Публикация

Най-младият председател на Районна зъболекарска колегия е в Плевен

26-годишен стоматолог е новия председател на стоматолозите в плевенско


Д-р Павлин Стефанов е новоизбраният председател на Районната зъболекарска колегия  в Плевен.  Изборът му е преминал с  голямо мнозинство на отчено-изборното събрание, състояло се  24 февруари, каза  днес д-р Петя Петева –секретар на  новия  Управителен съвет на колегията.  В д-р Павлин Стефанов, видяхме  желание за промяна и работа, затова и получи голяма подкрепа от нас, съобщи д-р Петева.  Новоизбраният председател е 26 - годишен и е най-младият председател на Районна колегия в страната. Преди това е бил председател на  студентската организация на Денталния факултет на МУ-Варна.  Петчлененият  Управителни съвет на районната колегия в Плевен, има избрана Контролна комисия и Комисия по професионална етика, чиито председатели също са новии.  В Районната колегия на БЗС – Плевен членуват 183 зъболекари от областта, а само за последната година има 10 новозавършили регистрирани стоматолози. Д-р Петева поясни, че в почти всички населени места в региона са покрити от зъболекари.

Като важна задача пред новото ръководство на РК на БЗС-Плевен е да проведе среща с местното ръководство на Плевен – кмет и председател на Общинския съвет, и един от основните въпроси за обсъждане ще е възможността за разкриване на спешен дентален кабинет в Плевен, какъвто няма от години в областния град.

В програмата на Зъболекарския съюз в Плевен, е предвидено провеждането на социални кампании, насочени към децата и възрастното население.  Това е спешно необходимо, защото денталното здраве на тези групи е плачевно, коментира д-р Петева. Този петък д-р Павлин Стефанов  ще участва в среща със служебния министър на здравеопазването – д-р Илко Семерджиев, на която ще бъде обсъдено въвеждането на една безплатна зъбна протеза за възрастни хора над 75 години. „Тревожно е, че все повече хора в по-напреднала възраст отиват към обеззъбяване, поради по-евтиния вариант за екстракция на зъб, отколкото негово лечение или поставяне на имплант“, коментира д-р Петева. При денталното здраве на децата тя отчете като голяма грешка отпадането на периодичните профилактични прегледи. Новото ръководство на БЗС-Плевен има и амбицията да възобнови Националния форум по дентална медицина, който се провежда в Плевен през края на март. Идната година ще е и неговото юбилейно, пето издание, на което ще бъдат поканени  лектори от чужбина, но ще се проведе и традиционното  студентско състезание по дентална медицина.

Коментари

Успех!