Публикация

МЗ: Над 30 души с Ку-треска в благоевградското село Церово, ситуацията е овладяна

МЗ: Над 30 души с Ку-треска в благоевградското село Церово, ситуацията е овладяна

Заболели до момента са 31 души, в болница са трима


Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в Благоевград контролират ситуацията с 31 болни от Ку-треска в с. Церово (община Благоевград).

Това съобщава здравното министерство, като уточнява, че от началото на март до момента инспекцията е констатирала повишена заболеваемост от пневмония при жители на селото във възрастовата група 4 – 45 години. 

Оплакванията им са от висока температура (до 39 градуса), отпадналост и главоболие, без кашлица. В момента в болница са само трима души. При част от заболелите в Националната референтна лаборатория по рикетсии серологично е доказан причинителят на Ку-треската. Специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните потвърждават, че болестта е причинена от заразени животни в селото (кози). 

Ку-треската е заболяване, което се пренася чрез кърлежи. Засяга животни и хора. В природата източник на заразата са различни диви бозайници и птици, а сред домашните животни – предимно овце и кози. Животните по-често прекарват заболяването леко, но отделят причинителя с млякото, фекалиите и околоплодните течности. 

Заразяването на човека може да стане при консумация на сурово мляко, вдишване на прах, заразен с причинителя Коксиела бърнети, обработка на вълна и кожи от болни животни или при тяхното обслужване (клане, обработка на суровини, когато причинителят проникне през наранена кожа или конюнктива). По-рядко причина за заболяването е ухапване от заразени кърлежи.

Инкубационният период варира от 3 до 30 дни. По-често случаите са единични, но при повишена заразеност сред животните може да има и ограничени епидемии. Прогнозата е добра, тъй като причинителят е чувствителен към антибиотици. 

Хората, които отглеждат животни, трябва да ползват защитно облекло, маски и ръкавици, както и да правят текуща дезинфекция на оборите, кошарите и други обслужващи помещения, а при аборт или мъртво раждане - заключителна дезинфекция с последващо изгаряне на плаценти, околоплодни ципи и останки.

От здравното министерство допълват, че всички, които не са изложени професионално на риск от заразяване, трябва да избягват консумацията на непастьоризирано мляко и млечни продукти, приготвени от такова мляко, както и контакт с необработена вълна, кожи и други продукти от животински произход.

Коментари