на кръвта, смятат холандски учени. Полезните свойства на тези продукти се крият в съдържащия се в тях флавоноид апигенин. Флавоноидите са природни антиоксиданти, които присъстват в пресните плодове и зеленчуци.

Изследователите открили, че апигенинът е способен да спре разрастването на раковите клетки и дори да ги унищожи.

Учените обаче предупреждават, че употребата на апигенин трябва да се избягва, ако на пациента вече е поставена диагноза левкемия и се лекува с химиотерапия. Предишни изследвания установиха, че  редовната употреба на пресни плодове и зеленчуци, съдържащи апигенин, предпазва жените от рак на яйчниците.

Коментари