Публикация

Родителските заблуди относно затлъстяването при децата

Родителските заблуди относно затлъстяването при децата

Неправилните мисли водят до неправилни действия. Родителите на деца със затлъстяване често имат погрешни схващания за проблема. Статията разглежда някои от тях и дава общи насоки за правилни действия.


В последните десетилетия все повече нараства загрижеността на педиатрите поради постоянно нарастващия брой на децата с наднормено тегло. Непрекъснато се търсят и анализират причинете, които го причиняват. Създават се различни програми за справяне с него и за предотвратяването му. Резултатите биха били по-добри, ако родителите са по-добре информирани и съдействат на лекарите.

В общественото съзнание и медийното пространство съществуват  многобройни митове и заблуди относно затлъстяването. Тази неправилна информация може да бъде пречка  по пътя на децата и възрастните с наднормено тегло към отслабването. Ето някои от най-разпространените заблуди и истината за тях.

 

"Само аз и моето дете сме виновни за проблемите му с теглото."

Благодарение на медиите, цитиращи различни популярни диети и интервюта на нарастващ брой "гурута" по правилно хранене, много хора смятат, че затлъстяването се развива само при деца и възрастни, които са лакоми или със слаба воля. Това схващане е толкова разпространено, че заради него хората със затлъстяване не получават нужната им съпричастност и подкрепа. Пълните децата, а в много случаи и пълните възрастни, не винаги са виновни за състоянието си. Те напълняват по най-различни причини. Някои страдат от затлъстяване, защото това се предава по наследство  в техните семейства. Други не могат да направят най-добрия избор на храни -  поради неправилно възпитание, липса на информация и/или образование, бедност, липса на разнообразни продукти в даден географски район. Трети не могат да определят правилния размер на порциите. Или пък техните родители, баби, дядовци и други близки постоянно им предлагат и настояват да ядат или им подаряват лакомства вместо играчка, книга или друг подарък. Телевизионните предавания и рекламите, които децата  гледат, и видеоигрите, които  играят, също могат да допринесат за развитието на  затлъстяване. Рискът от наднормено тегло е  4 1/2 пъти по-голям за децата, които прекарват пред телевизионния или компютърния екран повече от 5 часа  на ден, в сравнение с тези, които прекарват пред него не повече от 2 часа на ден. Причината е, че през това време децата не само не са физически  активни,  но и че често  в същото време "похапват" различни храни. В повечето случаи това не е плод, а бисквити или чипс с високо съдържание на мазнини и въглехидрати. За съжаление, повечето съвременни  деца прекарват повече време (извън учебните часове) в гледане на телевизия вместо  в участие във всякаква друга дейност - спорт, разходки, помагане в домакинството и др. В това отношение родителите действително могат и трябва да вземат решителни мерки и да променят ситуацията.

 

"Проблемът с теглото на  детето ми има нужда от бързо решение."

Вие и Вашето дете  може да искате лесно и бързо решение за сваляне  на излишните килограми. Истината е, че лесни решения на проблемите с теглото няма, както е и с повечето други проблеми в живота. Затлъстяването не е нещо,  което може да бъде преодоляно за една нощ или дори в рамките на няколко седмици. Ако някога сте се опитвали да отслабнете и да запазите постигнатото тегло, знаете, че е така. Повечето от най-популярните "бързи решения” могат да бъдат опасни за здравето на Вашето дете. Много от "естествените " хранителни добавки, както и диетите, базирани на почти пълен глад, които се популяризират чрез реклами  и статии в средствата за масова информация, са рискови, а в някои случаи - потенциално смъртоносни. Консултирайте се с педиатър и детски ендокринолог, които ще Ви предложат  планове и програми,  основани на достоверни научни доказателства. Това ще даде  най-голям шанс за успешно, безопасно и  дългосрочно  отслабване.

 

"Моето дете ще"израсте" наднормените си килограми, когато влезе в пубертета."

Нормално е децата да наддават на тегло през цялото детство и юношество. Това е необходима част от процеса на растеж. Някои родители се опитват да убеждават не само себе си и детето си, но и лекарите, че техните деца ще превъзмогнат проблемите с теглото от само себе си. Не разчитайте на това. Истината е, че при вече утвърдени неправилни хранителни навици  и ниско ниво на физическа активност, по-вероятно е детето да продължи да наддава на тегло, вместо да го намалява. Не разчитайте   растежният скок по време на пубертета  да компенсира проблема с теглото.

 

"Моето дете е с наднормено тегло според нормите за възрастта, но цялото ни семейство е "с едър кокал". Не мисля, че всички сме с наднормено с тегло."

Често чуваме родителите да казват: "Ние не се притесняваме за теглото на детето ни. Всички в семейството ни са едри,  винаги сме били такива." Задължително е да сравняваме теглото, ръста и индекса на телесната маса на детето с възрастовите норми.  Ако те надхвърлят границите на нормата за неговата възраст, детето отговаря на определението за деца с наднормено тегло или затлъстяване. Това не бива  да се пренебрегва. Често за проблемите с теглото се обвиняват различни метаболитни и хормонални (ендокринни) състояния. Хипотиреоидизмът (дефицит на хормоните на щитовидната жлеза ) и други по-рядко срещани генетични и метаболитни нарушения (например, синдром на Prader-Willi, синдром на Turner, синдром на Cushing) могат да доведат до увеличаване на теглото  и до други тежки проблеми – напр. намаляване на слуха, зрителни увреждания, изоставане в умственото развитие и др. Детето трябва да бъде прегледано и изследвано от педиатър и детски ендокринолог, за да се отхвърлят или потвърдят тези възможни причини. В действителност, те са отговорни за по-малко от 1% от случаите на затлъстяване в детска възраст. Много по-вероятно е наднорменото тегло на детето Ви да  е свързано с лошите хранителни навици и ниското ниво на физическа активност.

 

"Детето ми трябва да яде повече, за да е здраво."

Въз основа на това схващане, много родители  дават големи порции храна на децата си още в кърмаческа възраст. Няма нищо по-вредно от това. Най-добре е да следвате съветите на педиатъра относно  правилния размера на порциите, които да осигуряват растежа и поддържането на  средно тегло.

 

Уважаеми родители, престанете да се самозаблуждавате.  Опитайте се  разберете причините за затлъстяването. Консултирайте се със специалисти педиатри и ендокринолози, вслушайте се в съветите  им, въоръжете се с търпение, впрегнете волята и разума си и тогава ще можете да се справите с излишните килограми по-ефективно и трайно.

Коментари