Публикация

Венозната патология засяга около 45 на сто от хората след 40 годишна възраст, като по-често се среща при жените

Венозната патология засяга около 45 на сто от хората след 40 годишна възраст, като по-често се среща при жените

Заболяването прогресира с обратен знак и в никакъв случай не бива да се чака, тъй като води до инвалидизация


Д-р Красимир Георгиев е началник на отделение по Съдова хирургия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Специалист е по обща и съдова хирургия. Завършва  медицина в Плевен през 1990 г., през 1996г. придобива специалност по обща хирургия, а през 2007 г. се сертифицира и като съдов хирург, а от тогава работи  в Търновската болница.

Пролет е, след това идва лятото, а един от проблемите особено при жените са разширените вени, отоците, болката и дискомфорта, който създават те. Венозната патология не засяга само жените. Мъжете също страдат от този проблем, въпреки че като процент е са по-малко. Причините за това са, че при дамите влияе хормоналния дисбаланс и възрастта 40-45 години. Бременността също е фактор за появата на варикоза или венозна недостатъчност.

Факт е, че през лятото венозната патология се обостря и зачестява

Тя е неприятно състояние и заболяване, което в по-горните стадии на класификацията по СЕАР и води до инвалидизиране.

Хората, които страдат от разширени вени и знаят това, прилагат профилактита, тъй като лечението е интервенционално – оперативно, или са прилагат иновативните методи, като лазер аблация или склеротерапия, който е по-стар метод.  Но профилактиката е много важна, защото през  лятото настъпва  дискомфорт при хора с венозна патология-варикоза или прекарани дълбоки тромбози. В предвид на това, че повишената температура води до една вазодилатация, която от своя страна забавя движението на кръвотока във венозната система и при една клапна увреда, която в почти всички случай съществува оттичането на венозната кръв е затруднено. Вторият сериозен проблем е концентрацията на кръвта, в предвид на това, че през лятото се потим повече, а от там се сгъстява и кръвта, което също е предпоставка за по-сериозни усложнения на варикозата – тромбофлебитите и варикофлебитите.

Какво да съблюдават пациентите с тази патология?

Много е важно, да се избягва правия стоеж дълго време. Не бива тези пациенти да стоят  дълго време прави, на едно място без движение и натоварване на мускулатурата. Тогава венозното оттичане е срещу гравитацията, а при една клапна недостатъчност венозната кръв трудно се оттича, към сърцето нагоре и  води до отоци и дискомфорт. Важно е хората с тази патология, когато почиват да вдигат на високо краката, като нормата е 15-20 градуса над главата, за да има ефект и да подпомогнат дренажа. Важно е и когато имат възможност да се движат, тъй като тогава работи помпата, и мускулатурата на подбедрицата и бедрата, които също компенсират от дълбоката венозна система, и подпомагат изтласкването на венозната кръв нагоре към сърцето. В по-горните стадии на заболяването, когато има варикозни язви трябва да се носят ластични чорапи или бандаж. Това е от огромно значение,  колкото и да е дискомфортно през лятото, но в името на здравето и профилактиката през лятото - би трябвало.

Медикаментозната профилактика

Тя също е водещ фактор, а удачни за употреба са венотониците, а от тях на пазара има доста. Такива са и лимфогенетиците, които имат отношение към подпомагане на лимфното оттичане. Не на последно място, когато такива пациенти дори и в начален стадии, имат проблеми или притеснения за венозни заболявания, е добре да посетят личния лекар, който да ги консултира и насочи към съдов хирург.  Той ще прецени дали става въпрос за венозна патология, ще се реагира и профилактира заболяването. Също много често има и други заболявания на долните крайници, които кореспондират с венозната патология, а това са неврологичните заболявания. За това съветът ми е да се посети специалист. Крайният етап при варикозата е оперативното лечение, както и другите методи на лечение, които също се извършват от съдов хирург. Съветът ми към пациентите, е да не чакат да авансира венозния процес, който може да доведе и до инвалидизация. Много често се неглижират нещата. Венозната патология е заболяване, което прогресира с обратен знак и в никакъв случай не бива да се чака!

Интервенционалните методи на лечение

В отделението по „Съдова хирургия” на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново се прилагат т.нар. безкръвни методи или лазер аблация. Другият метод е склеротерапия, като тя се прилага амбулаторно, тъй като не се изискват някакви допълнителни преди това изследвания и консултации. Аз, като специалист по съдова хирургия  разполагам с такъв апарат. Преди това задължително трябва да се направи клиничен преглед на пациента, за да се стигне до решението за това дали той е  подходящ за подобна ендоваскуларна процедура. Това е преценка на съдовия хирург, съобразно клиничния стадии на заболяването. 

Коментари