Публикация

Хипертонията няма симптоми, кръвното трябва да се следи редовно

Проф. д-р Светла Торбова, председател на Управителния съвет на Българската лига по хипертония, в интервю за Хелт медия.


 

Проф. Торбова, знаем, че кръвното налягане е доста променливо и може да варира между различни стойности. Кога става въпрос за хипертония?
При трайно повишени стойности на кръвното налягане над 140 на 90 говорим за хипертония. Стойности 130-139 на 85-89 се приемат за гранични. Американците наричат това състояние прехипертония, а в Европа е известно под наименованието високо нормално кръвно налягане.

Важно е да се отбележи, че в съчетание с други фактори, като наднормено телесно тегло, захарен диабет, както и при сърдечно-съдови заболявания рискът да се преминe тази граница е много голям. В такива случаи усилията са насочени предимно към коригирането и премахването на външните рискови фактори, като водещ при тях е наднорменото телесно тегло.

Да припомним  какви са стойностите на нормалното
кръвно налягане.

Най-доброто кръвно налягане е 120 на 80, но то в никакъв случай не е целта, която се стремим да достигнем, когато говорим за хипертоници. Тези стойности са само за здрави хора. При диабетици например смъкването на горната граница под 130 не носи полза.

Може ли лесно да се разпознаят симптомите на хипертонията?
Не! Няма симптоми. Единственият начин за диагностицирането на хипертонията е редовното мерене на кръвното налягане. Затова е важно и необходимо още от юношеските години човек редовно да го измерва. В много редки случаи може пациентът да се оплаква от главоболие, но това е изключително рядко и не може да се говори за симптом на хипертония.

Има хора, чийто организъм е привикнал към по-високо кръвно налягане. Това безопасно ли е?
Не, не е безопасно. Няма привикване към високо кръвно налягане. Възможно е да няма оплаквания, но в никакъв случай не е безопасно. Трябва редовно да се измерва и при високи стойности да се потърси лекарска помощ. Резките промени са по-голям враг от трайното повишено кръвно налягане. Когато се измерват стойностите му, трябва да се има предвид и тъй нареченото физиологично нормално кръвно налягане. Например рано сутрин при събуждане стойностите са най-високи и обратно – нощем са най-ниски. Това е физиологично обосновано. Затова има апарати, които измерват денонощно с различна честота през деня и нощта кръвното налягане на пациентите, болни от хипертония.

Изключително важно за лечението е измерването в домашни условия, а не само в кабинета на доктора. Световният ден на хипертонията през 2008 г. бе посветен точно на това, да се обясни на пациентите как, кога, с какъв апарат да си измерват кръвното и как да интерпретират вариациите в стойностите. След направена анкета се оказа, че това е доста успешен начин за достигане на нормално кръвно налягане. По този начин пациентът се включва в лечението. От голяма полза е при посещението при лекаря пациентът да носи измерванията на стойностите от предходните три дни – кръвното налягане рано сутрин преди приема на лекарствата и вечерното след лекарствата преди лягане.

Защо кръвното е по-неустойчиво през пролетта?
Вариациите на кръвното налягане са голям проблем, по който се работи в САЩ и Европа, и са въпрос, на който специалистите все още нямат отговор. Вариациите са няколко вида. Освен тези, за които стана въпрос, през денонощието, има и сезонни.

По начало през зимата кръвното налягане е по-високо, отколкото през лятото. Множество външни фактори като температура, влага, магнитни колебания са причината за промените. Влияят и храните, които се употребяват през различните сезони.

През лятото приемът на лекарствата се намалява, а през зимата се повишава. Най-трудни за хипертониците са преходните сезони. Неслучайно тогава е пикът на инсултите.

Какво казва статистиката за хипертонията и българите?
Според анкета, правена предишни години, броят на хипертониците в България е над милион и половина, около два. Бих прибавила към това число още 20% неизвестна, недиагностицирана хипертония, но не това е най-важното.

По-важно е ранното й диагностициране и навременното й лечение. Колкото по навреме е открита болестта, толкова шансът за нейното лечение е по-голям. При късно открита хипертония лечението се затруднява и от факта, че пациентът развива резистентност към лекарствата. Това усложнява допълнително лечението й.

Какви са най-съвременните средства за лечение?
Лечението е медикаментозно. Лекарствата са обособени в пет групи. Преминали са през различни клинични проучвания и са били изпробвани върху групи от хора. Постоянно се работи върху разработването на нови лекарства.

 Най-новото в тази насока са медикаментите за понижаване на холестерола. Изключително важно е да се намали нивото на липидите.

Коментари